Pomidory - Dwarfy cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - Dwarfy
Nie wiem czy przerósł już bryłę, przesadzałem go jakiś czas temu, ale nie pamiętam kiedy.
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dwarf Gondwana Lightning ma taką grubą łodyżkę, mikrus jeszcze, a taki kwadratowy
, wygląda przeuroczo, muszę popracować nad techniką, by móc wstawiać zdjęcia. Jestem zauroczona tymi maluchami, to już chyba nie dodatkowe geny kangura, a dziobaka, czy diabełka tasmańskiego 

Anna
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Aniu , chcesz nas też zauroczyć ? Jestem bardzo ciekawa . 

-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Dawaj zdjęcia. Twoje maluchy są w końcu najstarsze
(jak pamiętam, to PP przetrzymała moją przesyłkę 5 dni dłużej
)

pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krabik
- 500p
Musicie mi uwierzyć na słowo, może w weekend ogarnę komputer i telefon, teraz nie mam możliwości wstawiania zdjęć. Ale ta odmiana ma wyjątkowo mocno zbudowane łodyżki, zauważalnie grubsze od pozostałych dwarfów sianych w tym czasie. Docelowo powinny mieć 1 m wysokości.
Tomku, siałam nieco później, nie tego samego dnia, jak otrzymałam nasiona, siałam zgodnie z kalendarzem księżycowym. Dodatkowo ziemia do wysiewów u mnie w tym roku kiepska. Pomidorom coś w niej nie pasuje, rosną wolno. Pomimo tych niedociągnięć związanych z podłożem, mam wielką frajdę oglądania pociesznego malucha pomidorowego. Możliwe, że dobre od kilku dni nasłonecznienie trochę pomogło we wzroście. Jestem bardzo ciekawa, jak u niego rozwinięty korzeń, ale na pikowanie jeszcze za wcześnie.
Ten rok pełen pomidorowych niespodzianek. Siałam dwarfy w lutym, pierwszą turę, jakaś mała awaria, dosiewałam. Pomidory dawno poprzesadzane, a teraz wykiełkowały 2 nowe dwarfy (ciepło, słonecznie, zegar biologiczny im się włączył
), czyli nasionka zdrowo zaspały, nawet nie wiem, która to odmiana.
Tomku, siałam nieco później, nie tego samego dnia, jak otrzymałam nasiona, siałam zgodnie z kalendarzem księżycowym. Dodatkowo ziemia do wysiewów u mnie w tym roku kiepska. Pomidorom coś w niej nie pasuje, rosną wolno. Pomimo tych niedociągnięć związanych z podłożem, mam wielką frajdę oglądania pociesznego malucha pomidorowego. Możliwe, że dobre od kilku dni nasłonecznienie trochę pomogło we wzroście. Jestem bardzo ciekawa, jak u niego rozwinięty korzeń, ale na pikowanie jeszcze za wcześnie.
Ten rok pełen pomidorowych niespodzianek. Siałam dwarfy w lutym, pierwszą turę, jakaś mała awaria, dosiewałam. Pomidory dawno poprzesadzane, a teraz wykiełkowały 2 nowe dwarfy (ciepło, słonecznie, zegar biologiczny im się włączył

Anna
U Was juz taaakie duże owoce, a u mnie dopiero druga para liści się szykuje.
Natomiast u Curly Kaley pierwsza para dopiero sie pojawia. Zapomniałam, że w zeszłym roku też tak powoli startował, chyba taka jego uroda i trzeba sobie zapisać, żeby z nim wcześniej startować
Natomiast u Curly Kaley pierwsza para dopiero sie pojawia. Zapomniałam, że w zeszłym roku też tak powoli startował, chyba taka jego uroda i trzeba sobie zapisać, żeby z nim wcześniej startować

-
Aniu @krabik,
moja Gondwana

a to Lightning - praktycznie nie różni się od reszty. Tobie musiał się trafić jakiś Pudzian

