Koleus Blumego cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Koleus Blumego cz.2

Post »

Koleusy, wysiane z nasion w lutym

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam "koleusomaniaków" i pozdrawiam :)
Ja jestem zwolenniczką uprawy koleusów odmianowych bo nabywając daną odmianę wiem czego sie po niej spodziewać :)
Jednak w ub roku skusiłam się na siew z kupnych nasion - szału nie było i dlatego sama zebrałam ze swoich nasionka. Dzięki temu mam sporo ciekawych okazów.
Sezon przed nimi więc czas pokaże w którą stronę pójdzie ich uroda :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Krysiu,
super są, ale jest z tym troche roboty. No i miejsca sporo potrzeba - ale podziwiam!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Krysiu piękne masz. ;:333
Wiesz może jaką odmianę kupiłam? Polowałam na Ruffles Bordeaux, ale czy to on.
Przy zakupie był bardzo ciemny, teraz nabiera barw. :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu przy każdej roślince, którą uprawiamy jest sporo pracy ale to miłe opiekować się tak cudnymi roślinami jakimi sa koleusy :)
Miejsce na zimowanie niewielkie bo moje po kilka odmian stoją w pojemnikach w wodzie aż do lutego. Potem w lutym górna część przycięta na ukorzenianie, reszta do kosza.
Zanim się obejrzę a już mam kolorowo na parapetach.
Niedawno pierwsze roślinki wylądowały na rabacie pod drzewem morwy
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Iwonko tak się składa, że są 3 odmiany bardzo podobne do siebie.
Ruffles Bordeaux - Copper Ruffles -  Coral Ruffles
Myślę, że gdybym miała wszystkie razem na parapecie to jakieś szczegóły by ich różniły ale na zdjęciach z sieci to niemożliwe :)

Ja natomiast kupiłam "Copper Ruffles" ale zdjęcie poniżej pokazuje, że to nie ta odmiana :) Całe szczęście, że jest choć trochę podobna ...
Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Jestem zafascynowany tym co macie, hodujecie rozmnażacie. Po raz pierwszy w tym roku posiałem z nasion blumengo i rococco. Z rococco wszystkie okazały się bumengo i tylko jeden jest rococco. U mojej babci była to pokrzywka. Teraz dopiero przeglądając to forum zobaczyłem jakie wspaniałości. Chcę mieć wszystkie odmiany :heja> Chcę rozmnażać i wymienić się z wami. W tym roku posiałem je dopiero w kwietniu. Mam w domu i jutro wrzucę zdjęcia. Mam nadzieję, że zdążą urosnąć, żebym mógł uszczyknąć na jesień do rozmnożenia. Większość się powtarza. Ale rococco jest jeden i niepowtarzalny trójkolorowy. Jutro wkleję zdjęcia. Też będzie problem, bo sam wysiewam pomidory. I gdzie to wszystko pomieścić. Chyba do córki, syna, mamy. A jeszcze są pelargonie i storczyki. ;:124
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj eldo a przy okazji jak masz na imię ?
Oj ... widzę, że kolejna osoba zapadła na "koleusomanię" ale nie martw się bo ta choroba jest bardzo kolorowa, fascynująca i przyjemna.
Moja trwa pewnie z 15 lat i wciąż mnie zaskakują swa zmiennością i kolorami.
Uprawa z nasion to loteria ale czasem jakaś perełka się zdarzy i ... pewnie dlatego sporo osób sieje aby mieć taką własną "prywatną perełkę"

Dziś pokażę koleusa AGIOTAGE - wiosną wyglądał niepozornie.
Ale ... przy większej dawce słońca pojawiły się w centrum kolorowe refleksy jak broszki dla ozdoby.
Wyrwał się z kwitnieniem - oj nie ta pora ale mam 2 doniczki wiec w jednej pozwoliłam na kwitnienie aby zebrać nasionka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Mam na imię Zbyszek. Takie moje koleuski.https://imageshack.com/i/pmUL1Zh5j

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku początek przygody z koleusami widzę, że już masz za sobą :)
Teraz tylko poszukać kolorów jakie Ci sie podobają i cieszyć się ich pięknem.
Pokażę Ci kilka różnych odmian abyś wyrobił sobie własny gust względem kształtu liści, ich wielkości i kolorystyki.

