Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ładne ogrodowe obrazki pokazujesz Soniu ;:138 ;:215
Astry to u mnie rosną w różnych częściach działki ,w słońcu,w cieniu i wszystkie bezproblemowo kwitną i nigdy nie były zagrzybione.

pozdrawiam! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

cyma2704 pisze:
Obrazek
Zachwycający widok!
Soniu, jesteś dla mnie niedoścignionym wzorem w tworzeniu bajkowo pięknych rabat :)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam nadzieję, Soniu, że już po chorobie ;:218 , w każdym razie życzę Ci, by tak właśnie było. ;:167
Ogród w jesiennej szacie i jak zawsze uporządkowany z przyjemnością się ogląda i podziwia Twoją pracowitość oraz zmysł estetyczny. ;:138 ;:138 Nawet motylki jeszcze do stołówki przylatują ;:219 Moje już od dawna śpią.
Marcinki i hortensje ozdabiają ogród, ;:303 a trawy kołyszące się na wietrze dodają mu lekkości. ;:215

Zdrówka życzę ;:196 i cieplutkiego słoneczka. ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Zazdroszczę Ci takich pięknie zagospodarowanych i uporządkowanych rabat.
U mnie ostatnio większe chwasty niż użytkowe rośliny.
Jak trochę się podleczę to muszę się zabrać za porządki ogrodowe.
Roślinki cudne. ;:333
Motyl na różowym tle suuuuuuper.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Posadziłam wykopane cebulki. Wszystkie w gruncie, tylko szafirki i jedną odmianę tulipanów w donicy. Gryzoni jakby mniej, może zobaczę wiosną kwiaty. ;:131

Martuś słońce w ciągu dnia świeci, od razu mam lepszy nastrój, tylko chryzantemom nieśpieszno do kwitnienia. ;:65 Już nic nie robię w ogrodzie, tylko czosnek mam do posadzenia.
Dziękuję, ;:196 wnusiowie bawili się cały dzień na dworze. Tradycyjnie konstruowali różne systemy nawadniania rabat na skarpie. :;230

Obrazek

Obrazek

Wandziu podziwiam ładne astry w innych ogrodach. ;:108 Moje kwitną trochę, ale dolne partie łodyg co roku brązowe. Nie wiem, czy taka ich uroda, czy jednak grzyb. Ciemnofioletowy, niski drugi rok pokazał dwa kwiatki. ;:222 Chyba jednak jakaś choroba. ;:218
Trawy teraz najpiękniejsze, proso na skarpie doskonale się rozrosło. ;:215

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję. ;:196 Może moje astry NN taką mają urodę, tylko dlaczego coraz słabiej kwitną. ;:224

Obrazek

Obrazek

Ula miło, że pokazałaś się na forum. ;:168 Dziękuję za miłe słowa, ;:196 wiosną rabaty na cytowanym zdjęciu już inaczej będą wyglądać. :roll:
Mam nadzieję, że uda Ci się załatwić pozytywnie swoje sprawy i będziesz mogła w nowym miejscu tworzyć ogród.

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Wyleżałam wirusówkę, więc zdrowa zabrałam się za mycie okien. :D W ogrodzie M się udziela, zajmuje się trawnikiem. Przez czyste szyby mam ładny widok. Cieszę się z dwu białych zawilców, bo na słońcu ładnie się rozrosły i wspaniale kwitną. :tan Posadziłam sześć u synowej, mam nadzieję, że też się jej będą podobać.

Obrazek

Obrazek

Ewuś dużo zdrowia. ;:168 Rwa kulszowa to paskudna przypadłość. Chwastami nie ma się co przejmować. ;:173 Nie pielę już, wiosną przy porządkowaniu bylin popielę wieloletnie, a pozostałe zima przetrzebi.
Dziękuję, ;:196 ograniczenie gatunków sprawia, że rabaty bardziej uporządkowane, a bałaganiarskie rzadziej pokazuję. :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

wow ;:oj ale jesienne ślicznosci w pełnej urodzie i skąpane słoncem eraz to najpiękneijszy moment jesieni. U mnie już to jest przeszłośc, wizyta dziadka mroza i już mamy listopad; no ale taka naturalna kolej rzeczy niestety.
Zdjęcia cudnie oddają urode jesieni u ciebie ;:333
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

O panie, nie mogę oderwać oczu... A najgorsze, że Twój ogród boleśnie uświadamia jak bardzo, bardzo długa przed nami jest droga.
Coś niesamowitego! Idę pospisywać niektóre odmiany na przyszły sezon ;:167
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Cudne zdjęcia. Trawy o tej porze wyglądają zjawiskowo ;:108 !
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długa,ciepła jesień pobudziła miskanta Morning Light do kwitnienia, rzadkie zjawisko. ;:oj

Obrazek

Posadziłam osiem lat temu cieniutki patyczek miłorzęba, teraz ma ponad pięć metrów i już się martwię, że zasłoni słońce na połowie ogrodu. ;:145

Obrazek

Iga dziękuję, ;:196 mało już kolorów, ale w połączeniu z przebarwiającymi się trawami i liśćmi rabaty jeszcze ładne. ;:215

Obrazek

Obrazek

Marysiu ogród buduje się latami, chyba, że masz sto tysięcy i zatrudnisz firmę, która w dwa lata go urządzi. :wink: Nawet gdybym miała takie pieniądze, to wolę tworzyć ogród według własnego pomysłu. Jakoś wydaje mi się bardziej osobisty, choć wielu błędów nie da się uniknąć. ;:173

Obrazek

Obrazek

Elu dziękuję. ;:196 Trawy mam od początku ogrodu i właśnie jesienią najlepiej widać ich urodę. Nie mam trawiastych rabat, tylko w połączeniu z innymi roślinami mi się podobają. ;:108

Obrazek

Obrazek

Hakonechloa wybarwiona w słońcu, a z cienistej strony zielona.

