Cześć,
Dalej w temacie mojej palmy koralowej:
Mam tę kępkę 6 palm od ponad 20 lat. Po tym gdy około 2 lata temu przesadziłem je z moim zdaniem za małej, do wiekszej doniczki (niestety, nie palmówki tylko takiej zwykłej) zaczęły się problemy z dwoma roślinkami z tej kępki. Jedna, najmniejsza, która przez te 20 lat ledwo co urosła, ostatniej zimy zmarniała do szczętu i już jej nie ma. Kolejnej, z tych największych coś zaczęło się dziać. A początkiem było to, że wypuszczony nowy, jeszcze nie rozwinięty liść, po prostu usechł. Przez następny rok ta palma nie wypuściła już kolejnego pędu, a istniejące liście zaczęły schnąć - to nie było żółknięcie tylko dosłownie stopniowe schnięcie od końcówek aż po nasadę łodygi. Teraz został ostatni liść który też już schnie. Nie wiem czy te konkretną palmę da się uratować, czy mam ją już usunąć.
W pozostałej części kępki są trzy bardzo duże rośliny z którymi nie ma żadnych problemów. Obficie kwitną co roku żółtymi kulkami (po kilka pędów z owocami na każdej roślinie) i regularnie wypuszczają nowe pędy. Mają ładny, zielony zdrowy kolor (co kilka miesięcy pojawia sie tylko żółknący liść na dole, który usuwam). Są też dwie średniego rozmiaru palmy, które nie schną, ale od pędy wypuszczone niemal rok temu wciąż się nie rozwinęły.
Jak wspomniałem, z tymi pięcioma roślinami nie było w zasadzie problemów poza tym, że w zimie niektórym schnęły końcówki liści (robiły się brązowe), ale po obfitym nawodnieniu gleby z początkiem wiosny ten proces się zatrzymał i roślinom nic sie nie dzieje już. Bieduje tylko ten na wstepie wzmiankowany kikut, z którym nie wiem co zrobić.
Doniczka ma w dnie dziury, ziemię do palm, na dnie keramzyt. W polowie marca miała wymienianą ok. 1/3 ziemi licząc od góry. Nawożę umiarkowanie biohumusem. Całość stoi na suchym keramzycie na podstawce (bez wody). Wokół są inne rośliny które jak sądze podnoszą wilgotność powietrza. Palmy były pod koniec marca i w polowie kwietnia spryskane Substralem Naturen (na pasożyty, na wszelki wypadek).
Więc problem ewidentnie dotyczy chyba konkretnych drzewek z tej kępki.
Prosze o rade.