Mój ogród niepokazowy cz. 2
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2
Halszko, piękne masz te niebieskie irysy 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i Halszka znowu nam gdzieś przepadła jak kamień w wodzie. 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękna ta twoja wiosna Halinko . Dużo już kwitnień.
Hiacynty masz bardziej rozwinięte niż moje.
Ranniki śliczne.
A ja ciągle zapominam je kupić.
Pozdrawiam serdecznie
Hiacynty masz bardziej rozwinięte niż moje.
Ranniki śliczne.
A ja ciągle zapominam je kupić.
Pozdrawiam serdecznie

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witajcie Kochani 
Nie przepadłam, jestem, ale jakoś krucho u mnie z mobilizacją do aktywności na Forum
Powoli zaczęłam ogarniać ogród, ale pogoda w kratkę, w niektórych miejscach mokro, a jak jest pogoda to ja mam inne zajęcia i tak się to ślimaczy.
Loki,to dziwne ,co piszesz o krokusach i rannikach - wydawało mi się, że one nie mają specjalnych wymagań
Może iryski są trochę bardziej kapryśne.
Krysiu - leszczyna, niestety peselu nie oszukamy
Trochę popracuję w ogrodzie i wracam z bólem kręgosłupa
a jeszcze ta pogoda jest dołująca. Byłam u Ciebie w wątku zobaczyć te zwiastuny wiosny, ale zobaczyłam tylko, że Ty jeszcze tam nie dotarłaś ....
Lucynko, mój ogród też doniczkami stoi - po pierwsze wszystkie cebulowe rosną w doniczkach i koszyczkach, ponieważ ułatwia mi to wykopywanie ich, a po drugie wszystkie kąty mam obstawione doniczkami, w których wegetują różne rośliny, którym szukam miejsca (czasem kilka sezonów)
Dziękuję Lucynko za życzenia, choć słonecznych dni przydałoby się więcej
Igo, dziękuję za pochwały, nibieskie iryski, trafiły na noce z przymrozkami i bardzo krótko tak świeżo wyglądały
Soniu, ja też się staram przeganiać leniwca, dziś nawet pracowałam w ogrodzie choć mżyło. Tak by się już chciało słoneczka .....
Małgorzatko, już tylko wspomnienie po nich zostało
Aniu, dziękuję, na słonecznej rabacie wszystko wcześniej zakwita, w cieniu trochę później, ale to dobrze, bo dłużej można się cieszyć kwitnącymi roślinkami
Jeszcze trochę ostatnich zdjęć z ogrodu.

Krokusy dziś tak ładnie nie wyglądają, pozamykały swoje kwiatki.

Narcyzy od Martusi zaczynają kwitnąć jako pierwsze - dziękuję Kochana

Pozdrawiam Was Kochani bardzo serdecznie i życzę słonecznych, miłych kolejnych dni w zdrowiu.

Nie przepadłam, jestem, ale jakoś krucho u mnie z mobilizacją do aktywności na Forum

Powoli zaczęłam ogarniać ogród, ale pogoda w kratkę, w niektórych miejscach mokro, a jak jest pogoda to ja mam inne zajęcia i tak się to ślimaczy.
Loki,to dziwne ,co piszesz o krokusach i rannikach - wydawało mi się, że one nie mają specjalnych wymagań

Krysiu - leszczyna, niestety peselu nie oszukamy

Lucynko, mój ogród też doniczkami stoi - po pierwsze wszystkie cebulowe rosną w doniczkach i koszyczkach, ponieważ ułatwia mi to wykopywanie ich, a po drugie wszystkie kąty mam obstawione doniczkami, w których wegetują różne rośliny, którym szukam miejsca (czasem kilka sezonów)

Dziękuję Lucynko za życzenia, choć słonecznych dni przydałoby się więcej

Igo, dziękuję za pochwały, nibieskie iryski, trafiły na noce z przymrozkami i bardzo krótko tak świeżo wyglądały

Soniu, ja też się staram przeganiać leniwca, dziś nawet pracowałam w ogrodzie choć mżyło. Tak by się już chciało słoneczka .....
Małgorzatko, już tylko wspomnienie po nich zostało

Aniu, dziękuję, na słonecznej rabacie wszystko wcześniej zakwita, w cieniu trochę później, ale to dobrze, bo dłużej można się cieszyć kwitnącymi roślinkami

Jeszcze trochę ostatnich zdjęć z ogrodu.

Krokusy dziś tak ładnie nie wyglądają, pozamykały swoje kwiatki.

