Nie wiem czy to nie podchodzi pod zastraszanie przez taką szkółkę.przemek1136 pisze: ↑18 cze 2023, o 12:50 Co prawda nie spotkałem się jeszcze z przypadkami ścigania osób rozmnażających jagodę kamczacką ale ściganie osób oferujących do sprzedaży licencjonowane odmiany truskawek jest dość powszechne. Podejrzewam, że prawo jest takie samo w stosunku do odmian innych gatunków. Skoro jednak twierdzisz, że rozmnażanie na własne potrzeby nie jest nielegalne to sobie rozmnażaj.![]()
Informacja ze strony szkółki sprzedającej m.in. truskawki:
Ta odmiana truskawek jest licencjonowana i chronią ją prawa autorskie właściciela. Dalsza odsprzedaż, oferowanie w internecie, handel, barter, namnażanie (również na własne potrzeby) zabronione. Wszelkie próby łamania zakazu ścigane i zgłaszane organom oraz surowo karane.
A jak roślina sama się rozmnoży, to też kara na mnie czeka? Rozumiem gdy ktoś próbuje na tym zarabiać, ale sam rozmnażam rośliny choćby po to, żeby mieć w zapasie, gdy coś wypadnie. Czy szkółka dostarczy mi nowa roślinę za darmo jeśli ta kupiona nie przetrwa? Czy cokolwiek gwarantuje?
Może się mylę, ale akurat truskawki to się same mnożą na potęgę, więc to chyba jakiś żart. Rozumiem, że chodzi o kasę, ale nikt się nie powinien przejmować rozmnażaniem na własne potrzeby, bo to po prostu jest moim zdaniem nie do udowodnienia.