Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Hej Paula. Pochwal się, jeśli udało się czymś zainspirować.

Moja kolejna herbatka z cyklu "4 pory roku"

Jesienna zaduma przy ognisku

Baza to suszone liście morwy, miodokrzew, a także dwie garście fermentowanej wierzbówki kiprzycy.
Dodatki: płatki słonecznika, kwiat wrzosu, suszone owoce morwy, malin, jarzębiny, bzu czarnego, liofilizowany owoc rokitnika i kruszona kora cynamonowca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nastawiłam też macerat olejowy z kwiatów dziurawca. Świeżo zerwane kwiaty porwane drobniej (można pokroić) skropiłam w słoju wódką (w przepisie jest spirytus) i postawiłam na słońcu 30 minut. Potem zalałam podgrzanym do 60 stopni olejem (ja miałam słonecznikowy, powinien być wg przepisu z pestek winogron). I taki słój trzeba odstawić na 3-4 tyg w ciemne miejsce, codziennie nim potrząsać. Olej zmieni kolor na rubinowy. U mnie po tygodniu już go widać, ale pochwalę się jak go potem przefiltruję. Taki olej, przechowywany w butelce z ciemnego szkła można stosować na skórę na rany, wypryski, ale uważać w ciepłe miesiące z dużą ekspozycją słoneczną (mogą się pojawić fotouczulenia).

Produkowałam ostatnio- kiszone ogórki, korniszony, kiszone liście winogron, przecier z białej porzeczki, kiszona cukinia, zakwas z buraków, ogórki małosolne, sok malinowo- porzeczkowy (czerwona porzeczka) i sok wiśniowy oraz z pozostałości wiśni po odciągnięciu soku- dżem z cynamonem i kardamonem. Teraz smażę powidła z moich renklod i będę robiła keczup z cukinii.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dwie ostatnie herbatki z cyklu "4 pory roku"
Szmaragdowa łąka wiosną.
Skład oksydowana wierzbówka kiprzyca, suszona melisa cytrynowa, majowa pokrzywa, mięta górska.
Liofilizowane truskawki, kwiaty leszczyny z pyłkiem, suszone czerwone porzeczki, kwiaty forsycji i akacji, płatki róż, odrobina suszonych kwiatów rumianku.
Jak ona pachnie!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I "Zimowe opowieści o zmierzchu".
Baza zawiera czarną herbatę earl grey dobrej jakości i nieco wierzbówki oksydowanej, a oprócz tego: suszona pomarańcza bez skórki, suszony cytryniec, suszony owoc dzikiej róży, suszony kwiat lipy i bzu czarnego, ziarno kakaowca, odrobina goździków i kardamonu i suszone jabłka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie są moimi autorskimi mieszankami.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku bardzo solidnie obrodziły na mojej działce śliwki i jabłka.
Że śliwek robiłam powidła z cynamonem
Obrazek

Śliwki w korzennym syropie
Obrazek

Mroziłam też połówki na ciasto. Pyszne z tymi śliwkami jest ciasto kruche. To odmiana Opal, polecam każdemu.
Z jabłek robiłam mus

Obrazek

Suszyłam, nastawiłam dużo skórek i soku na ocet.
No i wczoraj zrobiłam kombinowany keczup z cukinii:cukinie dwie duże, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę, dwie spore cebulę, kilka ząbków czosnku, kilka śliwek bez pestki i jabłek obranych, pokrojonych. Wszystko bo robota planetarnego, nastawic na jakieś 15min gotowanie i mieszanie. Potem zmiksować. Doprawić octem jabłkowym, balsamicznym, bazylią z czosnkiem i pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, papryka gochugaru, trochę cukru, dół do smaku i cały dobrej jakości przecier pomidorowy. Jeszcze pogotować chwilę, do słoików i pasteryzować z 20"min.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak co roku w sierpniu robię przetwory pomidorowo- paprykowe.
Dziś na pierwszy ogień poszły czasochłonne przetwory.

