Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Felipe694
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2021, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chamaedora elegans (chamedora wytworna) - problemy w uprawie

Post »

Dzień dobry,

u mnie od kilku miesięcy pojawił się problem skoczogonków. Palma ma już sporo lat, natomiast na początku tego roku zacząłem mieć z nią problemy. Zaczęła marnieć, dużo liści pousychało, częściowo bądź całkowicie. W tedy okazało się, że ziemia była przesiąknięta, ponieważ nie miałem drenażu w doniczce. Zrobiłem dziury, na dno ułożyłem kamyki znalezione na podwórku (i to był chyba błąd), nasypałem nowej ziemi do palm, większość zmarnowanych pędów z liśćmi uciąłem i czekałem aż odżyje. Po około miesiącu zauważyłem białe, skaczące robaczki na powierzchni ziemi. Zacząłem z nimi walkę w taki sposób, że zalewałem palme wodą, one same wychodziły na powierzchnie, a ja wszystkie je z tej powierzchni usuwałem. Mało skuteczny sposób, ponieważ pewnie miały wszędzie poskładane jaja i po 2 czy 3 tygodniach problem powrócił. W tedy stwierdziłem, że ponownie zmienię ziemię. Doniczkę porządnie umyłem, korzenie palmy całkowicie otrzepałem ze starej ziemi, i upewniając się, że nie ma już na nich żadnych skoczogonków, na dno tym razem nasypałem keramzyt. Skoczogonki i tak powróciły. Posiada ktoś może jakiś skuteczny sposób na walkę z nimi? Może jakaś chemia pomoże?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoczogonki w mniejszej ilości nie stanowią w zasadzie problemu dla samej rośliny.

Widzę za to problem w złym podłożu, po zdjęciach jest ono nieprzepuszczalne, a powinno być mieszanką ziemi i żwirku w standardowej proporcji około 3:1.
Pozostaje jeszcze raz przesadzić i przed kolejnym podlaniem pozwolić przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża.

Jeśli skoczogonków jest dużo i dalej będą się pojawiać wtedy podlej Mospilanem i przykryj szczelnie doniczkę kawałkiem worka foliowego na jakąś godzinę. To powinno pomóc.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
finszel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2021, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,

czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniem odnośnie uprawy Chamedory na parapecie wschodnim?
Skrzydłokwiat który mam daje radę, bez oparzeń, rośnie jak szalony. Natomiast dla Kalatea Leopardinha było już zbyt mocne.

Pozdrawiam ;:4
Początkujący:)!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chamedorę lepiej nie stawiać na parapecie w okresie wiosna - lato, bo może popalić liście. Najlepiej postawić nieco dalej.
Natomiast w okresie jesienno-zimowym może spokojnie na nim stać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Neoria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2022, o 12:03

Post »

Dzisiaj przesadziłam swoją chamedorę, a raczej to, co z niej zostało. Kupiłam ją około rok temu w Biedronce, nie zauważyłam, że od początku ciemniały jej łodygi. Była u mnie w dużej doniczce (tej co zna zdjęciach), która miała dziurki i podstawkę. Ziemię miała bardziej torfową, kupną. Zaczęły pojawiać się jej czarne plamki z żółtą obwódką na liściach, najpierw starych a później też młodych lub tych co dopiero zaczynały wyrastać. Całe łodygi też zostały pokryte tym kolorem, prosiłam znajomą osobę o radę, dowiedziałam się że jesteś to grzyb. Według instrukcji przesadziłam pozostałe pędy, które były najlepsze (czyli dwa), zostawiłam im korzenie (które mają długość około 5-7cm) i wsadziłam ją do nowej takiego samego rodzaju ziemi, do której też bardziej na spód dałam żwirek, aby zwiększyć przepuszczalność wody. Na tych pędach są jeszcze czarne barwy, liście z takimi pozostałościami obcięłam, ale są one też na łodygach. Zamieścił zdjęcie. Czy powinnam coś jeszcze zrobić? Czy powinnam kupić jakiś preparat na to?

Obrazek

-- 22 lut 2022, o 13:19 --

Zamieszczam resztę zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I popełniłaś ten sam błąd drugi raz... Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie z podłoża produkcyjnego, które się nie nadaje do długotrwałej uprawy roślin. Doszło do przelania (wielokrotnego), aż w końcu doszło do infekcji grzybowej.
I teraz dopiero po roku przesadzasz, ale do samej ziemi, bez uprzedniego dodatku rozluźniacza. Jak korzenie mają oddychać? Sam drenaż nie załatwia sprawy.
Poza tym doniczka jest za duża. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, czyli musi być mniejsza.
Inaczej ta roślina szybko trafi do śmietnika.

