Nowe wyzwania

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowe wyzwania

Post »

Ewuniu
U mnie tak jak u Ciebie brak deszczu. Wyjątek był przedwczoraj jak lunęło przez krótką chwilę (1/2 godz.) deszczem.
Troszkę napełniły się zbiorniczki ale jak nie popada przez parę dni to wesoło nie będzie.
Wczoraj wsadzałam do gruntu dwie róże i sucha była ziemia jak pieprz.
Przyłączam się do pochwał Twojego skalniaczka, pierwiosnki i tulipanki ;:333
Ja też lubię kamień w ogrodzie.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Kochani, coś ja tu przeoczyłam. Nie widziałam żadnych powiadomień, poplątałam się po forum i myślę sobie : zajrzę do siebie i jakieś zdjęcia ze spaceru wstawię a tu tyle wpisów ;:oj

Deszczu to u mnie za dużo nie było. Kilka razy mżawka przez jakiś czas, i może ze 2x po kilkanaście minut trochę uczciwiej popadało. Po beczce z wodą widać, że szału nie było, bo w beczce mało co przybyło. Ale kurz z roślin zmyty. W każdym razie sucho jest dalej ale dzielne rośliny trzeba tylko chwalić, że tak kwitną mimo tego :)

Halszka,
ja kiedyś na glinę narzekałam ale teraz po tych piachach to widzę, że miałam dobrze ;)
Dziękuję za pochwały skalniaczka. On jest taki kolorowy dopiero w tym roku. W zeszłym trochę go przebudowałam i dosadziłam prymulki, które teraz dają tyle koloru :)

Na skalniaku jeszcze kolorowo ale widać, że prymulkom już doskwiera brak deszczu.
Obrazek

Aniu, pierwiosnki w większości pochodzą z wysiewu. Moja teściowa je wyhodowała od nasionka. W zeszłym roku dostałam małe sadzonki a teraz tak pięknie kwitną :) przykre Aniu, że i u Ciebie deszczu nie ma, niesprawiedliwie niebo dzieli wodą ;)
Figurka nie jest duża. Stoi na podwyższeniu, żeby było ją widać jak trawy urosną. Ma około 60cm.
Tu jej trochę głowę ucięłam ale widać jak wysoko stoi.
Obrazek

Alu, witaj w klubie oczekujących deszczyku ;:306 Ja podlewam tylko warzywa, reszta musi sobie radzić sama. Ale na szczęście jeszcze daje radę :)

Obrazek

Jadziu, muszę się pochwalić, że udało się dopilnować rannikowych nasionek i już są w trawniku. Posiałam jak "niby" padało ale obawiam się, że ziemia sucha i może to sianie mi nie wyjść. Zobaczymy za 2 lata. Dobre chęci miałam ;)

Obrazek

Lucynko, dobry duszku ogrodowy, bardzo dziękuję za życzenia i pochwały ;:196

Obrazek

Ewo, miałam kilka roślin do przesadzenia ale jak wykopałam dołek i zobaczyłam jak głęboko już jest sucho to dałam spokój. Poczekam aż porządnie popada. Zdziwiło mnie tylko, że przesadzana w taką suszę ułudka pięknie się przyjęła. Była w takim miejscu, że przeszkadzała więc zamiast wyrzucić wsadziłam ją gdzie indziej i żyje ;:oj Twardy z niej zawodnik ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna jest piękna nie tylko w ogrodzie. Wybrałam się na wycieczkę rowerkiem. W mojej okolicy jest piękne jeziorko. Pogoda piękna, światło dopisało a przyroda zapozowała i wyszły takie zdjęcia :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Urzekające obrazki pokazałaś Ewciu!Masz rację,wiosna to wiosna, wszędzie piękna! :heja ;:138 ;:333

;:100 Miłego dnia!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W pięknej okolicy mieszkasz, Ewuniu. ;:138 ;:138
A i ogród gra wielobarwnymi plamami ;:215 , nic sobie nie robiąc z panującej nam niemiłościwie suszy. :D
Ułudka wiosenna to twarda zawodniczka. ;:333 U mnie już kilka razy przenoszona z miejsca na miejsce nie tylko nie marnieje, ale wręcz zyskuje nowe życie. ;:303
Ciekawa jestem efektów wysiewu ranników na trawniku. ;:204 Jeśli okaże się dobrym pomysłem, za rok zrobię to samo. ;:108
Pozdrawiam i ciepłego majowego deszczyku życzę. ;:196
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryna, najlepsze jest to, że te wszystkie zdjęcia powyżej są robione wokół jednego małego jeziorka. Jego otoczenie mogłoby służyć jako tło do sesji zdjęciowej ;:306 Pozdrawiam ;:196

Lucynko, w przyszłym roku jeszcze nie będzie widać jak się powiodły moje rannikowe wysiewy. Będą tylko małe pojedyncze listeczki w trawie i pewnie trudno będzie je znaleźć. Liczę na to, że za 2 lata będą pierwsze kwiatki. Ale co to jest 2 lata ? ;) W każdym razie na pewno się pochwalę :) Miłego dzionka.

