Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Miłko,
pokazana przez Ciebie dalia to odmiana Hapet Bromberry
pokazana przez Ciebie dalia to odmiana Hapet Bromberry
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba 'La Recoleta' zamiast 'Rigoleta'?
'Hapet Cherry on Ice' jeszcze nigdy mi się nie wybarwiła z kompletem białych końcówek. Dlatego chylę czoła
I prośba o rozpoznanie dalii, która miała przy sobie nr 648

Jest jednolicie czysto żółta bez żadnych domieszek (na zdj. rozjaśnienie jest efektem słońca). Przychodzi mi do głowy 'Wanda's Capella' ale ta ma nr 12
'Hapet Cherry on Ice' jeszcze nigdy mi się nie wybarwiła z kompletem białych końcówek. Dlatego chylę czoła

I prośba o rozpoznanie dalii, która miała przy sobie nr 648

Jest jednolicie czysto żółta bez żadnych domieszek (na zdj. rozjaśnienie jest efektem słońca). Przychodzi mi do głowy 'Wanda's Capella' ale ta ma nr 12

Wow! Ale wspaniałości!
Nareszcie odkryłam, że mam odm. Standa Hložek - przepiękna odmiana! - zdjęcie nie oddaje jej urody. Ostatnie zdjęcie: Penhill Deon Maritz - cudny kwiat, ale to chyba jakaś pomyłka, bo wszystkie znane mi źródła podają, że ta odmiana to dalia dekoracyjna, a u Ciebie,Stanisławie, przepiękny kaktus! - ale prawdziwie przepiękny!
Nareszcie odkryłam, że mam odm. Standa Hložek - przepiękna odmiana! - zdjęcie nie oddaje jej urody. Ostatnie zdjęcie: Penhill Deon Maritz - cudny kwiat, ale to chyba jakaś pomyłka, bo wszystkie znane mi źródła podają, że ta odmiana to dalia dekoracyjna, a u Ciebie,Stanisławie, przepiękny kaktus! - ale prawdziwie przepiękny!

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille

U mnie też dopiero zaczynają kwitnąć, bardzo spóźnione w tym roku - nie wiem dlaczego - składam to na karb suszy, zimnej wiosny, zimnych nocy... Wiosna była późna i dla dalii za chłodna. Ja staję na uszach, żeby zakwitły i podrosły - wszystkie są o wiele niższe, niż kiedykolwiek przedtem... Kwitnie trochę, ale większość dopiero w pąkach, a niektóre nawet pąków nie mają - stanęły na wysokości 50-60 cm i nic się nie dzieje... Jakiś taki całkiem nie-daliowy rok...
Coś tam zakwitło, więc parę zdjęć poniżej.

Salzburg 122

Pinelands Princess

Bodacious

Dick Westfall

Louie Meggos (?)

Alfred C.

Hapet Highlight

Pink Surprise

Clearview Magic

Dzivite

Bryn Terfel

Hamari Gold

Mingus Ida

Kassasagi

Oreti Adele

Citron du Cap

Jowey Joshua

Ryecroft Jan (?)

Rip City

Interblue

Faberge

Blyton Softer Gleam

6 in 1
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
U mnie z kwitnieniem nie ma problemów ponad 80 procent kwitnie,ale mam problem z przędziorkami niektóre dalie do połowy żółte.
Ac Kunz

Skipley Stripe

Sir Alf Ramsey

Cafe au Lait Rose

Labyrinth

Elma Elizabeth

Gemma Darling(prawdopodobnie)

Grand Finale

Fabergé

Tegoroczne od Pana Stanisława
numer 5 Cartuche

numer 397 Kea Lyn

numer 1 ale to nie jest American Dream tylko Pruhonice

numer 201 też nie Fleur tylko również Pruhonice

numer 324 Brunental

bez numerka od Stanisława myślę,że to Noh-butai

127v Snow Flake

148 Galaktika

14 Ceramic Beauty

Ac Kunz

Skipley Stripe

Sir Alf Ramsey

Cafe au Lait Rose

Labyrinth

Elma Elizabeth

Gemma Darling(prawdopodobnie)

Grand Finale

Fabergé

Tegoroczne od Pana Stanisława
numer 5 Cartuche

numer 397 Kea Lyn

numer 1 ale to nie jest American Dream tylko Pruhonice

numer 201 też nie Fleur tylko również Pruhonice

numer 324 Brunental

bez numerka od Stanisława myślę,że to Noh-butai

127v Snow Flake

148 Galaktika

14 Ceramic Beauty

Koralino,
nr 1 to Reišo
201 - to może być Marta
Noh Butai - 663 - Piękna! U mnie w ogóle nie wzeszła...
nr 1 to Reišo
201 - to może być Marta
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Basiu, dalia, którą podpisałaś 'Clearview Magic' to chyba raczej 'Big Terry'
Kolejne piękne dalie od Mistrza ale bez nazwy więc prośba o identyfikację.
Ta, biała z różowym nalotem, średnica 15cm. Myślałem o High Flyer ale za duża...

Ta, mniejsza od poprzedniej (śr.12cm), lotosowa jasnożółta z delikatnym czerwonym obrzeżem

I jeszcze jedna, czerwona dekoracyjna z charakterystycznym ułożeniem płatków (jak u Spartacusa, tyle że dalia mniejsza ok.15-17cm, bardziej w stylu i wielkości jak Bloomquist Barbara):

Kolejne piękne dalie od Mistrza ale bez nazwy więc prośba o identyfikację.
Ta, biała z różowym nalotem, średnica 15cm. Myślałem o High Flyer ale za duża...

