Tillandsia ? uprawa,wymagania,choroby i szkodniki - pytania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Arash37
200p
200p
Od: 26 lut 2017, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tillandsia ? uprawa,wymagania,choroby i szkodniki - pytania

Post »

Dzięki za odpowiedź. Ja nie mówię że to nie red tylko po prostu nie wiem czy to ona czy to nie ona. :D A czy wiesz może czy Ionantha rubra i Ionantha red to ta sama roślina? Strasznie ciężko się połapać między oficjalnymi nazwami a handlowymi.
Pozdrawiam, Filip
Rośliny Filipa
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Być może to jakaś krzyżówka ionantha var. rubra.
frugile
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 paź 2013, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałbym się pochwalić małym sukcesem. W ubiegłym roku na giełdzie terrarystycznej kupiłem T. tricholepis. Ma dość oryginalny wygląd jak na oplątwę, pozornie przypomina żyjące w polskich lasach widłaki, z którymi jednak nie ma nic wspólnego. Obawiałem się czy spodoba się jej na moim oknie. Na wiosnę zauważyłem, że wypuściła pędy kwiatowe i w końcu zakwitła. Niestety (albo stety dla miłośników minimalizmu) jej kwiaty są tragicznie malutkie ca. 2 mm żółtawa korona wychodząca z "kłosa" i trzeba się ich nieźle naszukać. Pędów kwiatowych jest kilka, ale pojawił się na razie tylko pierwszy kwiat.
Pokrój ogólny
Obrazek

Odrosty
Obrazek

Kwiatostan z pojedynczym kwiatkiem (w samym centrum zdjęcia)
Obrazek

W powiększeniu (w Internecie nie ma w sumie zbyt wiele zdjęć kwiatów tego gatunku)
Obrazek

Co do opieki to nie jest szczególnie wymagająca. Moczę ją raz na dwa tygodnie (a zimą to rzadziej) w wiadrze z wodą (razem z T. xerographica i T. usneoides. Najczęściej kilka godzin (ale czasami zapomni mi się i "pływają" przez noc). Woda pochodzi z filtra RO, którą, jak mi się przypomni, wzbogacam o trochę nawozu do storczyków (na oko). Po wyciągnięciu z wiadra wodę delikatnie strzepuję i pozostawiam do ocieknięcia na sitku. Jak obeschną wieszam ją na ażurowej firance przy szybie od wewnętrznej. Okno ma wystawę południową, ale na dole kamienicy i pełnego słońca jest niewiele z powodu zacienienia z kamienicą drugiej strony ulicy.
Po rozpoczęciu kwitnięcia wyrosło na niej mnóstwo nowych pędów, również na "uschniętych" kwiatostanach z poprzedniego kwitnienia! Jak mi się to rozrośnie będzie niezły krzak. Co ciekawe, przynajmniej na oko, roślina kwitnie na starym pędzie, który się wydłużył.
Pozdrawiam wszystkich!
iwonka-amzi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2021, o 22:47

Post »

Dzień dobry, proszę o pomoc. Czy to jest oplątwa? Czy da się jeszcze uratować? Znajoma wyciągnęła to cudo z tzw. lasu z słoju. I trzymała w kubeczku z wodą. Nie miałam jeszcze do czynienia z oplątwami, zupełnie nie wiem jak z tym postępować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że to jest oplątwa.

Jak ją pielęgnować znajdziesz w wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
iwonka-amzi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2021, o 22:47

Post »

Dziękuję, wiem z czym mam do czynienia, biorę się za lekturę wątku. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje 2 terraria z oplątwami, jedno tropikalne, drugie pustynne. Wszystko podzielone ze względu na specyfikę opląt :wink:

Obrazek
terrarium pustynne
Obrazek
terrarium tropikalne
Obrazek

terrarium tropikalne kilka miesięcy później :)

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”