Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Niby mas ogród pełen roslin, ale mimo wszystko wygląda na uładzony.
To efekt sadzenia po kilka roślin. Ja sadząc pojedynczo niestety wprowadziłam chaos na rabaty.
Ale teraz ciężko to poprawić, bo trzeba by cos wyrzucić, a nie umiem się zdecydować
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rano ciepło i słonecznie, a od jutra ulewy i chłodno. Mam do posadzenia trzy ogromne karpy piwonii, a prosiłam znajomych o nie przywożenie nowych roślin, bo nie mam pomysłu, gdzie sadzić. ;:145

Krysiu dziękuję. ;:196 Hortensje kocham bezkrytycznie. Sadzę zawsze w towarzystwie traw lub bylin, żeby jednak cały sezon rabaty nie były tylko zielone. Miałam 31 hortensji, ale jedna malutka Bobo chyba uschła. Rosła w korzeniach żywotnika i zapomniałam o jej podlewaniu. Już czeka kolejna na jej miejsce.
Też przyjadą do mnie nicienie po niedzieli, trzeba zacząć walkę z opuchlakami. ;:134 Zastanawiam się, czy mają jakichś naturalnych wrogów, skoro tak trudno się ich pozbyć z ogrodu.
Mam trzy bordowe dalie podarowane i podpisane. Nie jestem pewna czy dzieciaki nie pozmieniały tabliczek.

Mingus Alex
Obrazek

Arabian Night
Obrazek

Filadelfia
Obrazek

Obrazek

Moniko kora sypana od lat na rabaty, zdecydowanie ogranicza chwasty. Widać to doskonale jak przesadzam i rozkopuję jakieś miejsce, od razu chwasty kiełkują. Dwie duże rabaty z krzewami mam obsadzone runianką japońską i tam wcale nie pielę. ;:215 Właściwie, to jestem leniwa i nie lubię się przemęczać. :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Wiesz, że hortensje bukietowe kwitną niezawodnie i w dodatku są bezobsługowe. U synowych po kilkanaście sadzę, bo patrzą na moje i też chcą mieć u siebie.
Z kłosami rozplenica Hameln Gold, ona trochę wcześniej zakwita.
Koniec odpoczynku, zaczynam drobny remont i malowanie w domu. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu miło, że znalazłaś czas zajrzeć do mnie. ;:196 Jak zakwita trzydzieści hortensji, to w ogrodzie dominuje biel. Najstarsze mają ponad dwa metry wysokości. Lubię, jak rosną wśród traw i kolorowych bylin. ;:108

Obrazek

Obrazek

Małgosiu też mam jakoś mało napędu do forum, ale tyle zawdzięczam forumkom, że jakoś trudno mi się rozstać. ;:131 Z pisaniem też u mnie ciężko, choć zaglądam często. Może zacznę jak Marynia wstawiać dużo zdjęć i mało pisać, :D ale fotografia nie jest moją mocną stroną.
Po raz pierwszy od czterech lat Magical Moonlight nie ma przypalonych kwiatów. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 masz dla mnie zawsze miłe słowa i życzenia. Mnie coś ostatnio leń ogarnia i nie chce mi się pisać, :oops: choć oglądam wszystkie zaprzyjaźnione wątki.
Hortensje przytnę, ponawożę i cieszą kwiatami przez kilka miesięcy. Z bylinami więcej pracy, ale bez nich ogród byłby bez wyrazu. Budleję dostałam w czerwcu w prezencie i wsadziłam w wolne miejsce. Ma dużo cienia za trawami, więc muszę wiosną znaleźć jej słoneczne miejsce, żeby się nie pokładała. Motyli oczywiście pełno.
Dziękuję, już po odpoczynku, w sobotę chłopaki już utrwalali mi kondycję. ;:306 Za młodszym biegałam, bo polubił rower. Nie byli dwa tygodnie, więc się stęskniliśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu wczoraj właśnie roztrząsałyśmy ze znajomą ile roślin wypadło, a ile wydałyśmy lub wyrzuciłyśmy. :shock: Od jakiegoś czasu ograniczam nowe gatunki, a dzielę to co mam i rośnie niezawodnie. Właśnie szukam miejsca dla rozchodnika Matrona, bo zajmuje ponad metr kwadratowy i muszę go rozgęścić, ale gdzie go upchnę nie mam pojęcia. Stale jakieś dylematy się mnożą, jak ogród już ma kilka lat i rabaty się zagęszczają. Dostałam trzy piwonie i dziś szukałam im miejsca. Nie lubię takich prezentów, ;:131 ale przecież nie wyrzucę, to z ogrodu zmarłej cioci.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu ale masz ładne dalie i to w kolorze czerwonym, który omijam w ogrodzie, zupełnie niepotrzebnie ;:oj A ta dalia kaktusowa co to za odmiana?
Ja też staram się przy hortensjach sadzić coś kolorowego.Podoba mi się kompozycja z werbeną patagońską.Nie dziwię się, że Twoje dzieci chcą osiągnąć taki sam piękny efekt hortensji.
Cudnie kwitną u Ciebie naokoło ścieżki.
Ciekawe co to za kolory piwonii dostałaś w prezencie.Na wiosnę przytuptam zobaczyć jak zakwitły ;:108

