W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Aniu, zaglądam...ale szkoda,ze zdjęć nie widzę.
No cóż przyjdę później.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu każdego roku zapraszam do siebie jakieś nowości pomidorowe, są odmiany które zostawiam bo nam smakują, a są tez takie odmiany z którymi się żegnam na dobre. Z pomidorami o nietradycyjnych kolorkach zawsze mam zagwozdkę kiedy są dojrzale kiedy je zerwać :roll:
Przekonałaś mnie do dalii, poszukam tej odmiany. Różyczki nadal u Ciebie obsypane kwiatami, mam nadzieję że wrzesień będzie ciepły i długo będziemy mogły cieszyć się ich kwiatami.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przez ostatnie dwa tygodnie pogoda była różna. Raz deszczyk, a raz słońce, czyli dobrze.Skosiłam trawniki i kupiłam w Brico nowe grabie do trawy.
Zakupiłam też kilka torebek narcyzów i krokusów, bo stwierdziłam, że na wiosnę miło będzie jak będą mnie witać przed wejściem do domu :)
W końcu wykopałam derenia i poszedł za siatkę do sąsiadki, która miała dla niego miejsce.Cieszę się, że go przyjęła, bo będę go podglądała.
W miejsce derenia posadziłam piwonię Karl Rosenfield. W maju zamierzam zobaczyć kwiaty.Mam też do wykopania różę Lions Rose, która przyjechała z działki i nie za bardzo się postarała.
Razem z ostatnim zakupem piwonii do koszyka wpadł nachyłek i jeżówka w kolorze pomarańczowym.

Wczoraj ścięłam kwiatki groszku pachnącego. No tak się ucieszyłam, że mi urósł z tyłu przy płocie. ;:63 W sumie o nim zapomniałam, a on zrobił mi niespodziankę.Chciałabym zamówić nasiona groszków pastelowych od Sarah Raven, ale nie mam pojęcia, czy jest wysyłka do Polski?
A może ktoś ma takie nasiona i chętnie odkupię? ;:88

Alicjo niestety i u mnie od kilku dni zimno się zrobiło i tylko raz pokręciłam się po ogródku, ale szybko uciekłam, bo wiało i nie chciałam się przeziębić.
Dziękuję za pozdrowienia , oj słonko by się przydało ;:3

Obrazek

Ewa oj tak motyle uwielbiają budleje.Normalnie się do niej przyklejają:)
Perovskia to ładny dodatek i jeszcze Barbula zakwitła.

Obrazek

Gosiu ja uwielbiam dalie, teraz będą kwitły do pierwszych przymrozków ;:oj
Dają kolor , a teraz mi tego brakuje. Róże jeszcze sobie kwitną, ale nie tak zjawiskowo jak w czerwcu.
Moje dalie rosną przy płocie i zawsze o coś się opierają, jedna o krzewuszkę:)
Cafe Lait ma grube i sztywne łodygi, na razie sama daje radę.

Obrazek

Dorotko o tak to prawda Cafe au Lait to ciekawa odmiana i ma ogromne kwiaty, a w promieniach słonka nie mogę oderwać oczu.No i jeszcze ta nazwa.
Ja kawoszka od lat ;:215
Silas Marner nie znałam, ale popatrzałam w google i rzeczywiście warta zakupu. Kupiłaś ją od samego mistrza? Czekam na fotki, popatrzę na Twój egzemplarz z przyjemnością :D

Dalia , na którą najdłużej czekałam w końcu zakwitła:)

Obrazek

Aniu- anabuko chyba musisz skorzystać z innej przeglądarki:) Ja tak też kiedyś miałam...
Pozdrawiam:)

Obrazek

Grażynko dokładnie jest teraz taka gama odmian i możliwość wymian z innymi forumowiczami.Można sobie dobrać takie jakie lubisz.Chyba jednak wolę tradycyjne , czerwone pomidorki no i żółte też są smaczne.
Wrzesień chłodny, ale mam nadzieję, że choć trochę słonka wyjdzie zza chmurek ;:3

Obrazek

Barbula...

Obrazek

Nachyłek nowy zakup

Obrazek

Dalia pomyłkowa, ale ładna...

Obrazek

Artemis

Obrazek

Dalia pomponowa

Obrazek

Rosarium Uetersen krzak

Obrazek

Cynie

Obrazek

Hortensje kochane...

Obrazek

Moja zakupy cebulowe na żółto...

