Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Lucynko Kochana, jak miło, że już jesteś ;:196 ;:196
Nic dziwnego, że tyle czasu spędziłaś w tym swoim raju. Masz przepięknie ;:215 ;:138
Ściskam mocno ;:168 Miłego wieczoru ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Uf... Dobrze, że juz jesteś Lucynko ;:196
wiem, wiem jak to się odpoczywa w swoich zakątkach. czas leci innym rytmem a praca ogrodowa to sama przyjemnośc, choćby na początku taką nie wydawała się.
Trochę nam przetrzymałaś w cierpliwości i trosce.
Rośliny widzę pięknie kwitną .
Perowskie śliczne. I hortensje cudne. :)
Czekam na większą porcje zdjęć. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak myślałam, że siedzicie na działeczce w taką pogodę.
Mam nadzieję, że już wszystko w porządku z Tobą. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to się wyletniskowałaś mam nadzieję ,że już się wykurowałaś a dolegliwości poszły precz! ;:196 Działeczka wypełniona roślinami po brzegi ,kwitnąca i zapewne pachnąca! ;:138
Ja dzisiaj w domu,miałam nadzieję na jutro ale prognozy się zmieniły i prawie w całym kraju burze...Zapewne i do Ciebie dotrą! ;:108
Pozdrawiam! :wit ;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Tak myślałam właśnie że coś musiało cię poważnego wstrzymywać od wizyt na FO; super że wrociłaś do formy :heja a piękny ogród radzi sobie wspaniale bez twojej ingerencji!!! Wszystko takie dorodne,bujne i kolorowe;na pewno dodawały ci otuchy i radości w tych trudnych momentach?? Bo najgorsze są takie nagłe i zupełnie niespodziewane zdarzenia;ja miałam ich multum i zawsze byłam mocno zszokowana. Niech piękny letni ogród cieszy twoje oczy a niepożadane zielonosci pomijaj wzrokiem :D (to mój sposób) ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Od czwartkowego popołudnia jestem w domu, jednak mam tutaj taki Armagedon, że nie mogę sobie pozwolić na dłuższe posiedzenie przy kompie. W międzyczasie wysiadła nam lodówka i zanim M to odkrył (on zaglądał od czasu do czasu do domu), narobiła takiego galimatiasu, że musimy robić remont kuchni, który właśnie zaczęliśmy. Zatem proszę Was o jeszcze trochę cierpliwości.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam dobrego, spokojnego weekendu. ;:cm ;:cm

Ps.właśnie pada deszczyk. ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No to ci się narobiło :roll:
To dobrego, sprawnego remontu Lucynko ;:196
Czy perowskie czymś zasilasz ?
Twoje takie drobne. Moje 2 rok są i takie wąskie małe nijakie .
Może czymś je trzeba zasilić ??
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oj Lucynko a co to się Tobie przydarzyło? ;:196 Dobrze,że jesteś już w formie,bo skoro robisz remont kuchni to musi być dobrze.
Fala upałów dała się nam wszystkim we znaki ale od wczoraj już pada i to dość obficie więc ogródki nasze odżyją.
U Ciebie nie widać żadnych niedomagań, wręcz przeciwnie wszystko pięknie rośnie i kwitnie. To zapewne efekt Twojej troski.
Miło popatrzeć na ładne zdjęcia.
Pozdrawiam Lucynko :wit :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, coraz lepsze wiadomości mamy od Ciebie. jesteś już zdrowsza, przymusowy remont w trakcie, popadało wreszcie u Ciebie, poprzebywałaś sporo na działeczce dniem i nocą no i wróciłaś do nas z wpisami ;:196
Pozdrowionka ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko piękne to pierwsze zdjęcie. ;:138 Cudna rabata, moje ulubione niebieskości i hortensja w tle. :D
Współczuję remontu, niemiła sytuacja. M tak mają, że pewne rzeczy są dla nich nieoczywiste. U nas jeden syn pilnował domu pod nieobecność drugiego.
Podobna sytuacja z lodówką, a dom wietrzyli dwa tygodnie. :roll:
Spokojnego tygodnia. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Remont prawie zakończony, pozostało trochę takiej drobiazgowej typowo babskiej roboty, ale postanowiłam rozłożyć ją w czasie i dzisiaj pojechałam na działkę by odpocząć, ale też sprawdzić szkody poczynione przez dwie dość gwałtowne burze. Szczęśliwie nic złego się nie stało, poza kilkoma leżącymi liliami, które wystarczyło podeprzeć i podwiązać. Najważniejsze, że działka solidnie podlana.

