Monstera - ukorzenianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera - ukorzenianie

Post »

Pisałem, musi mieć przede wszystkim ciepło. Ja ukorzeniam w witrynie na macie grzewczej i mam przy okazji doświetlanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magdalena131313
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 gru 2021, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ok, ciepło ciepłem, ale pytam czy musi mieć światło, czy w ciemności tez wypuści korzenie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz sadzonkę, która wypuszcza już liście, więc powinna dostać już światło.
Daj do pojemnika z przeźroczystą pokrywką i daj pod lampę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Duczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2021, o 09:58

Post »

Hej! Mam problem z ukorzenianiem jednej z monster.
1. Miała baaaardzo długi korzeń powietrzny ale z miękką końcówką. Nie przejęłam się tym i od razu wrzucilam ją do wody, tak aby tylko korzeń był zanurzony. Poszła do szklarni i na matę grzewczą.
2. Po jakimś czasie zaczęła puszczać zalążki korzonków ale jednocześnie zaczął się proces gnicia końcówki.
3. Obcięłam, odczekalam, zanurzylam w topsinie i dalej do wody i na matę. Niestety, gnicie postępowało.
4. Teraz ma korzeń taki jak widać na fotce i nadal gnije. Postanowiłam położyć ją na mchu i zrobić dziurę bo naprawdę nie mam pomysłu. Ona ma jeszcze jeden malutki korzonek i pomyślałam, że może na nim warto się skupić. Niestety, pomimo tego, że dłuższy korzeń jest na zewnątrz zgnilizna postępuje.

Wilgotność: 80-90%
Temperatura: 25-29 stopni

Pomóżcie proszę bo dostałam ją od kumpla. Płakał jak ciął, zawsze wszystko ładnie szło w wodzie, a tu klops.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ma jeszcze jeden korzonek, to ten wytnij przy łodydze i całość wymocz w Magnicurze, daj obeschnąć i wtedy do mchu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Duczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję.
Całość wymoczyć razem z pędem? Zanurzyć na parę sekund, czy dłużej? Zrobić roztwór, czy polecieć na ostro i w koncentracie bez rozcieńczania? I czy może to być topsin, a nie Magnicur? Będę mogła po niego pojechać dopiero jutro, a zgnilizna postępuje dosłownie z godziny na godzinę.
Kurczę, no takiej hecy jeszcze nie miałam. Masz pomysł czy to już się zaczęło babrać na roślinie i rozwinęło się w wodzie, czy u mnie jakieś gorsze warunki mogły się zrobić (np. Za mała wentylacja w szklarence).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak w samym roztworze bez rozcieńczenia? :shock:
Moczysz całą sadzonkę na kilkanaście minut w roztworze w stężeniu wg ulotki.

Jeśli chodzi o gnicie, to należy zaznaczyć, że są to korzenie powietrzne zbudowane inaczej niż korzenie główne, a w związku z tym mogą być podatne na gnicie bezpośrednio w wodzie (zwłaszcza u Monstery) Dlatego nie powinno się takich korzeni moczyć w wodzie. Gdybyś od razu wrzuciła tylko do mchu to by inaczej to się potoczyło.

Do czasu zastosowania Magnicuru, wytnij wcześniej jak pisałem wcześniej cały ten korzeń aż do łodygi i obsyp sproszkowanym węglem albo zasklep np. rozgrzanym nożem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Duczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Miałam na myśli koncentrat i roztwór z niego. Nie stosowałam nigdy Magnicuru, z Topsinem czasami udało mi się zaszaleć bez rozcieńczania :D. Kurczę, ja właśnie wszystkie monstery ukorzeniałam w wodzie i było cacy. Ale jak widać do czasu. Może uda mi się jeszcze dzisiaj podjechać po ten Magnicur bo mam niezłego stresa :wink:
Dziękuję za pomoc!
anetade
50p
50p
Od: 22 gru 2016, o 11:08

Post »

Hej!
Potrzebuję Waszej pomocy odnośnie monstery. Mam do przejęcia nieco zmarniały okaz,ale z potencjałem. Z tym że jeżeli chodzi o monstery to nie mam zbyt dużego doświadczenia. Chciałabym tą rośline zciąć aby zachować i ukorzenić ten górny pokrój. Dolne liście są już brązowe i żółkną. Problem,że nie mam pojęcia gdzie ciąć. Czy mogłabym prosić o pomoc? Ponadto, pytanie- czy korzenie powietrzne można skracać?
Czy tu gdzie zaznaczyłam byłoby okej?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
jak jestem czegoś pewna,to jestem pewna siebie.
:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robisz 2 - 3 listne sadzonki. Po odcięciu obsypujesz miejsce cięcia sproszkowanym węglem i czekasz z dzień zanim wsadzisz do wody.

Korzeni powietrznych nie powinno się odcinać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
anetade
50p
50p

Post »

Z tym że nie chciałabym aż tak się rozdrabniać. Jest szansa że roślina ukorzeni się z całej lodygi jeżeli cięcie zrobie za tzw. "Kolankiem" ? Chciałabym zachować caly ten górny pokrój.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duże sadzonki trudno się ukorzeniają, zwłaszcza przy tak dużej roślinie. Możesz spróbować ewentualnie z odkładem powietrznym w okolicach, który zaznaczyłaś. Możesz wziąć wilgotne spagnum, obłożyć dookoła łodygę (najlepiej w okolicach gdzie wychodzą korzenie powietrzne), okryć szczelnie kawałkiem folii i czekać. Spagnum musi być cały czas wilgotne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anetade
50p
50p

Post »

Ok, spagnum zamówione. Jaką folią najlepiej obłożyc? Czy mam delikatnie tą łodygę naciąć? Jeżeli tak to w jaki sposób najlepiej? Czy coś jeszcze jest istotne? Zależy mi aby się ukorzeniła, ma wartość sentymantalną.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma znaczenia jaką folią, może być spożywczą. Możesz też użyć plastikowej doniczki (jak do storczyków) rozciąć do połowy, środek wypełnić spagnum i potem folią. Wyrastające korzenie będą miały nieco więcej przestrzeni.
Łodygi nie potrzeba nacinać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
anetade
50p
50p

Post »

Witam,
Wszystko zrobione zgodnie z zaleceniami. Mam jeszcze pytanie, jak długo mogę czekać na korzenie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”