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich zaglądających , zdrówka życzę:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Aniu nazwa tej dalii nie za bardzo mnie przekonuje, bo ja kawy w ogóle nie pijam, ale co tam dla tych pięknych kwiatów warto ją mieć :D
Sporo cebulek kupiłaś, a ja tego roku żadnej nie dosadzę, robię większe zakupy cebulowe co dwa lata i wtedy jest szaleństwo sadzenia.
Wprowadzasz zmiany na ogrodzie, rośliny przesadzasz, oby dereń za płotem się spisał i cieszył oczy.
Różyczki jeszcze ładnie wyglądają, moje bardzo sponiewierane przez deszcz. Sprzyjającej pogody życzę na ogrodowe działania.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, Silas Marner kupiłam u Mistrza wiosną 2020 roku. Posadziłam ją w donicy i tak też rosła przez cały ubiegły sezon. Po przeprowadzce, jesienią poszła do gruntu.
Barbula Ci zakwitła? Moja ani nie zakwitła, ani specjalnie nie urosła :( Może jej miejsce nie przypasowało? Albo na glinie nie chce rosnąć. Wiosną zmienię jej miejscówkę.
Fajne narcyzy kupiłaś. Ja w tym roku nie kupiłam żadnych, za to poszalałam z tulipanami, krokusami i czosnkami. Posadziłam trochę ponad 200 sztuk. Mam jeszcze chęć dokupić trochę krokusów, ale poczekam na wyprzedaże, bo w marketach na razie są dosyć drogie.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Aniu, nie mam dalii 'Wizard of Oz' ale na Twoim zdjęciu pięknie i zachęcająco się prezentuje. Mam nadzieję, że kiedyś do mnie trafi. Podobnie jak 'Cafe au Lait', bo jest to hit do bukietów i dekoracji ślubnych nr1! Pewna znajoma florystka zamówiła 100 karp tej dalii. Wszystkie pomylone! Ja nie zrobię tego błędu ale muszę ją zdobyć ;:65
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Aniu,, śliczne różyczki i dalie ;:215 Wszystkie, ale szczególnie urzekła mnie pomponowa ;:167
Hortensje pięknie się prezentują ;:333
Cebulowe zakupy teraz na czasie, będzie pięknie wiosną.
Pozdrawiam cieplutko ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
To wszystko już tak pięknie rośnie w nowym ogrodzie ? ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Hortensje już takie okazałe. Kwiaty cynii masz niepowtarzalne.
Patrzę na Twoją dalię 'Cafe au Lait' i podziwiam.
Mam podobną i myślałam , że to właśnie ona. Ale w tym roku wygląda trochę inaczej.
Jest bardziej biała a środek ma raczej różowy niż kawowy.
Też jest wielka, ale już oryginalnej Cafe nie będę szukać.
Pozdrawiam cieplutko i jeszcze trochę cieplekszych dni życzę. ;:167 ;:79 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Aniu pracy w ogrodzie sporo, a pogoda nie za łaskawa miejmy nadzieję, że weekend jak zapowiadają będzie ładny. Dobrze że deren trafił do sąsiadki bo jakby nie było zawsze możesz go widzieć, a i może podzieli się owocami. Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna ta Dalia Cafe au lait. Już sobie ja zapisałam i będę na nią polować na wiosnę.
Inne dalie też slicz. I róże bardzo ładnie kwitną
Barbula i ja się cieszę. Ciekawe ma te kwiatki. I ten kolor ładny..
Ciekawą piwonie posadzilas. Wciąż dużo działasz. ;:215
Ja też chcę jeszcze słoneczka i ciepelka.
Mam nadzieję ,że jeszcze będzie ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu barbula ma cudny kolor. ;:oj Już miałam na wózku w szkółce, ale się opamiętałam, u mnie na pewno wymarznie. ;:124
Pomyłkowa dalia śliczna, ;:215 szukam takiej o ciemnych liściach, tylko o innym kolorze kwiatów.
Majesty w towarzystwie pięknych hortensji świetnie się prezentuje. ;:138
Trochę sadzenia cebul Cię czeka. ;:173 Wczesne kwitnienia są rekompensatą za jesienny wysiłek.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Początek października jest dosyć ciepły i można nacieszyć się jeszcze promykami słońca.Kwitną dalie i to jest naprawdę radość, bo w ogrodzie co nie co jeszcze kwitnie, ale już dużo skromniej.Dalie za to brylują i dlatego je sadzę u siebie co roku. :D Róże też kwitną, zwłaszcza Boscobel w donicy ma kilka ładnych pąków, Lady of Schalott i Charlotte.Lions Rose przywiezionaz działki nie kwitnie ładnie i chyba ją wykopię, a w jej miejsce posadzę inną różę angielską.Niestety te co mi się podobają są w szkółce mistrza, a nie mogę ich zamówić.Spróbuję popatrzeć z niemieckiej szkółki.Wiadomo cena wysoka, ale czasami warto wydać trochę więcej, by cieszyć się w późniejszym okresie.

