Jagoda kamczacka cz. 4
-
- 50p
- Od: 6 wrz 2021, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
To chyba kupię na próbę sadzonki którejś z odmian, które polecacie, bo się może okazać, wbrew cudownym opisom na stronie sklepu internetowego, że mnie te nowe odmiany rozczarują ;) a na owoce na pewno poczekam, bo sadzonki są tak małe, że nie ma szans na owocowanie. Muszę tylko znaleźć szkółkę ze sprzedażą internetową, która sprzedaje przyzwoite sadzonki.
Ogólnie to odmiany kanadyjskie dojrzewają około 2 tygodnie później, amerykańskie (poza blue banana) nawet 1 miesiąc od ruskich i Polskich. Mają za to większe owoce i lepiej plonują.
Z kanadyjskich mam na razie dwuletnie krzewy aurory, honey bee i indigo gem. Najwartościowsza wydaję się aurora.
Planuję dosadzić BOREAL BEAST i BOREAL BLIZZARD, a z amerykańskich tylko BLUE BANANA.
Porównanie odmian https://in-vitro.b-cdn.net/wp-content/u ... ort_PL.pdf
Z kanadyjskich mam na razie dwuletnie krzewy aurory, honey bee i indigo gem. Najwartościowsza wydaję się aurora.
Planuję dosadzić BOREAL BEAST i BOREAL BLIZZARD, a z amerykańskich tylko BLUE BANANA.
Porównanie odmian https://in-vitro.b-cdn.net/wp-content/u ... ort_PL.pdf
Beauty kwitnie za późno, trochę osypuje i chyba najbardziej cierpka z rodziny.
A swoją drogą jak stwierdzić dojrzałość jagód ? Jak przetrzymałem aurorę do lipca to przy zbiorze miękkie jagody pękały.
W winogronach wyznacznikiem całkowitego dojrzenia jest wybarwienie pestek na brązowo. U kamczatki trudniej to ocenić. Może cukromierzem ?
A swoją drogą jak stwierdzić dojrzałość jagód ? Jak przetrzymałem aurorę do lipca to przy zbiorze miękkie jagody pękały.
W winogronach wyznacznikiem całkowitego dojrzenia jest wybarwienie pestek na brązowo. U kamczatki trudniej to ocenić. Może cukromierzem ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2019, o 21:07
Witam . Moja propozycja do zestawu do Indigo Treat - bardzo smaczna odmiana dla mnie wręcz wyjątkowo smakowita. Owoce średniej wielkości ale za to dużo .
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Ja stwierdzam to tak, że podstawiam otwartą dłoń, a drugą wykonuję (delikatnie jak skrzydła motyla
) muśnięcie jagódki. Jak spadnie to jest ok.

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na dzień dzisiejszy kwitną wszystkie odmiany. Martwi mnie brak dobrych owadów zapylających. Pszczoły miodnej nie widziałem. Trzmiele nieśmiało zaglądają, murarki jeszcze chyba śpią. Kwiaty masowo opadają pod drzewka kamczatek.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Pomyślałem, że trzeba zadbać o kwiaty w ogrodzie co najmniej od marca. Widziałem latające pojedyncze owady, ale tylko marnują czas...
U mnie wszystkie odmiany też kwitną, ale póki co nic nie opada, bo późno zaczęły. Może to zaleta, że mają słońce tylko przez kilka godzin po południu, bo później ruszyły.
U mnie wszystkie odmiany też kwitną, ale póki co nic nie opada, bo późno zaczęły. Może to zaleta, że mają słońce tylko przez kilka godzin po południu, bo później ruszyły.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
W zeszłym roku była zimna, wietrzna i mokra wiosna. Na kamczatkach latały tylko pojedynce trzmiele - wieczorami jak już się "wywiało" i "wypadało". Jagód było bardzo mało i tylko na tych gałązkach, gdzie akurat latał trzmiel. W tym roku kupiłam gniazdo trzmiela ziemnego i postawiłam w jagodach. Zobaczymy jakie będą efekty 

Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie już się owoce zawiązały.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Noo Asia,
straszyli śmiercią Twoją jagódkę a ona pokazała na co ją stać.
Piękne owoce.

straszyli śmiercią Twoją jagódkę a ona pokazała na co ją stać.

Piękne owoce.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ogólnie , ta co miała takie brzydkie liście i zleciały z niej kwiaty ładnie doszła do siebie, lecz za dużo owoców nie ma. No ale one są młodziutkie , muszą się dobrze przyjąć i mam nadzieję że w następnych latach pojem , jak Ty to Kasiu mówisz, po korek