@ Lisica – Och, aby odpowiedzieć na pytanie dlaczego naparstnica rośnie pod nieokiełznanym drapakiem, muszę opowiedzieć zabawną historię z samych początków mojego ogrodu. Otóż gdy kupiliśmy dom z ogrodem w 2012. roku, byliśmy z żoną bardzo początkującymi ogrodnikami. Nie znając się na roślinach, przyjmowaliśmy, że to, czego sami nie sialiśmy i nie sadziliśmy to chwasty. No i żona z zacięciem pieliła pewien chwast, którego wszędzie było pełno, a który z braku wiedzy o tym, czym może on być, nazywała „tą parszywą sałatą”. Olśnienie przyszło w momencie, gdy pewnego dnia żona przyszła do mnie i powiedziała „no zrobiłbyś coś z tą rabatą, gdzie posiałeś naparstnice, zupełnie ci zarosła tą parszywą sałatą, nawet już siewek nie widać”. Tak, jeśli domyśliłaś się, że „ta parszywa sałata” okazała się być właśnie naparstnicami, to masz rację. Od tego czasu przestaliśmy naparstnice wyrywać, co nie oznacza, że zmieniliśmy plany zagospodarowania rabat, gdzie sami nie planowaliśmy ich obecności. I tak oto, choć nasadziliśmy nieokiełznane drapaki w postaci róż i budlei, to naparstnice, które były tam od samego początku, zostały – i same się sieją z roku na rok. Dla równowagi za to dzisiaj wklejam fotkę naparstnicy chcianej i planowanej w swym miejscu docelowym. Dzięki za uznanie dla moich chabrów – choć tylko ten błękitny jest bławatkiem. A co do pogody – u mnie już ciepło, ostatnie przymrozki były jeszcze z końcem kwietnia, za to brak deszczu naprawdę mnie irytuje.
@ Pelagia – Niespecjalnie mnie pocieszy to, że u Ciebie też sucho, bo nijak nie zmieni to faktu, że dzisiaj znów pięć godzin spędzę stojąc z wężem w ręce… Przeraża mnie to, co piszesz o przymrozkach. W czerwcu?

Przymrozki?

Czy Ty się do jakiegoś Irkucka wyprowadziłaś, czy jak? U mnie ostatnie (choć fatalne w skutkach) były pod koniec kwietnia.
A poniżej porcja świeżych fotek:
Aconitum lycoctonum x septentrionale

Anacamptis pyramidalis

Clematis sp.

Dianthus barbatus

Digitalis purpurea

Dracunculus vulgaris

Eschscholzia californica

Iris x germanica

Lonicera periclymenum

Lupinus mutabilis

Misumena vatia