Grażynko podobno ta dalia jest bardzo poszukiwana i cieżko ją utrafić, bo zdarzają się pomyłki.Moja jest w pełni rasowa:) Mam nadzieję, że ją przezimuję, a jeśli nie to zamówię wiosną kolejną ;:108
W poprzednim roku kupiłam dużo czosnków, teraz na narcyzy przyszła pora.
Jeszcze u mnie nie rosły, ciekawe co zakwitnie na wiosnę. Mam taki zamysł, że w 3 donicach będą rosły, a reszta w gruncie.
Dereń za płotem ładnie zmienił kolor liści na buraczkowy.Muszę poczytać o owocach derenia.Podobno można je przerabiać?

Obrazek

Dorotko spróbuję sprowadzić ze szkółki niemieckiej angielki ,bo u nas w Polsce bieda w różach:(
Barbula zakwitła pierwszy raz po dwóch latach ,ładnie się komponuje przy hortensji Phantom w promieniach słońca. U mnie rośnie na glinie o dziwo, ale jest wymieszana z piaskiem.
Oj tak krokusy dają tyle radości wczesną wiosną, ja je uwielbiam.Z przodu domu powtykam, bo tam nic nie posadziłam ;:224

Obrazek

Florian a to ci dopiero, też czytałam o pomyłkach, że niełatwo ją dostać ;:oj
Na szczęście mi się trafił oryginał i jak uda mi się ją przezimować to wyślę Ci co nieco, żebyś mógł ją sklonizować i puścić dalej w obieg:)

Obrazek

Halszko dalie teraz się wdzięczą na rabatach, oby jak najdłużej? ;:333
Cebulowe będę sadziła po 15 tym października, by na wiosnę było kolorowo:)

Obrazek

Krysiu tak to w moim ogrodzie, roślinki rosną w siłę. Są coraz większe, a Batsheba jakie długie pędy wypuściła ;:202
Nasiona z cynii zbiorę , bo jeszcze takich pastelowych u nas nie widziałam ;:224
Cafe au Lait pięknie teraz wygląda.Piszesz ,że Twoja ma środek w różu?
A masz może zdjęcie nierozwiniętego pąka? Może porównamy?
Pozdrawiam i życzę Krysiu ciepełka:)

Obrazek

Alicjo na szczęście ostatnimi dniami było dość ciepło.Posadziłam zawilca różowego i malutką sadzonkę lnu, bo bardzo podoba mi się jak kwitnie w swoim najlepszym czasie taka niebieska chmurka.
Właśnie jestem zainteresowana co robi się z owocami derenia. Tej wiedzy jeszcze nie zgłębiłam. Pozdrawiam miło:)

Obrazek

Aniu warto ją mieć , kwiaty jak talerze ;:215 .Polecam Wam dalie ze szkółki holenderskiej, jestem naprawdę zadowolona.Tylko jedna odmiana została pomylona.
Liczę na słonko w październiku, kiedy te wszystkie jesienne kolory mienią się i iskrzą:)

Pyszna dalia Cafe mniam...

Obrazek

Soniu no ja wolę większe kwiaty u dalii, poza tym to miała być inna odmiana, bardziej wysoka, a przez pomyłkę rośnie teraz pod płotem i muszę zaglądać , by ją dojrzeć ;:223
Cebule posadzimy, w sumie tylko raz się sadzi , a potem to wyczekiwanie wiosną z nadzieją. Uwielbiam ten czas budzenia się roślin z pozimowego snu.
Warto się pomęczyć z cebulkami:)

Obrazek

Zawilec nowy zakup ...

Obrazek

Jesienne kolorki...

Obrazek

Wrzosy...

Obrazek

Barbula z Phantom

Obrazek

Jesień w słonku to najpiękniejszy obraz dla oczu ;:167

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę słonka ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co raz coś nowego z roślin jeszcze kupujesz Aniu.
Nowe nachyłki, nowe zawilce. ;:215
I do tego piękna barbula, ;:167 Wrzosy cudne.
Ja je miałam,,ale jak w ubiegłym rok zachciało mi się je przesadzić. tak potem mi padły.I nie mam.Na razie nie kupuję.
Może na drugi rok jakieś nowe miejsce dla nich zrobię, to wówczas kilka kupię.
Jesienne wszystkie kolorki piękna.
pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Już się cieszę na 'Cafe au Lait'. Mam nadzieję, że coś ciekawego znajdziesz dla siebie u mnie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, jeśli Twoja barbula zakwitła po dwóch latach, to może moja też zakwitnie w przyszłym roku? Jest nadzieja ;:108
Ciekawi mnie jakie angielki chcesz zamówić w niemieckiej szkółce? Ja poza rugosami nic nie zamawiam w tym roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”