Narcyzy od Martusi zaczynają kwitnąć jako pierwsze - dziękuję Kochana

Pozdrawiam Was Kochani bardzo serdecznie i życzę słonecznych, miłych kolejnych dni w zdrowiu.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Urocze te krokusy w paseczki. Miałam kiedyś takie, ale jakoś z upływem czasu powoli zaniknęły. Hiacynty masz już w ładnej fazie kształtowania szyszeczek.
A ciemiernik to już naprawdę wspaniale wygląda. Ostatnio pojawiło się ich sporo w handlu, ale ja bezustannie ćwiczę silną wolę i nie chcę się wkręcić w ten temat, bo czuję, że porządnie by mnie to klepnęło po kieszeni. Pozdrawiam cieplutko Halszko!
A ciemiernik to już naprawdę wspaniale wygląda. Ostatnio pojawiło się ich sporo w handlu, ale ja bezustannie ćwiczę silną wolę i nie chcę się wkręcić w ten temat, bo czuję, że porządnie by mnie to klepnęło po kieszeni. Pozdrawiam cieplutko Halszko!
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiosenne śliczności bardzo radują serce mimo tej zimnicy i braku słoneczka. Medal złoty ci się należy za prace nawet w mżawce
Podziwiam twoją wytrwałość, obym i ja się zaraziła od ciebie tym "wirusem pracowitosci"
. Cięłaś już róże?

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- jarha
Wandziu, dziękuję, te krokusy kupiłam chyba ze 20 lat temu, a może i więcej w ilości nie większej niż 10 sztuk i tak się rozmnożyły, mam je w różnych miejscach. Wtedy nie przywiązywałam uwagi do odmian, dziś podejrzewam, że to mogą być 'Pickwicki'.
Jeśli chodzi o ciemierniki to zakupiłam dwa - zwykły biały (niger) i ten różowy ze zdjęcia (duża kępa) bez nazwy. Resztę dostałam w postaci siewek. Jeśli jesteś cierpliwa, to mogę Ci podarować jakieś większe siewki, które zakwitną może w przyszłym roku, a może za dwa lata.
Te odmianowe, zwłaszcza pełne są rzeczywiście drogie i podejrzewam, że nasiona mogą nie powtarzać cech rośliny matecznej.
Ale te różowe i białe rozsiewają się bez opamiętania, trzeba wycinać nasienniki, bo zarosłyby całą rabatę i okolice.
Paa, miłego dnia
Iguś, jak wychodzilam do ogrodu to było pochmurno ale nie padało, a jak się zorientowałam, że mży to miałam rozpoczętą robotę i mokrą kurtkę (na szczęście tylko po wierzchu). Róż jeszcze nie cięłam, ale ja mam tylko kilka krzaczków, czekam na dni bez deszczu.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o ciemierniki to zakupiłam dwa - zwykły biały (niger) i ten różowy ze zdjęcia (duża kępa) bez nazwy. Resztę dostałam w postaci siewek. Jeśli jesteś cierpliwa, to mogę Ci podarować jakieś większe siewki, które zakwitną może w przyszłym roku, a może za dwa lata.
Te odmianowe, zwłaszcza pełne są rzeczywiście drogie i podejrzewam, że nasiona mogą nie powtarzać cech rośliny matecznej.
Ale te różowe i białe rozsiewają się bez opamiętania, trzeba wycinać nasienniki, bo zarosłyby całą rabatę i okolice.
Paa, miłego dnia

Iguś, jak wychodzilam do ogrodu to było pochmurno ale nie padało, a jak się zorientowałam, że mży to miałam rozpoczętą robotę i mokrą kurtkę (na szczęście tylko po wierzchu). Róż jeszcze nie cięłam, ale ja mam tylko kilka krzaczków, czekam na dni bez deszczu.
Pozdrawiam

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudne Halinko masz ciemierniki.
Moje młode i kępki małe. Ale już zaczynają kwitnąć. Mnie to już cieszy.
Ale wiadomo kwiatki albo pojedyncze albo tylko parę. Myślę, czym je teraz można pod nawozić ?
W latami rozumiem kępy są większe ?
Hiacynty bardziej rozwinięte masz. I narcyzy kwitnące, no no twoja wiosna bardziej rozwinięta niż moja.
Ale mnie cieszy i moja.
Moje młode i kępki małe. Ale już zaczynają kwitnąć. Mnie to już cieszy.
Ale wiadomo kwiatki albo pojedyncze albo tylko parę. Myślę, czym je teraz można pod nawozić ?
W latami rozumiem kępy są większe ?
Hiacynty bardziej rozwinięte masz. I narcyzy kwitnące, no no twoja wiosna bardziej rozwinięta niż moja.
Ale mnie cieszy i moja.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Halszko, jest mi bardzo miło, że narcyzy już Cię cieszą, a i mnie na Twoich zdjęciach
, bo u mnie one jeszcze w pączkach.
Pogoda mało wiosenna
nie pozwala nacieszyć się tymi kwitnącymi maluszkami, ale obiecują weekendowe ocieplenie, to pobuszujemy w ogrodach. 

