Jagoda kamczacka cz. 4
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2021, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Jagody jak groch.Plenna. Smak bez rewelacji, ale na przetwory jak najbardziej. Liście faktycznie mniejsze i na starcie wiosennym jaśniejsze -tak jak napisałeś. Tylko rozrasta się w kulę i niższe gałązki spacyfikowały mi ślimaki - nic cięcie się zrobi. Pozdrawiam
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Macios według Twojego opisu miałem wątpliwości co do mojej odmiany.
Sprawdzałem jeszcze raz opakowanie i jak byk pisze na nim Duet

Sprawdzałem jeszcze raz opakowanie i jak byk pisze na nim Duet

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2021, o 20:55
Trzeba poczekać aż krzew podrośnie i będzie więcej owoców dających szerszy obraz do porównania.
Niewykluczone, że to różne klony sprzedawane pod tą samą nazwą czyli sytuacja znana z borówek lub pomyłka w szkółce.
Potwierdziłem tą odmianę na sztukach co posadziłem w 2020r.
Pozdrawiam
Niewykluczone, że to różne klony sprzedawane pod tą samą nazwą czyli sytuacja znana z borówek lub pomyłka w szkółce.
Potwierdziłem tą odmianę na sztukach co posadziłem w 2020r.
Pozdrawiam
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie podobna jest odmiana Kruggs i Brązowa. Pokrój krzewu i kształt owoców pasują do Kruggs. Termin dojrzewania owoców, 2 tygodnie po Wojtku. Owoc raczej na drzem. Mam po zbiorach. Wszystkie owoce zamrożone. Zimą będę je wykorzystywał kulinarnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
badzia nie pamiętam bo te ostatnie na zdjęciu były sadzone na początku mojej przygody z jagodą krzewy nie są duże i pokładają sięa owoce są duże i w smaku słodkawe, sadziłem wtedy: duet ,atut ,jolanta, wojtek ,brązowa ,czarna takie miały przywieszki ale ta która Ciebie interesuje niestety nazwy brak kartki z nazwą się zniszczyły. (może być czarna) 

Pozdrawiam zagiel
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
No trudno. Jestem zdecydowana na dwie różne borelki i lawinę. A co mi przyślą ? Pewnie znów coś, co nijak nie będzie mi pasowało do opisów tutaj.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
W tym roku pierwszy raz pojadłem owoców. Ale to smaczne
Mam odmiany Aurora, Borealis i Boreal Blizzard. Przetrzymane na krzewach ze dwa tygodnie w niczym nie ustępują borówkom amerykańskim. Tylko trzeba było chronić przed ptakami bo czają się na owoce strasznie i zjadają jak tylko się zafioletowią. Po wcześniejszych doświadczeniach z Sinogłaskami, Czelabinkami itp. uważałem ten gatunek za smakowo niejadalny, a tu taki szok 

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Zdziwiłam się , że Boreal Beauty ma słaby smak . Mam trzy Boreal i jak dla mnie one
wszystkie smaczne . Dokupię Lawinę i pewnie wtedy zmienię zdanie .
Stopniowo dojrzewam do wycięcia najwcześniejszych , najstarszych odmian odmian .
wszystkie smaczne . Dokupię Lawinę i pewnie wtedy zmienię zdanie .

Stopniowo dojrzewam do wycięcia najwcześniejszych , najstarszych odmian odmian .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Jak jest dojrzały owoc Boreal B. to nie jest zły. Ale lepszy smak ma np. G. Heart, też musi być dojrzały. Owoce muszą powisieć na krzewach do końca czerwca i wtedy są wyborne. Serduszka nie opadają i nie należy się spieszyć ze zrywaniem. Na jesień wywalam stare jagody, które u mnie nie zapylają się a owoc drobny jest. Sadzonki sam sobie zrobiłem w 20 l doniczkach. Kupiłem jagody w 0.5-2 l doniczkach i posadziłem do 20 l doniczek produkcyjnych. Ziemię swoją wymieszałem z kompostem trochę kory i z 20 % Carbomatu. Jagody widocznie lubią ten węgiel bo urosły do prawie metra od wiosny a były przycięte na 15 cm. Czyli na jesień będę sadził ukorzenione sadzonki C20 do metra wysokości z wieloma nowymi jednorocznymi pędami. Będę na działce to zrobię fotkę tych sadzonek na Carbomacie.
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24

Wgrałem zdjęcia tych moich ,,sadzonek" z doniczką maja ok. 150 cm. Czyli nie bujałem posadzone do gruntu będą miały ponad metr. Drugie zdjęcie pokazuje jak ciąć by takie przyrosty osiągnąć. O podłożu już pisałem. Te jagody sadziłem w marcu z doniczki C2 do jesieni się zakorzenią do C20. Carbomat niby drogi ale te 20 % robi swoje. Jagody które nie przyciąłem i owocowały a podłoże było bez Carbomatu są 200% mniejsze?
Ładne. Myślę , że masz oko i jakieś tam doświadczenie a nie tam węgle.
Teraz przyciąć dać lepsze podłoże bez tego carbo i będą 300%
Teraz przyciąć dać lepsze podłoże bez tego carbo i będą 300%

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja aktualnie mam Wojtek i Duet, chciałbym dorzucić jeszcze ze dwa krzaki - najlepiej różniące się porą dojrzewania od tych dwóch.
Myślałem o dwóch z tych czterech: Blizzard, Aurora, Honey Bee, Indigo Gem.
Pytanie czy będą się dobrze zapylać jeśli wybiorę np. Blizzard i Honey?
Może macie jakieś sugestie co wybrać?
Myślałem o dwóch z tych czterech: Blizzard, Aurora, Honey Bee, Indigo Gem.
Pytanie czy będą się dobrze zapylać jeśli wybiorę np. Blizzard i Honey?
Może macie jakieś sugestie co wybrać?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Aurora + Indigo gem lub Blizzard + Bestia. Te niby pasują do siebie , ale wydaje mi się , że te kwiaty u mnie wszystko podobnie miało i dość długo , też się nad tym zastanawiałem. Teraz brałbym jak mi pasuje i się tym nie przejmował zbytnio. Blizzard i bestia miała później owoce u mnie od aurory.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
U mnie w jednym rzędzie północ-południe rośnie 6 krzewów co 1,2 m. W tym roku Boreal Beauty podobnie jak rosnący obok niego Boreal Blizzard dały po ok. 2 kg owoców. Boreal Beast dał prawie 3 kg a rosnący za nim Borealis ciągle czeka na zerwanie owoców. Niestety nie zważyłem owoców Indigo Gem. Zupełnym niewypałem okazał się krzew rosnący od południa kupiony jako Atut (bardzo malutkie owoce). Rosnące w innym miejscu Aurora i Honey Bee dały odpowiednio 1,8 kg i 1,1 kg owoców.

Odmiana Borealis

Owoce Boreal Beast.

Odmiana Borealis

Owoce Boreal Beast.