Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
Jak myślicie, kiedy w tym roku hosty wypuszczą choćby kiełki?
U mnie na hostowisku metr śniegu
i zanim stopnieje to chyba czerwiec nastanie

U mnie na hostowisku metr śniegu

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Elu, zawsze możesz hostowisko odśnieżyć i będzie centymetr śniegu
A na poważnie, dobrze że jest tyle śniegu. Natura wie co robi najpierw sypiąc śniegiem, a potem dopiero mrożąc...

A na poważnie, dobrze że jest tyle śniegu. Natura wie co robi najpierw sypiąc śniegiem, a potem dopiero mrożąc...
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pod warunkiem, że podczas roztopów hosty nie będą przez zbyt długi czas zatopione w wodzie.zanna pisze:... dobrze że jest tyle śniegu...

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
U nie na szczęście nie ma tego ryzyka - podłoże jest żwirowi i szystko błyskawicznie wchłaniapaco pisze:Pod warunkiem, że podczas roztopów hosty nie będą przez zbyt długi czas zatopione w wodzie.

Niezły pomysłzanna pisze:Elu, zawsze możesz hostowisko odśnieżyć i będzie centymetr śniegu![]()
![]()

U mnie pierwsza ruszyła Patriot w połowie kwietnia, a ostatnia Minuteman, przy czym Minuteman jeszcze chyba nie powiedziała ostatniego słowa (tydzień temu znalazłam nowy kieł). Hosty mam od sierpnia zeszłego roku, więc doświadczenia żadnego i nie wiem czy w przyszłym roku powtórzą kolejność wschodu.
Koloman, ta hosta z pierwszego zdjęcia, jaki to gatunek? Ja kupiłam w Auchan hostę bez nazwy, ma jednokolorowe, ciemnozielone, podłużne liście z lekką falbanką na brzegach i od 3 tygodni szukam dla niej nazwy na sieci, nie muszę chyba mówić, że bezowocnie?
Wschodzi inaczej niż Twoja, ale moje funkie ogólnie wschodzą jakoś tak mało elegancko, wszystkie trzy. Może w przyszłym roku im się estetyka poprawi, na razie jestem super zadowolona, że przezimowały i chyba każdą z nich ma przyrost (w sklepach sprzedają często tylko jedną roślinę, czasem się im zdąży że druga dorośnie, a u mnie mają 4, 5, 5, i 9 kłów (Patriot przoduje, ale też pierwszy zaczął, więc może jeszcze którejś przybędzie).
Moja w zeszłym roku, jak już trochę posiedziała na słońcu i w tym roku. Moim zdaniem nie ma na niej nic a nic niebieskiego odcienia, tak w kwestii regulowania odbiornika pod względem koloru.

Koloman, ta hosta z pierwszego zdjęcia, jaki to gatunek? Ja kupiłam w Auchan hostę bez nazwy, ma jednokolorowe, ciemnozielone, podłużne liście z lekką falbanką na brzegach i od 3 tygodni szukam dla niej nazwy na sieci, nie muszę chyba mówić, że bezowocnie?

Moja w zeszłym roku, jak już trochę posiedziała na słońcu i w tym roku. Moim zdaniem nie ma na niej nic a nic niebieskiego odcienia, tak w kwestii regulowania odbiornika pod względem koloru.