Borówka amerykańska - 13 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 13 cz.

Post »

Cena podejrzanie niska , gdzie w takiej cenie kupujecie ?
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na all....o jest taki sprzedawca, okazało się że to całkiem blisko mnie, więc znazałam numer w necie i odebrałam osobiście. Nazwa sprzedawcy zmoderowano/jagusia111
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Tanie sadzonki czy droższe? Kupiłem w zeszłym roku 5 borówek Duke 4 letnich 90-100 cm po 20 zł. W tym roku oceniam ,że zbiorę z nich średnio po 1-2 kg owoców z krzewu. Biorąc pod uwagę cenę owoców na rynku zakup drogich sadzonek jest opłacalny i wychodzimy na zero lub lekkim plusie już w drugim roku wliczając w to zakup sadzonki, kory, podłoża itp. Kupiłem z ciekawości na aukcji te tanie sadzonki za 4.7 zł i są to roczne maluchy na plus ,że mają bryłę korzeniową. Przy takich sadzonkach na większą ilość owoców poczekamy 3 lata. Udało mi się rozmnożyć ulubione okazy N/N odmiana nieznana co ciekawe najlepsze jest nieznane? Należy usypać kopczyk nad wyrastającym młodym pędem z ziemi i poczekać rok a następnie odciąć i posadzić w doniczce. Rozmnażanie z odciętych pędów jest bardzo trudne, wymaga odpowiedniej wilgotności i temperatury a przy okazji zamiast sadzonki możemy grzybki sobie wyhodować.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Wroniarz pisze: 31 mar 2023, o 22:39 Na razie coś nie wyglądają na Chandlery. Zbyt wybujałe, pędy mało czerwone i małe pąki kwiatowe.
Mój już 2 tygodnie temu był oliwkowy.
Obrazek
Olafasola13
200p
200p

Post »

Obrazek
Moja mała plantacja borówkowa prawie skończona :D no może dam jeszcze trochę kory na wierzch i oberwe pąki kwiatowe na tych dwuletnich. Starsze niech zaowocują. Jeszcze tylko muszę wrzucić w boków ziemię do środka, dać kompost i wsadzić truskawki :D prawie nic nie widać ale jeszcze trochę i puszczą listki
karion
500p
500p

Post »

Widać dużo dobrego materiału,pewnie własnego. Powinno ci dobrze rosnąć.
Też sobie zrobiłem kilka zdjęć i borówki bez liści zlewają się z tłem.
Olafasola13
200p
200p

Post »

Drzewo sosnowe było w tym miejscu cięte przez kilka lat, trociny najświeższe mają ponad rok a kora trochę wymieszaną z trocinami i ziemią leżała na pryźmie na której widać jakby przerastała ją jakby grzybnia. Dałam tej mieszanki na spód dołka oraz na wierzch A także do podłoża z torfem i kompostem. Na wierzch trociny.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Co roku na wiosnę daję próbkę gleby z kwatery borówki wysokiej do zbadania do Stacji Chemiczno Rolniczej.
Jak przyślą zalecenia to je wykonuję.

13 marca br pobrałem próbki z kwatery borówki wysokiej i dałem do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Było tego z pół litra.
Zleciłem badanie ogrodnicze z zaleceniami nawożenia korekcyjnego.
Koszt 71,23 zł.
20 marca br opracowano zalecenia nawożenia korekcyjnego.
22 marca br e-mailem przesłano mi wyniki.
Zalecono:
- sypanie siarki 5 g na metr kwadratowy co 6 do 8 tygodni,
- nawożenie siarczanem amonu 40 do 45 g na metr kwadratowy trzykrotnie:
-- w okresie nabrzmiewania pąków,
-- po kwitnieniu, zazwyczaj w drugiej połowie maja,
-- po zakończeniu silnego wzrostu owoców, zazwyczaj w drugiej połowie czerwca
- nawożenie saletrą amonowa od początku maja do końca czerwca trzykrotnie po 5 g na metr kwadratowy.
Nie było potrzebne nawożenie korekcyjne innymi nawozami.

