Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Witajcie w kolejnym pochmurnym dniu :wit

Marysiu, a czy oregano, rozmaryn, tymianek nie zostaje Ci z roku na rok? U mnie te zioła zimują w gruncie. Tylko rozmaryn trochę okrywam. Ciekawa jestem jakie byliny Cię interesują, gdybyś wypatrzyła coś ciekawego dla siebie w moim wątku to napisz, chętnie się podzielę.

Ewuniu, dziękuję, to taki hydroponiczny eksperyment i to nie mój tylko syna, ale przyznam, że interesujący :D

Lucynko, widziałam te urządzenia do hydroponiki i faktycznie ceny powalają ;:oj
Przemek trzyma sadzonki w keramzycie w kubkach jednorazowych ustawionych w płaskim pudełku, do którego wlewa wodę. Co dwa (chyba) tygodnie do wody dodaje nawóz. To dotyczy sadzonek takich jak np. pomidory. A kwiaty doniczkowe też uprawia w keramzycie w doniczkach umieszczonych w osłonkach do których wlewa wodę z nawozem.

Natomiast moje rudbekie Cherry Brandy rosną sobie tak.
Obrazek

Lucynko, dziękuję za wszystkie ciepłe słowa pod adresem moich kwiatków ;:180
Ta pogoda chyba wszystkim daje się we znaki, niedobór naturalnej witaminy D odbiera nam wigor. Dawniej mówiło się, że to zmęczenie wiosenne :wink:

Dziś pomimo pochmurnego nieba wyszłam z telefonem i oto co przyniosłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kurdybanek na kompoście :D
Obrazek

Czosnek niedźwiedzi za szopką narzędziową
Obrazek

Miłego dnia dla wszystkich i wreszcie prawdziwej wiosny ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W zeszłym roku miałam tylko na balkonie tymianek, ale niestety został sprzątnięty zanim zdążył się obudzić.
Bazylia, wiadomo nie miała szans, a nie przeprowadziłam jej dostatecznie szybko do domu, z powodu nieplanowanie długiego wyjazdu,
który niestety spowodował czystki na balkonie i wielu roślin nie dało się odratować.

Trudno, w tym roku jestem lepiej przygotowana i bardziej zapobiegliwa plus mam działkę ( na której jeszcze nie ma nic )
więc sporo rzeczy mam zamiar na jesień wywieźć właśnie tam. A im więcej czytam tym bardziej nie wiem jak ją rozplanować :-(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hakszko, przypomniałaś mi o czosnku niedźwiedzim. Twój prezentuje się pięknie ;:215 , a muszę Ci powiedzieć, że u mnie on sprawuje się tak samo, dziękuję. ;:196 Muszę mu fotkę cyknąć.
W Twoim ogrodzie wiosna jakby wcześniejsza, więcej kwiatuszków nieco późniejszych już w pełni rozkwitu. ;:303
U mnie nawet ułudka wiosenna dopiero zaczyna.
Byłam dzisiaj na działce i jestem z niej zadowolona, a to dzięki pierwiosnkom, których mam mnóstwo i teraz głównie one zdobią rabaty. ;:333
Życzę Ci słonecznej wiosny ;:3 ;:3 , by ogród jeszcze bardziej wypiękniał. ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

U ciebie wiosna jakby wcześniejsza, dużo więcej kwiatków.... albo może cieplej i słoneczniej. :D
Hydroponika to nowość dla mnie... że mozna uprawiać bez ziemi?? ;:oj Świetny pomysł!!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

I znowu pięknie kolorowo ;:oj

Ja mam pytanie. Sasanki i ciemierniki - jak przekwitną to zostają liście cały sezon czy znikają w którymś momencie?
Chciałabym kupić i nie wiem jak je zagospodarować.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nerina
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 18:51

Post »

Zostaja ,u ciemiernikow do nastepnej wiosny , a u sasanek tez ,ale mniejsza ilosc.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Oglądam fotki i tak się zastanawiam jaką masz ziemię? Chyba bardzo dobrą? Wszystko takie rozrośnięte i tyle pąków kwiaty mają, że tylko pozazdrościć. Oczywiście w tak pozytywnie pozazdrościć :)
A z czosnku niedźwiedziego polecam nalewkę zdrowotną. Poprawia pamięć. Robiłam i zażywałam po covidzie :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili goście :wit

Już nawet nie będę pisać na temat pogody, bo musiałabym użyć słów niecenzuralnych, a to nie wypada ;:14
Pomimo tego przejmującego chłodu wyszłam na chwilę do ogrodu, ale po godzinie wróciłam zziębnięta do domu. Coś niecoś udało mi się zrobić, ale efektów nie bardzo widać.

Marysiu teraz, kiedy masz działkę, będziesz mogła uprawiać zioła w gruncie, na pewno większość przetrwa zimę i będziesz mogła pobierać sadzonki do uprawy balkonowej.