Miłego tygodnia Soniu ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada mocno, prognoza się sprawdziła. Fachowcy od remontu mają szewski poniedziałek, nie pojawili się. ;:223

Aniu dziękuję. ;:196 Tydzień ma być deszczowy, więc czeka mnie siedzenie w domu. ;:222
Różowa dalia to prawdopodobnie 'Park Princess', kupiona pod nazwą różowa. ;:306
Czerwone mam przez przypadek. ;:173 Miała być jedna dla towarzystwa berberysowi, a dostałam kilka.
Niestety patagońskiej się pozbywam, zostaje słabo się rozsiewająca werbena rigida. Jest niska, ale wcześniej kwitnie i łatwiej ją wpasować w istniejące nasadzenia.
Ma być jedna biała piwonia i dwie w różnych odcieniach różu. Oby tylko zakwitły, karpy ogromne. ;:202
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Przepiękne dalijki.Najbardziej mi się spodobała Arabian Night.
Jeżówki śliczne.
Moja Gren Jewel przepadła po zimie. :twisted:
Hortensje to zawsze piękne.
Werbena i cleome pięknie kwitną.Te ostatnie sialam ale w ogóle mi nie wyszyły.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu super zestawienia w ogrodzie ty robisz jakiś plan zanim posadzisz bo ja tylko trochę patrzę na wysokości jakie będą ale o kolorystyce i formie zapominam. ;:138
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu hortensje wyglądają zjawiskowo ;:215
Mam chyba u Diamont wielki pęd i chyba go wytnę na próbę może uda się go ukorzenić? przy dużym krzaku nie będzie uszczerku ;:306 żałuję, że nie zamówiłam też tych niceni, teraz to już chyba za późno?
Dalie piękne, ale mnie zauroczył ten biały rozczochraniec ;:333 Trawa Red Baron z rozchodnikiem ładnie się komponuję, i wszystkie Twoje różyczki twardo trzymają główki do góry, takie właśnie lubię ;:138 a kupiłam co? angielki , które raczej je chylą do dołu ;:223
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:168
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, gdzie się podziewasz? Piękne dalie i jeżowki, i różyczki i wszystkie inne kwiaty ;:215
Piszesz, że chcesz się pozbyć werbeny patagońskiej zastanawiam się dlaczego ;:7 Moja od Ciebie ładnie kwitnie, mam nadzieję, że zdąży zawiązać nasiona. Orlaja przekwitła i udało mi się zebrać sporo nasion, pewnie przy okazji część sie wysypała na glebę. Nie pamiętam czy gdybym zostawiła korzenie orlai to odbije wiosną? Czy trzeba je teraz usunąć? A werbeny? Co roku wyrastają nowe rośliny a stare należy wyrwać?

Miłej niedzieli Soniu :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakończyłam remont w domu, choć czeka mnie jeszcze kilka dni pracy z porządkowaniem rzeczy i sprzątaniem. Wczoraj M zainstalował mi komputer. Mogę wrócić do aktywności forumowej.

