Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 15

Post »

Lucynko rozpieszczasz mnie. Już piszę pw. :)
Piękne kwiatki kupiłaś. Zwłaszcza "Liwely Lilac" uroczo wygląda.

Ostatni czas miałam bardzo muzyczny, a tu proszę - muzyczne rozmowy przy pomidorach. :wink: Ja miałam niedzielę bardzo deszczową i bardzo muzyczną. Pojechałam na koncert do Radomia. Cuda na niebie jakie wyprawiały chmury i słońce na przemian nie dadzą się opowiedzieć słowami. Na szczęście nie ja byłam za kierownicą i mogłam sobie oglądać do woli.
Kabaret Starszych Panów był wspaniały. Kwintesencja elegancji i dobrego smaku w połączeniu z mistrzostwem słowa i muzyki. Nie do powtórzenia i nie do przecenienia.
Najlepsze życzenia spokojnych i wiosennych Świąt Wielkanocnych! ;:167
https://www.youtube.com/watch?v=GRHTdvpcnt8
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzięki rozłożeniu na raty przedświątecznej krzątaniny dzisiaj pojechałam na działkę,by popatrzeć na wiosenne kwiatuchy. Pogoda była wspaniała, zatem kilka godzin spędziłam w cudownej wiosennej atmosferze.
Bardzo dużo nowych kwitnień, kolorowo, wspaniale!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moniczko - dziękuję w imieniu kwiatków. ;:180
Pogoda i u nas wyczyniała cuda niewidy, ale na szczęście na świąteczne dni zrobiła się bardzo sympatyczna. ;:333 Szkoda tylko, że zaraz po świętach ma wrócić huśtawka pogodowa. ;:223
Pięknie dziękuję za życzenia oraz za link do wspanialej muzy. ;:167
Życzenia odwzajemniam, ;:196 muzy do wysłania nie posiadam. ;:306
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wesołego Alleluja, Kochani! ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko witam Świątecznie!

Kto by się przejmował gotowaniem i sprzątaniem mając takie cudowne kępy kwiecia wiosennego. Twoje pierwiosnki szczególnie te ząbkowane zachwycają ;:167 Przylaszczki prześlicznie kwitną, widać pasuje im u Ciebie ;:215 Moje jakoś oszczędnie mimo, że w okolicznych lasach sieją się czyli gleba im służy.
Sasanki u mnie nie czują się dobrze, bo albo je coś od spodu wciąga, a jak posadziłam w donicach to wlaściwie wegetują alebo i tak przepadają.

Lucynko życzę zdrowych, spokojnych Świąt WielkiejNocy i mokrego Śmigusa! Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:167 ;:4
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko sobotni wypad na działkę wyjątkowo udany. ;:215 Tyle pięknego kwiecia mogłaś zobaczyć i jeszcze nam pokazać. Liliowe prymulki cudne. ;:oj Jak dosadzisz dokupione, będzie jeszcze bardziej kolorowo. ;:65
Znowu ma padać, będziemy odpoczywać po świętach. :wink:
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

No, taka Wielka Sobota to ja rozumiem, a nie stanie przy garach (to ja). Lubią Cię kwiateczki - tak kwitną pięknie. :) I forsycja, czyli róże trzeba ciąć. :wink:
Ja dziś dopiero wyskoczyłam na włości. Jeszcze dopadłam krokusy, a w nich coś umazane pyłkiem, a wyglądające jak mały chrząszczyk tylko owłosiony i w paski. Mam zagadkę do rozwiązania, bo nigdy nie widziałam takiego stworka.
Kwitną też szafirki. Cieszę się, bo pierwszy raz sadziłam jesienią.
O muzę się nie martw. Ja mam w zapasie sporo, mogę powysyłać jakby co. :wink:
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Lucynko :wit
Wspaniałe zakupy zrobiłaś, te pełne prymulki są prześliczne ;:167
Dosadzone do tych, które już rosną na Twoich rabatach będą pięknie wyglądać. Zresztą wiadomo, że Twoja wiosenna działka pierwiosnkami stoi ;:215 Te fiołkowe ząbkowane to prawdziwe cudeńka a innym kwiatuszkom też niczego nie brakuje :D
Pomidorki też pikuję glęboko, po same liścienie, ale póki co moje jeszcze czekają. W tym roku poeksperymentowałam z odmianami, kupiłam na spółkę z kuzynką kilka odmian rosyjskich, zobaczymy co z nich będzie ;:7
Twoim sadzonkom życzę słońca i ciepełka, niech rosną i cieszą ogrodniczkę :D I oczywiście przyłączam się do pochwał Twojej wysprzątanej na medal działeczki ;:303
Pa, Kochana, miłych dni ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przed kilkoma minutami odjechał ostatni gość.
Na działce nie byłam od soboty, ale nawet mi nie żal, bo pogoda od wtorku pod zdechłym Azorkiem. A dzisiaj przyjechała ostatnia przesyłka, tym razem z zapasem lilii. Bardzo się cieszę, ponieważ na działce pokazało się ich zaledwie sześć.
Bardzo bym chciała już jutro je wsadzić, jednak wszystko zależy od pogody. Jeśli będzie taka jak dzisiaj, to powstrzymam się z sadzeniem.
Pomidorki pięknie rosną, pikowane kwiatki też, tylko wysiane gazanie słabo wschodzą. Muszę wysiać je ponownie.