Moje oregano wypuszcza młode listki
Obrazek

Tymianek też nieźle wygląda po zimie, tyle że fotka słaba :wink:
Obrazek

A tu jakąś odmiana tymianku o pstrych listkach, które teraz są różowe.
Obrazek

Obrazek

Lucynko ten czosnek szybko się u mnie rozrasta i łatwo się rozsiewa. W innym miejscu mam małą kępkę, którą wsadziłam z 10 lat temu i prawie wcale nie przyrosła ;:7
Jak porównuję zdjęcia moich rabatek z tego okresu sprzed kilku lat to teraz słabo to wygląda ;:174 To zimno spowalnia wegetację. Tym bardziej dziękuję sa miłe słowa i życzenia, które szczerze odwzajemniam, niech już wreszcie zapanuje prawdziwa wiosna ;:108

Wypatrzyłam takie słodkie kwiatuszki epimedium, a już myślałam, że przepadło podczas ubiegłorocznych prac przy ogrodzeniu.
Obrazek

Igo, jak wychodzę do ogrodu, to wcale nie widzę dużo kwiatów, tylko pojedyncze barwne akcenty. Jedynie na rabacie wzdłuż południowej ściany domu jest wyraźnie więcej kwitnących roślin.
Też niedawno zetknęłam się "na żywo" z takim sposobem uprawy, choć słyszałam już wcześniej o hydroponice.

Obrazek

Izo, dziękuję za ciepłe słowa, na Twoje pytanie odpowiedziała już nerina ;:180
Liście trzeba zostawić, bo one umożliwiają wegetację. Kiedyś wycięłam latem liście sasanki, bo były wyjątkowo rozłożyste i niestety sasanka przepadła. Ciemiernikom też usuwam tylko największe, które przeszkadzają sąsiednim roślinom i część starych z poprzedniego roku jak zaczynają kwitnąć.

Obrazek

nerino, miło mi, że zajrzałaś do mnie, rozgość się ;:168

Obrazek

Ewo, nigdy nie uważałam, że mam dobrą ziemię, to gliniasta, lepiąca gleba, jak jest mokro to przykleja się do butów, narzędzi i rąk, a jak wyschnie to jest zbita i twarda. Miejscami jest lepiej uprawiona, bo staram się podsypywać kompostem rośliny bardziej wymagające.
Czy tę nalewkę robi się tak jak zwykłe nalewki z owoców (spirytus+wódka+liście czosnku a później miód lub cukier)?

Obrazek
Brunnera lada chwila zakwitnie

Obrazek
Ułudka wiosenna

Obrazek
Runianka kwitnie

Miłego, a przede wszystkim cieplutkiego i słonecznego weekendu dla nas wszystkich ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Pogoda jaka jest każdy widzi i czuje. ;:145
Nie ma sensu teraz się przeziębić, żeby kurować się przy słonecznej pogodzie.
Miejmy nadzieję, że niedługo będzie duuuuużo ;:3 i każdy ogrodnik będzie się napawał pracą w ogrodzie. ;:306
Gorzej jak później nas połamie :;230
Ale i tak dla pięknych widoków warto.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, Twoje słowa się spełniły w 100% :D Wykorzystałam dzisiejszy pogodny dzień i popracowałam w ogrodzie, a teraz ledwie łażę z bólem w krzyżu ;:306 Okopałam, wyplewiłam i podsypałam nawozem maliny, borówki i truskawki (których mam na szczęście tylko kilka :D ) rozgarnęłam kopczyki różom, obcięłam je, posypałam nawóz pod krzewy ozdobne i niektóre byliny. Podlałam rośliny na suchej rabacie przy domu, zrobiłam kilka fotek i wrocilam do domu padnięta, ale zadowolona. Gdyby tak jeszcze z dwa pogodne dni po niedzieli były to bym skończyła prace porządkowe. Ale już zapowiadają deszcz na jutro i poniedziałek, a co będzie dalej to zobaczymy.

Prawie wszystkie żurawki po zimie wyglądają okropnie :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie białe szafirki kupiłam sobie dziś na ryneczku :tan
Obrazek

Miłej niedzieli dla Ciebie Ewciu i dla całej forumowej Rodzinki ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Miałam taki przepis na Nalewkę z czosnku niedźwiedziego

Zerwać młode listki, najlepiej przed kwitnieniem, pokroić i zalać spirytusem 70%, tak, żeby liście były zakryte.
Odstawić w ciemne miejsce. Codziennie wstrząsać płyn. Po 3 tygodniach zlać i jest gotowa :)

Stosować 2x dziennie 15-20 kropli rozcieńczonych wodą. Nie pić na czczo, tylko w trakcie albo po posiłku.

