Jagoda kamczacka cz. 4
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
U mnie nigdy nie było problemu. Widzę z okna las, niedaleko puszcza darrzlubska, widzę nawet statki jak pływają po morzu, wokół są pola łąki, rośnie rzepak, sąsiadka ma pełno drzew owocowych to zapylaczy jest pełno. Mieszkam na wsi, zobaczę jak będzie z jagodami.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
To raczej kolejny wymysł z tymi murarkami. Pewnie wymyślone, żeby sprzedawać dla nich domki. Gdzieś czytałem, że więcej chorują, bo ludziom się nie chce co roku nowych domków stawiać i w starych lęgną się w nich choróbska i pasożyty.
- Robert25 +
No na moje oko tyle co widzę to będzie ładnie kwitła. Ja wczoraj posadziłem dwulatki Wojtka i Zojke od strony płotu w jeden przygotowany dołek po winorośli, która miała mączniaka, czy mogą tak rosnąć blisko siebie? Jakby się zagęściły to je przyciąć?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam blisko siebie posadzone ale przesadziłam jedną po roku czy dwóch, nie pamiętam już. Bardzo się zagęściło i ciężki dostęp do owoców.
- Robert25 +
Mówisz że się zagęszczają, przesadzić zawsze można czyli szybko rosną. Resztę moich posadziłem co jeden metr, chyba nie za gęsto?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Na których odmianach kamczatki najwcześniej otwierają się w tym roku kwiaty ?
U mnie od tygodnia owady zapylają Karinę, od kilku dni Wojtka. Ewidentnie trzmielom i pszczołom samotnym brakuje otwartych kwiatów na pozostałych odmianach.

Po lewej Morena, z prawej Wojtek.
Kwiaty na odmianach wschodnich (Morena, Bakczarski Velikan, Docz Velikana, Jugana) podobnie jak na kanadyjskich (Honey Bee, Aurora i Indigo Gem) są zamknięte.
Wg poniższej tabelki Wojtek dojrzewa później.
https://akademiaroslin.pl/sklep/jagoda- ... bilejnaja/

U mnie od tygodnia owady zapylają Karinę, od kilku dni Wojtka. Ewidentnie trzmielom i pszczołom samotnym brakuje otwartych kwiatów na pozostałych odmianach.

Po lewej Morena, z prawej Wojtek.
Kwiaty na odmianach wschodnich (Morena, Bakczarski Velikan, Docz Velikana, Jugana) podobnie jak na kanadyjskich (Honey Bee, Aurora i Indigo Gem) są zamknięte.
Wg poniższej tabelki Wojtek dojrzewa później.
https://akademiaroslin.pl/sklep/jagoda- ... bilejnaja/

Niektóre nowe odmiany są bardziej smukłe z opisów i te które kupiłem nowe to już po zakupie widać ich smukłą budowę. Warto na to zwrócić uwagę ,bo nie wszystkie rosną takie jak te wojtki. Jak ktoś ma dużo miejsca to sadziłbym co najmniej 2m od siebie albo i więcej i starał się zachować dostęp z 3 stron. Inna opcja to po wyrośnięciu zawsze można pobawić się sekatorem.Robertkicia25 + pisze: ↑11 kwie 2023, o 08:59
Mówisz że się zagęszczają przesadzić zawsze można czyli szybko rosną resztę moich posadziłem co jeden metr chyba nie za gęsto?
Nie zaobserwowałem też żeby mocno to przeszkadzało jak nachodzą na siebie jagody.
To co na zdjęciu widziałeś to był jeden krzak, drugi jest tam znacznie mniejszy z tyłu mocno przysłonięty przez ten.
- Robert25 +
Ogólnie to mam 3 Wojtki, 2 zojki, i 1 duet. Sadzone są, Wojtek i duet, zojka i Wojtek, i wojtek i zojka razem blisko siebie te co wczoraj posadziłem, a te pierwsze parki są sadzone co 1 metr w rzędzie. a pomiędzy rzędami 4 metry.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Na różnych stanowiskach będzie różnie rósł. Tam masz wojtka ma około 10 lat.On ma w podstawie około 1,2-1,6m ?
W Ostrołęckim wojtek nie miał jeszcze widocznych kwiatów do zapylania, ale nie był niczym zasilany.
W Ostrołęckim wojtek nie miał jeszcze widocznych kwiatów do zapylania, ale nie był niczym zasilany.
-
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzej997 nie domki tylko materiał gniazdowy, trochę pracy jest ale są duże plusy dla wzroku i dla roślin, jak chcesz się dowiedzieć to wpisz w szukajkę murarki i się wszystko wyjaśni, mam je od paru lat i nie narzekam na brak owoców jagody kamczackiej i innych. 

Pozdrawiam zagiel
- Robert25 +
A jakie miałeś zbiory od posadzenia wraz z wiekiem? Ja posadziłem dwulatki, kiedy będą owocować obficie? Na ile gram mogę liczyć z krzaka w następnych latach.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie do kwitnienia jeszcze trochę czasu, podkarpacie w tym roku w tyle z wegetacją. 

Pozdrawiam, Jacek
To pewnie zależy od tego jak szybko będzie rosła - warunki.Robertkicia25 + pisze: ↑13 kwie 2023, o 04:41 A jakie miałeś zbiory od posadzenia wraz z wiekiem? Ja posadziłem dwulatki, kiedy będą owocować obficie? Na ile gram mogę liczyć z krzaka w następnych latach.
U nas ta co ci wysłałem ,bardzo szybko rosła nawet nie pamiętam kiedy tak urosła. Ma około 10 lat+-. Na niektórych 2 latkach kupnych nawet można znaleźć pąki kwiatowe. Wydaje mi się , że po 2 latach przy zakupie ładnych 3 latków powinien być spokojnie pojemnik czy dwa po lodach litrowych. W tamtym roku lub dwa lata temu mama posadziła silginkę i sporo miała teraz jak patrzyłem pąków kwiatowych.
Na obfite owocowanie to trzeba dłużej poczekać dłużej 5 lat?