Przesadź jeszcze raz do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu tak 3:1 i zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Stanowisko jasne przy oknie.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Neoria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2022, o 12:03

Post »

Bardzo dziękuję
Prymerion
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2021, o 22:42

Post »

Cześć,

Mam kępkę sześciu palm, które liczą sobie już 20 lat. Całymi latami doniczka stoi w tym samym miejscu. Palmy były przesadzane dwa lata temu. Ma dnie doniczki warstwa keramzytu, otwory w spodzie doniczki. Sama doniczka stoi na warstwie keramzytu który jest w wypełnionej woda podstawce. W styczniu rośliny były nawożone nawozem płynnym, potem bardzo oszczędnie podlewane.

Problem jest taki, że zauważyłem dwa żółknące liście, które wedle mojego doświadczenia niedługo uschną. Oprócz tego u jednej z palem liść po prostu usechł nawet nie żółknąc. Nadzieję, że z roślinami wszystko jest ok stanowi fakt wypuszczania przez nią pędów i nowych liści (chociaż trwa to bardzo powoli) oraz sporej ilości kwiatów. Przy czym jedna z tych palm pędu nie wypuściła i kwiatów też nie ma. Tak jakby zatrzymała się we wzroście.

Rośliny są dwa razy spryskiwane mgiełką wodną i dwa razy w tygodniu podlewane 3/4 szklanki wody.

Co może być przyczyną tych problemów i jak mogę im zaradzić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczął bym od sprawdzenia stanu korzeni.
Poza tym co około 2 lata powinno się wymienić podłoże. Podłoże powinno być przepuszczalne, czyli nie gotowa ziemia nawet dedykowana, tylko mieszanka ziemi i rozluźniacza, np perlitu.
Poza tym, doniczka nie powinna stać bezpośrednio na wilgotnym keramzycie, tylko na podstawce i dopiero wtedy na dużej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem. Inaczej dostęp powietrza do doniczki od spodu jest utrudniony.
Kolejna sprawa, nie spryskuje się często roślin w warunkach domowych bez odpowiedniej cyrkulacji powietrza, bo to pierwszy krok do infekcji grzybowej.
Poza tym jak moczenie całej rośliny ma podnieść wilgotność powietrza na dłuższy okres? Od czegoś takiego jest nawilżacz powietrza.
Nawożenie, co 2 tygodnie mineralnym nawozem do roślin zielonych albo do palm, a w okresie jesienno-zimowym raz w miesiącu. Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc z nawożeniem.
Jeśli roślina rośnie wolno, albo nagle wstrzymała wzrost, to pomijając okres jesienno-zimowy, przyczyny to: przerośnięta bryła korzeniowa, uszkodzone korzenie wskutek przelania (zbyt częste cykliczne podlewanie - tą palmę podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża), albo nieprawidłowego, mało przepuszczalnego podłoża.
Sprawdź też czy nie ma szkodników, one również mogą spowodować takie objawy.

Jeszcze jedno w kwestii podlewania, od przelania bardzo łatwo przejść do zbytniego przesuszenia podłoża. To nie są sukulenty, palmy podlewamy większą ilością wody i rzadziej, tzn. woda ma dotrzeć do całej bryły korzeniowej a nie tylko w okolicach powierzchni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Prymerion
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Czytałem gdzieś, że regularne żółknięcie i schnięcie dolnych, starych liści jest i Chamedory normalne. Czy to prawda?
Prosiłbym też o wskazówkę, kiedy taki żółknący liść należy usunąć - czy dopiero jak zbrązowieje i zeschnie, czy wcześniej?

Mam jeszcze dodatkowe pytania:

1. Odnośnie podlewania - orientacyjnie, jaka ilość wody powinna być wykorzystana do podlewania dla takiej roślinki/doniczki jak pokazałem i jak często taką ilością powinienem podlewać (chodzi o okres wiosna-lato)?

2. Czy dobrym pomysłem jest teraz (marzec-kwiecień) doświetlanie mojej Chamedory lampką dla roślin?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółknięcie dolnych liści jest ogólnie normalnym zjawiskiem dla wszystkich roślin, jednak jest to proces który dotyczy pojedynczych liści. Jeśli przy tym, roślina wstrzymuje wzrost, to pomijając jak wcześniej wspomniałem okres jesienno-zimowy, to przyczyny mogą leżeć po stronie przerośniętej bryły korzeniowej albo błędów w nawożeniu. Stare podłoże też może mieć wpływ, a również podlewanie twardą wodą, które szybko może zasolić podłoże, co zmienia pH i ma wpływ na przyswajalność składników odżywczych.
Dlatego co około 2 lata powinno się wymienić podłoże i podlewać wyłącznie miękką wodą.
Na spowolniony wzrost może mieć wpływ wypuszczanie kwiatów. U swojej regularnie odcinam, ale bardziej ze względu na na te opadające później kulki.