A to zdjęcia ze spaceru nad rzeką. Tam jest troszkę zimniej więc przyroda wolniej się budzi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu, fajne masz okolice na spacerki. Zdjęcia śliczne, malownicze, klimatyczne ;:63 ;:63
Ale ja bym chciala zobaczyć co tam słychać na Twojej irysowej rabacie. Kwitną już jakieś?
Miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko, specjalnie dla Ciebie iryski :)

U mnie suszy c.d. więc jakoś wolno idą te kwitnienia. Powinny juz zaczynać kwitnąć wysokie irysy a tu dopiero maluchy zaczynają. Ale od jutra ma zacząć padać więc pewnie nastąpi eksplozja za kilka dni ;:oj
Na razie wygląda to tak.

W kółku zostały tylko duże irysy i jeszcze nie kwitną.
Obrazek

a maluchy robią co mogą w tych trudnych warunkach ale jeszcze nie wszystkie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ewuniu, jestem i ja u Ciebie ;:196 Trochę to trwało, ale wreszcie udało mi się dotrzeć. Jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji liliowców ;:oj U mnie zaledwie kilka, a dwa kupione w ubiegłym roku cudeńka, niestety nie doczekały wiosny. Nie wiem co się im stało, sadziłam zieloniutkie, a przy porządkach znalazłam jedynie znaczniki i kupkę nieszczęścia w postaci zaschniętych korzonków ;:145 Po ostatnich zdjęciach widzę, że jeszcze nie raz otworzę szeroko oczy.
Masz wokół siebie cudowne miejsca na spacery i rowerowe przejażdżki.
Jeszcze nie dorosłam do świadomego wyboru roślin. Chociaż rzeczywiście nie upieram się przy tych, które nie chcą u mnie rosnąć. Ale na nowinki czasami jeszcze się skuszę :oops:
Każdy czeka na deszcz, dzisiaj u mnie popadało, ale niewiele, chętnie przyjmę jeszcze ;:108 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo ładne zdjęcia ze spaceru nad rzeką. ;:63
Takie sielskie. Lubię i ja takie spacery.
Irysy masz śliczne.
Ten beżowy bardzo mi się spodobał :)
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem zapału i pracy włożonej zarówno w poprzedni, jak i w obecny ogród.
Ten, na odludziu, stwarza dużo większe możliwości już choćby z racji wielkości.
Odludzie - przepiękne, moje klimaty ;:108
Szkoda, że ja nie przenoszę się w takie miejsce.
Ponieważ czeka mnie przeprowadzka w tym roku - będę szukać u Ciebie inspiracji, jeśli pozwolisz, uwielbiam kamienie i planuję wykorzystać je w moim nowym ogrodzie. Postaram się zapamiętać, żeby nie tworzyć kamiennych rabat pod drzewami liściastymi :wink:
No i muszę starać się opamiętać, żeby nie narobić sobie więcej pracy niż potrzeba, bo mam takie zapędy, zwłaszcza, że zamieniam malutką działkę na nieco większą a wiadomo - każda roślina ma jakiś swój urok i chciałoby się mieć ich jak najwięcej.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewusiu czekałam i się doczekałam mamy deszczyk, oby nie za dużo bo słoneczko też potrzebne. Piękne wszystko Ci kwitnie ładne masz odmiany irysów fajne kolorki. Życzę miłego dnia i słoneczna na zmianę z deszczykiem.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Muszę Ciebie zmartwić :wink: Pierwsze kwiaty z wysiewu ranników będą za 3 lata :wink: Za rok będą tylko 2 liścienie czyli siewki nie będą wyglądały jak ranniki wcale. Za 2 lata pojawią się pierwsze liście właściwe w kształcie palemek, dopiero w 3 roku mogą pojawić się kwiaty i więcej liści :wink:

Masz na rabacie kosaćca żółtego 'Variegata'? I bez problemu rośnie? Ja mam go w wodzie ale rozważałem czy nie spróbować uprawiać go poza wodą.

