Bożenko, cudną masz teraz wiosnę , taką jak lubię najbardziej . Już kwitnie dużo kwiatków, a jeszcze na wiele czekamy .
U mnie już przeważa zieloność, przede wszystkim floksów, które rozpanoszyły się jak chwasty, taki smutny moment przejściowy .
Mam nadzieję, że przymrozki Cię ominęły i zaraz ogród wybuchnie kwitnącymi tulipanami.
Lidko i Marto dziękuję, za odwiedziny i miłe słowa odnośnie moich rabatek oraz za pocieszające słowa, że i ja doczekam się szybkiego rozkwitu kwiatków jak i do mnie dojdzie prawdziwe ciepło. Słowa wasze się spełniły i w ciągu ostatnich dwóch dni moje Tulipany po otwierały swoje kwiatki i zrobiło się bardziej kolorowo.
Natomiast te dwa ciepłe dni były dla mnie bardzo pracowite, że dziś ledwie chodzę - kręgosłup,nogi ,ręce , wszystko boli- ledwo się ruszam. Najbardziej się namęczyłam na likwidowaniu Podagrycznika który zdominował moją rabatę przy śliwie.
Nie sposób było go w całości wykopać więc część wyrywałam wśród bylin aby ich liście nie zakrywały ich. A w miejscach gdzie wykopałam sadziłam inne byliny które przekopywałam z innych miejsc gdzie się za bardzo rozrosły. Zobaczę jaki efekt mojej pracy będzie . Już i tak tą rabatę przeznaczyłam na taką dziką gdzie rosną rośliny inwazyjne i wysokie .
W te dni w końcu posadziłam też roślinki które zamówiłam na allegro i przez te zimne dni przetrzymałam w kartonach aby nie zmarzły/ oczywiście otwarłam z góry/. Większość posadziłam na nowej rabacie- niskie zadarniające jak Macierzanka piaskowa, Mazus rozłogowy Alba oraz 4 rodzaje dzwonków- 2 Karpackie biały i niebieski,Dalmatyński i Gargański. Natomiast przed domem posadziłam Perovskia Blue Spire a na rabacie przy stawie Gailadię ościstą Mesa red.
Wczoraj w końcu posiałam nasiona różnych kwiatów już do skrzynek na zewnątrz.
Oczywiście zostały też zrobione aktualne zdjęcia zdjęcia;
Witaj Loki Wiesz, że nawet nie pamiętam kiedy sadziłam te Szachownice i ,że ich nazwa Ostropłatkowe ale z roku na rok widzę więcej ich kwiatków i podobają się mi.
Mamy maj i na działce królują Tulipany;
następna Kalina obsypana kwiatami i pięknie pachnie
Tarczownica pokazała pierwszy kwiatek
coraz więcej takich kępek Stokrotek na trawniku
i taka niespodzianka Tulipanka w doniczce
Mam taką prośbę do odwiedzających mnie: kto korzystał z tego nawozu do Róż i kiedy . Przeczytałam wprawdzie ulotkę i trochę przeraziłam się bo chyba to bardzo mocno chemiczny nawóz i nie chciałabym zaszkodzić moim różą. Czy mogę już teraz go użyć czy czekać aż pokażą się mszyce lub plamistość?
Z góry za podpowiedź dziękuję
U mnie ostropłatkowe są jednymi z ostatnich jeszcze żywych… W końcu skapitulowałem, przestałem dosadzać co rusz nowe szachownice i większość mi już wypadła. Myślę, że niebawem ostropłatkowe naprawdę pozostaną ostatnimi z mojej kolekcji.