Można ją też przyrządzić z liści suszonych ale podobno najwięcej drogocennych składników będzie miała ze świeżych liści :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, mam prostszy i tańszy przepis na nalewkę leczniczą z czosnku niedźwiedziego. Należy umyć i osuszyć liście, posiekać je na kawałeczki, wrzucić do butelki dużo, ale nie ugniatać, zalać 40% alkoholem, dobrze wstrząsnąć, by powietrze znalazło się na górze, po czym postawić w ciemnym, ciepłym miejscu na co najmniej miesiąc. Stosować w postaci kropli - jeden raz dziennie 20 kropelek po jedzeniu. Taka nalewka może stać do jednego roku. Można zlać do pustego naczynia, ale nie ma takiego przymusu.
Skarżysz się na swoje żurawki. Gdybyś widziała moje.... ;:oj Nie wiem, czy coś z nich będzie.
Białe szafirki są śliczne, takie delikatne, mają jednak jedną wadę. Nie chcą przyrastać. ;:223 Ja mam kilka, od paru ładnych lat stoją w miejscu i ani jeden nie przybył. :oops: Nie mniej i tak bardzo je lubię.
Mój tymianek w tym roku zniknął, ale w sobotę na ryneczku kupiłam dwie doniczki nowego i będzie sobie rósł. Uwielbiam mięsko drobiowe przyprawione tym ziółkiem.
Kupiłam też sadzonki lubczyku, któremu na mojej działce znudziło się już i zgniły mu korzonki. :lol:
Czosnek niedźwiedzi rozsiał się i u mnie. Wokół matecznych jest mnóstwo maleństw, cały żłobek! ;:303
Przypomniałaś mi o epimedium. Muszę u siebie popatrzeć, z lupą najlepiej, bo coś nie dostrzegłam ani jednego. ;:219
Mimo Twojego marudzenia, ogród kwitnie i to coraz piękniej. Niech więc słoneczko go wreszcie należycie dopieści. ;:3 ;:3 ;:3
;:cm
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Och, cudna ta twoja wiosna.Taka kolorowa , bogata.No w końcu jest to na co długo czekaliśmy. :wink:
U mnie też żurawki po zimie wyglądają nędznie. Tylko kilka jest średnio ładnych ;:219
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane kobietki Ewo-jolifleur i Lucynko dziękuję serdecznie za przepisy na nalewkę z czosnku niedźwiedziego ;:196 ;:180 Do tej pory robiłam tylko pesto z liści, oliwy i słonecznika. W ubiegłym roku zrobiłam tyle, że jeszcze mi zostało kilka słoiczków więc w tym roku spróbuję nalewki.
Lucynko, te biale szafirki tak mnie zauroczyły że chyba sobie jeszcze dokupię żeby mieć trochę większą kępkę skoro tak słabo przyrastają.
Lubczyk u mnie też się różnie sprawuje. Zdarza się że ładnie rośnie przez kilka lat a potem znika nie wiedzieć dlaczego. Ostatnio przez trzy lata rośnie w starym kociołku z dziurą w dnie i widzę, że już sporo listków się pojawiło.
Dziękuję bardzo za życzenia i pochwały, ale słoneczko wcale nie chce dłużej u mnie poświecić, w poniedziałek lalo jak z cebra,a nawet była burza z piorunami i gradem, wtorek cały dzień było pochmurno i wilgotno, już straciłam nadzieję na poprawę pogody. Co prawda dzisiejszy poranek przywitał nas czystym niebem ze słońcem, ale nie chcę zapeszać.

Aniu, może tak to wygląda na fotkach, ale rzeczywistość jest trochę mniej kolorowa. W poniedziałek troszkę rano poświeciło a koło południa pogoda całkiem się zepsuła, była burza, ulewa i grad, na szczęście dosyć drobny. Wtorek też był pochmurny.
Nawet zdjęcia w taką pogodę wychodzą byle jakie ;:174

Niektóre sasanki jeszcze w pączkach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany czekają na lepszą pogodę
Obrazek
Obrazek

Szafirkom podcięłam zniszczone końcówki liści
Obrazek
Obrazek

Takie uszczyknięte kwiatki pierwiosnków czasem znajduję na ziemi ;:7 podejrzewam, że jakiś zakochany szpak lub kos zrywa je dla swojej wybranki ;:167
Obrazek

Pierwiosnek wyniosły (?) lekarski (?) oklapnięty po ulewie
Obrazek

Pierwiosnek ząbkowany
Obrazek

Wszystkim życzę dobrego dnia i upragnionego ciepła i słońca ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, gdybym nie miała hurtowych ilości pierwiosnków, to moja działka też nie zachwycałaby kolorami. ;:108
Ogród rządzi się nieco innymi prawami, w ogrodzie rabaty zdobią również rozmaite gadżety ;:303 , na które na działce szkoda miejsca.
Skoro jednak masz tak piękne zdjęcia swoich kwiatuszków, ;:138 ;:138 to nie tylko masz na czym oko zawiesić, ale też jest czym duszę ucieszyć. ;:215 ;:63
Cudowna kępa kwitnących czerwono sasanek! ;:433
Dzisiaj było u nas tak cieplutko, że do wieczora posiedzieliśmy na działeczce. ;:333
Niech i do Ciebie dotrą te najcieplejsze promienie słoneczka. ;:3 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”