Kwatera ma już dobre parę lat.
Igliwie, gałązki, gałęzie drzew szpilkowych zacząłem gromadzić kilkanaście lat temu.
Dół na kwaterę borówki wysokiej skończyłem kopać 24 sierpnia 2017.
Ściany boczne dołu wyszalowałem deskami owiniętymi grubą czarną folią budowlaną.
Deski były zagłębione na na 60 cm i wystawały na 20 cm ponad grunt.
Nasypałem siarki ~20 g/m2.
15 września 2017 do dołu wsypałem pięcioletni kompost iglasty, torf o pH 3,5 - 3,8 oraz ziemię z działki.
Grubsze frakcje kompostu poszły na spód.
Co 20 cm siarki 5 g na metr kwadratowy.
W osłonie z torfu o pH 3,5 - 3,8 oraz ziemi z działki wsadziłem dwa pierwsze krzaki.
Krzaki te stały bez rozwoju kilka lat w nieodpowiedniej ziemi u innego działkowicza.
karion
500p
500p

Post »

Od paru lat masz te same zalecenia 5g siarki co 6-8tyg mimo różnych obfitości deszczu i różnego rozkładu dokładanej materii?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Tak, te same zalecenia.
xdpa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 paź 2022, o 07:50

Post »

Kiedyś czytałem że dobrze jest podlać czymś borówkę tylko już nie pamiętam czym.
Że tego się dawało jedna łyżka na 10l wody. Tylko nie wiem co to było i ile dokładnie tego produktu i wody i jak często, może ktoś nie oświeci? Mam kilka krzaków koło domu dla siebie posadzonych w tamtym roku wiosną.
Olafasola13
200p
200p

Post »

Może kwasek cytrynowy dla utrzymania odpowiedniego pH?
karion
500p
500p

Post »

Siarczan amonu x3 kwiecień-czerwiec co miesiąc płaska stołowa 10g/10l pod krzak lub dwa na 1m2
A kwasek cytrynowy celem szybkiego obniżenia pH:
10L wody początkowo 7.82ph

kwasek:
2g - 6.9ph
4g - 5.92ph
6g - 4.81ph
8g - 4.05ph
10g - 3.45ph

Kwasek nie obniża pH gleby tylko wody która nie odkwasi gleby.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Zwykłe nawozy posypowe z dużą zawartością azotu stosuje do połowy czerwca. Potem można stosować nawożenie dolistne i podczas podlewania. Miałem nawóz rozpuszczalny z mikroelementami, który rozpuszczało się ok. 10 g na konewkę i chyba tą konewką miało być podlane 5-10 m/kw ? Nawożenie co dwa tygodnie do połowy sierpnia.
Ja mam tych odmian dużo i widzę ,że są borówki ,,żarłoczne" i ,,niejadki" którym szkodzi nadmierne dokarmianie. Np. Bluecropa należy nie tylko odpowiednio przyciąć ale trzeba dać mu jeszcze ,,kopa" by te owoce wyrastały i dojrzewały. Dla porównania Draper nie ma takich ,,problemów" i owoce są ładne, wyrównane i twarde bez dodatkowego nawożenia.
Trzeba kombinować i obserwować i na pewno nie można sypać nawozów bez opamiętania i umiaru ponieważ borówka nie lubi przenawożenia. Dwie takie same dawki nawozu i trzy przypadki w zależności od odmiany 1. przenawożenie, 2. dawka właściwa, 3. dawka za mała.
I jeszcze jedno krzewy rosnące w ciepłym osłoniętym miejscu potrzebują więcej nawozu bo rosną czasami dwa razy szybciej niż w szczerym polu. Mam dwie borówki, które urosły do prawie dwóch metrów w dwa sezony? Co ciekawe te dwa krzewy podlewałem tym nawozem rozpuszczalnym od kwietnia do końca lipca co 2 tyg.
Pochmurno
50p
50p
Od: 4 gru 2022, o 21:48

Post »

Wczoraj zająłem się zapuszczonym jagodnikiem. Masa perzu i nakopanych tuneli. Borówy padają. Jak mam odróżnić jaja opuchlaka od osmocote? Z dobrych wieści, to znalazłem 3 kilo ładnych ziemniaków z samosiejki.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”