Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

No znów jestem do przodu z pracami .Słonko wygnało mnie do ogródka i praca posunęła sie do przodu, a tu znów nastała zimnica brrrrr a już było tak fajnie .Dzisiaj i wczoraj wytrzepywała pani zima swoje pościele szykując powoli kołderkę dla siebie, a dla nas ?????? ciekawe co .Miłej i ;:3 niedzieli Martusiu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martusiu, Nie mam ochoty zaglądać na szaroburą działkę i nikt ani nic mnie do tego nie zmusi. ;:185 ;:185 Każda noc z mrozem, ziemia gliniasta, ciężka, zatem choćby roślinki nie wiem jak chciały, nie są w stanie rozwinąć pąków, nie mówiąc o tych, które jeszcze nawet pąków nie mają. ;:108
W Twoim ogrodzie jakoś cieplej, bo i kwiatków już dużo, ;:138 już wiosna swoją jedną nóżkę u Ciebie postawiła. Niech jej nie zabiera.
W sumie to marzec w tym roku jawi się jako końcówka zimy, a wiosna przyjdzie w przewidzianej dlań porze, co wcale mnie nie martwi ;:303 . Ja mam czas, ja poczekam. :D

Dobrego, spokojnego tygodnia, Martusiu. ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie w sumie też jest tak, jak to opisujesz w swojej ostatniej odpowiedzi do mnie. Jak rano wczoraj wyszedłem, to ciemierniki leżały pokotem, szachownica Raddiego leżała pokotem, krokusy zamknięte na cztery spusty, pierwiosnki pokryte szronem… A po południu obraz był zupełnie inny…

Pozdrawiam!
LOKI
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiosna za progiem,pięknie i kolorowo.Wiesz Martusiu pocieszam się tym,że u Ciebie przekwitną, a u mnie będą kwitły. ;:306 :;230
Moja znajoma opowiadała,że w Anglii wcale nie ma tak pięknie w ogrodach .Chodzi o te duże ogrody do zwiedzania.Sterczą suche badyle itd.
Tak w ogóle to nie miała dobrego zdania o Anglii i Anglikach.Nawiasem mówić mieszka tam jej córka w domu który tam kupili .
U nas już któraś noc z rzędu -10 stopni.Co z tego że w dzień pięknie świeci słońce. ;:222
Pozdrawiam ciepło. ;:138
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Witaj Martusiu

Mimo zimna u Ciebie piękna wiosna ;:138 ;:138 wszystko się rwie do kwitnienia, Przylaszczka tak cudownie wychyla łepek z kwiatuszkiem ;:167
Oby mrozy poszły sobie w siną dal to i ja będę za chwile podziwiać coś kwitnącego. Miłego i spokojnego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, trzymam Cię za słowo! Wiem jak bardzo uwielbiasz porządeczek na rabatkach, ale musisz się powstrzymać, jeśli chcesz mieć łan ranników. One szybko znikają z powierzchni i wtedy łatwo wyniszczyć malusieńkie bulwki sieweczek. Nawet wyciągając chwasty, można przy okazji wyciągnąć bulwki przyczepione do ich korzeni, dlatego jak już zaschnie zielone, najlepiej omijać te miejsca z daleka. Możesz wysypać te miejsca drobną ściółką, to chwasty nie wyrosną i zawsze zanim dziabniesz, zastanowisz się, dlaczego ona tam jest, a dodatkowo zabezpieczy bulwki przed wysychaniem w tej Twojej piaskownicy ;:333 .
W Irlandii pewnie chłodniej, bo leży dalej na północ niż Walia, a ja mam jeszcze szczęście do ładnej pogody kiedy tam jestem. Gorzej jak lecimy razem z eMem, wtedy zawsze leje ;:306
To wielkie szczęście, że komunikacja jest ułatwiona, ale serce boli, kiedy wnuczka wpycha zabawki w ekran, żeby babcia się z nią pobawiła, o przytulaniu nie wspomnę ;:174

Jadziu, niestety, mimo, że już jest wiosna meteorologiczna, to pokazuje nam jakieś swoje zimne oblicze. Chyba chce pokazać, że w kalendarzu jeszcze zima ;:174
Zapowiadają mroźne noce, to powstrzymuję się od sprzątania rabatek, bo chabazie jednak są jakąś osłoną ;:333 Pewnie tego pożałuję, jak wiosna nagle wybuchnie, bo praca przy wyrośniętych roślinach będzie o wiele bardziej żmudna ;:306
Ciepłej wiosny, Jadziu ;:196