BONIE GOLD - po zimie zaczęłam od słabej malutkiej sadzonki ale powoli się rozkręca.
Obrazek

ALABAMA SUNSET - jej urok to te przebarwiania na szczytach ale aby tak było często trzeba uszczykiwać stożki wzrostu :)
Obrazek

BIG CHIEF - jedna z moich starszych odmian, którą uprawiam od lat
Obrazek

BIPOLAR BIGOLY - kupiona jesienią ub roku i bardzo ładnie przezimowała.
W sezonie tło tych piegów trochę się zmnieni ...
Obrazek

Wiosną zamawiałam odmianę BRIGHT RUFFLES ale otrzymałam coś innego.
Owszem z serii ruffles ( falbanki) jest bo widać to na zdjęciu czyli póki co RUFFLES NN-ka
Obrazek

CHRISTMAS CHEER - cudne kolory i nawet nie potrzebuje zbyt wielkiej dawki słońca aby je osiągnąć
Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam na ciąg dalszy tej serii.
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Najbardziej na dzień dzisiejszy podoba mi się u ciebie China rose.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku odmiana China Rose była u mnie w kolekcji wiele lat i czasem trzeba się z którą rozstać bo dla wszystkich miejsca brak.
W to miejsce zostawiłam sobie troszkę podobną siewkę, która wyjątkowo szybko i pięknie przebarwia w zależności od dawek słońca. Nazwałam ją Kameleon KK/2020.
Można się z nią tak bawić, że każde piętro liści ma inne kolory ;:131
Obrazek

Lubię koleusy o liściach niezbyt dużych i taką odmianą jest
FIERY ARROW
Zgrabny kształt z czerwoną rozwidloną strzałą w centrum. Na słonecznym stanowisku liście bardzo ciemne ale ja lubię te resztki zieleni na marginesach wiec u mnie rośnie w półcieniu :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Ten pierwszy mam, albo bardzo podobny z nasion wysianych w tym roku. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Też wysiałam w tym roku koleusy. Wysiałam wszystkie nasiona z paczki, bo myślałam, że część nie wzejdzie. A tu niespodzianka - wzeszły wszystkie. ;:oj Miałam ich 40.szt., część rozdałam, resztę upchnęłam na balkonie między pomidorkami koktajlowymi i aksamitkami. Całkiem ładna kompozycja wyszła. ;:306

Najbardziej podobają mi się koleusy głęboko bordowe z zielonym rancikiem (wyglądają, jakby miały falbankę na brzegach liści) oraz trzy lub nawet czterokolorowe - różowo-bordowo--zielone a czasem jeszcze kremowe.

Zaczynają kwitnąć u mnie. Czy zawiążą nasiona, które będą miały zdolność kiełkowania?
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p

Post »

Wstaw koniecznie zdjęcia. Jestem ciekaw czy ktoś robił krzyżowe zapylenie i co z tego powstało. Bo chyba najciekawsze jest to jak oczekujemy czegoś nowego. Nieważne czy to będzie roślinka ładniejsza , czy mniej ładna ale inna.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu
Trafiłaś na dobre nasionka bo na grupach koleusowych różne informacje się czyta, nawet taka była w ub sezonie, że tez pięknie powschodziły ale przy dotyku zaczęły parzyć czyli ktoś wymieszał nasionka z pokrzywa zwyczajną ...
We wczesnej fazie sporo siewek jest podobna ale po jakimś czasie(ok.3 miesiący) zaczynają pojawiać się różne kształty liści i kolory az miło je obserwować :)
To prawda, że liście w ciemnych kolorach z zielonym marginesem są ładne ale wcale nie musi być az tak ciemny a mimo to bardzo ciekawy.
Dla przykładu odmiana POMPEIA

Obrazek
Obrazek

Jeśli na pędzie pojawia się kwiatostan to o tej porze lepiej go usunąć wraz z pierwszą przy nim parą liści. Gdy zaczyna kwitnąc traci na wyglądzie - całą energię wkłada w kwitnienie i wydanie nasion. Teraz nam zależy na pięknych liściach i dlatego dopiero pod koniec sezonu pozwalamy im kwitnąć. Sporo osób ma podwójne egzemplarze i wtedy jeden idzie na nasiona a pozostały jest ozdobą :)

Zbyszku masz na myśli tzw kontrolowane zapylanie ?
Można by się pobawić ale one same tak chętnie się krzyżują więc po co im pomagać.
W ub sezonie ostatnie kwiatostany wykwitały się w mieszkaniu w pojemniku z wodą bo był już październik i bałam się przymrozków, miałam z nich piękną mieszankę siewek. One sa samopylne czyli w domu bez owadów i naszej pomocy dobrze sobie radzą :)

Na dobranoc jedna z moich kompozycji - w tej są stonowane kolory bo tak chciałam :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”