Hortensja (Hydrangea) więdnie - zalana
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensja drzewiasta Anabelle
Usuń te kamienie przy roślinie, to wygląda estetycznie i ładnie, ale nie zawsze to jest dobre dla rośliny. One naciskają na ziemię i utrudniają dopływ powietrza do korzeni. W dodatku ściółkując glebę jakimś materiałem (w tym przypadku kamień i zapewne też tkanina) należy pamiętać, że woda nie paruje tak szybko i korzenie mogą gnić z powodu przelania. Według mnie korzenie się "ugotowały".
Re: hortensja
Plamy na liściach świadczą o nadmiernej wilgoci. Kwiaty więdną, bo korzenie są zalane.
Re: Hortensja (Hydrangea) więdnie - zalana
Hortensja hortensji nierówna. Żeby ustalić jak z hortensją postępować trzeba najpierw wiedzieć o jakiej hortensji mowa. Kwiat ze zdjęcia wygląda na hortensję drzewiastą Annabelle. Suche kwiatostany dla jednych stanowią ozdobę również zimą, innym się nie podobają. W zależności od własnych upodobań możesz je ściąć (same kwiatostany) już teraz, albo poczekać z tym do wiosny. Hortensje drzewiaste kwitną na rocznych pędach, więc tnie się je rokrocznie. Uschnięte/przemarznięte oraz cienkie gałązki wycina się całkiem (te cienkie nie utrzymają ciężaru kwiatów, wiec naprawdę nie warto ich zostawiać, nawet jeśli mialobyto oznaczać, że z krzaka zostanie niewiele). Zdrowe, mocne/grube gałązki warto przyciąć na wysokości ok 30cm (zostawia się 2-3 oczka). Hortensja drzewiasta wypuści gałązki z zeszłorocznych oczek, ale również od ziemi, i te nowe rosnące od ziemi też zakwitną.
- slawcioo
- 100p
- Od: 28 maja 2011, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja (Hydrangea) więdnie - zalana
Dziękuję za odpowiedź.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sie 2024, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja bukietowa
Dzień dobry!
Niecały tydzień temu zakupiłam hortensję bukietową (tak mi się wydaje, ale pewności nie mam, jestem laikiem w tych sprawach) na pniu, którą wsadziłam do dużej donicy. Zaraz po zakupie stan rośliny uległ pogorszeniu, liście nie są wysuszone, lecz obwisłe. Dodatkowo na niektórych liściach pojawiły się ciemne plamki. Podlewam roślinę obficie deszczówką wieczorową porą, lecz nic to nie pomaga. Hortensja jest na tarasie, na którym do południa jest słońce. Została również posadzona w podłożu o odczynie kwasowym 5,0-6,0 pH, specjalnie zakupionym do hortensji i jest wyściółkowana korą.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

Niecały tydzień temu zakupiłam hortensję bukietową (tak mi się wydaje, ale pewności nie mam, jestem laikiem w tych sprawach) na pniu, którą wsadziłam do dużej donicy. Zaraz po zakupie stan rośliny uległ pogorszeniu, liście nie są wysuszone, lecz obwisłe. Dodatkowo na niektórych liściach pojawiły się ciemne plamki. Podlewam roślinę obficie deszczówką wieczorową porą, lecz nic to nie pomaga. Hortensja jest na tarasie, na którym do południa jest słońce. Została również posadzona w podłożu o odczynie kwasowym 5,0-6,0 pH, specjalnie zakupionym do hortensji i jest wyściółkowana korą.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensja bukietowa
Hortensja jest zalana. Wyjmij ją z donicy, wypłucz ziemię i korzenie osusz ręcznikiem papierowym .
Wsadź do nowej ziemi i...ostrożnie z podlewaniem.
Na czas aklimatyzacji postaw w półcieniu,światło rozproszone lub w jasnym cieniu.
Wsadź do nowej ziemi i...ostrożnie z podlewaniem.
Na czas aklimatyzacji postaw w półcieniu,światło rozproszone lub w jasnym cieniu.