Jagoda kamczacka cz. 4
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Moje Wojtki
jeszcze malutkie niedawno sadziłem może na drugi rok coś skubne.

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Z tych nowszych odmian polecam Blue Banana a dlaczego? Bo nadaje się już do jedzenia a owoce nie są kwaśne choć nie za duże. Aurora jeszcze kwaśna, podobnie jak inne. Muszę dokupić tą B.B bo dzisiaj ją obskubię do zera a przydało by się więcej.
Ale to różnie może być z tym dojrzewaniem, ta moja jagoda rośnie w miejscu słonecznym ale osłoniętym od wiatru. Może dlatego dojrzewa szybciej?
Ale to różnie może być z tym dojrzewaniem, ta moja jagoda rośnie w miejscu słonecznym ale osłoniętym od wiatru. Może dlatego dojrzewa szybciej?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W weekend też skubnąłem po dwa owocki, z dwóch najbardziej przebarwionych krzaczków i jeszcze kwaśnawe. Przy następnej wizycie jutro, znów się pokuszę o skubnięcie. 

-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdążysz? U mnie szpaki już wiedzą, że stołówka czynna całą dobę. Udało mi się coś skubnąć, ale niewiele. Szpaki wcześniej wstają niż ja.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Od południowej strony słodziutkie jagody, jak zaczęłam jeść, nie mogłam przestać. Jakby nie było, to pierwsze jagody w tym roku z własnego ogrodu. Szpaki u nas czymś innym zajęte, na kamczacką nawet nie patrzą. Natomiast pies samodzielnie zeskubuje prosto z krzaka, a że jest biały, to niebieska mordka bardzo mu pasuje
Myślę, że na dwa tygodnie jej wystarczy do podjadania, ponieważ od północy jeszcze zielonkawe jagody. I od razu porównałam smak z jagodami z drugiego krzaka, tamte cierpkie, kwaskowate... Na pozostałych 3 krzakach owoce zupełnie zielone.

Myślę, że na dwa tygodnie jej wystarczy do podjadania, ponieważ od północy jeszcze zielonkawe jagody. I od razu porównałam smak z jagodami z drugiego krzaka, tamte cierpkie, kwaskowate... Na pozostałych 3 krzakach owoce zupełnie zielone.
Anna
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
U mnie już od ponad tygodnia wybarwiają się Indygo Gem i Honeybee. Aurora i Borealis kilka dni temu jeszcze zielone. Zwykle Wojtki w sąsiedztwie są już w większości do jedzenia gdy u mnie kanadyjskie odmiany się wybarwiają a w tym roku troszkę przyspieszyły. Być może to kwestia tego, że je przesadziłem na znacznie lepsze miejsce, z porządnym podłożem.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
Aktualizacja: Sprawdziłem odmianę Borealis i też już się wybarwia. Jeszcze wszystkie troszkę kwaskowe w smaku.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Pozdrawiam zagiel
Ja wykopuje po zbiorach dwie Moreny i Bakczarskiego Velikana za słabe plonowanie. Moreny reklamowane jako najwcześniejsze wybarwiały się tylko kilka dni przed Wojtkami.
Jak oceniasz ilość owoców jagody kamczackiej zawiązanych w tym roku ? W Warszawie było mało kwiatów i pomimo dobrego zapylania przez owady plony będą w tym roku średniawe (podobnie jest z wiśniami). Natomiast na później kwitnących borówkach i malinach zbiory mogą być rekordowe.
Wczoraj zebrałem słoiczek z siedmiu odmian. Polecam jako dodatek do kaszy manny lub owsianki na mleku. Najsłodsze jagody ma na dziś Indigo Gem.
Jak oceniasz ilość owoców jagody kamczackiej zawiązanych w tym roku ? W Warszawie było mało kwiatów i pomimo dobrego zapylania przez owady plony będą w tym roku średniawe (podobnie jest z wiśniami). Natomiast na później kwitnących borówkach i malinach zbiory mogą być rekordowe.
Wczoraj zebrałem słoiczek z siedmiu odmian. Polecam jako dodatek do kaszy manny lub owsianki na mleku. Najsłodsze jagody ma na dziś Indigo Gem.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
U mnie już od kilku dni podjadamy jahody kamczackie. Pierwsza dojrzała "blue banana", juz w większości zjedzona. Wczesnie też dojrzał w tym roku "boreal beauty" który w tym roku ma ogromne jagody, nawet większe niz "boreal blizzardy". Na zdjęciu dzisiejszy zbiór, jagody wyglądają jak małe śliwki. Zojka zaś o tej porze ma dopiero pierwsze pojedyńcze jagody dojrzałe. Aurora i borealis i boreal blizzard i beast wybarwione ale jeszcze niedojrzałe.
Wrzucam tez zdjęcie porównawcze boreal beauty, blue banana i zojka.

Wrzucam tez zdjęcie porównawcze boreal beauty, blue banana i zojka.

To na pewno jakaś ruska a nie nasza?
Moja bardzo przypomina kształtem twoją, ale kupiłem wiele lat temu i dopiero w tym roku dostała zapylacza.Zdawało mi się ,że to Polska. Może jakaś inna odmiana być podobna do tej twojej.
Na Mazowszu u nas tez dopiero co się wybarwiło 90% i 10 było różowe.