Pogoda mało wiosenna

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Coś tym wszystkim wymienionym roślinom się u mnie wybitnie nie podoba… No i trudno, nie można przecież mieć wszystkiego.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Halszko
Ciemierniki piękne a krokusy te pasiaste cudne.
Fajną masz wiosnę.
U mnie dziś fajna pogoda aż żal , że mało popracowałam ale inne obowiązki też są.
Ja mimo corocznych zakupów białego ciemiernika i wsadzenia go do gruntu, po zimie nigdy nie wychodzi mi na wiosnę.
Już daję sobie spokój z nimi.
Ale u Ciebie pięknie wyglądają i będę je podziwiać.
Ciemierniki piękne a krokusy te pasiaste cudne.
Fajną masz wiosnę.
U mnie dziś fajna pogoda aż żal , że mało popracowałam ale inne obowiązki też są.
Ja mimo corocznych zakupów białego ciemiernika i wsadzenia go do gruntu, po zimie nigdy nie wychodzi mi na wiosnę.
Już daję sobie spokój z nimi.
Ale u Ciebie pięknie wyglądają i będę je podziwiać.
- Davros
- 200p
- Od: 18 maja 2023, o 16:58
Przepięknie już u Ciebie. Widzę, że pierwsze tulipany już są. U mnie też 'Shekspeare' zaszalał. 
Ciemierniki piękne. W tym roku wszyscy zaczynamy szaleć na ich punkcie i miło popatrzeć na ich kwiaty.

Ciemierniki piękne. W tym roku wszyscy zaczynamy szaleć na ich punkcie i miło popatrzeć na ich kwiaty.

-
Halszko, w Twoim ogrodzie to już praktycznie pełna wiosna.
Nawet tulipan zakwitł i narcyzy rozwijają pąki, pokazując niezwykle piękne kwiaty.
Krokusów masz multum i wszystkie fantastycznie kwitną.
Bardzo mi się podoba zestawienie kilku odmian i kolorów krokusów.
Muszę zgapić od Ciebie i spróbować takie kępki stworzyć na swojej działce.
Pogoda dzisiaj pozwoliła nam zabrać po raz pierwszy Misię na działeczkę. Była bardzo zdziwiona, zajrzała w każdy kąt zarówno u nas, jak i u dwu sąsiadek, po czym weszła pod koc i spała.
Wróciliśmy późno, ale zdążyliśmy przed deszczem, który leje teraz jak z cebra.
Zresztą znowu zapowiada się załamanie pogody. Szkoda.
Słoneczka Ci życzę
i radości z uprawiania ogrodu.

Bardzo mi się podoba zestawienie kilku odmian i kolorów krokusów.

Pogoda dzisiaj pozwoliła nam zabrać po raz pierwszy Misię na działeczkę. Była bardzo zdziwiona, zajrzała w każdy kąt zarówno u nas, jak i u dwu sąsiadek, po czym weszła pod koc i spała.

Słoneczka Ci życzę

- jarha
Witajcie mili Goście 
Znów zimnica zapanowała, dobrze, że choć słońce rozświetlało dzisiejszy dzionek. Ale wiatr nie pozwalał na dłuższe spacery.
anabuko1-Aniu ciemierniki z czasem się rozrastają, kępy robią się większe, choć mam takiego ciemnego, który już trzeci rok wypuszcza tylko jeden pęd i wcale się nie powiększa. Jeśli chodzi o nawóz to może być uniwersalny + trochę zmielonych skorupek (lubią zasadowy odczyn podłoża)
Wcześniej czy później i Twoja wiosenka się rozkręci

Różowe jakoś wyglądają, ale białe prawie wszystkie mają ponadgryzane kwiatki
niektóre wyglądają jeszcze gorzej niż ten na zdjęciu
Marciu, Twoje żonkile pewnie głębiej w ziemi siedzą to i później zakwitną, u mnie dopiero posadzone to jeszcze cebule nie poszły w głąb. Ocieplenie było przed weekendem, wczoraj już chłodno a dziś prawdziwy ziąb, zatem czekamy na ciepło, może się doczekamy

