Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

Faktycznie na czereśni aż gwarno i tłoczno, a na jagodach szału mnie ma z zapylaczami. Chyba że są bardziej aktywne rano, kiedy mnie nie ma na działce.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posadziłem w tym roku wczesną jagodę kamczacką zapylaną przez trzmiele, bo inne pszczołowate nie latają kiedy jagoda kwitnie.
Ile razy byłem na działce wpatrywałem się w jagodę.
Ani razu nie zauważyłem oblotu.
Czyżbym nie miał trzmieli na działce?
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak w tym roku posadziłeś i masz 1 krzew to prawdopodobnie nie masz zbyt wielu kwiatów. Może dlatego trudniej je namierzyć? Ja na kamczatce widzę tylko trzmiele, latają do zmierzchu. Najwcześniej pojawiają się u mnie na działce pszczoły miodne, w tym roku ok.8 marca, wcześniej niż trzmiele. Ale mam kilkaset metrów od siebie pasiekę, a u siebie na działce beczki z deszczówką i tylko dzięki tym beczkom z wodą mogłem je zaobserwować ;:306
Corbi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2023, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów i dołączam do grona wielbicieli krzewów i drzewek owocowych.
Przyjechały do mnie trzy jagody. Boreal Blizzard, Beauty i Beast. Wyczytałem, że są to słodkie odmiany, dlatego zdecydowałem się je wybrać.

W internecie można wyczytać rożne odległości sadzenia. Niektóre strony mówią o odległości 1m, inne 1,5m, a jeszcze inne 2m.
Czy odległości 1,4-1,5m będą odpowiednie? Czy raczej powinny być większe?
Drugie pytanie. Po pracy zamierzam wjechać do centrum ogrodniczego i kupić kompost w workach, ziemię uniwersalną mam w domu.
Wykopać dolek, na dno wsypać trochę kompostu, na to postawić roślinkę z rozluźnioną bryłą korzeniową i obsypać dookoła ziemią uniwersalną pH 5,5-6ph. Dobrze ubić i podlać.
Czy to będzie prawidłowe zasądzenie?
Jak szeroko wykopać dołek pod sadzonkę?

Dodam, że w ogrodzie mam ziemię zasadową, mocno zbitą niestety.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Mamy ciężka bardzo zbitą iłową a w deszczu ma wszystkie cechy gliny.
Posadzona kilka lat temu jedna kamczacka prawie nic nie urosła i była jakoś dziwnie poskręcana - może to też kwestia stanowiska obok borówek gdzie lampa dochodziła tylko 3-4godziny.
W tym roku przesadziłem jakąś rodzimą wojtka albo zojkę pod płot na stanowisko słoneczne i przekopałem ją jakoś z 3 wiadrami piasku kwarcowego.
Dodałem dużo obornika granulowanego w dół i trochę świeżego na górę. Po wykopaniu zważywszy na wiek bryła korzeniowa nie była właściwych rozmiarów rzekłbym ,że bardzo mała. Przy następnej wizycie bodajże 2 tygodnie później zmieniła jakby kształt na taki bardziej otwarty rozwinięty a po miesiącu pojawiło się dość dużo przyrostów.

Kamczacka podobnie jak borówka lubi ziemię przepuszczalną i świetnie sobie radzi nawet na piaskach 6kl co już widziałem i znam(odmiany Rosyjskie i Polskie). Myślę , że duży worek uniwersalnej powinien wystarczyć ,ale i piasek też ci się powinien sprawdzić.

Co do odległości nie powiem ci, bo w tym roku posadziliśmy odmiany kanadyjskie i jeszcze dosadzimy w weekend. U nas to 1.2-1,5m , ale bliżej chyba 1.2. Sam ciekaw jestem ,bo te aurory,beast,blizzard to sadzonki mają bardzo smukłą budowę.
Corbi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Rośliny przyszły w doniczkach okrągłych 2l.
W takim razie jakbym zrobił mieszaninę ziemii uniwersalnej-kompostu-piachu
40%-40%-20%
Dół średnicy 30cm, w to wsadzić roślinę i obsypać taką mieszaniną jak wyżej? To zda egzamin? Czy raczej szerszy dół wypełniony takim miksem dać?
karion
500p
500p

Post »

Nie wiem jak ciężką czy zbitą masz tą ziemię , ale 30cm troszkę mało mi się wydaje , bo to tyle co na szpadel.
Na takiej ziemi to wykopałbym przynajmniej 50x50x40 ,ale i więcej by nie zaszkodziło. Nie chodzi o ilość materiału tylko o to żeby więcej przekopać celem wzruszenia ubitej ziemi. Ja teraz kopię większy dołek, wkładam 2 łopaty piachu do dołu i mieszam dopiero później uzupełniam resztą.
Corbi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wczoraj posadziłem swoje trzy Boreale.
Doły 60x60x40, na dnie rozluźniłem ziemie rodzimą, wymieszałem z łopatą piachu, a na to mieszanka ziemi uniwersalnej z kompostem, na to roślina i ubicie tą samą mieszanką, mam nadzieję, ze będą rosły zdrowo.