Lucynko, coś tam u Was bardziej mrozi, ale za to słoneczko więcej zagląda w okna. U mnie słońce schowało się za chmurami od paru dni, to i przymrozki niewielkie, dopiero w tym tygodniu ma być mróz nocą, a nawet w dzień na minusie, ale jednak coraz bliżej wiosny :tan
Lucynko, spokoju i dobrych wiadomości, wszyscy teraz bardzo potrzebujemy ;:196

Loki niestety, ostatnio wiosna przychodzi wcześnie, co nas cieszy, ale na raty, co skutkuje leżącymi pokotem kwitnącymi roślinkami, a to już cieszy o wiele mniej
Kwiatki są wymęczone takim padnij, powstań ;:174

Danusiu, to prawda, u mnie wiosna przychodzi na trochę i znika, a u Ciebie już jak przyjdzie, to zostanie na stałe ;:215
Ogrody, które widziałam na Walii i w Kornwalii były piękne, jedynie trochę rozczarowały mnie Zaginione Ogrody Heliganu, które najpierw widziałam w tv, ale też byłam zachwycona bardziej zadbaną częścią. To są spore tereny i czasem część dopieszczona jest mniejsza niż reszta puszczona samopas. W samym mieście, też są tereny zarośnięte, gdzie są tylko ścieżki pilnowane, żeby zupełnie nie zarosły, ale w parkach dbają, według mnie, aż za bardzo, bo nie pozwalają nawet dojrzeć nasionkom, które można by pozyskać ;:306
Twoja znajoma musiała mieć pecha trafić w niefajne miejsca ;:185
Ludzie dla mnie też są mili, jedynie najbliższy sąsiad jednej z moich córek, akurat Polak ( bo słyszę jak mówi po polsku do swojego dziecka), jest okropnym gburem ;:oj .
Gorące pozdrowienia ślę na mroźną północ ;:196

Krysiu, wiosna przychodzi na zmianę z zimą, która zamyka już kwitnące kwiatuszki ;:14 , ale jest nadzieja na cieplejsze dni i prawdziwą wiosnę :tan , czego życzę Ci gorąco ;:196

Wiosna w ogrodzie wycofała się na z góry upatrzone pozycje, to poszalałam wiosennie w domu ;:138 .
Pierwszy raz takie pierwiosnki pokazały się u mnie.
Teraz tylko ciepełka, żeby posadzić te cuda w ogrodzie i trzymać kciuki, żeby pojawiły się następnej wiosny!
Niestety, mimo starań, mój aparat nie potrafi oddać rzeczywistych kolorów. Te czerwone, w rzeczywistości są ciemnoróżowe, albo aksamitnie bordowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Cudne te pierwiosnki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto piękne pierwiosnki, domek ładnie nimi udekorujesz.
Dziękuję za podpowiedzi, obiecuję nie zniszczyć siewek, mam zamiar pozbierać kolejne nasionka i je wysiać. Chcę mieć łąkę podobną do Twojej.
Czyżby Twój M był zaklinaczem deszczu. Ja wiem, że na Wyspach są niezbyt sprzyjające klimaty, deszcze padają w poprzek ;:306
Rozstania, z kochanymi wnukami na pewno bardzo ciężkie. Trzymaj się ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne okazy zdobyłaś Martusiu jeszcze z takimi się nie spotkałam w markecie.Zresztą po marketach nie chodzę zbyt daleko ode mnie.Może to i dobrze nic mnie nie kusi :) ;:3 Pogoda i sytuacja nie nastraja do zakupów ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Serdecznie witam Martunia.Śliczne te prymulki ,kolorki jak z bajki ;:31 chciałoby się żeby kwitły cały rok. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Cudeńka nie pierwiosnki, Martusiu! ;:138 ;:138
Szczególnie te z pełnymi kwiatkami robią wrażenie! ;:215
U mnie takich perełek nigdzie nie widziałam.
Pozdrawiam słonecznie i dmucham, by i do Ciebie powędrowało ;:3
;:196 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś jestem na bieżąco, ale jakoś wena do pisania mnie opuściła. :oops: Wyjazdowe krajobrazy piękne. ;:215
Mimo zimna ogród kolorowy, ciemierniki szczególnie popodziwiałam. ;:215
Zaszalałaś z prymulkami, :D niebieskie cudne. ;:oj
Kilka dni słońca nas czeka, więc pocieszymy się pracą w ogrodach. :tan
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Martusiu witam :)
Na te pierwiosnki i ja miałam ochotę bo planowałam przetrzymać je kilka dni w chłodzie i potem na działkę ale u mnie wciąż mrozy nawet do - 10 st C i ziemia solidnie zmarznięta i ... zrezygnowałam.
Co do koloru to prawda, że sprzęt nie zawsze potrafi oddać prawdzie barwy a moj aparat szczególnie czerwonego nie lubi :;230
Pisałaś w wątku Krychna w temacie różowej Annabelle i zainteresowała mnie informacja o tym, że nie przycinasz jej jak typowe bukietowe tylko sanitarnie plus czubki z uschłymi kwiatostanami.
Czy zawsze tak robiłaś ?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, dziękuję! Tak mi się podobają, że boję się czy nie zamorduję ich nadmiarem miłości! ;:306
Wysadzić do ogrodu nie mogę, bo ziemia zmarznięta, nawet na balkon nie mogą pójść, bo mróz nawet w dzień.

