Trzy lata wstecz też miałem problem z glonami . Moje wysiewy były pod fiolą ponad miesiąc ,jak zacząłem wietrzyć to glony szybko znikły . Teraz max 10-14 dni i odkrywam ,w tym czasie wszystkie już wykiełkują.
Rośliną nic się nie stało do dzisiaj rosną.
Moje poletka były bardziej zielone niestety, chyba przez to, że dłużej trzymałem je pod folią. Kiedy najczęściej wysiewasz litopsy i czy je doświetlasz?
Niektóre z moich lithopsów jeszcze nie zdążyły pomyśleć o wymianie garniturków, inne dopiero zaczynają linieć. Tym niemniej jednak nie chcę dłużej czekać z pierwszym podlaniem, gdyż za oknem robi się coraz cieplej.
Przyszedł czas na przesadzanie ,roślinki przeszły wylinkę, przesadzam do substratu docelowego.
Roczne Lithopsy wyjęte z ziemi .
Dla łatwiejszego sadzenia przycinam korzenie.
Zdjęcie przed
i po przesadzeniu
Pozdrawiam
Super, że pokazałeś zdjęcia tych maluchów, zawsze zastanawiałem się, czy z moimi wszystko ok, bo te korzonki wydawały mi się takie długie i cienkie, ale widzę, że Twoje podobnie się prezentują. Mam nadzieję, że dalej będziesz zamieszczał informacje i zdjęcia z kolejnych etapów życia litopsów - może trochę podpatrzę i się czegoś nauczę. Dzięki i pozdrawiam!
To pokażę ,co już udało mi się przesadzić, ale to jeszcze nie wszystko.
Lithops terricolor
Lithops werneri
Lithops hookeri v. dabneri 'Annarosa'
Lithops gesinae v. annae
Lithops gracilidelineata ssp. brandbergensis
Lithops dorotheae
Pozdrawiam
Ta zielona odmiana została wyhodowana przez Pana Giuseppe Piccione, miłośnika Lithopsów, podobnie jak L. aucampiae ssp. eunaceae 'Bellaketty'
L. aucampiae ssp. eunaceae 'Bellaketty'
Pozdrawiam