Ogród zielonej
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Niby mas ogród pełen roslin, ale mimo wszystko wygląda na uładzony.
To efekt sadzenia po kilka roślin. Ja sadząc pojedynczo niestety wprowadziłam chaos na rabaty.
Ale teraz ciężko to poprawić, bo trzeba by cos wyrzucić, a nie umiem się zdecydować
To efekt sadzenia po kilka roślin. Ja sadząc pojedynczo niestety wprowadziłam chaos na rabaty.
Ale teraz ciężko to poprawić, bo trzeba by cos wyrzucić, a nie umiem się zdecydować
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rano ciepło i słonecznie, a od jutra ulewy i chłodno. Mam do posadzenia trzy ogromne karpy piwonii, a prosiłam znajomych o nie przywożenie nowych roślin, bo nie mam pomysłu, gdzie sadzić.
Krysiu dziękuję.
Hortensje kocham bezkrytycznie. Sadzę zawsze w towarzystwie traw lub bylin, żeby jednak cały sezon rabaty nie były tylko zielone. Miałam 31 hortensji, ale jedna malutka Bobo chyba uschła. Rosła w korzeniach żywotnika i zapomniałam o jej podlewaniu. Już czeka kolejna na jej miejsce.
Też przyjadą do mnie nicienie po niedzieli, trzeba zacząć walkę z opuchlakami.
Zastanawiam się, czy mają jakichś naturalnych wrogów, skoro tak trudno się ich pozbyć z ogrodu.
Mam trzy bordowe dalie podarowane i podpisane. Nie jestem pewna czy dzieciaki nie pozmieniały tabliczek.
Mingus Alex

Arabian Night

Filadelfia

Moniko kora sypana od lat na rabaty, zdecydowanie ogranicza chwasty. Widać to doskonale jak przesadzam i rozkopuję jakieś miejsce, od razu chwasty kiełkują. Dwie duże rabaty z krzewami mam obsadzone runianką japońską i tam wcale nie pielę.
Właściwie, to jestem leniwa i nie lubię się przemęczać.

Maryniu dziękuję za miłe słowa.
Wiesz, że hortensje bukietowe kwitną niezawodnie i w dodatku są bezobsługowe. U synowych po kilkanaście sadzę, bo patrzą na moje i też chcą mieć u siebie.
Z kłosami rozplenica Hameln Gold, ona trochę wcześniej zakwita.
Koniec odpoczynku, zaczynam drobny remont i malowanie w domu.

Tereniu miło, że znalazłaś czas zajrzeć do mnie.
Jak zakwita trzydzieści hortensji, to w ogrodzie dominuje biel. Najstarsze mają ponad dwa metry wysokości. Lubię, jak rosną wśród traw i kolorowych bylin.

Małgosiu też mam jakoś mało napędu do forum, ale tyle zawdzięczam forumkom, że jakoś trudno mi się rozstać.
Z pisaniem też u mnie ciężko, choć zaglądam często. Może zacznę jak Marynia wstawiać dużo zdjęć i mało pisać,
ale fotografia nie jest moją mocną stroną.
Po raz pierwszy od czterech lat Magical Moonlight nie ma przypalonych kwiatów.

Lucynko dziękuję,
masz dla mnie zawsze miłe słowa i życzenia. Mnie coś ostatnio leń ogarnia i nie chce mi się pisać,
choć oglądam wszystkie zaprzyjaźnione wątki.
Hortensje przytnę, ponawożę i cieszą kwiatami przez kilka miesięcy. Z bylinami więcej pracy, ale bez nich ogród byłby bez wyrazu. Budleję dostałam w czerwcu w prezencie i wsadziłam w wolne miejsce. Ma dużo cienia za trawami, więc muszę wiosną znaleźć jej słoneczne miejsce, żeby się nie pokładała. Motyli oczywiście pełno.
Dziękuję, już po odpoczynku, w sobotę chłopaki już utrwalali mi kondycję.
Za młodszym biegałam, bo polubił rower. Nie byli dwa tygodnie, więc się stęskniliśmy.

Małgosiu wczoraj właśnie roztrząsałyśmy ze znajomą ile roślin wypadło, a ile wydałyśmy lub wyrzuciłyśmy.
Od jakiegoś czasu ograniczam nowe gatunki, a dzielę to co mam i rośnie niezawodnie. Właśnie szukam miejsca dla rozchodnika Matrona, bo zajmuje ponad metr kwadratowy i muszę go rozgęścić, ale gdzie go upchnę nie mam pojęcia. Stale jakieś dylematy się mnożą, jak ogród już ma kilka lat i rabaty się zagęszczają. Dostałam trzy piwonie i dziś szukałam im miejsca. Nie lubię takich prezentów,
ale przecież nie wyrzucę, to z ogrodu zmarłej cioci.

Krysiu dziękuję.

