Tillandsia ? uprawa,wymagania,choroby i szkodniki - pytania
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tillandsia ? uprawa,wymagania,choroby i szkodniki - pytania
Dzięki za odpowiedź. Ja nie mówię że to nie red tylko po prostu nie wiem czy to ona czy to nie ona.
A czy wiesz może czy Ionantha rubra i Ionantha red to ta sama roślina? Strasznie ciężko się połapać między oficjalnymi nazwami a handlowymi.

- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Być może to jakaś krzyżówka ionantha var. rubra.
Chciałbym się pochwalić małym sukcesem. W ubiegłym roku na giełdzie terrarystycznej kupiłem T. tricholepis. Ma dość oryginalny wygląd jak na oplątwę, pozornie przypomina żyjące w polskich lasach widłaki, z którymi jednak nie ma nic wspólnego. Obawiałem się czy spodoba się jej na moim oknie. Na wiosnę zauważyłem, że wypuściła pędy kwiatowe i w końcu zakwitła. Niestety (albo stety dla miłośników minimalizmu) jej kwiaty są tragicznie malutkie ca. 2 mm żółtawa korona wychodząca z "kłosa" i trzeba się ich nieźle naszukać. Pędów kwiatowych jest kilka, ale pojawił się na razie tylko pierwszy kwiat.
Pokrój ogólny

Odrosty

Kwiatostan z pojedynczym kwiatkiem (w samym centrum zdjęcia)

W powiększeniu (w Internecie nie ma w sumie zbyt wiele zdjęć kwiatów tego gatunku)

Co do opieki to nie jest szczególnie wymagająca. Moczę ją raz na dwa tygodnie (a zimą to rzadziej) w wiadrze z wodą (razem z T. xerographica i T. usneoides. Najczęściej kilka godzin (ale czasami zapomni mi się i "pływają" przez noc). Woda pochodzi z filtra RO, którą, jak mi się przypomni, wzbogacam o trochę nawozu do storczyków (na oko). Po wyciągnięciu z wiadra wodę delikatnie strzepuję i pozostawiam do ocieknięcia na sitku. Jak obeschną wieszam ją na ażurowej firance przy szybie od wewnętrznej. Okno ma wystawę południową, ale na dole kamienicy i pełnego słońca jest niewiele z powodu zacienienia z kamienicą drugiej strony ulicy.
Po rozpoczęciu kwitnięcia wyrosło na niej mnóstwo nowych pędów, również na "uschniętych" kwiatostanach z poprzedniego kwitnienia! Jak mi się to rozrośnie będzie niezły krzak. Co ciekawe, przynajmniej na oko, roślina kwitnie na starym pędzie, który się wydłużył.
Pozdrawiam wszystkich!
Pokrój ogólny

Odrosty

Kwiatostan z pojedynczym kwiatkiem (w samym centrum zdjęcia)

W powiększeniu (w Internecie nie ma w sumie zbyt wiele zdjęć kwiatów tego gatunku)

Co do opieki to nie jest szczególnie wymagająca. Moczę ją raz na dwa tygodnie (a zimą to rzadziej) w wiadrze z wodą (razem z T. xerographica i T. usneoides. Najczęściej kilka godzin (ale czasami zapomni mi się i "pływają" przez noc). Woda pochodzi z filtra RO, którą, jak mi się przypomni, wzbogacam o trochę nawozu do storczyków (na oko). Po wyciągnięciu z wiadra wodę delikatnie strzepuję i pozostawiam do ocieknięcia na sitku. Jak obeschną wieszam ją na ażurowej firance przy szybie od wewnętrznej. Okno ma wystawę południową, ale na dole kamienicy i pełnego słońca jest niewiele z powodu zacienienia z kamienicą drugiej strony ulicy.
Po rozpoczęciu kwitnięcia wyrosło na niej mnóstwo nowych pędów, również na "uschniętych" kwiatostanach z poprzedniego kwitnienia! Jak mi się to rozrośnie będzie niezły krzak. Co ciekawe, przynajmniej na oko, roślina kwitnie na starym pędzie, który się wydłużył.
Pozdrawiam wszystkich!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2021, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że to jest oplątwa.
Jak ją pielęgnować znajdziesz w wątku.
Jak ją pielęgnować znajdziesz w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2021, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję, wiem z czym mam do czynienia, biorę się za lekturę wątku. Pozdrawiam.