Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
Puchowy śniegu tren...Temperatura +1 st C i rano potężna śnieżyca. Bardzo ciekawie wyglądają hiacynty i pierwiosnki wychylające się spod śniegu.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczorajsza noc TYLKO -4 stopnie!
Ale dzisiejsza noc to już -7 stopni i co noc opady śniegu.
Już mnie nerwy biorą na to wszystko
Mam wrażenie jak bo to była końcówka Listopad -a nie Marc-a!

Sorry za jakość zdjęć, ale telefonem starym robione na szybko, bo ziiiimno!
Pozdrawiam z Bieszczad!

Ale dzisiejsza noc to już -7 stopni i co noc opady śniegu.
Już mnie nerwy biorą na to wszystko
Mam wrażenie jak bo to była końcówka Listopad -a nie Marc-a!

Sorry za jakość zdjęć, ale telefonem starym robione na szybko, bo ziiiimno!

Pozdrawiam z Bieszczad!

Witam, jestem Adam.
- ewi13
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lis 2021, o 10:58
U mnie z rana - 12. Ciekawe jak to wpłynie na owocowanie 

- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ostatnie podrygi La'Nina. Już się skończyła podobno i przechodzimy w neutralną fazę, ale jeszcze jej oddech poczujemy przez jakiś czas.
U mnie w piątek było prawie 20 stopni. Wczoraj: "w marcu, jak w garncu" pasowało, jak ulał, a tej nocy (nad ranem właściwie) było -7.
Odkryłam włókninę z zakupionych w zeszłym tygodniu krzaczków i widzę, że mam mrożone truskawki
Nawet bratki kupione w markecie leżą jakby bez życia. Śliwowiśnia wypuściła listki i pierwsze kwiatki się pokazały, a dziś jakaś podejrzanie czarna, chyba to jednak za dużo dla niej było. Jagody kamczackie chyba wytrzymały, bo przez okno widzę, że wyglądają tak samo, jak wczoraj.
Z pewnych źródeł mam informacje, że taka kiepska pogoda utrzyma się do świąt, dopiero po świętach zacznie się ocieplać.
W sumie (choć chciałoby się już ciepełka) lepiej, żeby teraz było chłodno i wegetacja się wstrzymała, a nie, jak to bywało w niektórych latach- wczesna wiosna, a później wszystko zwarzył mróz np na Zimną Zośkę.
U mnie w piątek było prawie 20 stopni. Wczoraj: "w marcu, jak w garncu" pasowało, jak ulał, a tej nocy (nad ranem właściwie) było -7.
Odkryłam włókninę z zakupionych w zeszłym tygodniu krzaczków i widzę, że mam mrożone truskawki

Z pewnych źródeł mam informacje, że taka kiepska pogoda utrzyma się do świąt, dopiero po świętach zacznie się ocieplać.
W sumie (choć chciałoby się już ciepełka) lepiej, żeby teraz było chłodno i wegetacja się wstrzymała, a nie, jak to bywało w niektórych latach- wczesna wiosna, a później wszystko zwarzył mróz np na Zimną Zośkę.
Pozdrawiam,Vivien333
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Rano na moim termometrze -3C ale w polu zapewne więcej, teraz 8C i słonecznie.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Nocą -2C w dzień +4C i słonecznie ale zimny wiatr.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie noc z poniedziałku na wtorek kolo 0. Wtorek jak poniedziałek +4 i co chwila opady zawieruchy śnieżnej i słonecznie. Śnieg topił się od razu. Noc z poniedziałku na wtorek koło 0 (szron), a dzisiaj nad ranem -4/-5 st. C. Dzisiaj już spokojnie i słonecznie i +11 st.C. Na jutro Radio Wrocław prognozuje do +17/+18 st. C.
Te -4/-5 st. C dzisiaj o świcie to żaden mróz dla marca, jednak od 2014 r.wegetacja przyśpiesza. Dlatego też, rzadko mamy owoce agrestów, które zielenią się już w pierwszej połowie lutego, a kwitną od wielu lat w końcu marca. Taki mróz już może je uszkodzić. Zobaczymy, czy będą w tym sezonie.