Halszko - kochana jesteś. ;:167 ;:167 Dziękuję za słowa wsparcia i dobre słowa pod adresem mojej działeczki. ;:180
Uściski odwzajemniam i buziaki przesyłam. ;:196

Obrazek
Pierwszy mieczyk budzi się do życia.

Wklejam dzisiejsze fotki. Wcześniejsze kwitnienia pokażę w późniejszym czasie.

Obrazekzdjęcia darmowe
Szałwia okrężna szybciutko się pozbierała po przycięciu i powtarza kwitnienie.

Aniu - dziękuję pięknie za serce i troskę. ;:167
Niestety, nie wszystkie roślinki zakwitły. ;:185 ;:185 Za sucho miały. Ponieważ ich czas już minął, zapewne poczekam na nie do przyszłego sezonu. Zresztą przez co najmniej tydzień w ogóle się nimi nie zajmowałam, fizycznie nie mogłam.
Perowskie traktuję jak wszystkie inne rośliny ozdobne. Jesienią dostały nawozu gołębiego, wiosną wywaru z pokrzywy i tyle. Przy czym guanem podsypuję rabaty co trzy lata. ;:108
Po dwóch latach perowskie jeszcze nie są takie dorodne. Moje mają już kilka lat, a specjalnie się nie rozrosły. Przy czym mam jedną niską i jedną wysoką. Ta niska bardzo słabo przyrosła.
Podobno one się rozsiewają, jednak ja jeszcze żadnej siewki nie znalazłam ;:7

Duża buźka Chorusku. ;:cm

Obrazek

Floks wiechowaty. Wprawdzie nie NN, ale zeszyt z notatkami został na działce.

Obrazek

Gosiu - już się wykurowałam i tylko od czasu do czasu coś mi tam strzyknie w nieodpowiednim miejscu. :lol:

Obrazek
Powtarza pełnik europejski.

Obrazek
Miśka ucieka przed aparatem.

Maryniu - gdyby nie moja niezdarność zakończona potłuczeniem, powiedziałabym, że czas spędzony na działce był najwspanialszy. ;:303 W sumie był, nie ma sensu marudzić. :)
Coś mi tam od czasu do czasu strzyknie, jednak to już mały pikuś.
A burze, owszem, dotarły. Właśnie przechodzi trzecia. :tan

Buziaki. ;:196

Obrazek
Jeżówki w towarzystwie dalii.ł

Obrazek
Dalie w towarzystwie jeżówek.

Iguniu - początkowo mocno się denerwowałam niemocą, jednak dość szybko mi przeszło i robiłam dokładnie tak, jak Ty. Nie widziałam i ciągle jeszcze nie widzę szkodników pod postacią rozmaitych chwaściorów. ;:306
Po trzeciej już burzy pełnej deszczówki będę musiała zabrać się do roboty. Muszę się porządnie zmęczyć, by wiedzieć, że mam działeczkę. ;:224

Obrazek
Dalia bez towarzystwa.

Obrazek
Pełnokwiatowe lewkonie jeszcze kwitną. Pojedyncze już nie.

