Ogródek Przemka-cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka-cz.4
Mocno się ochłodziło. Nie było co dłużej czekać, dzisiaj wykopałem ostatnie kalarepy Kossak F1 i buraczki Zeppo F1. Uruchomiłem też stołówkę dla ptaków. Za 20 kg worek nasion drobnego słonecznika zapłaciłem 100 zł. 

-
-
Na parapecie w kuchni rośnie sobie rzeżucha. Na działce na wykopanie czekają kępy szczypiorku do późniejszego pędzenia. Przymierzam się do grudniowego bielenia drzewek. Ptaszyska wyjadają słonecznik w tempie 1,5 l/doba więc albo pójdę z torbami albo czas pomyśleć o kulach tłuszczowych (powinny wystarczyć na dłużej). Na kompostownik muszę jeszcze przywieźć popiół drzewny. Dostęp do liści w workach chyba się już skończył. 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie ochłodzenie trwało kilka dni i na szczęście odpuściło, bo jestem w trakcie sadzenia czosnku. Tak biało jak u Ciebie u mnie było tydzień temu, z racji czego przesunęłem sadzenie wspomnianego wcześniej czosnku na ten weekend.
U mnie też została jeszcze resztka buraków, bo tak wyskoczył koper, że aż buraków nie było widać.
Niestety szybko minęła jego dola na grządce, z racji sporych przymrozków. Przyjdzie wybrać wkońcu te buraczki. Na grządce zostanie już tylko por i pietruszka naciowa.
Na parapetowe uprawy nie mam miejsca, z racji trzech kotów ale też może i nie mam parcia na taką uprawę.
Kalarepe Kossak planuje uprawiać w przyszłym roku, bo nasiona czekają już rok na wysiew ale jakoś w tym roku z braku czasu się nie zebrało.
U mnie też została jeszcze resztka buraków, bo tak wyskoczył koper, że aż buraków nie było widać.

Na parapetowe uprawy nie mam miejsca, z racji trzech kotów ale też może i nie mam parcia na taką uprawę.

Kalarepe Kossak planuje uprawiać w przyszłym roku, bo nasiona czekają już rok na wysiew ale jakoś w tym roku z braku czasu się nie zebrało.
-
U mnie nasionka kalarepy Kossak F1 też przeleżały 1 sezon ale na szczęście w tym roku wysiałem. Na najwcześniejszy wiosenny zbiór będę jednak wysiewał kalarepę Kordial F1.

Kępy szczypiorku wykopane ale muszą jeszcze troszeczkę przemarznąć i podeschnąć. W przyszłym tygodniu część cebulek poddam ciepłej kąpieli i posadzę do doniczek. Może na święta się wyrobię.
Na działce u sąsiadów marnują się owoce Goji.

Ostatnie rzodkiewki. Daleko im do doskonałości ale rosły zdecydowanie za gęsto.

Kępy szczypiorku wykopane ale muszą jeszcze troszeczkę przemarznąć i podeschnąć. W przyszłym tygodniu część cebulek poddam ciepłej kąpieli i posadzę do doniczek. Może na święta się wyrobię.
Na działce u sąsiadów marnują się owoce Goji.

Ostatnie rzodkiewki. Daleko im do doskonałości ale rosły zdecydowanie za gęsto.

-
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Owoce goi nie smakują ptakom? Przemku a co sądzisz o sciółkowaniu trocinami z drzew lisciastych i czy można je posypać mączką bazaltową?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
Gile pewnie by i jadły ale jakoś na razie ich nie widać. Co do stosowania trocin z drzew liściastych to nie mam własnych doświadczeń ale świeżych raczej bym nie polecał. Po pierwsze zabiorą z gleby dużo azotu i nie wiem czy nie będą utrudniać wsiąkania wody deszczowej. Mogą też utrudniać wymianę gazową. Po przekompostowaniu powinny się nadawać. Co do mączki bazaltowej-wskazane jest jej dodawanie do kompostu więc na pewno nie zaszkodzi.
Dzisiaj przyszła przesyłka z cebulkami czosnku niedźwiedziego. Jutro czeka mnie sadzenie.
Dzisiaj przyszła przesyłka z cebulkami czosnku niedźwiedziego. Jutro czeka mnie sadzenie.

-
Dotarły zamówione cebulki czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj udało mi się posadzić 400 szt do doniczek. Na jutro zostało jeszcze 100 szt. Widać, że rośliny rosły w gliniastym podłożu. Cebulki mają bardzo długie korzenie ale skróciłem je tylko w 3 doniczkach. Reszta ma całe korzenie (starałem się aby przy sadzeniu nie były zagięte). Nie za bardzo miałem wybór z podłożem a ziemia do pomidorów i papryk pewnie ma za niskie pH ale zobaczymy co będzie na wiosnę. Część roślin trafiło do ziemi uniwersalnej.

-
-
-
-
Powoli kończę remanent nasion pomidorów. Do najwcześniejszej uprawy w tunelu wybrałem: VP1 F1, Fuchsia F1, Leroxy F1, Honey Moon F1 i Rosamunda F1 oraz Bocamegra F1 i Big Sacher F1. Planuję z każdej odmiany posadzić po 4 sadzonki. W gruncie (pod daszkiem) znajdą miejsce: Orange Wellington F1, Giulietta F1, Hapynet F1 i Carter F1. Na zbiór jesienny w tunelu (po fasolce szparagowej)jeszcze się waham ale na pewno wysieję z koktajlowych:Moncherry F1, Zucckerino F1, Scintilla F1 i Ravello F1 a z malinowych Fuchsia F1.
Przyszalałem z paprykami. W gruncie posadzę: Kaptur F1, Nawigator F1 i King Arthur F1 a w tunelu Chouca F1.
Przyszalałem z paprykami. W gruncie posadzę: Kaptur F1, Nawigator F1 i King Arthur F1 a w tunelu Chouca F1.
-
-