Też przyjadą do mnie nicienie po niedzieli, trzeba zacząć walkę z opuchlakami.

Mam trzy bordowe dalie podarowane i podpisane. Nie jestem pewna czy dzieciaki nie pozmieniały tabliczek.
Mingus Alex

Arabian Night

Filadelfia

Moniko kora sypana od lat na rabaty, zdecydowanie ogranicza chwasty. Widać to doskonale jak przesadzam i rozkopuję jakieś miejsce, od razu chwasty kiełkują. Dwie duże rabaty z krzewami mam obsadzone runianką japońską i tam wcale nie pielę.

Maryniu dziękuję za miłe słowa.

Z kłosami rozplenica Hameln Gold, ona trochę wcześniej zakwita.
Koniec odpoczynku, zaczynam drobny remont i malowanie w domu.

Tereniu miło, że znalazłaś czas zajrzeć do mnie.

Małgosiu też mam jakoś mało napędu do forum, ale tyle zawdzięczam forumkom, że jakoś trudno mi się rozstać.

Po raz pierwszy od czterech lat Magical Moonlight nie ma przypalonych kwiatów.

Lucynko dziękuję,

Hortensje przytnę, ponawożę i cieszą kwiatami przez kilka miesięcy. Z bylinami więcej pracy, ale bez nich ogród byłby bez wyrazu. Budleję dostałam w czerwcu w prezencie i wsadziłam w wolne miejsce. Ma dużo cienia za trawami, więc muszę wiosną znaleźć jej słoneczne miejsce, żeby się nie pokładała. Motyli oczywiście pełno.
Dziękuję, już po odpoczynku, w sobotę chłopaki już utrwalali mi kondycję.

Małgosiu wczoraj właśnie roztrząsałyśmy ze znajomą ile roślin wypadło, a ile wydałyśmy lub wyrzuciłyśmy.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu ale masz ładne dalie i to w kolorze czerwonym, który omijam w ogrodzie, zupełnie niepotrzebnie
A ta dalia kaktusowa co to za odmiana?
Ja też staram się przy hortensjach sadzić coś kolorowego.Podoba mi się kompozycja z werbeną patagońską.Nie dziwię się, że Twoje dzieci chcą osiągnąć taki sam piękny efekt hortensji.
Cudnie kwitną u Ciebie naokoło ścieżki.
Ciekawe co to za kolory piwonii dostałaś w prezencie.Na wiosnę przytuptam zobaczyć jak zakwitły
Miłego tygodnia Soniu

Ja też staram się przy hortensjach sadzić coś kolorowego.Podoba mi się kompozycja z werbeną patagońską.Nie dziwię się, że Twoje dzieci chcą osiągnąć taki sam piękny efekt hortensji.
Cudnie kwitną u Ciebie naokoło ścieżki.
Ciekawe co to za kolory piwonii dostałaś w prezencie.Na wiosnę przytuptam zobaczyć jak zakwitły

Miłego tygodnia Soniu

- cyma2704
Pada mocno, prognoza się sprawdziła. Fachowcy od remontu mają szewski poniedziałek, nie pojawili się.
Aniu dziękuję.
Tydzień ma być deszczowy, więc czeka mnie siedzenie w domu.
Różowa dalia to prawdopodobnie 'Park Princess', kupiona pod nazwą różowa.
Czerwone mam przez przypadek.
Miała być jedna dla towarzystwa berberysowi, a dostałam kilka.
Niestety patagońskiej się pozbywam, zostaje słabo się rozsiewająca werbena rigida. Jest niska, ale wcześniej kwitnie i łatwiej ją wpasować w istniejące nasadzenia.
Ma być jedna biała piwonia i dwie w różnych odcieniach różu. Oby tylko zakwitły, karpy ogromne.

Aniu dziękuję.

Różowa dalia to prawdopodobnie 'Park Princess', kupiona pod nazwą różowa.

Czerwone mam przez przypadek.

Niestety patagońskiej się pozbywam, zostaje słabo się rozsiewająca werbena rigida. Jest niska, ale wcześniej kwitnie i łatwiej ją wpasować w istniejące nasadzenia.
Ma być jedna biała piwonia i dwie w różnych odcieniach różu. Oby tylko zakwitły, karpy ogromne.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Przepiękne dalijki.Najbardziej mi się spodobała Arabian Night.
Jeżówki śliczne.
Moja Gren Jewel przepadła po zimie.

Hortensje to zawsze piękne.
Werbena i cleome pięknie kwitną.Te ostatnie sialam ale w ogóle mi nie wyszyły.
Pozdrawiam cieplutko

- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Soniu super zestawienia w ogrodzie ty robisz jakiś plan zanim posadzisz bo ja tylko trochę patrzę na wysokości jakie będą ale o kolorystyce i formie zapominam. 

- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Soniu hortensje wyglądają zjawiskowo
Mam chyba u Diamont wielki pęd i chyba go wytnę na próbę może uda się go ukorzenić? przy dużym krzaku nie będzie uszczerku
żałuję, że nie zamówiłam też tych niceni, teraz to już chyba za późno?
Dalie piękne, ale mnie zauroczył ten biały rozczochraniec
Trawa Red Baron z rozchodnikiem ładnie się komponuję, i wszystkie Twoje różyczki twardo trzymają główki do góry, takie właśnie lubię
a kupiłam co? angielki , które raczej je chylą do dołu 
Pozdrawiam cieplutko

Mam chyba u Diamont wielki pęd i chyba go wytnę na próbę może uda się go ukorzenić? przy dużym krzaku nie będzie uszczerku

Dalie piękne, ale mnie zauroczył ten biały rozczochraniec

Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Soniu, gdzie się podziewasz? Piękne dalie i jeżowki, i różyczki i wszystkie inne kwiaty
Piszesz, że chcesz się pozbyć werbeny patagońskiej zastanawiam się dlaczego
Moja od Ciebie ładnie kwitnie, mam nadzieję, że zdąży zawiązać nasiona. Orlaja przekwitła i udało mi się zebrać sporo nasion, pewnie przy okazji część sie wysypała na glebę. Nie pamiętam czy gdybym zostawiła korzenie orlai to odbije wiosną? Czy trzeba je teraz usunąć? A werbeny? Co roku wyrastają nowe rośliny a stare należy wyrwać?
Miłej niedzieli Soniu

Piszesz, że chcesz się pozbyć werbeny patagońskiej zastanawiam się dlaczego

Miłej niedzieli Soniu

- cyma2704
Zakończyłam remont w domu, choć czeka mnie jeszcze kilka dni pracy z porządkowaniem rzeczy i sprzątaniem. Wczoraj M zainstalował mi komputer. Mogę wrócić do aktywności forumowej.
Padało prawie przez dwa tygodnie. Hortensje po raz pierwszy nie mają przypalonych kwiatostanów.

Aniu dziękuję za miłe słowa.
Dalia Arabian Night niecałkowicie rozwinięta jest bardzo ciemna, prawdziwa noc.
Kloeome najlepiej wschodzą, jak się wysieją jesienią. Chyba muszą być świeże nasiona.
Hortensje w tym roku wyjątkowo dorodne, mają pod dostatkiem wilgoci i chłód też im służy.
Moje Green Jewel marniutkie, więc dokupiłam dwie sztuki, żeby je było widać na rabacie.

Jolu ja i plan.
Przesadzam aż dojdę do takiego momentu, że mnie rabata zadowala. Choć za dwa, trzy lata znowu mam inną koncepcję i cała zabawa od nowa.
Teraz już mniej zmian, bo rozmnażam te rośliny, które dobrze rosną i nimi obsadzam kolejne miejsca.

Halinko mam nadzieję, że nie odcięłaś długiego pędu hortensji.
Łatwiej ukorzenić metodą odkładu, niż samodzielny długi pęd.
Nicienie najlepiej aplikować w sierpniu. Zlaliśmy nimi trawnik i rabaty gdzie było najwięcej liści pogryzionych przez opuchlaki.
Biała dalia ma trudne stanowisko, ponieważ dereń ją trochę zacienia, ale i tak ładnie kwitnie.
Red Baron mam w pięciu miejscach i już planuję wiosną na kolejne stanowisko.
Jedna kępa jest mocno zagęszczona, więc aż się prosi o podzielenie.
Dziękuję za pozdrowienia.

Halszko dziękuję.
Miałam remont w domu, więc komputer schowany w garderobie, odpoczywał.
Mam setki siewek werbeny patagońskiej co roku, już nie mam siły ich pielić.
Jeden raz w ciągu dziewięciu lat ogrodowania werbena przeżyła i wtedy dużo szybciej zakwitła.
U mnie orlaja już wzeszła, siewki mają około 3 centry.
Z zimowaniem orlai nie mam doświadczenia, ponieważ w ubiegłym roku wszystkie wykopałam jesienią.

Padało prawie przez dwa tygodnie. Hortensje po raz pierwszy nie mają przypalonych kwiatostanów.

Aniu dziękuję za miłe słowa.

Kloeome najlepiej wschodzą, jak się wysieją jesienią. Chyba muszą być świeże nasiona.

Hortensje w tym roku wyjątkowo dorodne, mają pod dostatkiem wilgoci i chłód też im służy.
Moje Green Jewel marniutkie, więc dokupiłam dwie sztuki, żeby je było widać na rabacie.

Jolu ja i plan.

Halinko mam nadzieję, że nie odcięłaś długiego pędu hortensji.

