Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Część liści wygląda tak jak na zdjęciu, nowe przyrosty wyglądają na zdrowe przez jakiś czas. Zmiany są tylko na 5 kupnych sadzonkach. Arbuzy sadzone z moich sadzonek rosną na razie zdrowo.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Arbuzy rosną coraz większe

Dwa na jednym pędzie .

Za 3 dni jak pogoda pozwoli podleje je magiczną siła do ogórków.
Wokan , ty czym nawozisz arbuzy ?

Dwa na jednym pędzie .

Za 3 dni jak pogoda pozwoli podleje je magiczną siła do ogórków.
Wokan , ty czym nawozisz arbuzy ?
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już niczym nie nawożę. Raz, że nie jestem fizycznie i mobilnie w stanie tego dokonaćrolnik90 pisze:Wokan , ty czym nawozisz arbuzy ?

Ostatnie nawożenie, jak jeszcze mogłem dojść do redliny, zrobiłem czerwonym Kristalonem.
Teraz już muszą sobie radzić same, ale papu mają sporo, bo podczas przygotowywania w maju stanowiska zasiliłem dość mocno glebę azofoską.
U Ciebie jak zwykle Złoto Wolicy piękne

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Co rwać jako pierwsze?
Rosario z 10.06 czy asahi miyako 12.06
Planowalem tak na piątek
Rosario by mial 36dni a miyako 34dni. A może za wcześnie
Oczywiscie bedzie test ściskania ale regularnie podlewam i mogą być napompowane.
Ile dojrzewa orangeglo?
Rosario z 10.06 czy asahi miyako 12.06
Planowalem tak na piątek

Rosario by mial 36dni a miyako 34dni. A może za wcześnie
Oczywiscie bedzie test ściskania ale regularnie podlewam i mogą być napompowane.
Ile dojrzewa orangeglo?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

niż40 dni , ale to zależy od odmiany .
brodus , ładne arbuzy i tak lużno .

U mnie gąszcz . Wczoraj trochę przerzedziłam , przy okazji wyrwałam kilka sporych
zawiązek .

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak by ktoś chciał zobaczyć jak to rosną arbuzy na dolnym Śląsku ,dodam że mam też nasiona od wokalna https://youtu.be/TL4_iFWW5_o
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Dziś udało mi się jakoś dotrzeć na działkę i strzelić parę fotek arbuzom, do których mogłem dojść.
Arbuzowisko jest już tak gęste, że pędy miejscami tworzą kilka poziomów w pionie
Do tego są tak długie, że owoce odmian z dalszego rzędu pojawiają się po drugiej stronie uprawy

Cream of Sascatchewan:

Asahi Miyako:

Zamaskowane Złoto Wolicy:

Nie mogę namierzyć na polu żadnego Rosario i Moon and Star, ale w tej gęstwinie cokolwiek ciężko wypatrzyć
Za to widziałem dwie "ciemne Alibaby" z nasion kupionych 3 lata temu na Allegro (miały to być zwykłe Alibaby, ale chyba coś się sprzedawcy pokrzyżowało), co mnie bardzo cieszy, bo 2 lata temu okazały się bardzo smaczne - lepsze nawet od oryginału.
Arbuzowisko jest już tak gęste, że pędy miejscami tworzą kilka poziomów w pionie

Do tego są tak długie, że owoce odmian z dalszego rzędu pojawiają się po drugiej stronie uprawy

Cream of Sascatchewan:

Asahi Miyako:

Zamaskowane Złoto Wolicy:

Nie mogę namierzyć na polu żadnego Rosario i Moon and Star, ale w tej gęstwinie cokolwiek ciężko wypatrzyć

Za to widziałem dwie "ciemne Alibaby" z nasion kupionych 3 lata temu na Allegro (miały to być zwykłe Alibaby, ale chyba coś się sprzedawcy pokrzyżowało), co mnie bardzo cieszy, bo 2 lata temu okazały się bardzo smaczne - lepsze nawet od oryginału.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gumis, obejrzałam Twój filmik na tubie, te "żółte przebarwienia" co masz na liściach arbuzów nie wymagają żadnych oprysków, bo to są liście odmiany Złoto Wolicy i to jest ich cecha charakterystyczna. Takie mają być i takie będą, chyba że je spryskasz zieloną farbą ;)
Bardzo ładne masz arbuzowisko
A propos Złota Wolicy - ktoś tu kiedyś pytał "kto wymyśla takie nazwy" - ja myślę, że ten, kto stworzył odmianę. Złoto Wolicy zostało wyprodukowane w miejscowości Wolica, a że jest to arbuz o żółtej skórce, to stał się "Złotem".
Bardzo ładne masz arbuzowisko

A propos Złota Wolicy - ktoś tu kiedyś pytał "kto wymyśla takie nazwy" - ja myślę, że ten, kto stworzył odmianę. Złoto Wolicy zostało wyprodukowane w miejscowości Wolica, a że jest to arbuz o żółtej skórce, to stał się "Złotem".
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Wokan, pole arbuzowe jak marzenie
Chyba będziesz musiał rwać w tym roku na wyczucie, ale pewnie znów będziesz wywozić to dziesiątkami lub setkami kilogramów 

Ja wy to kurde robicie ze macie taki gąszcz już i takie owoce 
U mnie z 45 krzaków nie dość że niektóre dopiero się zabrały, owoców mam może z 7 i to nie większe niż pomelo. Jedynie w szklarni mam 3 ładne owocki.
Ale pewnie to przez to że za obróbkę pola wziąłem się dopiero gdzieś w kwietniu, bez żadnego nawozu. No nic.. W przyszłym roku będzie lepiej mam nadzieje

U mnie z 45 krzaków nie dość że niektóre dopiero się zabrały, owoców mam może z 7 i to nie większe niż pomelo. Jedynie w szklarni mam 3 ładne owocki.
Ale pewnie to przez to że za obróbkę pola wziąłem się dopiero gdzieś w kwietniu, bez żadnego nawozu. No nic.. W przyszłym roku będzie lepiej mam nadzieje

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czy ktoś z bardziej wtajemniczonych arbuzowych specjalistów podpowie mi co może być przyczyną żółknięcia liści ?

Na pewno to nie fuzarioza
Choroby grzybowe odrzucam , dodatkowo robiłem tydzień temu oprysk topsinu.
Liść żółknie ale nie więdnie , dodatkowo czy u was też usychają liście przy początku krzaka ? Nie jest tego dużo , może 2-3 liście , ale nie pamiętam jak to było umnie dwa lata temu .

Na pewno to nie fuzarioza

Choroby grzybowe odrzucam , dodatkowo robiłem tydzień temu oprysk topsinu.
Liść żółknie ale nie więdnie , dodatkowo czy u was też usychają liście przy początku krzaka ? Nie jest tego dużo , może 2-3 liście , ale nie pamiętam jak to było umnie dwa lata temu .
Piotr