Loki, dokładnie- masz tak bogato ukwiecony ogród nawet bez tych kilku gatunków, że nie ma żalu

Ewciu, ale czegoś nie rozumiem, przecież ciemiernik ma zimozielone liście i one są całą zimę to co ma Ci wychodzic? Może Ty je obcinasz przed zimą? Powinien wiosną pokazać się pęd kwiatowy ze środka kępki, a jeśli jest jeszcze młoda to trzeba poczekać jeszcze rok. Starych liści nie można wycinać jeśli nie ma pędów kwiatowych dopóki nie wyrosną młode. One niezbyt lubią stanowisko w pełnym słońcu i wolą zasadowe podłoże.

Dawidzie, dzięki, nawet nie wiedziałam, że te tulipany tak się nazywają
Jeszcze takie zakwitają

Lucynko, dziękuję za tyle pochwał
Takie różnobarwne kępki krokusów powstały u mnie przypadkiem - próbowałam pozbierać pojedyńcze cebulki wyrastające w nieoczekiwanych miejscach, co przyniosło
czasem różne niespodzianki. Zgapiaj ile chcesz
Misia wie co dla niej dobre - w taką pogodę najlepiej pod kocykiem
Słoneczko nawet było, ale zimno zapędziło mnie dziś do domu

Dziękuję za wszystkie miłe słowa o mojej młodziutkiej wiosence
życzę Wam i sobie również pięknego nadchodzącego tygodnia ze słońcem i ciepełkiem

Znów zimnica zapanowała, dobrze, że choć słońce rozświetlało dzisiejszy dzionek. Ale wiatr nie pozwalał na dłuższe spacery.
anabuko1-Aniu ciemierniki z czasem się rozrastają, kępy robią się większe, choć mam takiego ciemnego, który już trzeci rok wypuszcza tylko jeden pęd i wcale się nie powiększa. Jeśli chodzi o nawóz to może być uniwersalny + trochę zmielonych skorupek (lubią zasadowy odczyn podłoża)
Wcześniej czy później i Twoja wiosenka się rozkręci

Różowe jakoś wyglądają, ale białe prawie wszystkie mają ponadgryzane kwiatki

Marciu, Twoje żonkile pewnie głębiej w ziemi siedzą to i później zakwitną, u mnie dopiero posadzone to jeszcze cebule nie poszły w głąb. Ocieplenie było przed weekendem, wczoraj już chłodno a dziś prawdziwy ziąb, zatem czekamy na ciepło, może się doczekamy

Loki, dokładnie- masz tak bogato ukwiecony ogród nawet bez tych kilku gatunków, że nie ma żalu

Ewciu, ale czegoś nie rozumiem, przecież ciemiernik ma zimozielone liście i one są całą zimę to co ma Ci wychodzic? Może Ty je obcinasz przed zimą? Powinien wiosną pokazać się pęd kwiatowy ze środka kępki, a jeśli jest jeszcze młoda to trzeba poczekać jeszcze rok. Starych liści nie można wycinać jeśli nie ma pędów kwiatowych dopóki nie wyrosną młode. One niezbyt lubią stanowisko w pełnym słońcu i wolą zasadowe podłoże.

Dawidzie, dzięki, nawet nie wiedziałam, że te tulipany tak się nazywają

Jeszcze takie zakwitają

Lucynko, dziękuję za tyle pochwał

czasem różne niespodzianki. Zgapiaj ile chcesz

Misia wie co dla niej dobre - w taką pogodę najlepiej pod kocykiem

Słoneczko nawet było, ale zimno zapędziło mnie dziś do domu

Dziękuję za wszystkie miłe słowa o mojej młodziutkiej wiosence

-
Halszko, jestem zszokowana
Nawet tulipany, pierwiosnki, narcyzy i prawie, prawie hiacynty kwitną w Twoim ogrodzie
U mnie w/w wymienione roślinki jeszcze śpią, czekając na ciepełko. A dzisiaj zima przetacza się przez działkę.
Nawet śniegiem sypnęło. Na szczęście jeszcze mrozu nie ma , ale będzie na pewno.
Pozdrawiam cieplutko.

Nawet tulipany, pierwiosnki, narcyzy i prawie, prawie hiacynty kwitną w Twoim ogrodzie

U mnie w/w wymienione roślinki jeszcze śpią, czekając na ciepełko. A dzisiaj zima przetacza się przez działkę.

Pozdrawiam cieplutko.