Nicienie najlepiej aplikować w sierpniu. Zlaliśmy nimi trawnik i rabaty gdzie było najwięcej liści pogryzionych przez opuchlaki.
Biała dalia ma trudne stanowisko, ponieważ dereń ją trochę zacienia, ale i tak ładnie kwitnie.

Dziękuję za pozdrowienia.

Halszko dziękuję.

U mnie orlaja już wzeszła, siewki mają około 3 centry.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj Soniu 
Piękne masz hortensje i to prawda, że dzięki długotrwałym opadom deszczu kwiatostany są czyste i nie podsychają.W poprzednim roku moja jedna z Vanilek wyglądała jak uschnięta.
Twoje rabaty tak czyste, wypielęgnowane, naprawdę podziwiam Twój zapał
Pozdrawiam w piękną, słoneczną niedzielę

Piękne masz hortensje i to prawda, że dzięki długotrwałym opadom deszczu kwiatostany są czyste i nie podsychają.W poprzednim roku moja jedna z Vanilek wyglądała jak uschnięta.
Twoje rabaty tak czyste, wypielęgnowane, naprawdę podziwiam Twój zapał

Pozdrawiam w piękną, słoneczną niedzielę

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu, ogród cudny
Co to za fioletowe kwiatki na ostatniej fotce? Przed zawilcami rosną?
Moje rozplenice porosły wielkie ale nie kwitną.

Moje rozplenice porosły wielkie ale nie kwitną.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Soniu witam i serdecznie pozdrawiam
Obie kochamy sie w hortensjach i cieszymy gdy aura im sprzyja.
Faktycznie... w ub sezonie chyba ze 2 odmiany miały lekko przypalone kwiatostany ale najczęściej dotyczy to tych o dużych stożkowych zbudowanych tylko z kwiatów płonnych.
Wiechowate lepiej sobie radzę w takie szalone upały ale w tym roku wszystkie są cudne
Kępy traw wspaniale komponują się przy hortensjach i ja też zaczęłam "utykać je " blisko nich.
Bardzo ładnie rozrasta Ci się Imperata cylindryczna 'Red Baron' - moja po przeniesieniu z poprzedniej działki niewiele przyrasta i nie wiem czego jej brak ???
Po niedzieli ma być powrót lata więc życzę miłej pracy na działce i zawsze tak pięknych widoków jakie na serwujesz.
Obie kochamy sie w hortensjach i cieszymy gdy aura im sprzyja.
Faktycznie... w ub sezonie chyba ze 2 odmiany miały lekko przypalone kwiatostany ale najczęściej dotyczy to tych o dużych stożkowych zbudowanych tylko z kwiatów płonnych.
Wiechowate lepiej sobie radzę w takie szalone upały ale w tym roku wszystkie są cudne

Kępy traw wspaniale komponują się przy hortensjach i ja też zaczęłam "utykać je " blisko nich.
Bardzo ładnie rozrasta Ci się Imperata cylindryczna 'Red Baron' - moja po przeniesieniu z poprzedniej działki niewiele przyrasta i nie wiem czego jej brak ???
Po niedzieli ma być powrót lata więc życzę miłej pracy na działce i zawsze tak pięknych widoków jakie na serwujesz.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, czytam, że u Ciebie też deszczu nie brakowało, choć nie możesz narzekać, bo hortensje rzeczywiście prześlicznie się prezentują.
A Tobie nie było żal doglądać remontu. Najważniejsze, że już ukończony i teraz więcej uwagi poświęcisz ogrodowi, który ciągle jest bardzo kolorowy.
Wracają letnie temperatury i słoneczne dni,
tylko noce już raczej chłodne, ale w nocy się śpi.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia.

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Soniu Twoje zdjęcia w pełni obrazują wielką miłość Właścicielki ogrodu do hortensji!
W dobranym towarzystwie innych roślin z godnością prezentują się na ogrodowych rabatach!
Zapowiada się pogodny tydzień
!Oby prognozy się sprawdziły!Miłego!

Zapowiada się pogodny tydzień

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Bosz..
U Ciebie wszystko rośnie jak na dopalaczach.
U mnie rośliny do takich rozmiarów dochodzą latami.
Ale może to i dobrze?
I tak mam za ciasno, co by to było, gdyby nagle zaczęło się tak rozrastać?
Tylko czasem smutno, że idzie się do ogrodniczego i niczego nie chce się kupić, albo nie wolno.
Bo ogrodowe zakupy uwielbiam.

U Ciebie wszystko rośnie jak na dopalaczach.
U mnie rośliny do takich rozmiarów dochodzą latami.
Ale może to i dobrze?
I tak mam za ciasno, co by to było, gdyby nagle zaczęło się tak rozrastać?
Tylko czasem smutno, że idzie się do ogrodniczego i niczego nie chce się kupić, albo nie wolno.
Bo ogrodowe zakupy uwielbiam.