Pomidory w donicach cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.4

Post »

Dzięki dziewczyny. Jak tak patrzę, że wszyscy juz mają takie sadzonki to i ręce świerzbią ;:306 ale chyba poczekam jeszcze z tydzień i wtedy zacznę działać :) Mam tylko jeden parapet od strony południowej. Reszta to wschód i zachód :(
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Parapet południowy ma swoje plusy i minusy niestety . Plusy to wiadomo a minus
taki , że temperatura bardzo silnie wzrasta .U mnie to kuchnia , dodatkowo dochodzi
temperatura z gotowania jedzenia . Rozsada ma za ciepło .
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to poleciałam po ziemię i sieję . W sumie racja, to nie misja na Marsa. Jak coś nie pójdzie to wysieje drugi raz ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

:wit coś tu jeden z pomidorków zaczyna się powoli wstydzić. :D Widać Kam 2 to odmiana wczesna bo od kwitnienia minęło jakieś 40 dni
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej, możecie napisać w jaki sposób przygotowujecie ziemie do uprawy doniczkowej ? Dajecie obornik granulowany toż przed wysadzeniem , jeśli tak to ile i jaki? Ogólnie potrzebuje informacji jak wy to robicie ;)
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00

Post »

Dzięki za obszerne wyjaśnienia ;)

Donice duże nie są natomiast poobcinam im dna by korzonki mogły iść spokojnie w głąb ziemi.

Czasami piszecie , ze dajecie garść obornika, wiadomo każdy ma ją inną, dlatego chciałbym sprecyzować ilość nawozu by nie popalić roślin.

Chyba że lepszym rozwiązaniem będzie podlewanie raz na tydzien kristalonem zielonym , potem czerwonym i pomarańczowym. Mimo wszystko wolał bym bardziej naturalne metody ;)
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W poprzednim sezonie w ok. 7,5L donicy trzymałem "dwarfa" Cherokee Tiger Large - ziemia wymieszana z garścią obornika granulowanego. Później tylko podlewany. Owocował jako jeden z pierwszych - trafił do donicy, bo nie miałem dla niego miejsca w gruncie.
pozdrawiam,
Tomek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Dla mnie lepszym rozwiązaniem byłoby podlewaniem jakimś nawozem wieloskładnikowym. Jak sypniesz za dużo to będziesz miał problem.

Mnie natomiast zastanawia inna sprawa , jeśli podlewam codziennie pomidory nawozem w dawce 3ml/l to gdybym chciał zmienić system podlewania raz na tydzień to daje nawozu 21ml/l ?
Piotr
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

Wg mnie to za dużo podlewać tak cały czas.
Rok temu podlewałem pomidory w donicach kristalonem czerwonym tak jak na opakowaniu - 1g / 1l wody przy kazdym podlewaniu i były przekarmione. Najlepiej chyba karmić gdy pomidor pokazuje że jest głdny - patrzeć na liście.
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

rolnik90 pisze:Dla mnie lepszym rozwiązaniem byłoby podlewaniem jakimś nawozem wieloskładnikowym. Jak sypniesz za dużo to będziesz miał problem.

Mnie natomiast zastanawia inna sprawa , jeśli podlewam codziennie pomidory nawozem w dawce 3ml/l to gdybym chciał zmienić system podlewania raz na tydzień to daje nawozu 21ml/l ?
podlewasz dalej 3 ml/l tylko raz w tygodniu więc lejesz więcej wody jednorazowo ale dalej ma być 3 ml/l. Podlewasz wtedy jak potrzebują wody i zawsze 3 ml/l jeśli stosujesz fertygacje. Te 3 ml na litr to też musi być dobrane do danego nawozu i zależne od NPK
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

O to mi chodziło, u mnie będą podpięte pod kropelkowe nawadnianie, i właśnie zastanawiam się jak rozwiązać problem nawozenia.

Nawóz sobie dobiorę bo analizę gleby to mam zrobioną .
Piotr
szczudla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 21:51

Post »

Moje wysiane 10 marca. Większość pójdzie do gruntu ale kilka koktailowych zamieszka w donicach na balkonie :)

Obrazek

Obrazek

Mimo, że od mniej więcej 8 lat robię prawie co roku rozsady pomidorów w tym roku pierwszy raz wyrosły mi takie dwie siewki z 3 liscieniami jak ta niżej. Spotykaliście się z takimi mutantami? ;)

Obrazek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

To się zdarza, raz specjalnie zostawiłam takiego dziwaka do uprawy w doniczce żeby zobaczyć co z niego wyrośnie i z tego co pamiętam niczym specjalnym się nie wyróżniał.
Dorota
szczudla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 21:51

Post »

No właśnie ja nigdy mimo, że myślę, że mam całkiem sporo doświadczenia w sadzonkach.
Taka czterolistna koniczyna wśród pomidorów :D
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posiałam a właściwie skiełkowałam pomidory w kiełkownicy i nasiona przesadziłam do ziemi. Koktajlowe czarne i pomarańczowe. Czarne juz rosną a pomarańczowe albo nie wychodzą albo dostają 2 liście a potem umierają jakby korzenia nie miały.
O co tu chodzi?
Wszystko robiłam tak samo w obu przypadkach. Ta sama temp, ta sama ziemia, termin, miejsce itp.
Macie jakieś pomysły co źle zrobiłam?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”