Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Post »

"Powinni mi zakazać tam wchodzić ;:306 bo inaczej pójdę z torbami."

Ale jakie pełne te torby będą ;:306

Nie ma w tym nic złego kiedy sprawiamy sobie trochę radości :) teraz tyle złości wszędzie... ale grunt to pozytywne nastawienie i te chwile radości ;)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę Ewuniu że znów sobie pozwoliłaś uszczuplić zawartość portfela :;230 ,ale pieniądz musi być w obrocie .Tyle nam pozostało z życia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witam :wit

Ostatnio niestety w pracy dostałam dodatkowe dyżury bo 2 osoby z personelu się rozchorowały.
Miałam pod rząd 3 nocki (12h), tak więc rano kończyłam a wieczorem w tym samym dniu wchodziłam na dyżur.
Potem dzień przerwy i dniówka. Pierwsze co przychodziłam z pracy to kładłam się spać aby móc jakoś funkcjonować na następnym dyżurze.
Tak więc wybaczcie , że się nie odzywałam.
Dziś wolny dzień poświęciłam na tym aby pojechać zatankować auto bo jutro idę na dniówkę i nie chciałabym aby w połowie drogi do pracy stanąć z powodu braku paliwa.
Poza tym załatwiałam zaległe sprawy i przy okazji dokupiłam nasionka, cebulki irysów i czerwonego floksa, który już ma zielone kiełki.
Ale musi chwilę poczekać aż go wsadzę do ziemi.
Obrazek

Dokupiłam jeszcze 4 doniczki i znaczniki.
Obrazek

Danusiu ;:196
Fajnie, że sprawiłaś sobie mini szklarenki i posiałaś kwiatuszki.
Ciekawa jestem tej gazanii, ja też posiałam jeszcze lobelię ale nie przykrywam jej niczym, sama niech sobie rośnie.
Stoi doniczka niedaleko grzejnika i podlewam ją wcześniej sprawdzając stan wilgotności.
Ja też pamiętam serię cieńkich książeczek (tło okładki czarne) z tematyką uprawy poszczególnych roślin (zbieraniem ich zajmował się eM).
Jakieś pojedyncze gdzieś jeszcze są w domu.
U mnie dziś też rano wyszło słońce, wkopałam przekwitnięte prymulki na rabacie i powoli zaczęłam sprzątać przed domem zawiewane ciągle liście.

Lucynko ;:167
Na razie zbieram gadżety , na pomysły co z nich będzie przyjdzie czas.
Na razie włożyłam tylko hiacynty do doniczki aby lepiej się prezentowały.
Z cebulki wyszły dwa kwiatki i pod swoim ciężarem ten rozkwitnięty się położył (chciałam go podeprzeć ale jak mu tak odpowiada to go nie ruszam).
Obrazek

Andrzeju ;:131
Kolorowe bazie na mojej Mt Aso widzę po raz pierwszy i po przekwitnięciu natychmiast ją przytnę jak doradzają eksperci.
Bo kotki mają od połowy do końca witki, bo w zeszłym roku ich nie przycięłam.
Ale czytam na naszym forum informacje dot. uprawy wierzby i w tym roku nie popełnię takiego błędu.
Ja moje zamówiłam w zeszłym roku aby poprawić sobie nastrój w tym okresie pandemii.
Na razie (odpukać w niemalowane) dobrze zimują w donicach na tarasie niczym nie okrywane.
Osłoniłam tylko 4 pojemnikami (każdy po 1 m3) aby wiatry bardzo im nie dokuczały, gdyż u mnie na południowo- zachodnim tarasie bardzo gwiżdże.

Halszko ;:168
Jak tylko będę miała trochę więcej czasu to na pewno wezmę się za robienie ozdóbek.
Chwilowo biorę natchnienie z internetu a potem będę te wizje dopasowywać do moich wyobrażeń.

Dorotko ;:100
Lobelię, pelargonię i petunię już wysiałam i oczywiście za Waszą radą nie zakrywałam nasionek i dość szybko miały zielone łebki.
Nie liczę, że 100% wykiełkuje, wystarczy żeby było choć 80% to i tak byłoby super.
Znalazłam jeszcze nasiona mojego hibiskusa bagiennego, posadzę go do doniczki i zobaczymy czy coś z tego będzie bo to nasiona dwuletnie.

