Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Witaj Jadziu ;:167 dawno nie pisałyśmy , ale tamten rok był ciężki dla mnie , myślę że teraz będzie lepiej , oby jeszcze zdrowie dopisało , cieszę się,ze też jesteś zdrowa i ogródek pozostaje , więć będzie co podziwiać .pozdrawiam ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przedwiośnie i u Ciebie rozgościło się ;:63 W dodatku tak pięknie je potrafisz obfocić.
To był mały bieg, przełajowy ale bardzo fajny, bo charytatywny no i udało mi się zająć III miejsce :heja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pogoda nie nastraja do prac ogrodowych ,ale jeszcze wczoraj trochę popracowałam .Biedne krokusy z grubą pierzyną z liści ledwie zipiały, bo coraz więcej ich jest na powierzchni.Jak tak dalej pójdzie zaniebieszczy się moja krokusowa łączka w szybkim tempie. Witam serdecznie wszystkich miłych gości ;:196

Obrazek

Obrazek

FLORIANIE jednak brat też brał udział w tym biegu zajął 7 miejsce .Fakt ze to charytatywny to nie ma się co przykładać .Cieszę sie z każdego malusiego kwiatuszka i z każdego owada fruwającego

Obrazek

Obrazek

TERENIU widzę ze i Ciebie przyciągnęło forumowe towarzystwo ;:196 Wreszcie będzie sie coś działo bo dotychczas było trochę ospale

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU nie wiem jeszcze nic pewnego ,ale jakieś ptaszki coś tam ćwierkały :) Czy tę nalewkę robiłeś tylko na owocach czy też na korzeniach .No jasne ku zdrowotności trzeba zostawić jakby inaczej .Ja od jutra będę piła wino siedmiopalecznikowe kieliszek przed spaniem .Kurcze obym tylko nie wpadła w nałóg :;230 Ciekawe jak będzie działało już dzisiaj drugą nalewkę zalałam %, bo ta zlana idzie do syna na jego przypadłość. Trza się leczyć samemu ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Przyszła wiosna i dobre nowiny przyniosła :) Super cieszę się razem z Tobą ;:168
Planujesz tam jeszcze coś rozrabiać czy będziesz już działać tylko zachowawczo?
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, nalewkę zrobiłem z owoców, to dlatego kolce wybierałem z paluszków :wink:
Masz rację zamiast chemią lepiej leczyć się babcinymi i swojskimi przepisami :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie miłych gości w niedzielne popołudnie.Wietrzysko na razie ustało,chociaż dzisiaj trochę śniegiem posypało tak jakby pani zima wytrzepywała pościele .Z pewnością już je pochowa i wyciągnie kołderki :wink: Jeszcze calutki tydzień zabiegowy,a szkoda mogliby tak jeszcze z tydzień dołożyć ;:174

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU wiem że robiłeś tylko z owoców dlatego pytałam czy z korzeni też kiedyś robiłeś . Ciekawe jak smakowałaby taka nalewka korzeniowa.Mam zamiar zalać pączki czarnej porzeczki, a potem młode listki i młode łodygi % a potem dorzucić tam owoców. Oczywiście dla zdrowotności to samo z pąkami różanymi ,ale tylko z LO bo ta ma najwięcej kwiatów i Doktorek.Na razie mam to w planach, a jak będzie czas pokaże . ;:196

Obrazek

Obrazek

EWUNIU żadnych rewolucji robić nie będę, oczywiście dosadzę lelujki, bo zamówiłam sobie tyle mogę wsadzić :;230

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim mile spędzonej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Ależ piękną i prawdziwą wiosenkę masz :!:
Nawet pszczółka przyleciała do rannika. :D
Róże przepiękne. :D
A wiesz ,że nasi sąsiedzi bielą wapnem krzewy i nawet róże na dole :?:
Mówią ,że mniej robali jest potem.
Zastanawiam się ,czy nie spróbować ich pochlapać. :)

Florianie
Gratuluję ;:180
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, dzisiaj na razie działa to korzystam ;:168
Na całego wiosennie się robi w naszych ogrodach. Podoba mi się taki stan sprawy. ;:108
Płatki róży jak na razie dokładam tylko z tej dzikiej, do kompotu - ależ aromat. I wystarczy jeden kwiat. Znowu się u Ciebie czegoś nowego dowiedziałam, o czymś kolejnym dla zdrowotności. ;:215
Pozdrawiam życząc sporo słoneczka na co dzień.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Jadziu
Poproszę o piękne zdjęcia wspominkowe.
Moje oczy są spragnione tych widoczków.
Miłego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Piękne wionenne kolory, już się nie mogę doczekać u mnie.
Ciekawi mnie nalewka z pąków róży. Mam LO i obficie kwitnie. Można prosić o przepis?. Miałem w planach zrobić z jej owoców, ale o nalewce z pąków nie słyszałem.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojjj wyfrunęło moje pisanie muszę zacząć od nowa ;:174 .Witam serdecznie wszystkich miłych gości ;:196 .Pogoda nie nastraja, a jutro ma być jeszcze gorzej .Nici z prac ogrodowych ,ale może to i dobrze kręgosłup trochę odsapnie. Jak skończę rehabilitację będzie więcej czasu.

