
Małe co nieco od Ave ...
Proste jedzonkoAve pisze: Dlaczego mówisz, że nie masz szans na takie proste jedzonko - przecież najlepszymi kucharzami są ponoć mężczyźniDo dzieła






- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Pączki z filetów drobiowych
To dobry przepis na wykorzystanie białek z jajek, które nam pozostały…
Pączki z filetów drobiowych

Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
2 jajka ( białek dodatkowo 2 lub 3 – warto wykorzystać białka pozostałe np. po pieczeniu ciast, które nie zostały wykorzystane. Takie białka można zamrozić i po odmrożeniu wykorzystać właśnie w tym przepisie)

sól i pieprz
1/2 szklanki zimnej wody
olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
1/2 - 1 łyżki sosu sojowo-grzybowego, albo sojowego, albo maggi
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka lub vegety
1 średnia cebula
Wykonanie:
Uwaga – pączki nadają się dla dzieci, jeśli mają być dla nich można zrezygnować z dodatków
Cebulę zeszklić na patelni i udusić do miękkości (dodając 1-2 łyżki wody)

Mięso z filetów drobiowych zmielić dwa razy. Zmielić też uduszoną cebulę. Połączyć razem.

Dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać.

Pozostawić na ok. 15 min, żeby mięso wchłonęło wodę.
Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze wody, ale należy pamiętać, że białko, które dodamy również rozrzedzi masę.
Dodać żółtka, pieprz i pozostałe dodatki. Sól dodajemy na końcu dosmaczając, ponieważ sos sojowy i przyprawy też zawierają sól.

Dobrze wymieszać, zostawić na 10 min, aby składniki się „zaprzyjaźniły ze sobą”.
Ubić białka na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masa ma mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.


Na patelni lub w wysokim wąskim naczyniu rozgrzać dobrze tłuszcz – odrobina masy włożona do tłuszczu powinna wypłynąć w bąbelkach do góry.
Łyżeczką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego i kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoto.


Upieczone odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeśli nie przypalimy tłuszczu pączki możemy usmażyć na jednym tłuszczu, ponieważ pieką się szybko.

Otrzymamy puszyste, mięciutkie mięsne pączki, Smacznego.
Pączki z filetów drobiowych

Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
2 jajka ( białek dodatkowo 2 lub 3 – warto wykorzystać białka pozostałe np. po pieczeniu ciast, które nie zostały wykorzystane. Takie białka można zamrozić i po odmrożeniu wykorzystać właśnie w tym przepisie)

sól i pieprz
1/2 szklanki zimnej wody
olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
1/2 - 1 łyżki sosu sojowo-grzybowego, albo sojowego, albo maggi
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka lub vegety
1 średnia cebula
Wykonanie:
Uwaga – pączki nadają się dla dzieci, jeśli mają być dla nich można zrezygnować z dodatków
Cebulę zeszklić na patelni i udusić do miękkości (dodając 1-2 łyżki wody)

Mięso z filetów drobiowych zmielić dwa razy. Zmielić też uduszoną cebulę. Połączyć razem.

Dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać.

Pozostawić na ok. 15 min, żeby mięso wchłonęło wodę.
Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze wody, ale należy pamiętać, że białko, które dodamy również rozrzedzi masę.
Dodać żółtka, pieprz i pozostałe dodatki. Sól dodajemy na końcu dosmaczając, ponieważ sos sojowy i przyprawy też zawierają sól.

Dobrze wymieszać, zostawić na 10 min, aby składniki się „zaprzyjaźniły ze sobą”.
Ubić białka na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Masa ma mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.


Na patelni lub w wysokim wąskim naczyniu rozgrzać dobrze tłuszcz – odrobina masy włożona do tłuszczu powinna wypłynąć w bąbelkach do góry.
Łyżeczką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego i kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron na złoto.


Upieczone odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeśli nie przypalimy tłuszczu pączki możemy usmażyć na jednym tłuszczu, ponieważ pieką się szybko.

Otrzymamy puszyste, mięciutkie mięsne pączki, Smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3036
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Czarni Górale
- Kontakt:
Och-Mistrzyni
przez Ciebie koncza mi sie naboje w drukarce :o
[wpuscimy Gazde w koszty jak chce dobrze jesc
]
Ewuniu ale moze jeszcze drukarka pociagnie przepis na Pączki PACZKI?[takie na tłusty czwartek
]........smok bardzo bardzo prosi
i jeszcze na faworki!
cmokasy z gór

przez Ciebie koncza mi sie naboje w drukarce :o
[wpuscimy Gazde w koszty jak chce dobrze jesc

Ewuniu ale moze jeszcze drukarka pociagnie przepis na Pączki PACZKI?[takie na tłusty czwartek

i jeszcze na faworki!



cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Ewa bój się Boga nie zdychaj nam bo kto nam będzie przepisy podawał????Ave pisze:Będą przepisy na pączki, na oponki serowe, róże karnawałowe i faworki, ale najpierw muszę wrócić do żywych, bo teraz zdechłam grypowo
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Sory, że się wtrące zanim Ave poda przepis, który rzuci nas na kolana ...
Dla mnie te pomidory świetnie się komponują z białymi serami, bazylią czy oregano
doskonałe do spagetti, do dań z makaronu (zapiekanych), do grzanek..
Ewuniu kuruj się i wracaj z nowym przepisem
czekamy tu z jęzorami do ziemi!
Dla mnie te pomidory świetnie się komponują z białymi serami, bazylią czy oregano
doskonałe do spagetti, do dań z makaronu (zapiekanych), do grzanek..
Ewuniu kuruj się i wracaj z nowym przepisem
czekamy tu z jęzorami do ziemi!
z uśmiechami Iza
u liski
u liski