Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Lucynko :wit
Pewnie pisałyśmy jednocześnie i nie uwzględniłam Cię w mojej odpowiedzi :D
Cieszę się bardzo, że Twoje rabatki już nadają się do pielęgnacji ;:138 jednak nie przesadzaj z tempem pracy, bo po takiej dłuższej przerwie warto stopniowo wchodzić w nowe obowiązki. Jak to mówią robota nie zając, nie ucieknie ;:306
Dziękuję Ci bardzo za ciepłe słowa, życzę zdrówka i siły, bo zapału Ci nie brakuje :lol:
Miłego, spokojnego weekendu Lucynko ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Następne wiosenne piękności pokazałaś i pszczółki, które je odwiedziły. Wiosna już się u Ciebie zadomowiła, u mnie jeszcze zimne noce, wczoraj znów roślinki zmroziło.
Halszko piszesz, że hiacynta jeszcze nie pokazywałaś, a na poprzedniej stronie (58) pod pączkami róży jest zdjęcie i podpis "Hiacynt sie gramoli".
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Mazurka71
50p
50p
Od: 4 lut 2021, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po długiej przerwie zajrzałam na forum ogrodnicze w poszukiwaniu wiosny i nie zawiodłam się odwiedzając Twój ogród. Krokusy cieszą oczy, również w moim ogrodzie, ale uwagę zwracają śliczne niewysokie ciemne iryski. Piękny odcień błękitu mają, ja mam tylko jaśniutkie ciut nijakie i na dokładkę tylko 3sztuki. Zmotywowałaś mnie i pewnie jesienią kupię je.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ciekawie pokazujesz swoje kwiatki w różnym etapie wzrostu :D Hiacynt tłuściutki, taka baryłka.
Też wczoraj znalazłam pod iglakiem trzy, ale aparatu nie wzięłam i muszę to nadrobić.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne te kępy krokusów… U mnie jakoś średnio sobie radzą…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz Lidziu, sks mnie dopada ;:306 zupełnie zapomniałam o hiacyncie w tej postaci :;230. Teraz to już więcej wychodzi z ziemi a ten jeden, co go pokazałam wczoraj jest największy.
Dzisiejszego poranka bylo -5⁰ aż sie boję o moje kwiatki :roll: na szczęście sporo jeszcze w postaci szczypiorku, tym mrozik nie straszny.

Aniu - Mazurka71 witam Cię serdecznie w moim wątku i zapraszam do częstych odwiedzin ;:168
Te iryski mam dopiero od dwóch lat i też kupowałam tylko po trzy cebulki. Oprócz tych niebieskich mam jeszcze białe, ale troszkę późniejsze. W tym roku jest ich już więcej, choć może jeszcze nie wszystkie zakwitną. Ale to znaczy, że się rozmnażają.
Też chyba pomyślę o dokupieniu innych odmian.

Aniu-Annes77, dziękuję, to chyba tak z niecierpliwości robię takie zdjęcia maluchów ;:306
A że korzystam z aparatu w telefonie, to mam go zawsze przy sobie :D

Loki, dziękuję, moje prawie wszystkie cebulowe rosną w koszyczkach, może dlatego tworzą zwarte kępki. Na jednej rabacie mam wsadzone wprost do gruntu i tam robi się miszmasz bo często przy wyrywaniu pozostałości po przekwitniętych jednorocznych czy rozsadzaniu bylin wyrywają się cebulki i wszystko się miesza.

O poranku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę słonecznego weekendu i całego następnego tygodnia :wit
Pozdrawiam, Halszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo w Twoim ogrodzie kolorowo, Halszko! ;:138 ;:138
Odmianowe krokusiki takie ładne kępy potworzyły ;:215 U mnie królują botaniczne, odmianowym cosik się nie podoba i raczej pokazują się pojedynczo, max trzy - cztery obok siebie. Ale niech tam! Ważne, że w ogóle jeszcze są, ;:108 że nie zgniły jak wiele innych roślinek, które wyjmuję bez korzeni i z nadgnitymi łodyżkami. ;:174