I zauważyłem, że wszystkie mają fioletowe łodyżki - to chyba będzie ich cecha.
moja Gondwana

a to Lightning - praktycznie nie różni się od reszty. Tobie musiał się trafić jakiś Pudzian

I zauważyłem, że wszystkie mają fioletowe łodyżki - to chyba będzie ich cecha.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
to nie jest ich cechą

Tego typu zjawisko występuje praktycznie u większości siewek pomidorów i niekoniecznie muszą to być dwarfy.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
Nie wykluczam tego co napisałeś, ale inne nie miały tej "przypadłości" - pomieszczenie ciepłe, organoleptycznie nie czuć zimna od okna.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Też mam ciepłe pomieszczenia i nie czuć chłodu spod ram okiennych, a mimo tego, moje siewki, a zapewniam - nie są to dwarfy, mają fioletowe zabarwienia łodyżek. Gdy siewki podrosną... wróci "zielone" 

Pozdrawiam, Mirek
- krabik
- 500p
Tomku Deltoro, Twoje Gondwanki bardzo ładne
! Całkiem możliwe, że są podobnej wielkości, tyle, że u mnie jedna z tych odmian ma grubsze łodyżki od pozostałych. Dziękuję,że wrzuciłeś zdjęcie. U moich dwarfów z tej serii również fioletowe, czy bordowe łodyżki, to jest cecha ciemnych odmian, a nie żaden deficyt. Dużo większy, wcześniej wysiany Chesnut Chocolate też ma kolorową łodygę. Taka ich uroda
Wczoraj pierwszy raz wyprowadziłam część pomidorów do tunelu, by się hartowały. Zauważyłam, że niektóre odmiany mają z lekka poparzone liście, natomiast dwarfy dzielnie znoszą słoneczne kąpiele, chyba nawet lepiej wyglądają. Później zrobiłam zacienienie z włókniny. Dzisiaj znów wyniosłam rozsadę, może zostawię na noc, bo takie bieganie jest kłopotliwe.
Tu na drugim zdjęciu pokazane sadzonki Chesnut Chocolate (on nie jest co prawda dwarfem, ale ma ciemne łodygi, a nawet listki - pokazuję na poparcie twierdzenia, że ciemne zabarwienie może być normą).
https://www.siskiyouseeds.com/products/ ... -chocolate

Wczoraj pierwszy raz wyprowadziłam część pomidorów do tunelu, by się hartowały. Zauważyłam, że niektóre odmiany mają z lekka poparzone liście, natomiast dwarfy dzielnie znoszą słoneczne kąpiele, chyba nawet lepiej wyglądają. Później zrobiłam zacienienie z włókniny. Dzisiaj znów wyniosłam rozsadę, może zostawię na noc, bo takie bieganie jest kłopotliwe.
Tu na drugim zdjęciu pokazane sadzonki Chesnut Chocolate (on nie jest co prawda dwarfem, ale ma ciemne łodygi, a nawet listki - pokazuję na poparcie twierdzenia, że ciemne zabarwienie może być normą).
https://www.siskiyouseeds.com/products/ ... -chocolate
Anna
-
Patrina potwierdziła, że taka ich uroda
"Yes the Gondwana seedlings tend to have purple stems but as the plants grow in sunshine they become darker in foliage too, often the plant seems to generally get darker as the season progresses. "
Dodatkowo pisze, że już ktoś w Polsce w zeszłym sezonie je uprawiał.
There’s a few people in Poland growing the Gondwanas, someone grew them last season already so I’m sure they will spread around in Europe from now on
"Yes the Gondwana seedlings tend to have purple stems but as the plants grow in sunshine they become darker in foliage too, often the plant seems to generally get darker as the season progresses. "
Dodatkowo pisze, że już ktoś w Polsce w zeszłym sezonie je uprawiał.
There’s a few people in Poland growing the Gondwanas, someone grew them last season already so I’m sure they will spread around in Europe from now on
pozdrawiam,
Tomek
Tomek