Ta, mniejsza od poprzedniej (śr.12cm), lotosowa jasnożółta z delikatnym czerwonym obrzeżem

I jeszcze jedna, czerwona dekoracyjna z charakterystycznym ułożeniem płatków (jak u Spartacusa, tyle że dalia mniejsza ok.15-17cm, bardziej w stylu i wielkości jak Bloomquist Barbara):

-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
Basiu, jeśli chodzi o Reišo to moja nie jest kaktusowa, a wszystkie zdjęcia, które widziałam tej odmiany to typowy kaktus. W zeszłym roku też pod numerem 1 miałam taką samą odmianę i została zidentyfikowana jako Pruhonice, tez kwitła różnymi kwiatami(dlatego tym sie zasugerowałam), ale mam cały czas wątpliwości co do tej odmiany. W tym roku zeszłoroczna jeszcze w pąku,ale wszystki 3 maja dokładnie takie same jasne liście i łodygi, a niewiele dali u mnie takie ma.BarbaraR pisze:Koralino,
nr 1 to Reišo
201 - to może być Marta
Bedę obserwować kolejne kwiaty
Florianie też mam dalie o numerze 648 i też jest czysto żółta(cytrynowa) choć jeszcze pąk nie do końca rozwinięty, według numerka to Princesse Gunilda
Jeśli chodzi o dalie białą z różowym nalotem przypomina moją Gemmę Darling
Karolino,
mogę się mylić - podałam tylko jakie odmiany mam pod wskazanymi przez Ciebie numerami...
Florianie,
biała z różowym nalotem - Inge Wehling, a ta żółta z różowymi końcami to może jest Zahradnik Dragon?
Moja Clearview Magic taki miła pierwszy kwiat, następny już normalny, ale czekam, aż rozwinie się do końca. Też w pierwszej chwili pomyślałam - Big Terry, ale tej chyba już nie mam...
Florianie,
ta czerwona to może nowinka Hapet Spartaboy?
mogę się mylić - podałam tylko jakie odmiany mam pod wskazanymi przez Ciebie numerami...
Florianie,
biała z różowym nalotem - Inge Wehling, a ta żółta z różowymi końcami to może jest Zahradnik Dragon?
Moja Clearview Magic taki miła pierwszy kwiat, następny już normalny, ale czekam, aż rozwinie się do końca. Też w pierwszej chwili pomyślałam - Big Terry, ale tej chyba już nie mam...
Florianie,
ta czerwona to może nowinka Hapet Spartaboy?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Mingus Gregory - super - uwielbiam te "zakręcone" płatki! no i Gödöllö bardzo ciekawa, rzadko spotykana odmiana.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne dalie u Was
Pan Stanisław jak zwykle kusi kolejnymi cudami, a miejsca nie przybywa.
Florian i Man211 gratuluję Wam udanej wystawy
Ostatni bukiet przepiękny.
Basiu u mnie podobnie jak u Ciebie. Dalie tak niskie nie były nigdy. Fakt, że mniej je nawoziłam, bo zawsze rosły dużo wyższe, niż standardowo, ale w tym roku nie mają nawet "przepisowych" wysokości...
Wg moich zapisków kwitnienie mają opóźnione o 2-3 tygodnie...
Też upatruję przyczyny w zimnej wiośnie, potem długo ulewy i bardzo zimno, a teraz totalna susza. Kwiaty małe i wyblakłe. Może wrzesień będzie łaskawy? Niestety na pogodę nie mamy wpływu.
Karolamba pisała o wichurach, które wyrwały dalie z korzeniami?? U mnie "jedynie" plaga ślimaków. A to czego nie załatwiły ślimaki, dokończył pies... Dzięki ich współpracy sporo odmian startuje od zera...
Ewidentnie rok nie dla nich
Karolamba faktycznie na kwitnienia nie masz co narzekać. Wymiatasz

Trochę dalii kwitnie, ale głównie te nie od Stanisława, więc nie wstawiam.
Straciłam sporo odmian przez błąd, o którym pisała Basia. Bałam się podzielić karpy, na których mi szczególnie zależało i mimo dobrego wyglądu, po 4 latach, po prostu nie wystartowały...

Ulubiona

Pan Stanisław jak zwykle kusi kolejnymi cudami, a miejsca nie przybywa.
Florian i Man211 gratuluję Wam udanej wystawy

Basiu u mnie podobnie jak u Ciebie. Dalie tak niskie nie były nigdy. Fakt, że mniej je nawoziłam, bo zawsze rosły dużo wyższe, niż standardowo, ale w tym roku nie mają nawet "przepisowych" wysokości...
Wg moich zapisków kwitnienie mają opóźnione o 2-3 tygodnie...
Też upatruję przyczyny w zimnej wiośnie, potem długo ulewy i bardzo zimno, a teraz totalna susza. Kwiaty małe i wyblakłe. Może wrzesień będzie łaskawy? Niestety na pogodę nie mamy wpływu.
Karolamba pisała o wichurach, które wyrwały dalie z korzeniami?? U mnie "jedynie" plaga ślimaków. A to czego nie załatwiły ślimaki, dokończył pies... Dzięki ich współpracy sporo odmian startuje od zera...
Ewidentnie rok nie dla nich

Karolamba faktycznie na kwitnienia nie masz co narzekać. Wymiatasz

Dla porównania moja Kenora Frills z zeszłego roku. Bardzo późno zakwitła.

Trochę dalii kwitnie, ale głównie te nie od Stanisława, więc nie wstawiam.
Straciłam sporo odmian przez błąd, o którym pisała Basia. Bałam się podzielić karpy, na których mi szczególnie zależało i mimo dobrego wyglądu, po 4 latach, po prostu nie wystartowały...

Ulubiona