Piękne te łany irysów :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, popadało uczciwie wreszcie i w mojej okolicy. W zamian za urodzaj deszczu zrobiło się zimno :( Jak widać wszystkiego mieć nie można. A szkoda ;) Jakie życie byłoby wtedy piękne.... ;:204

Na irysowej rabatce szaleństwa nie ma. Chyba długa susza trochę im dokuczyła, że jest mało kwiatów. Może po deszczu będzie więcej?

Wycieczki rowerowe zawieszone przez deszcz, na kajaki za zimno, więc nowych zdjęć z okolicy chwilowo nie ma ale poszukam coś ładnego choć starszego :)

Iwonka, też miałam przygody z liliowcami z górnej półki. Nie dość , że są wrażliwsze na mrozy, to jak za mało odżywione czy za mało wody to się w pełni nie wybarwią albo falbanki się posklejają i nie rozwiną. Kupiłam trochę takich wyszukanych i też niestety część zamarła z niewiadomych powodów. Zostały twardziele :) Cieszę się, że coś się Tobie spodobało :)
Okolicę mam piękną i ciągle odkrywam ciekawe widoki. Nie wiem czy je odkrywam, czy po prostu uczę się zauważać nowe rzeczy ;)

Obrazek

Aniu, ja już wcześniej zauważyłam, że mamy podobny gust ;:136 Te iryski, które wpadły Ci w oko, mają bardzo nietypowy kolor i faktycznie zwraca na nie uwagę wielu osób :) A do tego bardzo ładnie przyrastają i kwitną co roku.

Obrazek

Ulu, trzymam kciuki za przeprowadzkę i nowy ogród ;:168 Będzie piękny, tak jak każdy ogród w który wkłada się serce :) Kamienne rabaty pod iglakami to też niezbyt dobry pomysł, wtedy są szyszki, igły i uschnięte gałązki do wyzbierania. Ale za to nie trzeba pielić a zbieranie jest raz w roku :) To jest chyba najlepszy patent na leniwą rabatę ale trzeba mieć materiał. iI jeśli mogę coś podpowiedzieć, to układaj kamienie obok siebie , tak, żeby tworzyły jak najbardziej płaskie powierzchnie, wtedy nogi sobie nie wykręcisz i wiatr część śmieci wywieje ;) Działaj a teraz ja będę podziwiać :D

I jeszcze jeden sposób na leniuchowanie, choć mniej estetyczny ;) Wykładanie grubą warstwą liści. Ogranicza chwasty i trzyma wilgoć. W tym roku tak wyglądają moje maliny:
Obrazek

Alu , tym razem deszczyk jest u wszystkich i nawet nam się dostało :tan Mój ogród już tego bardzo potrzebował. Szkoda tylko, że tak późno. Niektóre roślinki kwitły bardzo krótko a irysy w tym roku to nawet bym powiedziała, że skromnie ale może jeszcze coś tam wypuszczą po deszczach :) Teraz duże irysy są jeszcze w pąkach.
To zdjęcie z poprzedniego sezonu irysowego:
Obrazek

Sauromatum, myślałam, że ranniki zakwitną po 2 latach od wysiewu ale jak trzeba to i 3 poczekam ;)
Irysa wariegata posiadam. Rośnie sobie w półcieniu i nawet go nie podlewam podczas suszy. W tych warunkach całkiem dobrze sobie radzi. Rozrasta się i nie zauważyłam, żeby łapał jakieś choroby grzybowe czy usychały mu liście z powodu małej ilości wody. Kwitnie co roku i ma się dobrze :)
Najładniejsze liście ma teraz. Potem, jak kwitnie liście robią się zielone.
Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to kilka fotek z życia okołoogrodowego :)

Sikorka postanowiła uwić gniazdko w słupku/rurce przy bramie. Jak padał deszcz, to gniazdko jej zalewało, stąd kolanko na rurze. Wypatrzyła to kotka. Wchodziła na bramę i wkładała łapkę w kolanko, żeby wyciągnąć pisklaki i straszyła sikorki. Skierowałam rurkę w stronę siatki i kotka ma trudniej :) Jak do tej pory kilka lęgów małych sikoreczek już się wychowało :)

Pozdrawiam wszystkich obserwatorów przyrody :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”