Ewuniu ;:173
Też twierdzę, że człowiek powinien sobie dozować drobne przyjemności.
Tylko, żeby przy tych przyjemnościach nie stracić całego miesięcznego budżetu domowego. :;230
Ale co tam raz się żyje. ;:306 Zdrowie psychiczne ważniejsze niż brak kasy. ;:112

Jadziu ;:167
Masz rację , pieniądze muszą być w obrocie. ;:224
Do grobu ich nie wezmę. ;:306 a przyjemność sobie sprawić czasem trzeba, gdy dookoła szaro, buro i depresyjnie.\

Życzę wszystkim miłego weekendu. ;:cm ;:233
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuś jarzyny i kwiaty do wysiania, doniczki na nowe nasadzenia i jeszcze ozdoby, będzie się działo niedługo. ;:oj
Nasiona cynii z własnych roślin raczej nie powtarzają cech. Kiedyś siałam, ale zawsze były wysokie i nie takie, jak bym chciała. ;:222 Teraz co roku kupuję, a liliputy też w tym roku posieję. :D
Też uważam, że pieniądze mają być w obrocie. ;:306 Kupiłam trzy ozdoby na dość wysokich prętach, pozazdrościłam Ci. :wink:
Mniej pracy życzę i dużo słońca. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nasionka, sadzonki, doniczki i znaczniki - zaopatrzenie prima sort! ;:333 ;:303
No i hiacynty sieją swój słodki aromat! ;:138
A i wysiane roślinki powolutku zaczną kiełkować. ;:215
Podziwiam Cię, Ewuś, zapracowana Kobieto, że znajdujesz na to wszystko i czas, i siły. ;:63 ;:63
Niech jeszcze słoneczko umili Ci życie. ;:3
Zdrówka. ;:cm
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj :wit
Niezłe drobiazgi kupiłaś ;:oj Na pewno dobrze je wykorzystasz.
Ja wciąż dokupuję hiacynty, gdzie spotkam to do domu przywożę . Człowiek chce już wiosny.
Jutro mam wolne to tez.powoli zacznę sprzątać po zimie . ;:oj

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:167

Dziś Walentynki, dla wszystkich zakochanych ślę życzenia aby miłości nam nigdy nie brakowało.

Obrazek

Ja od swojego Walentego dostałam 6 storczyków i zdrową żywność. ;:306
Już oczywiście storczyki postawione w ważnych miejscach w domu.
Skąd ten Walenty wiedział, że mam fioła na punkcie kwiatów i się odchudzam. :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oto ta zdrowa żywność.
Obrazek

Obrazek

Ostatnio dokupiłam też nasiona, tylko kiedy będę je siać. ;:224
Obrazek

Soniu
Dziękuję za życzenia, faktycznie dobrze by było rzadziej chodzić do pracy. Jedna współpracownica wraca już z L4 to trochę będzie lżej.
Dokupiłam jeszcze nasionka cynii i inne z firmy Ożarów, mam nadzieję, że pokażą się po wysianiu piękniśne kwiatki.

Lucynko
Znów u mnie chyba będzie "walka" o miejsce na parapecie. ;:131
Mąż już mi zapowiada, że i on będzie niedługo siać warzywka.
Hiacynty faktycznie pachną w całym pokoju i stwarzają klimat wiosenny.

Aniu
Wcale Ci się nie dziwię, że tak ochoczo kupujesz hiacynty bo to urocze i pachnące roślinki.
Chciałam dziś obciąć hortensje bukietowe ale pomimo słonecznego przez chwilę dnia odczuwało się jeszcze w powietrzu mroźne klimaty.
Drobiazgi lubię chyba jak każdy a dziś zrobiłam wieniec na drzwi (choć jeszcze trochę czasu do świąt).

