Nowe wyzwania

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowe wyzwania

Post »

Halszka, tak mi się liliowce podobały, że kupowałam i kupowałam a teraz się tak rozrosły, że trochę muszę pożegnać. Miejsce jest ale siły coraz mniej ;)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem, z czego macie te słupki, ale zróbcie słupki z naszego, rodzimego dębu lub z robinii akacjowej. U mnie na mini winnicy słupki z robinii są już z 10 lat i nic im nie dolega. Zostały okorowane i opalone przed wkopaniem. Klimat u mnie cieplejszy i wilgotniejszy, więc bardziej sprzyjający grzybom. Dąb czerwony (amerykański) zgnił u podstawy po 3-4 latach.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzatko, słupki były chyba z olszy, teraz zamówiliśmy dębowe. Myślę, że najgorszą robotę zrobiły te mrówki i kwas mrówkowy, który wydzielają.
W każdym razie już nie patrzę z takim zachwytem na drewno jak kiedyś ;)

A akację musieliśmy wyciąć niedawno. Szkoda, że nie zostawiliśmy na słupki :( Do pieca poszła :(
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Szkoda. Nie ma lepszego drewna na słupki, niż z Robinii. Podobno potrafią przetrwać ze 30 lat...
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak pomyślałam ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Ewuś. ;:196
Ile Ty masz odmian liliowców!!! :shock: :shock: W dodatku co jeden to ładniejszy, ;:138 a wszystkie razem robią niesamowite wrażenie. ;:219 ;:215
Roboty przy nich raczej Ci nie brakuje ;:oj , a może nawet masz jej nadmiar, :lol: mimo że liliowce w znacznej mierze są samoobsługowe. ;:108

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ewo ... jakże cudny widok https://www.fotosik.pl/zdjecie/4183fdcc0f275cbb
Jak dla mnie to woda niepotrzebna - cień drzew mi wystarcza :wink:
A cudne liliowce to tylko będę oglądał u ciebie. U na nie ma na nie miejsca.
Pozdrawiam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Lucynko, przy liliowcach nie ma dużo pracy. Wystarczy wypielić i posypać troszkę nawozu a i bez nawozu też zakwitną. Już tyle razy je chwaliłam, że kolejny raz już nie wypada :wink:

Andrzeju, woda przy temperaturze ponad 30 stopni jest nieoceniona. W ostatni upalny dzień byłam na kajakach kilka godzin i po powrocie obie z koleżanką stwierdziłyśmy, że "Gdzie tu upał? Było tak miło :)" Drzewa w taką pogodę są również nieocenione. Widać to jak wracam z miasta i betonów do siebie, do drzew i zieleni. Kilka stopni mniej od razu po przejechaniu bramy :) Zresztą sam to wiesz :D

Podziwiaj te ślicznotki ile dusza zapragnie, może jednak jakiś podbije Twoje serducho i kiedyś się skusisz ? ;)
To ze specjalną dedykacją:
Obrazek

Wędrowałam dzisiaj po ogrodzie i próbowałam zrobić jakieś miłe dla oka zdjęcia. Nie było łatwo po tych upałach ale coś tam namierzyłam aparatem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

O tak, Ewuś! Żeby teraz znaleźć ciekawe eksponaty, które wdzięcznie zapozowałyby do zdjęcia, trzeba się nachodzić i napodglądać. ;:108 Mam tak samo. ;:131 Niby działka z daleka bardzo kolorowa, a to ze względu na wielgachne krzaczory kosmosów i tytoniów, ale z bliska już tak wesoło nie jest. ;:185
Na widok Twoich winogronek aż mi ślinka pociekła. ;:92 Moje jeszcze się ociągają :oops: , a doczekać się już nie mogę.
Malinki i u mnie owocują i jest ich już tyle, że przestałam nastawiać soki, teraz wrzucam do słoja z alkoholem na nalewkę. ;:136
Bardzo ładnie kwitnie Ci hortensja. ;:303
Czytałam, że idą dni deszczowe, a jednocześnie zimne. Przynajmniej u mnie, a mnie już teraz ciepełka brakuje. Ponoć to pozostałość pocovidowa i muszę przeczekać nawet około miesiąca. ;:145
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Ewo, liliowce niby bezobsługowe, ale wymagają doglądania, tak się tylko mówi, samo zbieranie przekwitniętych kwiatów przy tej ilości zajmuje trochę czasu.
Pięknie zaowocowała winorośl, grona ma takie pełne, dorodne. Maliny i u mnie obrodzily w tym roku, ale dosadziłam jesienią 5 sadzonek i trafiły się jakieś późne - jeszcze wszystkie owoce zielone.

Miłego cieplutkiego dnia Ewuniu :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, trzeba się cieszyć z tego co zostało. Dobrze, że wszystko nie poschło ;) Teraz jest okazja wytypowac te najmocniejsze i przekomponować co nieco. Wczoraj już zaczęłam :)
Była u mnie przyjaciółka i po przeglądzie ogrodowych strat, wspólnie coś tam wypracowałyśmy. Jakieś nowe koncepcje powstały :)
W sumie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D

Halszka, winogrono pierwszy rok takie dorodne. Albo dorosło do owocowania albo pobudziło je moje cięcie. Ciągle na ścieżkę wyłaziło a ja cięłam kilka razy ;:306
A maliny i u mnie późno. Myślę, że powodem jest susza. Jak pada to potrafią być już w sierpniu a jak sucho to dopiero we wrześniu. Najważniejsze, że mają owoce, chociaż pewnie do mrozów nie zdążą wszystkie dojrzeć.

coś tam jeszcze upolowałam aparatem :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuś, robimy mniej więcej to samo. ;:108 Ja też łażę po działce i kombinuję, z czym się pożegnać, co przesadzić, ewentualnie dosadzić... ;:7 Wczoraj przerzedzałam pierwiosnki, które za bardzo się już rozpanoszyły, zabierając miejsce innym bylinkom. Otworzyło się nowe pole do działania, znalazło się bowiem sporo miejsca dla tulipanów, :tan których minionej wiosny bardzo mi brakowało.
Ładna rabata hostowo - żurawkowa. ;:138
Zimowity oszalały, ale ładne są, to można im pośpiech wybaczyć. :lol:
Ciepłego deszczyku życząc, buziaki ślę. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Ewciu, co to takie śliczne białe upolowane aparatem? Ładnie stoi, nie pokłada się, no i białe, a tego koloru jesienią niewiele.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To białe ładne to szczypiorek czosnkowy. W rządku na grządce warzywnej a w kępce na rabacie razem z trawami.
Bardzo smaczny do twarożku ze śmietaną czy kanapek albo ogórków a do tego ozdobny :)
I jeszcze dodam, że mam kilka odmian szczypiorku a ten jest najwcześniej :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie fiołeczki zakupiłam na wyprzedaży. Przetrzymają zimę w gruncie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”