Początek października jest dosyć ciepły i można nacieszyć się jeszcze promykami słońca.Kwitną dalie i to jest naprawdę radość, bo w ogrodzie co nie co jeszcze kwitnie, ale już dużo skromniej.Dalie za to brylują i dlatego je sadzę u siebie co roku.

Róże też kwitną, zwłaszcza Boscobel w donicy ma kilka ładnych pąków, Lady of Schalott i Charlotte.Lions Rose przywiezionaz działki nie kwitnie ładnie i chyba ją wykopię, a w jej miejsce posadzę inną różę angielską.Niestety te co mi się podobają są w szkółce mistrza, a nie mogę ich zamówić.Spróbuję popatrzeć z niemieckiej szkółki.Wiadomo cena wysoka, ale czasami warto wydać trochę więcej, by cieszyć się w późniejszym okresie.
Grażynko podobno ta dalia jest bardzo poszukiwana i cieżko ją utrafić, bo zdarzają się pomyłki.Moja jest w pełni rasowa:) Mam nadzieję, że ją przezimuję, a jeśli nie to zamówię wiosną kolejną
W poprzednim roku kupiłam dużo czosnków, teraz na narcyzy przyszła pora.
Jeszcze u mnie nie rosły, ciekawe co zakwitnie na wiosnę. Mam taki zamysł, że w 3 donicach będą rosły, a reszta w gruncie.
Dereń za płotem ładnie zmienił kolor liści na buraczkowy.Muszę poczytać o owocach derenia.Podobno można je przerabiać?
Dorotko spróbuję sprowadzić ze szkółki niemieckiej angielki ,bo u nas w Polsce bieda w różach:(
Barbula zakwitła pierwszy raz po dwóch latach ,ładnie się komponuje przy hortensji Phantom w promieniach słońca. U mnie rośnie na glinie o dziwo, ale jest wymieszana z piaskiem.
Oj tak krokusy dają tyle radości wczesną wiosną, ja je uwielbiam.Z przodu domu powtykam, bo tam nic nie posadziłam
Florian a to ci dopiero, też czytałam o pomyłkach, że niełatwo ją dostać
Na szczęście mi się trafił oryginał i jak uda mi się ją przezimować to wyślę Ci co nieco, żebyś mógł ją sklonizować i puścić dalej w obieg:)
Halszko dalie teraz się wdzięczą na rabatach, oby jak najdłużej?
Cebulowe będę sadziła po 15 tym października, by na wiosnę było kolorowo:)
Krysiu tak to w moim ogrodzie, roślinki rosną w siłę. Są coraz większe, a Batsheba jakie długie pędy wypuściła
Nasiona z cynii zbiorę , bo jeszcze takich pastelowych u nas nie widziałam
Cafe au Lait pięknie teraz wygląda.Piszesz ,że Twoja ma środek w różu?
A masz może zdjęcie nierozwiniętego pąka? Może porównamy?
Pozdrawiam i życzę Krysiu ciepełka:)
Alicjo na szczęście ostatnimi dniami było dość ciepło.Posadziłam zawilca różowego i malutką sadzonkę lnu, bo bardzo podoba mi się jak kwitnie w swoim najlepszym czasie taka niebieska chmurka.
Właśnie jestem zainteresowana co robi się z owocami derenia. Tej wiedzy jeszcze nie zgłębiłam. Pozdrawiam miło:)
Aniu warto ją mieć , kwiaty jak talerze

.Polecam Wam dalie ze szkółki holenderskiej, jestem naprawdę zadowolona.Tylko jedna odmiana została pomylona.
Liczę na słonko w październiku, kiedy te wszystkie jesienne kolory mienią się i iskrzą:)
Pyszna dalia Cafe mniam...
Soniu no ja wolę większe kwiaty u dalii, poza tym to miała być inna odmiana, bardziej wysoka, a przez pomyłkę rośnie teraz pod płotem i muszę zaglądać , by ją dojrzeć
Cebule posadzimy, w sumie tylko raz się sadzi , a potem to wyczekiwanie wiosną z nadzieją. Uwielbiam ten czas budzenia się roślin z pozimowego snu.
Warto się pomęczyć z cebulkami:)
Zawilec nowy zakup ...
Jesienne kolorki...
Wrzosy...
Barbula z Phantom
Jesień w słonku to najpiękniejszy obraz dla oczu
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę słonka