To zależy do czego Używasz owoce i ile osób w rodzinie. ja mam obecnie 7 krzaczków, z czego tylko 3 dość duże. Owoc idzie do ciasta, lodów, pierogów. Sporo też dziecko zjada bezpośrednio z krzaka
W podstawowym sadku mam 10 młodych krzaczków. Zastanawiam się czy to wystarczy. Ilość chętnych osób raczej dość duża. To co do tej pory urosło było zjadane na bieżąco. Mam miejsce na jeszcze 5 i zastanawiam się czy nie będzie to za dużo. Nie wiem jaki może być plon z dorosłego krzaka. Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami co do plonu jagody kamczackiej?
U mnie pięcioletnie Wojtki dały po około 2kg. W tym roku po nawożeniu obornikiem liczę na zbiór do 3kg z krzewu. Dwu i trzyletnie krzewy kamczatki w zależności od odmiany różnie się ,,rozpędzają''. Najszybciej wchodzą w wysokie owocowanie Aurora i podobnież Vostorg (nie mam).
Ja mam 7 dużych i 7 posadzonych w zeszłym sezonie i nie mam problemów z nadmiarem zawsze można zamrozić i w zimie jak znalazł , a nalewka z jagody kamczackiej jest wyśmienita
Owoce kamczatki łączę z owocami łagodniejszymi w smaku jak gruszka , jabłko czy
borówka . Takie połączenie np.w pierogach , nawet dosładzać nie potrzeba .
Mam 8 krzaków i tylko na tym występuje taka przykra sytuacja, raczej nie ma w pobliżu nic co by mogło wodę podkradać, a podlewam je regularnie. Na całym krzaku są pozasychane owoce, może krzak wydał ich za dużo i nie miał siły żeby je wykarmić, jest u mnie drugi rok, a kwiatów miała całą masę. Zapylone były bo to są już malutkie jagódki zasuszone.