Dorotko, ;:196 dziękuję, piękne są i ciągle im się przyglądam. Ciekawe, czy zostaną na dłużej i w ogrodzie powtórzą pełne kwiatki?
Ranniki najlepiej rozsiewają się same, wtedy można najszybciej doczekać się łączki. Nasion trzeba bardzo pilnować, bo dojrzałe wystrzeliwują nagle. Długo pozwalałam im siać się samopas, teraz już staram się zbierać, bo mocno się zagęściły.
To prawda, że na Wyspach często pada, ale mnie jakoś udaje się ładna pogoda, a ilekroć lecę z mężem, zawsze leje, toteż jest podejrzewany o sprowadzanie ze sobą deszczu. Ostatnio, dodatkowo przyciągnął huragan ;:306 i lot, a zwłaszcza lądowanie, to był koszmar.

Jolu, dziękuję w imieniu prymulek ;:196 Oj chciałoby się, żeby wszystkie kwiatki kwitły nieprzerwanie od wiosny do jesieni, ale nic z tego, każda roślinka ma swój czas.

Lucynko, u mnie takie pierwiosnki też pojawiły się pierwszy raz ( zresztą dzięki mojemu ciągłemu wierceniu dziury w brzuchu właścicielce sklepiku ;:306 ) i zostały mi dostarczone pod sam nos, to nie mogłam ich nie przygarnąć :tan
Dziękuję Ci , Lucynko, za słoneczko! Właśnie wczoraj zawitało do mnie i chociaż przyniosło większy mróz nocą, to w dzień mocno grzeje w zacisznych miejscach ;:196

Soniu, ostatnie szare dni z przymrozkami, pozamykały kwiatki w ogrodzie i przygasiły kolory, zniechęcając do spacerków po ogrodzie i ogólnie kiepsko wpływały na nasze nastroje. Słońce ożywia ogród i nas, ale mimo, że mocno grzeje, to u mnie wczoraj cały dzień mroźno, tylko gdzieniegdzie rozmarznięte błotko, jeszcze nie zachęca do pracy w ogrodzie. Jedynie ucieszyły mnie otwarte krokusiki, bo myślałam, że już nie zobaczę ich w rozkwicie w tym roku ;:145
Coś ciekawego z pierwiosnków zaczyna się pojawiać w mojej okolicy. Takie paskowane niebieskości do tej pory podziwiałam tylko w forumowych ogrodach, oby pozostały ze mną na dłużej ;:215
Słoneczko nam prognozują na dłużej, to może da się poszaleć w ogrodach ;:196

Krysiu, :wit w moim ogrodzie!
Nie mogłam odmówić sobie tych pierwiosnków, bo do tej pory, nigdy jeszcze u nas się nie pojawiły. Mam nadzieję dotrzymać je w dobrej kondycji do czasu posadzenia w ogrodzie ;:333
Mój aparat wyjątkowo mnie drażni, bo ładnie czerwonych kwiatów, nie chce pokazać, a różowe i bordowe robi w jadowitej czerwieni ;:124 .
Różową Annabelle tak właśnie tylko lekko przycinam od początku, z nadzieją, że wmocni swoje wiotkie badylki, a że nie przeszkadza jej to w obfitym kwitnieniu, to już mam wysokie krzaczorek, a i tak ciągle ją podwiązuję. W tym roku planuję przyciąć ją mocniej, tylko ona szybko ożywa i nie wiem, czy nie będzie mi żal wycinać z zielonym :wink:
Pozdrawiam słonecznie ;:196

We wtorek było trochę śniegu

Obrazek

W środę już zupełnie zimowo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A wczoraj dzień pełen słońca, otworzył kwiatuszki krokusików :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to wiosna u Ciebie się rozszalała aż miło Marto :shock: ;:138
Pierwiosnki śliczne tylko ich nie zabij :lol: nadopiekuńczością bo mnie względem wcześnie kupionych pierwiosnków nie raz się to przydarzyło :oops:
Zdrówka i ;:3 życzę ! ;:168

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”