Karo - jestem niezdara i spadłam z progu altany na chodnik - ok. pół metra w dół i mocno się poobijałam, łącznie z nabiciem sobie wielkiego lima wokół prawego oka. Nawet, gdy już mogłabym przyjechać do domu, to nie chcieliśmy wzbudzać sensacji wśród sąsiadów. Wiesz, co by sobie pomyśleli i z lubością plotkowaliby, oczerniając mojego spokojnego z charakteru męża. ;:oj
Kochana, nie jest tak wesoło na rabatach jak na fotkach, ale nie będę płakała. Za rok wszystkie roślinki pokażą swoją urodę. ;:204 Taką mam nadzieję.
Dziękuję za ciepłe słowa i pozdrawiam gorąco. ;:167

Obrazek

Pomidorki obrodziły wyjątkowo bogato, a najwięcej owoców mają paprykowe, nasze ulubione. Grona mają jak, nie przymierzając, winogrona.

Obrazek

Beatko - remont zakończony. Zostały drobiazgi. Jutro przyjedzie nowa lodówka, a ja odżyję. :tan
Noce na działce były cudowne, ciepłe i bez komarów. ;:333 Dni nieco mniej wesołe z powodu suszy. Dzisiaj już ziemia porządnie nawodniona, tylko zielsko przyśpiesza, ale zmobilizuję się i powalczę z nim. ;:134

Buziaczki, Beatko. ;:196

Obrazek
Są i bawole serca. A bardzo wczesne kończą owocowanie.

Obrazek
Już niedługo brzoskwinki będą pieściły podniebienie.

Soniu - bardzo dziękuję za dobre słowa. ;:167
Na szczęście u mnie aż tak źle z fetorem nie było, bo i lodówka była prawie pusta, tylko zamrażalnik narozrabiał.
Już po robocie, tej największej. ;:303 Zostały takie babskie drobiazgi do wykonania, ale nie mam zamiaru padać na twarz.
Życzenia na tydzień przytulam i z całego serca odwzajemniam. ;:167

Obrazek
Misia zorientowała się, że jest fotografowana i ruszyła w poszukiwaniu lepszej kryjówki.

Obrazek
Jarzmianka 'Alba' szaleje w kilku miejscach, w których się narozsiewała.

Obrazek
'Firletka Chalcedońska' powtarza.

Kochane Dziewczynki. Starałam się choć trochę zapełnić lukę w wątku. Mam nadzieję, że Wam się podobają moje aktualne kwiatki i owocki.
Tymczasem cieplutko Was pozdrawiam i życzę bardo dobrego tygodnia. ;:31
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie w pierwszym dniu sierpnia![/b

Chwała Bohaterom Powstania Warszawskiego.

ObrazekObrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór Lucynko,
Bardzo się cieszę, że już jesteś. Brakowało Twoich wpisów, opowieści z życia działeczki, Misi i gołąbków.
Serdecznie współczuję upadku z altany. To zadziwiające, jak bardzo jeden pechowy krok może przynieść nieoczekiwane i niedobre dla nas skutki.
Ale wierzę, że to już historia i teraz czas na cieszenie się urodą ogrodu.
Jak zwykle u Ciebie, powala rozmaitość różnego kwiecia. O żadnej porze nie brakuje kolorów.
Zachwyciły mnie też Twoje plony warzywne, zwłaszcza pomidory paprykowe. Czy mają jakąś nazwę odmianową?

Oczywiście, serce najbardziej mi podskakuje na widok Misi ;:167 . Niezależnie, czy pozwala się fotografować, czy odwraca się tyłem i z godnością odchodzi, i tak prezentuje się świetnie.
Pięknie upamiętniłaś Powstanie Warszawskie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak ten czas leci! Przed chwilą jeszcze mieliśmy lipiec, a tu już trzeci sierpnia.
Dzisiaj zrobiłam sobie dzień wewnętrzny, rezygnując z wyjazdu na działkę, zresztą straszą deszczem, którego ani widu, ani słychu i tylko chmury pływają po niebie gnane dość silnym wiatrem. Wczoraj popracowałam na działce, walcząc z chwastami, jednak nie dałam rady wyczyścić wszystkich rabatek. Coraz wolniej mi ta robota idzie. Jak to mówią: "Starość nie radość".

