Zakątki na Dębowym 4
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Zakątki na Dębowym 4
Śliczne irysy, piękna, niepokalanie biała naparstnica. Wow!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale śliczna ta biała naparstnica
taka dorodna
Ciekawe czy to jej cecha indywidualna, czy kwestia nawożenia
Fajne irysy, i bodziszki tak obficie już kwitną. Ja na swoje niebieskie jeszcze czekam. Super mieć własny staw i świeżą rybkę
Dobrego tygodnia Aniu

Fajne irysy, i bodziszki tak obficie już kwitną. Ja na swoje niebieskie jeszcze czekam. Super mieć własny staw i świeżą rybkę

Dobrego tygodnia Aniu

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu czosnki piękne, karatawski popodziwiałam,
bo moje pożarte przez gryzonie.
Bodziszki ładnie rosną, a wspaniały też lubię za kolor i duże kwiaty. Wiosną trzy spore kępki podzieliłam na prawie czterdzieści roślin. Nawet część zakwitła.
Czy limonkową pęcherznicę słońce przypala?
Gratulacje dla M za złowienie wyjątkowych okazów.
Dla Ciebie uznanie za piękne prace i udany wernisaż.
Dobrego tygodnia.

Bodziszki ładnie rosną, a wspaniały też lubię za kolor i duże kwiaty. Wiosną trzy spore kępki podzieliłam na prawie czterdzieści roślin. Nawet część zakwitła.

Czy limonkową pęcherznicę słońce przypala?
Gratulacje dla M za złowienie wyjątkowych okazów.

Dla Ciebie uznanie za piękne prace i udany wernisaż.

Dobrego tygodnia.

- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu
Piękne azalie,irysy.
Bodziszek kantabryjski cudny.
Kielichowiec i naparstnica
Piękne azalie,irysy.
Bodziszek kantabryjski cudny.
Kielichowiec i naparstnica

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Locutus- LOKI ,jarha- Halszko Roślinki dziękują za pochwały .
Naparstnica biała szaleje.
Ta rośnie na końcu pod lasem . Mam tam trochę już posadzonych roślin i tylko skoszoną trawą tam przykładam. I chyba to jej pasuję.
Mam w innych miejscach naparstnice. Ale tamte już nie są tak obfite w kwiatuszkach.
Irysy, kwitną. Bodziszki też. a mi najbardziej się podoba ten niebieski. Cudny i daleka widoczna niebieska kępa. A to tylko jedna sadzona tak się rozrosła i tak ładnie kwitnie
Staw mamy. ale masz mały staw. Ta wielka ryba to z pobliskiego Zalewu Puszcza.
A w ogrodzie tyły z zielskiem jak na razie mam . W tym tygodniu może to nadrobię .
Dziękuję i wam życzę dobrego tygodnia.
cyma2704- Soniu Czosnki jeszcze kwitną. Inne przekwitają.
I ja bardzo lubię ten bodziszek wspaniały a ten cudny kolorek i większe kwiaty. Z daleka jest widoczny w ogrodzie .
Troszeńkę może słoneczko tą limonkową pęcherznicę rozjaśnia. Ale dla mnie jest ok.
Gratulacje dla męża przekaże.
Dziękuję bardzo. Wernisaż za mną. Obrazy jeszcze przez miesiąc wiszą i można je oglądać,.
A teraz będzie więcej czasu na ogród, Jakoś nie ze wszystkim wyrabiam się na bieżąco.
Rodek- Kwitnie...ale niestety choruje

Piwonie

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/e14461d0d683e2a4]

Róże. różyczki

Powojnik Minister zawsze mnie zachwyca dużymi kwiatami .

Naparstnica biała szaleje.
Ta rośnie na końcu pod lasem . Mam tam trochę już posadzonych roślin i tylko skoszoną trawą tam przykładam. I chyba to jej pasuję.
Mam w innych miejscach naparstnice. Ale tamte już nie są tak obfite w kwiatuszkach.
Irysy, kwitną. Bodziszki też. a mi najbardziej się podoba ten niebieski. Cudny i daleka widoczna niebieska kępa. A to tylko jedna sadzona tak się rozrosła i tak ładnie kwitnie