Marysiu - dziękuję, Kochana, za życzenia i wszystkie ciepłe słowa pod adresem moich kwiatków. ;:167 Jestem pewna, że Tobie również święta upłynęły we wspaniałej rodzinnej atmosferze. ;:303
Przylaszczki i u mnie nie chciały się zadomowić i dopiero te niebieskie zaaklimatyzowały się i kwitną, a przyjechały od Halszki (jarha). Widać, że z serca darowane. :lol:
Natomiast sasanki trzymają się tylko te, które już od kilku lat rosną w tym samym miejscu. ;:333 Sadzone w innych miejscach przepadły. ;:222
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196
Obrazek

Soniu - właśnie zaczynam odpoczywać, ;:108 choć wolałabym w ruchu na działce, tylko ta pogoda....
Tak sobie rozplanowałam świąteczne przygotowania, by w sobotę już świętować, dzięki czemu mogłam wykorzystać fantastyczną pogodę. ;:3
Dziękuję za pochwałę mojego kwiecia i cieplutko pozdrawiam. ;:167
Obrazek

Moniczko - tak sobie rozłożyłam robotę, by w sobotę już świętować, dzięki czemu skorzystałam z cudownej pogody i odwiedziłam działeczkę. ;:215
Najgorszą robotę, tj. cięcie róż mam już za sobą. :tan Przycięłam je, gdy tylko forsycja rozwinęła pąki.
O muzę dla mnie zadbał syn, dzięki któremu dysponuję nagraniami na różne okazje, ale dziękuję za dobre serduszko. ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Obrazek
Ułudka wiosenna lubi mieć mokre nóżki, a jakoś słabo kwitnie.

Halszko - powiem tak: wszystkie ząbkowane pierwiosnki mam z własnego wysiewu, ale siałam tylko niebieskie, różowe i białe, a one się wzajemnie pozapylały i stworzyły kilka nowych kolorów kwiecia. :D
Pięknie dziękuję za tyle miłych słów pod adresem moich kwiatuszków oraz za ciepłe życzenia. ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko śliczna wiosna u ciebie,u nas strasznie wieje ale też troszkę pogrzebałam w ziemi,prześwitujące słoneczko kusi...
pięknych pogód na spacerki po ogrodzie. :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Święta,święta i już po... ;:333
Teraz byłby czas na działalność ogrodniczą ale znów aura nie sprzyja! :wink:
Wiosna mimo wszystko zawitała do Ciebie w pełnej krasie! ;:215 Jest już na co popatrzeć a to cieszy! :)
Pozdrawiam serdecznie i pęknej pogody na najbliższe dni życzę ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko widzę że ładnie juz masz porobione na działce i tak ładnie u Ciebie. Pomidorki przepikowane u mnie tez ja zawsze sadze tylko po dwie sadzonki na które dmucham i chucham aby sie nic nie stało bo u mnie miejsca mało. Trzeba będzie zmniejszyć ilość sadzonych pomidorów i będzie dobrze ale to jak na razie tylko gadanie potem w planach wychodzi inaczej. Pozdrawiam serdecznie życzę spokojnej dobrej nocki i miłego dnia ;:196 ;:3
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wprawdzie rano na termometrze było zaledwie 5 stopni na plusie, postanowiłam pojechać na działkę po doniczki.
Spędziłam tam zaledwie godzinę, a ręce zmarzły mi jak zimą. Zebrałam ponad 60 doniczek i M odwiózł mnie do domu.
Zatem pomyłam wszystkie w cieplutkiej wodzie i czekają teraz na przesadzenie pomidorków, które strasznie wybujały i powyciągały się, mimo że co najmniej trzy razy dziennie odwracam doniczki.
Działka prezentuje się pięknie. Jest kolorowa, nie ma ani jednej rabatki bez kwiatków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Już nie będę mówiła, że cebulki tulipanów zgniły bądź zostały pożarte. Do tej donicy wsadziłam cztery cebulki, wzeszły i zakwitły dwa tulipany, a donica mieszkała w tunelu, ziemia była systematycznie podlewana. Zatem wniosek mam jeden: odmianowe tulipany są nieprzewidywalne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Było kilka białych pierwiosnków ząbkowanych, ostał się jedynak.