Obrazek

Obrazek

Po raz pierwszy w moim ogrodzie widzę przebarwione piwonie, posadzone w ubieglym roku.

Obrazek

Kocham trzcinnik krótkowłosy, zanudzam nim. ;:173

Obrazek

Green Jewel tradycyjnie do pierwszych przymrozków ładnie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Soniu z rana ;:oj Piję właśnie kawkę i zaglądnęłam do Twojego raju.
Trawa zrobiła niespodziankę i wypuściła kłosy.Będą fajnie powiewać na wietrze.
Miłorząb bardzo dostojny gość, ale może przytniesz dolne gałęzie , żeby dać więcej słońca roślinkom?
Trzcinnik krótkowłosy zapisałam do kajetu, no cudny jest, a czemu ja go nie poznałam wcześniej?Hakonechloa wybarwiona w dwóch kolorach, no same ciekawostki roślinne pokazujesz ;:oj
Nie wspomnę już o cudnym kolorze zawilca w nazwie z rose :uszy

Miłego dzionka ...kiedy sadzisz cebulki ? Ja na razie czekam , bo jeszcze ciepło :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, wnusiowie mieli dużo radości, a Ty wraz z nimi. ;:138
Przepięknie rozrósł się i kwitnie biały zawilec japoński ;:215 Jednak zawilce potrzebują słońca. ;:3
Moje mają go zbyt mało, zwłaszcza wiosną i jesienią, olbrzymi orzech włoski sąsiadki podczas krótszych dni zacienia mi prawie całą działkę do samego południa. :oops:
Trawy w Twoim ogrodzie zajmują poczesne miejsce, bardzo ładnie się prezentują, kołysząc się na wietrze. ;:303 W dodatku jedna z nich - miskant - sprawiła Ci miłą niespodziankę. ;:215
Jeżówki 'Green Jewel' długo kwitną ;:333

Jesienny ogród w cieplutkich barwach i w słonecznych promieniach daje mnóstwo radości, dzięki czemu zapomina się, że wkrótce nastaną szarości. ;:303 Niech więc jak najdłużej gości w Twoim ogrodzie złota polska jesień. ;:3 ;:196

Ps. u mnie dzisiaj szaruga jesienna, brrrr.....
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, trawki przepięknie się komponują z hortensjami i bylinami. Twoje zdjęcia nie są wcale nudne, wstawiaj i raduj nasze oczy tymi pięknym widokami ;:215 Biała chryzantema zbudowała wspaniałą kępę i tak ładnie się prezentuje, a jeżowki Green Jewel rzeczywiście bardzo wytrwale kwitną.
Miłego cieplutkiego weekendu ;:3 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zrobiłam kilka zdjęć w ogrodzie, a dzisiaj przymrozek ściął dalie i trochę liści chryzantem. ;:174

Aniu miskanty Morning Light mam osiem lat i to dopiero druga próba kwitnienia. Chyba dzisiejszy przymrozek zahamuje rozwój kłosów.
Dziękuję, ;:196 mam pięć odmian zawilców i lubię je, bo późno kwitną. Szkoda, że nie rozwijają wszystkich pąków, bo pierwsze przymrozki je ścinają. ;:222
Cebulki zaczęłam sadzić na początku października, a skończyłam po dwu tygodniach. Nie pracuję, jak jest zimno, więc jak tylko zapowiadają ochłodzenie staram się wykonać konieczne prace.
Z miłorzębem mam problem, bo ma jakby dwa przewodniki. Jak zetnę jeden, oszpecę go.

Lucynko zawilce w słońcu ładnie kwitną, a zacienione po godzinie 15 są nieciekawe. ;:222 Muszę je przesadzić, niestety nie mam pomysłu gdzie. :roll:
Złota jesień się skończyła, choć temperatury jeszcze mają być znośne.
Dziękuję, ;:196 trawy tradycyjnie sprawiają, że rabaty nie opustoszały.

Halszko dziękuję. ;:196 Jesienią rabaty lepiej wyglądają, niż wiosną, jak zetniemy trawy. ;:173
Biała chryzantema to ubiegłoroczny nabytek kupiony w markecie za dwa złote. Miała dwa pędy, a wiosną całkiem ładnie ruszyła i kwitnie. ;:215 U mnie wszystkie chryzantemy przeżyły zimę, niestety ledwo mają kolorowe pąki.

Niestety F. nie pozwala mi na wstawianie zdjęć. ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, skoro fotosik robi problemy, skorzystaj z innego hostingu, np. Postimage. Jest darmowy i możesz wybierać dowolne rozmiary fotek. Prosty w obsłudze. ;:215 ;:303
Miłego weekendu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko dziękuję. ;:196 Korzystałam z bezpłatnego F., a mimo to nie mogłam wgrać zdjęć. Dziś już wszystko poszło gładko.

Karpy dalii już się suszą, ostatnie zdjęcia w tym roku. Wrażliwe jednoroczne w kompostowniku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzieciaki w sobotę walczyły o ostatnie czerwone truskawki. ;:173

Obrazek

Niektóre siewki orlai mają około 20 centymetrów wysokości. ;:215

Obrazek

Najwięksi twardziele nadal kwitną. :tan

Obrazek

Obrazek