Pomidory - Dwarfy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - Dwarfy

Post »

Nie taki marny.
Może przydałaby mu się większa doniczka?
Pozdrawiam, Jacek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czy przerósł już bryłę, przesadzałem go jakiś czas temu, ale nie pamiętam kiedy.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

W takiej sytuacji, ja wyciągam za łeb i patrzę ;:173
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Dwarf Gondwana Lightning ma taką grubą łodyżkę, mikrus jeszcze, a taki kwadratowy ;:oj , wygląda przeuroczo, muszę popracować nad techniką, by móc wstawiać zdjęcia. Jestem zauroczona tymi maluchami, to już chyba nie dodatkowe geny kangura, a dziobaka, czy diabełka tasmańskiego :lol:
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Aniu , chcesz nas też zauroczyć ? Jestem bardzo ciekawa . :oops:
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Dawaj zdjęcia. Twoje maluchy są w końcu najstarsze ;:108 (jak pamiętam, to PP przetrzymała moją przesyłkę 5 dni dłużej ;:222 )
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Musicie mi uwierzyć na słowo, może w weekend ogarnę komputer i telefon, teraz nie mam możliwości wstawiania zdjęć. Ale ta odmiana ma wyjątkowo mocno zbudowane łodyżki, zauważalnie grubsze od pozostałych dwarfów sianych w tym czasie. Docelowo powinny mieć 1 m wysokości.
Tomku, siałam nieco później, nie tego samego dnia, jak otrzymałam nasiona, siałam zgodnie z kalendarzem księżycowym. Dodatkowo ziemia do wysiewów u mnie w tym roku kiepska. Pomidorom coś w niej nie pasuje, rosną wolno. Pomimo tych niedociągnięć związanych z podłożem, mam wielką frajdę oglądania pociesznego malucha pomidorowego. Możliwe, że dobre od kilku dni nasłonecznienie trochę pomogło we wzroście. Jestem bardzo ciekawa, jak u niego rozwinięty korzeń, ale na pikowanie jeszcze za wcześnie.
Ten rok pełen pomidorowych niespodzianek. Siałam dwarfy w lutym, pierwszą turę, jakaś mała awaria, dosiewałam. Pomidory dawno poprzesadzane, a teraz wykiełkowały 2 nowe dwarfy (ciepło, słonecznie, zegar biologiczny im się włączył :;230 ), czyli nasionka zdrowo zaspały, nawet nie wiem, która to odmiana.
Anna
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Was juz taaakie duże owoce, a u mnie dopiero druga para liści się szykuje.
Natomiast u Curly Kaley pierwsza para dopiero sie pojawia. Zapomniałam, że w zeszłym roku też tak powoli startował, chyba taka jego uroda i trzeba sobie zapisać, żeby z nim wcześniej startować ;:14
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu @krabik,
moja Gondwana

Obrazek

a to Lightning - praktycznie nie różni się od reszty. Tobie musiał się trafić jakiś Pudzian ;:172

Obrazek

I zauważyłem, że wszystkie mają fioletowe łodyżki - to chyba będzie ich cecha.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

deltoro pisze: 22 kwie 2023, o 07:24 I zauważyłem, że wszystkie mają fioletowe łodyżki - to chyba będzie ich cecha.
to nie jest ich cechą ;:306 ...tylko chłód ciągnie od nieszczelnych okien, po kilku dniach zabarwienie łodyżek wróci do normy.
Tego typu zjawisko występuje praktycznie u większości siewek pomidorów i niekoniecznie muszą to być dwarfy.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wykluczam tego co napisałeś, ale inne nie miały tej "przypadłości" - pomieszczenie ciepłe, organoleptycznie nie czuć zimna od okna.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Też mam ciepłe pomieszczenia i nie czuć chłodu spod ram okiennych, a mimo tego, moje siewki, a zapewniam - nie są to dwarfy, mają fioletowe zabarwienia łodyżek. Gdy siewki podrosną... wróci "zielone" ;:108
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fiolet czy zielony, niech rosną zdrowo :)
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Tomku Deltoro, Twoje Gondwanki bardzo ładne ;:oj ! Całkiem możliwe, że są podobnej wielkości, tyle, że u mnie jedna z tych odmian ma grubsze łodyżki od pozostałych. Dziękuję,że wrzuciłeś zdjęcie. U moich dwarfów z tej serii również fioletowe, czy bordowe łodyżki, to jest cecha ciemnych odmian, a nie żaden deficyt. Dużo większy, wcześniej wysiany Chesnut Chocolate też ma kolorową łodygę. Taka ich uroda :)
Wczoraj pierwszy raz wyprowadziłam część pomidorów do tunelu, by się hartowały. Zauważyłam, że niektóre odmiany mają z lekka poparzone liście, natomiast dwarfy dzielnie znoszą słoneczne kąpiele, chyba nawet lepiej wyglądają. Później zrobiłam zacienienie z włókniny. Dzisiaj znów wyniosłam rozsadę, może zostawię na noc, bo takie bieganie jest kłopotliwe.

Tu na drugim zdjęciu pokazane sadzonki Chesnut Chocolate (on nie jest co prawda dwarfem, ale ma ciemne łodygi, a nawet listki - pokazuję na poparcie twierdzenia, że ciemne zabarwienie może być normą).
https://www.siskiyouseeds.com/products/ ... -chocolate
Anna
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrina potwierdziła, że taka ich uroda

"Yes the Gondwana seedlings tend to have purple stems but as the plants grow in sunshine they become darker in foliage too, often the plant seems to generally get darker as the season progresses. "

Dodatkowo pisze, że już ktoś w Polsce w zeszłym sezonie je uprawiał.

There’s a few people in Poland growing the Gondwanas, someone grew them last season already so I’m sure they will spread around in Europe from now on 😃
pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”