Czarne porzeczki o poranku
Te -4/-5 st. C dzisiaj o świcie to żaden mróz dla marca, jednak od 2014 r.wegetacja przyśpiesza. Dlatego też, rzadko mamy owoce agrestów, które zielenią się już w pierwszej połowie lutego, a kwitną od wielu lat w końcu marca. Taki mróz już może je uszkodzić. Zobaczymy, czy będą w tym sezonie.

- ewi13
- 10p - Początkujący
O rety jaka wiosna już na zdjeciach, to ja jestem jakoś zacofana
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Noce od czwartku ponownie ciepłe (między +9 a +11 st.C). W ciągu dnia tak- czwartek +17 i deszczowo, piątek +13 i deszczowo. Dzisiaj nad ranem +9 st. C i ...deszczowo. Drzewa i krzewy wymagają oprysku, ale nie ma jak wstrzelić się w okienko pogodowe.
ewi13 Ano, u mnie wszystko jak w zegarku. Kwiecień, zatem zdjęcia z wczoraj i drzewa jak na kwiecień przystało.
Jabłoń Royality, grusza Dobra Ludwika , Malinowa Oberlandzka, Szara Reneta, Królowa Renet i czeska Goldstar. No i mirabelki/ałycze.

ewi13 Ano, u mnie wszystko jak w zegarku. Kwiecień, zatem zdjęcia z wczoraj i drzewa jak na kwiecień przystało.
Jabłoń Royality, grusza Dobra Ludwika , Malinowa Oberlandzka, Szara Reneta, Królowa Renet i czeska Goldstar. No i mirabelki/ałycze.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Noc deszczowa ale w miarę ciepła. Teraz pada mżawka 13C i bezwietrznie. Ptasie radio nadaje całą noc, muszę się przyzwyczaić do tego jazgotu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
U mnie spadła temperatura do -6C, potem w dzień było 8C. To trzy dni temu. Wczoraj cieplutko 16 C, dziś znowu chłodniej i pada. Zapowiadają znowu przymrozki
Gdyby temperatura tak nie skakała, wegetacja faktycznie by się wstrzymała. Niestety jednego dnia wszystko rusza bo ciepło, kolejnego przychodzi mróz

Pozdrawiam Lucyna
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Racja, te skoki są wkurzające i rozstrajające...
Moja śliwowiśnia podmarzła po tamtej zimnej nocy i ma trochę sczerniałych listków, ale i tak dalej rozwija kolejne kwiatki.
Kilka dni było w miarę ciepło, a dziś znów lodownia i już się na kolejny przymrozek zbiera, mam nadzieję, że nie dobije reszty, która jeszcze nie zmarzła.
Od paru dni znów u nas pada, a w piątek mieliśmy nawet burzę i cieplutko było.
Za to dziś rano wracałam z pracy w strugach zimnego deszczu, jadąc slalomem (na rowerze) między dżdżownicami, które dziesiątkami wylazły na ścieżkę rowerową

Moja śliwowiśnia podmarzła po tamtej zimnej nocy i ma trochę sczerniałych listków, ale i tak dalej rozwija kolejne kwiatki.
Kilka dni było w miarę ciepło, a dziś znów lodownia i już się na kolejny przymrozek zbiera, mam nadzieję, że nie dobije reszty, która jeszcze nie zmarzła.
Od paru dni znów u nas pada, a w piątek mieliśmy nawet burzę i cieplutko było.
Za to dziś rano wracałam z pracy w strugach zimnego deszczu, jadąc slalomem (na rowerze) między dżdżownicami, które dziesiątkami wylazły na ścieżkę rowerową

Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj bardzo zimno i mokro , słońca brak .Teraz przymrozek minus 2 , wyszło słońce .
Wieje zimny wiatr .
Wieje zimny wiatr .
- ewi13
- 10p - Początkujący
Ja zasypana. Dwie najbliższe noce mają być po minus 5. Po świętach ma przyjść w końcu na stałe wiosna. Oby!