Co mnie zastanawia. Beast oraz Beauty mają kwiatki natomiast Blizzard nie posiada ani jednego, a według wykresu kwitnięcia, również powinien już kwitnąć. Już nie chodzi mi o owoce, bo nastawiam się w następnym roku, ale sam fakt. Czy możliwe, że przy moich sadzonkach zostały pomieszane opisy, czy po prostu jeszcze tak młode krzewy mogą nie kwitnąć, ma też słabiej rozwinięte listki niż pozostałe dwa krzaczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
meso
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2023, o 18:39
Kontakt:

Post »

U mnie bez przerwy jest zjadana przez jakieś szkodniki. Już trzeci rok próbuję wyhodować i wciąż nie mogę zdążyć przed nimi jej uchować.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Mam kilka jagód ,moja gleba pH ponad 7
I do tego raczej ciężką.
Teraz czytam , ze jagoda dobrze się czuje w lżejszej glebie i w niższym pH.
Zdarłam drań, w sobotę będę robiła obrzeże i zastanawiam się nad rozluźnieniem gleby.
Mam taki pomysł , żeby warstwę gleby wymieszać z kompostowanymi trocinami po królikach, to rozluźni glebie i trochę ja zakwasi i dosypać obornika granulowanego.
Chce przykryć to agrowloknina i wyściółkować zrębkami z drzew owocowych
Albo kora iglasta
Proszę o uwagi ….
Asia
karion
500p
500p

Post »

Corbi jeśli to 2 letnie z p9 to i tak sporo kwiatów na tych dwóch. Sadzenie wydaje się ;:333 Widać , po ściankach dołów , że dobrze trzyma wilgoć i dość zbita podobnie jak u mnie. Dobrze , że zrobiłeś im solidne doły w perspektywie wielu lat opłacalna inwestycja. Sądzę ,że dobrze ci rośnie tam agrest,maliny i porzeczki.
U mnie na beast i blizzard które czekają już w bagażniku podobnie jak u ciebie, nieznacznie lepiej posadzona aurora. Może kilka owoców będzie w tym roku , ale nie nastawiam się.
Corbi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie w tym roku mnie tak naszło, że chce mieć własne owoce koło domu.
Krzewy 2 letnie, zgadza się, a w doniczce C1,5 okrągłej

Mam już posadzone maliny czerwone, czarne i fioletowe, agrest krzew, porzeczkę na pniu, malinojezyne, i jedną borówkę. No i teraz te Boreale. Dojdzie jeszcze agrest na pniu, morela i czekam na pewną odmianę borówki, ale dopiero na wiosnę następnego roku będzie dostępna do sprzedaży. A tą co mam teraz wsadziłem do zapylanie tamtej głównie. Także w następnych latach zobaczymy jak się mój kącik owocowy rozwinie.

Powracając do tematu.....
U mnie ziemia ma kolor czerwonawy i co kopnięcie, jakieś białe gówna w ziemi. A na głębokości metra i niżej to już samo "białe coś", nawet nie wiem jak taka ziemię nazwać.
Ale no, takie głębokości jak tutaj są kopane to ziemia zbita i po deszczu długo wilgotna.
Posadziłem krzewy ponad dwa metry od siebie, także już tak przyszłościowo. Wolę zrobić coś raz, a porządnie. W przyszłości najwyżej będzie się dorzucało jakiś kompost, albo inny nawóz. Wysypać pod nie korę iglastą?
karion
500p
500p

Post »

Ja bym wsypał korę , ale nie w każdym przypadku jest to niezbędne. Na niektórych ziemiach widzę ,że są praktycznie bezobsługowe i rosną tak ,że ja byłbym zadowolony gdybym takie miał.
Kamczacka,agrest,porzeczka i maliny to bardzo dobrze reagują na obornik krowi.

Pelasia trudno o jakieś uwagi ;:333
Corbi
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obornik bydlęcy jest dostepny w sklepach niedaleko mnie. W jakim terminie się to stosuje? I czy używa się takich rzeczy po posadzeniu? Czy raczej w następnym roku jak już?
karion
500p
500p

Post »

Ja daję w drugiej połowie marca dwie duże garści do konewki i jedna na górę. Świeżego to tyle co widłami się nabierze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”