Dobrej słonecznej niedzieli, Halszko. ;:3 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie krokusy po prostu wypadają… Z roku na rok coraz mniej…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Nic tylko podziwiać Twoje krokusy. ;:333
Te pręgowane śliczne.
Ciemierniki ;:215 u mnie niestety nie chcą rosnąć. ;:145
U mnie niestety wszystko wychyliło główki ale jakoś się przystopowało.
Może jak dłużej będzie ciepło to zaczną normalnie wegetację.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko krokusy w zagęszczone w koszykach pięknie wyglądają, ;:oj ale w gruncie jednak zdecydowanie łatwiej je uprawiać. ;:108 Jak gryzonie nie zjedzą, to mnożą się szybko.
U mnie też większość w doniczkach i koszykach.
Dziękuję za informację o rdeście pokrewnym. ;:196 kupiłam 5 sztuk i jeden himalajski. Pokrewny posadzę za rozchodniki przy hortensjach, bo opuchlaki zjadają ich korzenie. ;:145
Miłej pracy w słońcu. ;:168
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie mili goście :wit
Ostatnie dni rozpieszczały nas cudowną słoneczną pogodą, nawet nocą temperatury nie spadały poniżej 0⁰. Coraz więcej kolorowych wiosennych kwiatów pokazuje się na rabatach i miło wyjść do ogrodu. Choć niektóre miejsca jeszcze są mokre, to na rabatach w pobliżu domu ziemia sucha jak popiół. Przewidywany deszcz niestety nie spadł. Na szczęście miałam zapas wody z jesieni więc mogłam podlewać punktowo najbardziej potrzebujące roślinki. Woda jednak już się kończy toteż będę musiała podłączyć węża i ustawić beczki. Może coś spadnie z nieba.

Obrazek

Obrazek

Lucynko, Loki, Ewo-ewita44, Soniu dziękuję za miłe słowa i pochwały ;:180

Zastanawiam się dlaczego u Ciebie Loki krokusy znikają, czyżby posmakowały jakimś gryzoniom ;:7 ?

Lucynko u mnie też niektóre rośliny wyglądają marnie po zimie, mam nadzieję, że się zbiorą i ruszą. Ale akurat krokusom chyba u mnie pasuje, bo nie zauważyłam aby ich ubywało, wręcz przeciwnie raczej ich przybywa z roku na rok.
Ewuniu spróbuj podsypać ciemierniki zmielonymi skorupkami z jajek, albo wapnem ogrodowym, one lubią zasadowe podłoże. I chyba lepiej im w półcieniu.

Soniu ja też większość cebul mam w koszykach. Jak mają za gęsto to z jednego koszyka dzielę na trzy i znów jakiś czas rosną.
Rdestu himalajskiego nie znam, ciekawe jak się sprawdzi u Ciebie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam miłego, słonecznego weekendu przeżytego w zdrowiu i spokoju ;:167 ;:167

Do Waszych ogrodów zajrzę wieczorem :D
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nieee, myślę po prostu, że warunki glebowe – gleba mocno zasadowa ze skałą macierzystą w postaci kredy, którą można pisać na głębokości 30 cm – im nie pasują…

Pozdrawiam!
LOKI
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczniutkie krokusiki i iryski, Halszko, ale furorę o tej porze roku jednak robi kwitnący tulipan. ;:111 Oczy przecierałam z niedowierzaniem, zastanawiając się, gdzie ten tulipan kwitnie, ale nijak nie udało się go wyprowadzić z ogrodu. :D Rzeczywiście zakwitł na rabacie. ;:138 ;:138
Od jutra znowu wraca kapryśna twarz wiosny ;:223 , czeka nas znaczne ochłodzenie, nawet mroźne noce, a mojej magnolii gwiaździstej zaczęły pękać pąki. :shock: Boję się, że kwiatki zmarzną. :oops:

Dobrego tygodnia, Halszko. ;:196
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

:wit Ja sobie tutaj przycupnę i poczytam. Póki co widzę cudne kwiaty wiosenne :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit
Izo-lemonka, witam i serdecznie zapraszam nowego gościa do mojego skromnego gospodarstwa ;:168

Obrazek

Loki, widocznie nie można mieć wszystkiego :lol: Masz tyle pięknych kwiatów w imponujących ilościach, że jakoś musisz przeżyć kaprysy krokusów ;:306 chociaż może udałoby się trochę zneutralizować ten wysoki odczyn gleby poprzez zakwaszanie, ale musiałbyś posadzić cebulki w koszykach, żeby nie uciekały w głąb.

Obrazek
Na razie jedyny hiacynt

Lucynko te tulipanki są takie wczesne, zawsze pierwsze zakwitają. Kiedyś miałam ich więcej, ale w czasach kiedy sadziłam cebulki wprost do gruntu i nie wykopywałam ich po przekwitnięciu większość wyginęła :cry: Szczerze mówiąc to nawet nie wiem co to za jedne, bo kupiłam je pod nazwą Czerwony Kapturek, a z całą pewnością nie są to Red Riding Hood, mają inne liście i inny odcień czerwieni.

Obrazek
W południowym słoneczku otworzył kwiat.

Lucynko, jeśli Twoja magnolia gwiaździsta jest niewielka, to może mogłabyś delikatnie okryć jej koronę cienką włókniną tak aby nie strącić pączków ;:7

Jeszcze kilka aktualnych zdjęć :)

Obrazek

Obrazek
Taki samotny krokusik pojawił się na "trawniku" (nazwa umowna :lol: ) Kiedyś było ich więcej ale przepadły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia dla wszystkich ;:168 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”