Luteinica
Obrazek

Ajvar
Obrazek

Sos do szakszuki
Obrazek

Jutro jadę dalej- sos z pieczonych warzyw, leczo (bez cukinii) i zobaczę co jeszcze- może salsa meksykańska, może pomidory bez skóry w soku pomidorowym, zobaczę ile mi zostanie warzyw.
Jeśli ktoś chciałby przepis, to napiszę.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja to już się męczę czytając co wyprawiasz. Nie mam wiele swoich warzyw, tyle żeby zjeść na bieżąco, na szczęście! Nieustająco Cię podziwiam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 anido! :D
Dziękuję za miłe słowa. :)
Za każdym razem sobie obiecuję, że za rok zrobię mniej, ale jak widzę targ pełen pięknych warzyw, odzywa się we mnie jakiś atawizm, który każe mi robić zapasy. :wink:
Nie mam za wiele swoich warzyw, akurat do zjedzenia, pomidory i paprykę kupiłam u mamy na targu.
Dziś dorobiłam jeszcze:

leczo pomidorowo- paprykowe
Obrazek

keczup pomidorowo- paprykowy
Obrazek

sos z pieczonych warzyw
Obrazek

salsa meksykańska
Obrazek

Będą jeszcze 4 słoiki obranych ze skóry pomidorów w soku pomidorowym i zwykły przecier pomidorowy. Dziś skończę, ale jeszcze to będę jutro raz pasteryzowała wszystko.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Jestem pełna podziwu dla twoich kulinarnych poczynań! Przepisy na pomidory z papryką pieczoną masz może?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję. Mam zdjęcia z książki Przetwory w słoiku. Raczej nie można ich chyba wstawiać tutaj, ale może się mylę? Postaram się wysłać na PW.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję ci za przepisy; czekam na słoiki :) i muszę się wziąść w garść i do roboty... ten upał mnie rozleniwia :D Jak pasteryzujesz; ile razy?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pasteryzuję w garnku z gorącą wodą, po około 20 minut, trzy razy, tzn dzień po dniu. Niestety wolę tak, niż potem liczyć straty.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj powstała jeszcze kombinowana sałatka z warzyw, co urosły na działce- żółta cukinia niewielka (twarda, ze skórką, ale za to bez pestek) pokrojona w grubszą kostkę, ogórki (ok 1,5 kg) ze skórką pokrojone w grubsze plasterki, pomidory zielone (1kg) pokrojone w plastry i jeden twardszy żółty w ćwiartki, 3 cebule w piórka i jedna papryka czerwona w grubszą kostkę.
To zasoliłam (na taką ilość 2 łyżki soli kamiennej), zasypałam 2 łyżkami gorczycy białej i czarnej, sporo młotkowanego pieprzu zielonego i trochę wędzonego.
Marynata:
400 ml wody
200 ml octu winnego (ja dałam po 100- z białego wina i mój jabłkowy)
80 gr cukru (dałam mniej- do smaku)
4 łyżki oleju z pestek winogron
parę goździków, liści laurowych, kulek ziela
Marynatę zagotować mieszając, by cukier się rozpuścił. Leciutko przestudzić, wlać przez sitko do miski z warzywami, przemieszać. Upychać sałatkę w słoikach i zalewać powstałą zalewą. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody.

Obrazek

Wcześniej robiłam jeszcze sałatkę ogórkowo- paprykową z marchewką i cebulą (to u mamy z warzyw, które u niej urosły)

Obrazek

Dzikie jeżyny, które tam na wsi urosły po polach i rowach zasypałam cukrem i zapasteryzowałam- są jeżyny w soku własnym (dałam radę urwać w upale 2 litry jeżyn i to w strachu przed dzikami, których tam po krzakach mnóstwo) :shock: ;:108