Obrazek

Obrazek

ED04 witam serdecznie w moich skromnych progach.Widzę ze nalewka różana Cię do mnie przyciągnęła :wink: Niestety ekspertem nalewkowym nie jestem nawet degustatorem również nie.Chciałam zrobić nalewkę na pąkach różanych dla zdrowotności bo czytałam ze dużo więcej dobrych składników jest właśnie w pąkach .Ten dział Fitoterapii nazywa się Gemmoterapia . Znalazłam przepis na taką właśnie nalewkę różaną. Moja LO też ma najwięcej kwiatów i nie szkoda mi będzie zerwać ileś tam jej pąków bo to zazwyczaj bierze sie pachnące róże. No dobra już nie będę się wymądrzać wstawię dwa linki z pewnością komuś się przydadzą http://zachwyconanatura.pl/nalewka-platkow-rozy/ i drugi
https://www.naturoterapiawpraktyce.pl/a ... itoterapia

Obrazek

Obrazek

EWUNIU dla Ciebie wspomnieniowe fotki ,bo aktualnych już brak wedle życzenia ;:196

Obrazek

Obrazek

BEATKO kochana udało Ci się wreszcie dotrzeć na forum ;:196 Każdy ma jakiegoś fioła, bo przecież życie byłoby monotonne i nudne. :;230 Oglądałam filmik na You jak babka zajadała sie pączkami [oczywiście bez nadzienia różanego :wink: ] wszystkich napotkanych drzew i przedstawiała je po kolei z czego rwała te pączki .Podobno najlepsze są z Czeremchy, a niestety parę lat temu ścięli ją jak szykowali miejsce pod budowę, a mogła sobie jeszcze rosnąć .Miałam wtedy biedronkowe przedszkole na liściach,że wszystko sie kleiło bo tak spadała mszycowa spadź z tej czeremchy.

Obrazek

Obrazek

AGUSIU też widziałam już bielone róże, ale jakoś do mnie nie przemawia bielenie ich .Może to racja ,ale najlepiej opryskać piołunem zmieszanym ze skrzypem, bo piołunu nie lubią owady gorycz, a skrzyp dla zdrowotności .Mój sąsiad bieląc drzewka wali równo jak leci :;230 a mnie pozostała już tylko czarna porzeczka .

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Jadziu
Gratuluje dobrej nowiny na temat ogródka - oby już tak zostało ...
Tradycyjnie pochwalę piękne rośliny i zdjęcia, sa dobrej jakości i miło się je ogląda.
Zajrzałam do Ciebie i od razu olśniło mnie ... zdjęcia owada do próby identyfikacji .
Czasem wystarczy jakiś impuls i już zapomniana sprawa powraca.

Owady wyjątkowo ruchliwe, trzymałam je w plastykowym pudełeczku ale wypuściłam do zdjęcia i ... ledwo je złapałam. Nie fruwają tylko biegają, przynajmniej tak było u mnie.
Była cała seria zdjęć ale tylko te 2 nadają się

Obrazek
Obrazek
Powodzenia w identyfikacji ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU to są chyba młode Wtyki amerykańskie z rodziny Pluskwiaków różnoskrzydłych [ Wtykowate] tylko jeszcze nie mają koloru. Jeśli to on to jest szkodnikiem drzew .Zresztą wszystkie Wtyki są szkodnikami zresztą porównaj sama .Można o nim poczytać że cuchnie, albo z rodziny tasznikowatych .Na razie mam spokój oby tak pozostało w terenie też nie zauważyłam jakichś robót tylko kolorowe kołki powbijane w ziemię ,ale to juz też przerabiałam :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

witaj Jadziu coś się rusza w ogródku zaczynają krokusy kwitnąć byle do wiosny.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Cześć Jadziu, ale masz już wiosnę w ogródku, krokusiki, przebiśniegi, ranniki, och jak ja tęsknię za takimi widokami w swoim ogrodzie . Na razie tylko wyszło kilka ranników i cieniutkie listeczki irysów holenderskich.
Podane linki "zdrowotne" już zapisałam w notatniku ku pamięci, trzeba korzystać z dobrodziejstw natury ;:333 , lepiej zapobiegać jak leczyć ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”