Staw mamy. ale masz mały staw. Ta wielka ryba to z pobliskiego Zalewu Puszcza.
A w ogrodzie tyły z zielskiem jak na razie mam . W tym tygodniu może to nadrobię .
Dziękuję i wam życzę dobrego tygodnia.
cyma2704- Soniu Czosnki jeszcze kwitną. Inne przekwitają.
I ja bardzo lubię ten bodziszek wspaniały a ten cudny kolorek i większe kwiaty. Z daleka jest widoczny w ogrodzie .
Troszeńkę może słoneczko tą limonkową pęcherznicę rozjaśnia. Ale dla mnie jest ok.
Gratulacje dla męża przekaże.
Dziękuję bardzo. Wernisaż za mną. Obrazy jeszcze przez miesiąc wiszą i można je oglądać,.
A teraz będzie więcej czasu na ogród, Jakoś nie ze wszystkim wyrabiam się na bieżąco.
Rodek- Kwitnie...ale niestety choruje

Piwonie

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/e14461d0d683e2a4]

Róże. różyczki

Powojnik Minister zawsze mnie zachwyca dużymi kwiatami .

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu pięknie u Ciebie tak wszystko kwitnie u mnie prawie wszystko w pąkach. Zdjęcia urocze Pozdrawiam życzę miłego dnia 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
O już różyczki kwitną; u mnie dopiero w pąkach. Faktycznie Minister fajne ma kwiaty duże i tak ozdobne. Te nowe hosty bardzo ciekawe.
Pachnące?
Pachnące?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Aniu, jak pięknie kwitnie Twój ogród!
Z ogromną przyjemnością pospacerowałam wśród kwiatków, które fantastycznie pokazałaś na fotografii.
Wspaniale prezentuje się biała naparstnica.
Moje mają spuszczone główki, nawet zdjęć nie próbuję im zrobić. Susza je wykańcza.
Widzę też pierwsze kwiatuszki różyczek.
Moje też zaczynają.
Mój niebieski bodziszek nawet jednego pąka nie ma,
a Twój tak cudownie się prezentuje!
Jutro zostajemy na nocleg na działce, bo jest niesamowicie gorąco. Na razie zdecydowaliśmy się na dwie noce, a później się zobaczy, co dalej.
Pozdrawiam cieplutko i wymarzonej pogody Ci życzę.

Wspaniale prezentuje się biała naparstnica.

Widzę też pierwsze kwiatuszki różyczek.

Mój niebieski bodziszek nawet jednego pąka nie ma,

Jutro zostajemy na nocleg na działce, bo jest niesamowicie gorąco. Na razie zdecydowaliśmy się na dwie noce, a później się zobaczy, co dalej.
Pozdrawiam cieplutko i wymarzonej pogody Ci życzę.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Aniu, niby ten sam ogród ale co roku jest jakby inaczej zaaranżowany - za każdym razem oczywiście masz idealnie.
Czytałam o Twoich przemyśleniach co do irysów. Bardzo Ci polecam te irysy bródkowe wielkokwiatowe. Też jakoś nie byłam za kosaćcami bo krótko kwitną i potrzebują dość sporo miejsca przeznaczonego tylko dla nich. Ale jak zobaczyłam na zdjęciach te wielkie kwiatostany, to się w mig zdecydowałam i jestem nimi zachwycona.
Pozdrawiam
Czytałam o Twoich przemyśleniach co do irysów. Bardzo Ci polecam te irysy bródkowe wielkokwiatowe. Też jakoś nie byłam za kosaćcami bo krótko kwitną i potrzebują dość sporo miejsca przeznaczonego tylko dla nich. Ale jak zobaczyłam na zdjęciach te wielkie kwiatostany, to się w mig zdecydowałam i jestem nimi zachwycona.
Pozdrawiam

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
I ja chwalić będę Aniu ogród,aranżacje ,pięknie kwitnące kwiatuchy i oczywiście fajne jak zwykle zdjęcia!