Padało prawie przez dwa tygodnie. Hortensje po raz pierwszy nie mają przypalonych kwiatostanów. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję za miłe słowa. ;:196 Dalia Arabian Night niecałkowicie rozwinięta jest bardzo ciemna, prawdziwa noc. ;:215
Kloeome najlepiej wschodzą, jak się wysieją jesienią. Chyba muszą być świeże nasiona. ;:218
Hortensje w tym roku wyjątkowo dorodne, mają pod dostatkiem wilgoci i chłód też im służy.
Moje Green Jewel marniutkie, więc dokupiłam dwie sztuki, żeby je było widać na rabacie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu ja i plan. :;230 Przesadzam aż dojdę do takiego momentu, że mnie rabata zadowala. Choć za dwa, trzy lata znowu mam inną koncepcję i cała zabawa od nowa. ;:173 Teraz już mniej zmian, bo rozmnażam te rośliny, które dobrze rosną i nimi obsadzam kolejne miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko mam nadzieję, że nie odcięłaś długiego pędu hortensji. ;:185 Łatwiej ukorzenić metodą odkładu, niż samodzielny długi pęd.
Nicienie najlepiej aplikować w sierpniu. Zlaliśmy nimi trawnik i rabaty gdzie było najwięcej liści pogryzionych przez opuchlaki.
Biała dalia ma trudne stanowisko, ponieważ dereń ją trochę zacienia, ale i tak ładnie kwitnie. ;:215 Red Baron mam w pięciu miejscach i już planuję wiosną na kolejne stanowisko. ;:306 Jedna kępa jest mocno zagęszczona, więc aż się prosi o podzielenie. :D
Dziękuję za pozdrowienia. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Miałam remont w domu, więc komputer schowany w garderobie, odpoczywał. :wink: Mam setki siewek werbeny patagońskiej co roku, już nie mam siły ich pielić. ;:223 Jeden raz w ciągu dziewięciu lat ogrodowania werbena przeżyła i wtedy dużo szybciej zakwitła.
U mnie orlaja już wzeszła, siewki mają około 3 centry. ;:215 Z zimowaniem orlai nie mam doświadczenia, ponieważ w ubiegłym roku wszystkie wykopałam jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Soniu :)

Piękne masz hortensje i to prawda, że dzięki długotrwałym opadom deszczu kwiatostany są czyste i nie podsychają.W poprzednim roku moja jedna z Vanilek wyglądała jak uschnięta.
Twoje rabaty tak czyste, wypielęgnowane, naprawdę podziwiam Twój zapał ;:138

Pozdrawiam w piękną, słoneczną niedzielę ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ogród cudny ;:63 Co to za fioletowe kwiatki na ostatniej fotce? Przed zawilcami rosną?
Moje rozplenice porosły wielkie ale nie kwitną. :(
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu witam i serdecznie pozdrawiam
Obie kochamy sie w hortensjach i cieszymy gdy aura im sprzyja.
Faktycznie... w ub sezonie chyba ze 2 odmiany miały lekko przypalone kwiatostany ale najczęściej dotyczy to tych o dużych stożkowych zbudowanych tylko z kwiatów płonnych.
Wiechowate lepiej sobie radzę w takie szalone upały ale w tym roku wszystkie są cudne :)
Kępy traw wspaniale komponują się przy hortensjach i ja też zaczęłam "utykać je " blisko nich.
Bardzo ładnie rozrasta Ci się Imperata cylindryczna 'Red Baron' - moja po przeniesieniu z poprzedniej działki niewiele przyrasta i nie wiem czego jej brak ???
Po niedzieli ma być powrót lata więc życzę miłej pracy na działce i zawsze tak pięknych widoków jakie na serwujesz.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, czytam, że u Ciebie też deszczu nie brakowało, choć nie możesz narzekać, bo hortensje rzeczywiście prześlicznie się prezentują. ;:215 ;:303 A Tobie nie było żal doglądać remontu. Najważniejsze, że już ukończony i teraz więcej uwagi poświęcisz ogrodowi, który ciągle jest bardzo kolorowy. ;:138 Wracają letnie temperatury i słoneczne dni, ;:333 tylko noce już raczej chłodne, ale w nocy się śpi. ;:19

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu Twoje zdjęcia w pełni obrazują wielką miłość Właścicielki ogrodu do hortensji! ;:138 ;:215 W dobranym towarzystwie innych roślin z godnością prezentują się na ogrodowych rabatach! ;:63
Zapowiada się pogodny tydzień ;:333 !Oby prognozy się sprawdziły!Miłego! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bosz.. ;:173
U Ciebie wszystko rośnie jak na dopalaczach.
U mnie rośliny do takich rozmiarów dochodzą latami.
Ale może to i dobrze?
I tak mam za ciasno, co by to było, gdyby nagle zaczęło się tak rozrastać?
Tylko czasem smutno, że idzie się do ogrodniczego i niczego nie chce się kupić, albo nie wolno.
Bo ogrodowe zakupy uwielbiam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”