Lisico - o upadku już zapomniałam, a właśnie teraz, gdy nie odczuwam żadnych dolegliwości, pogoda się zbiesiła i przeszkadza w radosnym działkowaniu. Nawet Misia nie oponowała koniecznością pozostania w domu i odsypia zaległości ;:19
Rabaty rzeczywiście kwitnące, jednak nie wszystkie roślinki pokazują całą swoją urodę, a to na skutek panującej wcześniej potężnej suszy. Mimo wszystko jest kolorowo, a o to mi głównie chodzi. ;:333

Pomidorami paprykowymi zaraziła mnie warszawska synowa. Takie kiedyś kupiła na straganie, zasmakowały jej, zatem zebrała nasiona, które mi podrzuciła, a ja w minionym sezonie zaledwie trzy krzaczki paprykowych hołubiłam, ale to wystarczyło, by ich owoce podbiły nie tylko moje kubki smakowe. ;:303
Niestety, nazwy odmianowej nie znam z wiadomego powodu.

Skoro na widok Misi serce Ci podskakuje, to bardzo proszę: oto sesja fotograficzna mojej sierściuszki.
Specjalnie dla Ciebie. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej u pańci na kolanach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gołąbki też sobie pozwalały, jednak M miał nakazane albo nie wypuszczać ich na swobodę, albo pilnować, by nie właziły w szkodę. Pilnował.

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było, że tylko zwierzyniec, mam też dla Ciebie kwiatuszki.

Obrazek
'Speelwark'

Pozdrowionka i buziaki, Lisico. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie ponownie.

Pamiętacie zapewne moją 'Arisaemę Flavum', której przez wiele lat nie doceniałam, bo nie podobał mi się jej byle jaki kwiatek, który zrywałam i zakrywałam roślinkę jakąś kwitnącą. Wreszcie postanowiłam zobaczyć, co z tego kwiatuszka wyrośnie. No i wyrósł piękny czerwony owoc. Wtedy zainteresowała się Beatka - Beaby i poszukała osoby, która nazwała moją roślinkę. W zamian posłałam znawcy nasiona, którymi ów owoc obficie mnie uraczył.
W następnym roku wiosną pokazało się kilkanaście siewek w miejscu starej arizemy, która zniknęła. Jednak bardzo szybko i one zniknęły i w kolejnym sezonie już się nie pokazały. Byłam pewna, że już jej nie zobaczę. A w tym roku niespodzianka!
Jakież było moje zdziwienie i radość, gdy spod żeniszka zaczęły wystawać listeczki arizemy. Szybciutko przeniosłam żeniszka w inne miejsce, odkrywając kwitnących już kilka arizem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od tej chwili szczególnie dopieszczam roślinkę, codziennie sprawdzam, czy żyje i jak się rozwija.
Aktualnie już zbudowała owoce, które powoli rosną.

Obrazek

Obrazek

Owoców jest pięć, to i nasion będzie dużo.

Cieszę się, że arizema uparła się rosnąć, nie zważając na traktowanie jej przez lata po macoszemu.

Dla urozmaicenia wstawię jeszcze kilka fotek aktualnie kwitnących roślinek.

Obrazek
Anafalis perłowy.

Obrazek
Aksamitka.

Obrazek
Zawilec japoński.

Obrazek
Odętka wirginijska.

Obrazek
Kleome.

Obrazek
Powojnik (jakiś).

Obrazek
Heliotrop.

Obrazek

Rozwary wielkokwiatowe.

Obrazek

Obrazek
Pysznogłówka dwoista 'Balmy Lilac'.

Obrazek

Powtarzają krzewuszki. Na początek dwie.

Obrazek

Obrazek
Ciemiernikowi pomyliły się pory roku.

Obrazek

Pierwsze astry.

Obrazek

Na teraz zakończę pokaz. Dobrego wieczoru. :wit :wit
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”