Taka wielka radość nastała w moim sercu, że tak pięknie rozkwitają mi Tulipany,że uwieczniam je dwa razy dzienne. Tu te same wczorajsze ale robione wieczorem gdy już pozamykały swoje kwiatki. Trochę inaczej wyglądają mają bardziej soczyste kolory;
Loki Soniu jak zawsze dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Ten mój Bez to bardzo stare drzewo przejęte wraz z działką i podejrzewam , że od starości wyblakły kwiaty i nie są zbyt pełne. Prawie wszędzie takie widuję tu na wiosce. Natomiast bardzo mi się podobają takie nowoczesne Bzy pełne i o wyrazistych kolorach. Posadziłam u siebie sadzonkę białego Bzu ale mimo oznaczenia kijkiem tego miejsca zięć jak przyjeżdżał do mnie za każdym razem z takim zapałem kosił działkę, że zawsze mi skosił go i już nie odbił.
Aronia ma podobne kwiatki do Tawuły. Natomiast z moich drzew owocowych najładniejsze kwiatki , takie biało- blado różowe ma Pigwa. Właśnie teraz jest w pełni kwitnienia;
U mnie dopiero kwitnie Kasztan
Pierwsza Tawuła zaczyna kwitnienie
Na rabatach powoli rozwijają się Czosnki, Kamasja
Tu takie miejsca z kwitnącymi teraz kolorowymi Niezapominajkami wśród Róż. Ale Róże są jeszcze bardzo malutkie bo po zimie musiałam przyciąć prawie do ziemi bo przemarzły i poczerniały łodygi.Myślałam, że nie uda się ich odratować ale puszczają już pędy.
Pod Sosną zrobił się busz bo tak mocno rozrosły się Konwalie i Ciemierniki
Natomiast w różnych miejscach wśród drzew liściastych kwitną Kokorycze
i inne kwitnienia
Tak wygląda rabata pod śliwą którą oczyściłam z Podgarycznika /choć nadal część wychodzi ale wyższe Byliny go zakrywają/
Rzeczywiście pigwa ma duże i przepiękne kwiaty.
Stworzyłaś śliczne zakątki dla swoich roślin. Najbardziej przypadł mi do gustu zakątek czosnkowy, konwaliowo ciemiernikowy i z kokoryczkami wśród drzew.
Tulipanowe łany nadal pięknie kwitną, ciesząc różnorodnymi kolorami
Nie mogę napatrzeć się na Twoje stokrotki Czy siejesz je co roku, czy same się wysiewają?
Witaj Lidko dziękuję za wizytę u mnie i miłe słowa
Moje zakątki z Kokoryczami powstały jakoś samoistnie pod drzewami , najpierw były w jednym miejscu a teraz widzę je w różnych , szczególnie pod drzewami. Natomiast Stokrotki parę lat temu wysiałam pod Jarzębiną a teraz w kępkach są na całej działce. Ponieważ są różnokolorowe to przy koszeniu trawnika omijam te kolorowe kępki,co tworzy fajny efekt w całości trawnika.
Przeurocze masz te zakątki bo oprócz piękna samych kwiatków i innych zachowana jest naturalność co podkreśla i dodaje fajnej atmosfery i bardzo zwiększa urok miejsca!!!
"Zazdroszczę ci" że wysiewają ci się takie ładne rośliny bo u mnie króluje pokrzywa i podagrycznik; ale nie narzekam bo obydwa traktuje jako zioła i materiały na zasilanie roślin.
Jak siałaś stokrotki? Robiłaś sadzonki czy tak po prostu wrzuciłaś nasionka? Pytam bo kupiłam nasina i nie wiem co dalej... Ogromnie mi się podobają!!!
Witaj Igo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Jak kupiłam działkę to Pokrzywy miałam wszędzie jednak tworząc rabaty udało mi się ich pozbyć bez używania chemii ale mam je w takich dzikich miejscach i też robię z nich nawozy a reszta służy dla owadów. Natomiast Podagrycznik zawłaszcza już moją działkę i włazi w rabaty co mnie bardzo martwi bo trudno go usuwać z rabat
Igo już trochę lat minęło jak siałam Stokrotki i nie bardzo pamiętam jaką metodą ale prawdopodobnie tak jak to robię do tej pory tzn. część wysiewam wcześniej do skrzynek a część gdy już ciepło wprost do gruntu. Tak robię z nasionami kwiatów które wiem ,że się same też rozsiewają np; Aksamitka, Nagietek, Mak itp....