1. To jaką ilością wody podlewać, to zależy od wielkości doniczki, dobrze żeby podłoże było odpowiednio przepuszczalne, wtedy ta sama ilość wody ma szansę dostać się głębiej niż w przypadku mało przepuszczalnego podłoża. Osobiście podlewam na oko, tzn. staram się żeby cała powierzchnia podłoża po podlaniu była zalana wodą. To powinno zapewnić odpowiednie nawodnienie.

2. Co prawda Chamedora nie potrzebuje doświetlania jeśli stoi przy samym oknie, ale oczywiście dodatkowe światło może jej pomóc w okresie jesienno-zimowym, kiedy światła jest zbyt mało. Możesz przejrzeć ten wątek viewtopic.php?f=19&t=48848

Liść usuwasz wtedy kiedy jest żółty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Prymerion
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeśli chodzi o te żółte liście, to może za bardzo panikuję w takim razie :) - bo to jest po jednym żółtym dolnym liściu na dwóch różnych palmach (z całej kępki sześciu roślin). obydwie palmy rosną normalnie - wypuszczają pędy z nowym liściem oraz mają kwiaty. Natomiast wzrostem zatrzymała się jedne z pozostałych palm. Zostały jej cztery liście - żaden z nich nie schnie. Po prostu roślina jest w stanie "zawieszenia" od pół roku. Czy to znaczy, że kwestia nawożenia dotyczyłaby ewentualnie tej konkretnej "zastopowanej" rośliny?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osobiście polecił bym rozsadzić je na dwie doniczki (podczas przesadzania, które i tak trzeba zrobić) ze względu na to że zbyt duże zagęszczenie roślin w doniczce powoduje konkurowanie poszczególnych egzemplarzy o składniki odżywcze. Inaczej mówiąc silniejsze egzemplarze zaczynają dominować kosztem słabszych. Stąd może być spowolnienie wzrostu u tej jednej palmy.
Nie można również wykluczyć przerośniętej bryły korzeniowej.
Czasami żółknięcie liści to znak, że roślina wymaga interwencji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
NotTheBest
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2022, o 21:54

Palma koralowa - plamy na liściach

Post »

Witam wszystkich,

Czy ktoś wie co jest przyczyną takich plam na liściach?
Palmę mam od niedawna, była przesadzana parę dni temu. Na dole doniczki jest żwirek, podlewam 2x w tyg odstaną wodą, zraszam raz na 2/3 dni. Stoi na parapecie zacienionego okna.
Na ziemi pojawił sie biały osad być moze pleśn?
Skąd to się wzięło? :( Jak odratować palmę?
Obrazek
Obrazek

-- 11 kwi 2022, o 22:07 --

Chyba nie dodaly się te zdjęcia

https://www.fotosik.pl/zdjecie/89aa8c125e7d44ff
https://m.fotosik.pl/zdjecie/459c353f2b0575fb

https://www.fotosik.pl/zdjecie/89aa8c125e7d44ff
https://m.fotosik.pl/zdjecie/459c353f2b0575fb
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedzi masz w tym co napisałeś. Popełniłeś wszelkie możliwe błędy uprawowe.
Przede wszystkim czy doniczka ma odpływ.
Ale oprócz tego, za często podlewasz przy tym beznadziejnym podłożu. A jeśli doniczka nie ma odpływu, to w ogóle tragedia.
Na powierzchni jest zarówno pleśń, jak i osad od twardej wody.
Poza tym roślin nie spryskujemy często w warunkach domowych, bo przy braku cyrkulacji powietrza to pierwszy krok do infekcji grzybowej.

1. Doniczka wyłącznie z odpływem ok stawiasz na podstawce.
2. Podłoże, mieszanka ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Na dnie drenaż z keramzytu.
3. Chamedorę podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Woda do podlewania musi być miękka.

Zacznij od przesadzenia, pozbycia się starego podłoża, sprawdzenia stanu korzeni, pozbycia się pogniłych.
Po przesadzeniu zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Stanowisko lekko cieniste.
Żadnego spryskiwania liści, to zupełnie nic nie daje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”