Obrazek

Wszystkim forumowiczom życzę dużo ;:3 i już zielonego ogródka.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Bogaty ten Walenty jak robi takie prezenty :) widać ze kocha na zabój ;:196 Dobrze mieć takiego obok siebie nic tylko mu dogadzać :) Ewuniu wianek super zresztą jak wszystko co stworzysz .Nasion coraz więcej ja tylko rzodkiewkę ,maciejkę i mix kwiatów dla motyli wystarczy ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu, przepiękne storczyki! ;:215 ;:138
Masz do nich dobrą rękę, zatem długo będą cieszyły. ;:63
Zazdroszczę M, który zajmuje się uprawą warzyw. ;:108 Mój ślubny tylko pomaga mi wysadzać do gruntu pomidory i ogórki wyhodowane w doniczkach. A! I cebulę osobiście sadzi. ;:306 Natomiast kopanie czy przygotowywanie działki pod uprawę leży w jego kompetencjach. W sumie najcięższą robotę wykonuje, dzięki czemu zostawia mi całą przyjemność związaną z wysiewem, pikowaniem i opieką nad siewkami i sadzonkami w domku. :lol: ;:303
Widzę nowe nasionka w Twoich zbiorach. ;:215 Kwiatkami goździków brodatych będziesz się cieszyła dopiero w przyszłym roku, tylko musisz pamiętać, by wysiać je pod koniec maja, by jesienią przepikować siewki na stałe miejsce. ;:108
Ładniutki wianuszek wielkanocny. ;:63
Buziaki. ;:cm
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Będąc dziś na ogródku na moment (później silny wiatr i ulewny deszcz) zauważyłam, że roślinki zaczynają już wychodzić z ziemi.
Noski oprócz tulipanów, żonkili i krokusów pokazują też czosnek a nabrzmiałe "pączki" mają powojniki i niektóre róże.

A w domu w chłodnym pomieszczeniu po raz pierwszy zakwita powojnik 'Hoshi-no-flamenco'....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i jeżówka 'Green Jewel'.
Obrazek

Chyba trochę za wcześnie, rozumiem, że klimat się zmienia ale, że aż tak ;:306

Jadziu
Ten Walenty to dobry człowiek i oczywiście dogadzam mu, dogadzam, tylko dlaczego taki uparciuch. :;230
W tym roku też kupiłam maciejkę, pamiętam z dawnych lat mocny zapach tej rośliny.
Dla motyli też mam mieszankę roślinną ale jeszcze jej nie wysiałam.

Lucynko
Bardzo dobrze , że mężowie pomagają nam w ogródki. Bo przynajmniej ten czas spędzamy z nimi razem.
I to , że podzielają naszą pasję to drugi plus bo chyba rozumieją nasz amok zakupów roślin.
Lucynko a czy mogę w maju goździki zasiać prosto do ziemi w ogrodzie?
Bo będę je siać w moim ogródku po raz pierwszy.

Pozdrawiam i przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Oj, Ewo to chyba pierwszy na Forum powojnik kwitnie u Ciebie ;:oj :lol:
Wspaniały prezent walentynkowy! I hurtowo dostałaś ;:215

Spokojnego i miłego weekendu, bez wichur ale za to ze słoneczkiem ;:3 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu, u Ciebie wiosna, nie tylko przedwiośnie. ;:63 Kwitnący klematis i zapączkowana jeżówka to już niemal letnie klimaty. :lol:
U mnie tak dobrze nie jest, choć na parapecie kwitły i jeszcze zakwitną krokusy. ;:108 Na działce mokro tak, że wejść - nawet na ścieżki oddzielające rabaty - jest trudno. ;:223 Nie mniej wybieram się jutro w odwiedziny, ;:131 naturalnie jeśli zapowiadane wichury nie przeszkodzą. ;:218

Goździki brodate wysiej wprost do gruntu i nawet nie ma obowiązku ich pikować, ;:185 jednak flancowane roślinki są silniejsze, ;:138 więc warto to zrobić. Zresztą trzeba je rozsadzić, by nie rosły za gęsto, bo one ładnie przyrastają. ;:303

U mnie dzisiaj piękny słoneczny choć raczej dość zimny dzień. ;:3 Wyszłam na godzinkę z kijkami, ale na działkę nie dodarłam, przeraża mnie błoto, w którym - jak donosi M - można tonąć po kostki. ;:oj

Pozdrawiam słonecznie. ;:3 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

EWA hojny był Twój Walenty.Śliczne storczyki,szczególnie te dwa kropkowane.
Ja też kupiłam sobie storczyka bez Walentego.Był przeceniony na pół ceny więc przejść tak obok i nie kupić.?Taki ładny cytrynek.Tak go nazwałam. :D
Pogoda oczywiście taka jak wszędzie,leje i wieje. ;:134
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Miła niespodzianka, powojnik na Walentynki :) A jak to się stało, że powojnik w domu wylądował?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Brawa dla Walentego, postarał się , tyle dobroci otrzymałaś ;:63
Storczyki jak kwitną są piękne.Mam dwa , jeden właśnie zakwitł, drugi stoi jak zaklęty po przekwitnięciu już 4 miesiąc.
Powojnik Ci zakwitnie, ale radość i jeżówka , to też pewnie prezenty?

Pozdrawiam serdecznie ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”