Obrazek

A tu- płatki moich pachnących róż zalane moim 2 letnim octem jabłkowym (octu jabłkowego mam nastawione z tegorocznych papierówek 3 słoje po 5 litrów każdy), będzie z tego tonik po rozcieńczeniu przegotowaną wodą 1:1, kwiaty nagietka zalane oliwą z oliwek (olejek nagietkowy) i macerat z kwiatów dziurawca (najpierw same kwiaty skropione wódką stały w zakręconym słoju na słońcu godzinę, potem zalałam je podgrzanym do 60 stopni olejem słonecznikowym i macerują się już tak z 3 tygodnie. Jeszcze z tydzień i zleję. Będzie smarowidło na pryszcze syna, na rany, egzemy, ugryzienia owadów, wszystko- tylko na bardziej zimowe, pozbawione ekspozycji słonecznej miesiące (za książką "O czym szumią zioła").

Obrazek

Mąż wczoraj potknąwszy się o słoiki mówi: Tu się nie da spokojnie przejść, zewsząd rzucają się na ciebie słoiki! :lol: :;230 No tak, jestem w fazie ostatniej pasteryzacji przetworów i faktycznie są wszędzie.. Za chwilę to opiszę, wyniosę i upchnę w zapchanej już piwnicy w skrzynkach, część do zimy wywiozę na działkę chyba, bo w piwnicy już brakuje miejsca. :roll: :D
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszcze ci takiego "napędu" i entuzjazmu do robienie przetworów. Jak myslisz który olej kokosowy, z oliwek,rzepakowy by sie najbardziej nadawał do nagietka i róży. Z winogron mi zniknął bo był popularny jako nawilżacz do skóry jak byli goscie :)
Nie mam akurat alkoholu czy skropienie sokiem z cytryny,octem jabłkowym to zastąpi czy raczej nie i po co to w ogóle? Własnie mam sporo nagietka i suszę to może reszte poswięce na olej nagietkowy. Ile tych płatków upyczasz, tak z 1/3 czy raczej 2/3 pojemnka?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że najlepszy z oliwek, byle go nie zagotować.
Alkoholem skrapla się, by powstrzymać procesy zmian, jakie zachodzą w roślinach po zerwaniu i zatrzymać ich właściwości, tak, by się nie psuły potem i maksymalnie działały. Myślę, że musi być to alkohol.
U mnie jest raczej 2/3- nie tylko płatki, ale całe kwiaty, bo koszyczki tez mają substancje z czynnymi enzymami roślinnymi.

Jeśli chodzi o napęd- to skończył się i chyba nie tylko chwilowo. Miałabym chęć na sos do chińszczyzny jeszcze, bo syn to bardzo lubi.. ale gdzie to zmieścić? I w listopadzie jak pojadę do mamy dostanę pigwę, zrobię z niej sok w urządzeniu wielofunkcyjnym. I naprawdę ostatecznie to już koniec. ;:108
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A powiedz mi te cytryny kiszone czy one są bardzo słone i czy nadają się do herbaty,soku itd; czy raczej używasz tylko soku? Ta duża ilość soli mnie przeraża. A gdyby tak dosypać kwasu askorbinowego czyli wit C zamiast soli; ona zapobiega utlenianiu ale nie wiem na jak długo... Które cytryny lepsze te mrożone czy z twojego przepisu w sensie smaku i długości przechowywania?
Podaj przepis na sos do chinszczyzny, proszę! :) U mnie wyjechali ostatni goscie więc od przyszłego tygodnia mam luz i oby przyszedł mi "twój napęd" do robienia przetworów ;:306
A jak przechowujesz natke pietruszki?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiszone cytryny nie nadają się do herbaty. To tylko dodatek do mięs, sosów, serów, marynat. Miksuję wszystko sok i cytrynę i używam. Wtedy nie musisz używać soli do potrawy. Słój z kiszonymi po otwarciu mam w lodówce już dwa lata i nic się z tym nie dzieje.
Natkę pietruszki mrożę pokrojoną w pudełeczkach lub suszę. Można też zmiksować z czosnkiem, oliwą i solą i zrobić takie pesto do przechowywania w lodówce i używania do zup, sosów, marynat.
Przepis na chińszczyznę muszę sfotografować w moim zeszycie. Potem wstawię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”