Czym nawozić pomidory-cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.3

Post »

Mirek19 pisze: 15 cze 2023, o 21:55 Szukam, szukam i znaleźć nie mogę - co na temat "wypłukiwania przez deszcz magnezu z gleby" pisała Ania/Kozula ?.
Czyżby była odmiennego zdania ?
Czy w temacie wypłukiwania magnezu, Ania - kozula była innego zdania, to nie wiem.
Wiem natomiast, że była innego zdania, jeśli chodzi o uzupełnianie jego niedoborów.
Wielokrotnie zalecała podlewanie roślin, a nawet posypywanie siarczanem magnezu i polewanie wodą, w celu likwidacji niedoborów.
Pisała, że już po kilku dniach wyraźnie widać skuteczność takiej formy podania.
Twoje wielokrotne forsowanie, "jedynej słusznej drogi aplikacji" poprzez oprysk i wytłuszczanie swojej opinii w tej kwestii w każdym wpisie, nie czyni jej prawdziwą. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Tomek , dzięki , nie wiem jak to się stało ?
Zadam pytanie , wcześniej Ludwik pokazał pomidorki z oznakami niedoboru magnezu i podał , że magnez w glebie
ma wysoki . Pytanie , dokładać jeszcze magnezu w takiej sytuacji ? Ja bym tego nie robiła .
Na tej stronie jest post , w którym o tym pisze .viewtopic.php?p=6424071#p6424071
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

@bioy

Powtórzę jeszcze raz -

oprysk należy traktować jako nawożenie interwencyjne, po stwierdzeniu niedoboru na liściach
Doglebowo - gdy występuje stały niedobór magnezu.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Plus dodaj: nie przewidują opadów bo wtedy deszcz wypłucze ;:306
To wtedy tylko oprysk. :;230

Tyle razy powtórzone, że zaczynam w to wierzyć... ;:202
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Skoro Mietek, znawca tematu tak zaleca, to należy to potraktować poważnie ;:14
Ja Mu wierzę ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Burzy u mnie dawno nie było, a tutaj widać grzmi od mojego wpisu. Dobrze, że wywiązała się z tego dyskusja, bo można zawsze coś z niej wynieść pozytywnego.
U mnie magnez występuje w ilości mininalnej tj 60 mg/l podłoża . Czyli u mnie jeśli występowałyby niedobory magnezu to powinienem uzupełnić siarczanem magnezu do gleby, nieprawdaż plus interwencyjny oprysk, jeśli miałbym spore niedobory. Za to na borówkach gdzie wymieniałem glebę na torf kwaśny plus moja ziemia rodzima wystąpił niedobór magnezu spory na nowych przyrostach i tutaj interwencyjnie zadziałałem, ale nie podlałem jeszcze siarczanu magnezu, a chyba powinienem.
Odnośnie wypłukiwaniu przez deszcz magnezu to postaram się przejrzeć wpisy Ani Kozuli jeszcze i może znajdę jej opinię na ten temat.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak wcześniej pisałam nie lubię mono dokarmiania , ale jeśli już podlewam magnezem
to stosuję Mikrokomplex lub ASX magnez plus .
Dodam jeszcze jeden nawóz , ma odpowiedni skład na wiosenne problemy z przyswajaniem -
Magic P Star .
Kosiash
100p
100p

Post »

Znalazłem jeden z wpisów Kozuli, może nie porusza dokładnie kwestii deszczów i dokarmiania pod nogi, ale może warto przytoczyć.

Zbyt duża dawka potasu i azotu powoduje utrudnione pobieranie magnezu . Najczęściej niedobory tego składnika występują przy nadmiernym nawilgoceniu podłoża ( często przy ścianach tuneli ) oraz przy pochmurnej pogodzie . Magnez to makroelement plonotwórczy , którego brak sprawia że owoce są dużo mniejsze niż powinny być u danej odmiany i tracą połysk (najbardziej przy szypułce ) . Dobrze odżywione magnezem są słodsze od tych z niedoborem .

Tam gdzie jest bardzo mokra ziemia , brakuje głównie magnezu i azotu ( azot wypłukany , magnez trudny do pobrania ) . U siebie nie widzę na razie żeby wypłukało potas .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Na zakończenie chciałbym tylko dodać, że jeśli podłoże jest zalane, to nawet w nim magnezu będzie dużo to i tak roślina będzie miała trudności z pobieraniem.
Kosiash
100p
100p

Post »

Czy to objaw niedoboru potasu ? Liście środkowe i wierzchołkowe
Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno powiedzieć , bardziej wygląda na nadmiar azotu chyba , że to dwarf ?
Niby jest lekkie podwinięcie i zasychanie brzegu liścia .
A co to za pajęczyna na liściu ?
Kosiash
100p
100p

Post »

Faktycznie pajęczynka , było deszczowo , może pajaczek sobie uwił coś, ale nie widziałem szkodników na liściach.
Faktycznie mogą być przeazotowane pomidory. Mają chude nogi a grubszą łodygę u góry i nie są dwarfami. Odmiana Baribine F1, dostałem od wuja w prezencie, bo sam uprawia pomidory na sprzedaż, ale nie wiem czy do końca jestem z nich zadowolony, odmiana chyba typowo do szklarni a ja mam je w gruncie teraz :| . Od początku miały dziwne plamy zimozielone na liściach, które regulowałem i ustapiły. Jednakże pokazały się takie plamki na owocach na dwóch sadzonkach i nie wiem czy łączyć to z tymi plamami wcześniej.

Obrazek
Tu inna sadzonka tej samej odmiany.
Obrazek

Na innym pomidorze karłowym mam coś takiego, występuje to na jednym liściu chyba środkowym:

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te plamki na owocu nie powiększają się ? Całkiem możliwe , że to otarcie .
Zmiana tylko na jednym liściu , w dodatku do żadnej z chorób nie podobna .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A owoce nie rosną blisko przy paliku?
Asia
Kosiash
100p
100p

Post »

Te większe plamki były blisko palika, zmieniłem jego pozycję , ale te dwie inne sadzonki były z dala od palików . Plamy się nie powiększają, myślałem zerwac i włożyć do szczelnego pojemnika i obserwować, ale jakoś wiszą już 3-4. ,dni i nie widać zmian. Jedynie pokazały się nowe plamki te mniejsze na innych pomidorach u innych sadzonek .

A zdjęcie z plamami na liściach to odrębna odmiana, którą dostałem od innej osoby.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”