Jagoda kamczacka cz. 4
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Dzisiaj kosztowaliśmy pierwsze tegoroczne jagody kamczackie. Pyszne. Większość jest nadal zielona bądź zaczyna się się dopiero wybarwiać, ale udało się znaleźć kilkanaście dojrzałych. Muszę rozstawić siatki do ochrony przed ptakamii bo wkrótce będzie wysyp jagód.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Planuję dosadzić 2 lub 3 krzewy jagody. Mam obecnie Honeybee, Indygo gem i Borealis. Myślałem o Aurorze. Są jakieś wczesne odmiany o porównywalnym smaku i słodkości do odmian kanadyjskich?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Vostrog jest wcześniejszy od Aurory. Z jagodami jest tak ,że mi już dojrzał Boreal Blizzard? Ogromne jagody są już wybarwione. W innym zimniejszym miejscu są zielone.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Wroniarz,, no to nie mam Aurory ani Honey Bee. Pod wskazanym linkiem nie ma tego co mam. Jagódki są gładziutkie, sopelkowate, zakończone ostro i prawie ostro. A może dojrzewając zmieniają kształt. Niektóre odmiany mają nawet dość wyrafinowane kształty. Póki co jestem zawiedziona i tyle.
Ranking odmian pod względem smaku ze strony https://in-vitro.pl/wiedza/analiza-odmi ... -polskiej/
Smak owoców – najwyższą ocenę uzyskały następujące odmiany: ‘Vostorg’, ‘Jugana’, ‘Sinij Utios’, ‘Boreal Blizzard’, ‘Aurora’, ‘Usłada’, ‘Lawina’.
Dojrzewanie odmian wschodnich jest o 10 dni wcześniejsze od kanadyjskich. https://in-vitro.b-cdn.net/wp-content/u ... _tab-1.pdf
U mnie dwie Jugany to niewypał. Z drugoroczniaków mają najmniej owoców i najsłabiej się rozkrzewiają. Będę dosadzał Vostorga i dwa Boreale (bez Beauty). A na horyzoncie pojawiają się jeszcze nowsze odmiany.
Smak owoców – najwyższą ocenę uzyskały następujące odmiany: ‘Vostorg’, ‘Jugana’, ‘Sinij Utios’, ‘Boreal Blizzard’, ‘Aurora’, ‘Usłada’, ‘Lawina’.
Dojrzewanie odmian wschodnich jest o 10 dni wcześniejsze od kanadyjskich. https://in-vitro.b-cdn.net/wp-content/u ... _tab-1.pdf
U mnie dwie Jugany to niewypał. Z drugoroczniaków mają najmniej owoców i najsłabiej się rozkrzewiają. Będę dosadzał Vostorga i dwa Boreale (bez Beauty). A na horyzoncie pojawiają się jeszcze nowsze odmiany.
- badzia
- Kontakt:
Dlaczego bez Beauty? A co będzie zapylaczem dla Beast w końcówce jej kwitnienia? Właśnie Beauty tu się ładnie wpisuje. Ja od nowa tworzę listę sześciu kamczatek i mam już ból głowy.
Rzeczywiście, poszukam jednak jesienią wszystkich trzech boreali.
Jedna z Auror rośnie obok HB. Różnią się pokrojem liści, HB ma zdecydowanie dłuższe. Ponieważ owoce pomimo wybarwienia pierwszych jagód Aurory wciąż rosną i nie przybrały ostatecznych kształtów niemożliwa jest identyfikacja odmiany na podstawie ich wyglądu.

Jedna z Auror rośnie obok HB. Różnią się pokrojem liści, HB ma zdecydowanie dłuższe. Ponieważ owoce pomimo wybarwienia pierwszych jagód Aurory wciąż rosną i nie przybrały ostatecznych kształtów niemożliwa jest identyfikacja odmiany na podstawie ich wyglądu.

- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W tym roku jagody dziwnie nierównomiernie się dojrzewają. Np. na Wojtku pojedyncze już do zjedzenia ale mnóstwo też zupełnie zielonych 

Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Ja wczoraj już nieźle pojadłem. Vostrog i Blue banana są bardzo smaczne, słodkie i wcale nie kwaśne. Mam już pierwsze jagody Boreal Blizzard, można zobaczyć na YT. Ta odmiana jak się wybarwia to potrzebuje 10 dni albo więcej na dojście. W smaku świetne a wielkościowo to u mnie nr 1. Stare odmiany jak Czelabinka też są smaczne już teraz nadają się do zbioru. Tą moją Czelabinkę można zebrać na raz. Jadłem już pierwsze Aurory i ta odmiana ma pewny dodatek smakowy co czyni ją wyjątkowo smaczną, choć nie jest najsłodsza.
- badzia
- Kontakt:
Wronjarz, owoce mojej nie pasują do Twojej Aurory, ani do HB. Zakończone są szpicem lub prawie szpicem, podobnie jak ma Vostorg, Są bardzo smaczne. Drugą z zakupionych przysłali mi przyciętą i bidula dopiero odrasta od ziemi. I też znak zapytania co to jest. Porównam jej liście z Twoimi. Dzięki za fotki.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Podejrzewam przenawożenie. Duży przyrost masy zielonej spowodował słabe zawiązywanie owoców.
W tym roku miałem podobnie. W marcu dałem sporo gołębiaka. Po dwóch miesiącach krzewy nie do poznania. Masa świeżych przyrostów, a kwiatów nie więcej niż przed rokiem. Dodatkowo zimny kwiecień nie sprzyjał murarkom. Plusem powstałej gęstwiny jest to, że owoce są niewidoczne dla ptaków.
W tym roku miałem podobnie. W marcu dałem sporo gołębiaka. Po dwóch miesiącach krzewy nie do poznania. Masa świeżych przyrostów, a kwiatów nie więcej niż przed rokiem. Dodatkowo zimny kwiecień nie sprzyjał murarkom. Plusem powstałej gęstwiny jest to, że owoce są niewidoczne dla ptaków.
Obornik koński dawałam tylko przy posadzeniu i w pierwszym roku też jakiś taki kupny nawóz COMPO BIO z owczej wełny dla jagód. W pierwszym roku wyglądały tak jakby je trochę wypaliło, więc od tej pory nic im już nie sypię. Zastanawiam się, czy je zostawić i dać im jeszcze rok szansy, czy usunąć? Jak Pan radzi? A czy odmiany są odpowiednie do wzajemnego zapylania?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dobrymi zapylaczami dla odmiany Zielona są takie odmiany jagody kamczackiej jak: Atut, Duet czy Wojtek.
https://www.szkolkarstwo.com.pl/zielona ... amczackiej