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Aniu, pięknie rozkwitał u Ciebie maj
, a czerwiec nie chce być gorszy i cieszy kwiatami piwonii, irysów, bodziszków i róż
.
W sprawie irysów, to ja nie jestem obiektywnym źródłem informacji, bo je uwielbiam i wad nie widzę, tylko same zalety
, piękne kwiaty i cudny zapach.
Irysy potrzebują sporo słonecznego miejsca, bo bardzo szybko się rozrastają, zwłaszcza te starsze odmiany, które przeważnie rosną u mnie, ale taka większa kępa, ma dużo pędów kwiatowych
. Te nowsze, falbaniaste, już nie rozrastają się tak szybko
, a że kwitną dopiero trzyletnie pędy, to i kwiatów jest mniej, za to pięknych i dużych
. Niedogodnością jest też to, że trzeba je rozsadzać, najlepiej co trzy lata, zmieniając miejsce sadzenia. Szczerze mówiąc, nie przestrzegam tych zasad restrykcyjnie, co odbija się niekorzystnie na ich kondycji
, ale u mnie brakuje już miejsca na takie ekstrawagancje, więc muszą sobie jakoś radzić. Gdybym miała do dyspozycji taką łąkę, jak Twoja, to irysów miałabym dużo więcej
.
Nie wiem, czy doczytałaś u mnie, że moje żółte i Twoje pomarańczowe kwiatuszki, to nie są laki, tylko pszonaki i Twój jest byliną, to nie zginie, będzie tylko w większej kępie każdego roku
Laki są dwuletnie, to znaczy wysiane teraz, zakwitną w następnym sezonie, ale też mogą przetrwać kilka lat w ogrodzie. Mają trochę większe kwiatuszki i pachną mocniej, niż mój dwuletni pszonak, pachnący podobnie, jednak słabiej. W Anglii widziałam różne zupełnie niepachnące, ciekawe czy Twój bylinowy pachnie?
Przepraszam, trochę się rozpisałam
.
Aniu, gratuluję wernisażu
i poproszę o pokazanie drugiego wystawianego obrazu 

W sprawie irysów, to ja nie jestem obiektywnym źródłem informacji, bo je uwielbiam i wad nie widzę, tylko same zalety

Irysy potrzebują sporo słonecznego miejsca, bo bardzo szybko się rozrastają, zwłaszcza te starsze odmiany, które przeważnie rosną u mnie, ale taka większa kępa, ma dużo pędów kwiatowych

Nie wiem, czy doczytałaś u mnie, że moje żółte i Twoje pomarańczowe kwiatuszki, to nie są laki, tylko pszonaki i Twój jest byliną, to nie zginie, będzie tylko w większej kępie każdego roku

Laki są dwuletnie, to znaczy wysiane teraz, zakwitną w następnym sezonie, ale też mogą przetrwać kilka lat w ogrodzie. Mają trochę większe kwiatuszki i pachną mocniej, niż mój dwuletni pszonak, pachnący podobnie, jednak słabiej. W Anglii widziałam różne zupełnie niepachnące, ciekawe czy Twój bylinowy pachnie?
Przepraszam, trochę się rozpisałam

Aniu, gratuluję wernisażu

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Aniu, podziwiam piwonie, zwłaszcza ta koralowa mi się podoba, moje ciągle jeszcze w pąkach.
Czy Twój rodek ma odpowiednie kwaśne podłoże, a może nie rozluźniłaś bryły korzeniowej przy sadzeniu? Podobno to ważne.
Miłego weekendu z wymarzoną pogodą
Czy Twój rodek ma odpowiednie kwaśne podłoże, a może nie rozluźniłaś bryły korzeniowej przy sadzeniu? Podobno to ważne.
Miłego weekendu z wymarzoną pogodą

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Witaj Aniu jak tam czy już po wernisażu ciekawe jak wypadł ,bo obraz śliczny i ciekawe jaki drugi namalowałaś .Fotki jak zawsze cudne to samo widoczki ogrodowe . Kwiecia mnóstwo a nowy nabytek pigwowiec ma cudne kwiaty.Powoli nadrabiam zaległości jednak mam ich jeszcze sporo 

- anabuko1
Alicjo125; Igala - Iguś Dziękuję bardzo. Ogród żyje, co kilka dni coś się zmienia. Jakaś roślina rozkwita, jakaś przekwita.
Różanych kwiatów coraz więcej i piękniej. Uwielbiam ten różany czas. Ale któż z nas jego nie lubi ...Chyba nie ma takiej osoby. Prawie w każdym ogrodzie jakieś różyczki są.
Powojnik Minister jest bardzo ładny i w kolorycie i w tych dużych kwiatach.
Powojnikowych kwitnień jeszcze będzie. Inne powojniki już też są w pąkach.
Cieszę się bardzo ,że moje zdjęcia się spodobały. Dla mnie to bardzo miłe.
Mam kilka host z pachnącymi kwiatami. ale dla mnie ważna i ładna każda hosta. nie tylko ta pachnąca.
A raczej na to nie zwracam uwagi. Bardziej liście, ubarwienie liści i wielkości.
Pozdrawiam serdecznie

Jak kwitną liliowce to już lato tuż tuż

Kielichowiec jeszcze kwitnie

Kwitną szałwie

Kocimiętki

Różanych kwiatów coraz więcej i piękniej. Uwielbiam ten różany czas. Ale któż z nas jego nie lubi ...Chyba nie ma takiej osoby. Prawie w każdym ogrodzie jakieś różyczki są.
Powojnik Minister jest bardzo ładny i w kolorycie i w tych dużych kwiatach.
Powojnikowych kwitnień jeszcze będzie. Inne powojniki już też są w pąkach.