Jolu - muszę się z Tobą zgodzić. ;:108 Rzeczywiście już mogę być zadowolona z wiosennej urody mojej działeczki. :lol: Do niedawna cieszyła mnie tylko latem. Dziękuję za miłe słowa. ;:196
Wczoraj i u mnie wiało i lało, ;:222 dzisiaj wprawdzie nie wieje, ale na spacerek ciut za zimno.
Podobno, weekend ma być ciepły, życzę więc i Tobie słoneczka na wiosenne ogrodowanie. ;:3
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maryniu - chciałam dzisiaj przechytrzyć aurę, jednak nie dałam rady, ale działeczkę odwiedziłam, co dało mi trochę radości. ;:333
Istotnie wiosna pokazała, co potrafi i rozwinęła kolejne kwiatuszki, ;:303 ;:223 tylko dlaczego nie pozwala nacieszyć się nimi dłużej?!
Pozdrawiam wzajemnie i życzę Ci częstszych wypadów na działeczkę. ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Alu - porządki na działce to ja zaczęłam już w lutym, a skończyłam dopiero przed świętami, tak ze mną pogrywała pogoda. :lol:
Bałabym się zostawić tylko po dwie sadzonki z każdej odmiany, bo a nuż a widelec padłyby obie, to żal. :(
Wkrótce będę pikowała po raz drugi, tym razem do dużych doniczek i wywieziemy je do tunelu, gdzie dostaną dodatkowe zabezpieczenie w postaci namiotu z agrowłókniny. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie i dużo słoneczka życzę na każdy kolejny dzień. ;:3 ;:3 ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Lucynko
U mnie dopiero teraz zakwitły pierwsze tulipany.
Piękna sasanka i białe szafirki ;:215
Czy ta roślina z żółtymi kwiatami to cesarska korona?
Szybka.
Pierwiosnki fajnie kolorowe.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, powtórzę się, ale co można innego powiedzieć jak u Ciebie tak pięknie I kolorowo ;:138
Jeśli chodzi o doniczkę z tulipanami to jedyne co mi się nasuwa, to może niepotrzebnie je zimą podlewałaś ;:7 Chyba gdzieś widziałam (pewnie na YouTube), że taką doniczkę ze świeżo wsadzonymi tulipanami podlewa się raz, a potem ustawia się pod zadaszeniem, aby do niej nie padało, ale na zewnątrz. Dopiero gdy pojawią się kły na wiosnę, można ją wystawić pod chmurkę. Nie mam doświadczeń w sadzeniu cebulek w donicach, poza przypadkami, że jak mi braknie koszyków to niektóre sadzę do doniczek po chryzantemach, ale one mają duże dziury i zawsze zakopuję je na rabatach. Zwykle wszystkie wychodzą wiosną.

Ciepłych dni Lucynko i zdrowia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Lucynko co kwiatek to piękniejszy. Ślicznie musi wyglądać teraz twoja wiosenna działeczka.
Ja jesienią pierwszy raz sadziłam cebulowe lazanie w donicach. Podlałam porządnie i postawiłam pod wiatą. Dopiero jak zaczęły się pokazywać kiełki zielone wywędrowało wszystko spod dachu. Troszkę wtedy podlałam i zostawiłam. Tak było w instrukcji. Na razie większość rośnie, ale nie wszystkie.
Z rabatowych tulipanów wyszły mi tylko dzikie i szykują się do kwitnięcia. Po reszcie ani śladu. Ale u mnie sporo lokatorów. Nie wiem jak się zorientować czy to krety, czy nornice. Nie wiem zresztą czy to ma znaczenie.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U ciebie Lucynko to morze pięknych pierwiosnków.
Wszystkie piękne. Tulipany juz też zaczęły przygrywki w ogrodzie, barwinek, ciemierniki.. no tylko podziwiać. Ja też lubię jak na kazdej rabacie coś jest wiosennego, coś kwitnie coś z porami roku się zmienia.
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”