Cieszę się bardzo ,że moje zdjęcia się spodobały. Dla mnie to bardzo miłe.
Mam kilka host z pachnącymi kwiatami. ale dla mnie ważna i ładna każda hosta. nie tylko ta pachnąca.
A raczej na to nie zwracam uwagi. Bardziej liście, ubarwienie liści i wielkości.
Pozdrawiam serdecznie

Jak kwitną liliowce to już lato tuż tuż

Kielichowiec jeszcze kwitnie

Kwitną szałwie

Kocimiętki

- anabuko1
plocczanka- Lucynko A dziękuję, dziękuję za te pochwały i miłe słowa moja ty dobra kobietko
W innym miejscu moje naparstnice ( mam biała i różową ) nie są tak okazale jak ta pod lasem, obłożona trawą. I chyba jej to pasuje najlepiej.
Oj tak róże się rozkręcają. Co mnie bardzo cieszy.
A tym bodziszkiem jestem zachwycona. Jest cudny. Aż chce mi się go więcej. Ale to jedna kępa. Może potem się rozrośnie albo na drugi rok. I da się podzielić i jeszcze go dodać na rabacie.
Fajnie, że już nocujecie na działeczce. My wczoraj zrobiliśmy sobie ognisko i normalne kiełbaski na kiju pieczone. Aj, fajny czas i pyszna kiełbaska.
A jak tam komary u ciebie ?
U mnie jest ich dużo. Wczoraj jakoś przy ognisku ich nie było. to relaks był świetny.
Mam nadzieję ,że i tówj pobyt na działeczce też jest bardzo relaksujący .
hortensja dębolistna już ma małe kwiatostany

Piwonie

Beaby- Beatko Niby ogród taki sam. A co roku jakoś rośliny inaczej same też się układają. rozkwitają czy też kwitną inaczej. A i co roku coś przyjdzie do głowy i lekkie roszady tu i ówdzie zrobić. Znasz to ??
No jakoś wcześniej nie zachwycałam sie za bardzo irysami. Kilka bródkowych mam. ale jeszcze na kilka mam ochotę. dzięki za radę co do zarezerwowania dla nich miejscówek większych.
marpa- Maryniu Dziękuję bardzo. Twój ogród i rośliny też mi się bardzo podobają. Każdy z nas tworzy taki ogród jaki najbardziej lubi, prawda ??
A oglądając inne często naoglądamy się pięknych roślin i cos zmieniamy w swoim ogrodzie albo jakiś roślinki dokupujemy.

W innym miejscu moje naparstnice ( mam biała i różową ) nie są tak okazale jak ta pod lasem, obłożona trawą. I chyba jej to pasuje najlepiej.
Oj tak róże się rozkręcają. Co mnie bardzo cieszy.
A tym bodziszkiem jestem zachwycona. Jest cudny. Aż chce mi się go więcej. Ale to jedna kępa. Może potem się rozrośnie albo na drugi rok. I da się podzielić i jeszcze go dodać na rabacie.
Fajnie, że już nocujecie na działeczce. My wczoraj zrobiliśmy sobie ognisko i normalne kiełbaski na kiju pieczone. Aj, fajny czas i pyszna kiełbaska.
A jak tam komary u ciebie ?
U mnie jest ich dużo. Wczoraj jakoś przy ognisku ich nie było. to relaks był świetny.
Mam nadzieję ,że i tówj pobyt na działeczce też jest bardzo relaksujący .

hortensja dębolistna już ma małe kwiatostany

Piwonie

Beaby- Beatko Niby ogród taki sam. A co roku jakoś rośliny inaczej same też się układają. rozkwitają czy też kwitną inaczej. A i co roku coś przyjdzie do głowy i lekkie roszady tu i ówdzie zrobić. Znasz to ??
No jakoś wcześniej nie zachwycałam sie za bardzo irysami. Kilka bródkowych mam. ale jeszcze na kilka mam ochotę. dzięki za radę co do zarezerwowania dla nich miejscówek większych.
marpa- Maryniu Dziękuję bardzo. Twój ogród i rośliny też mi się bardzo podobają. Każdy z nas tworzy taki ogród jaki najbardziej lubi, prawda ??
A oglądając inne często naoglądamy się pięknych roślin i cos zmieniamy w swoim ogrodzie albo jakiś roślinki dokupujemy.