Ustronie pod Miedzą cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ustronie pod Miedzą cz.3

Post »

Moniko, działeczkę masz jak bombonierka, cukiereczek, no cud natury i ludzkiej pracy po prostu! Brawo, brawo, brawo! U nas przymrozki zniechęcają do siania i wszelkiej pracy ogrodowej :(
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To już takie warzywka masz ;:224 ;:224
Ja jeszcze nic. Zimno coraz....A teraz przymrozki .Wszystko zniechęca.
Piękne kwitnienia wiosenne. ;:215
Świetne to koło i te niebieściuchne kwiatuszki. Tak sielsko, ślicznie :)
Anielanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2019, o 12:46

Post »

Shire pisze: Anielanna, dziękuję. ;:167 To bardzo miło przeczytać takie słowa. Napiszesz coś więcej o swoich działaniach, co uprawiasz- działkę, swój ogród przy domu, ile lat? A może założysz wątek? Zachęcam, to fajne przede wszystkim dla siebie, żeby potem wracać, jak było kiedyś. Ja nawet nie wiem, kiedy minęło te 7 lat, właśnie zaczęliśmy 8 sezon.
Kilka lat temu kupiliśmy z mężem działkę budowlaną na wsi, wcześniej rolną, obsiewaną uprawami rolniczymi i - nad czym ubolewam - opryskami - do jesieni 2018. W tym roku rozpoczynam 3 sezon warzywnika. Wcześniej zbierałam doświadczenie pomagając w ogrodzie babci i mamy. Pielenie mam we krwi ;:306 00
8 sezon - jestem pełna podziwu dla uzyskanego efektu. I ta zielenina, tak żywa, aż kusi, by sięgnąć na grządkę i skubnąć tu listeczek, tu rzodkieweczkę... U mnie jeszcze pustki na grządkach, ziemia kwaśna, szpinakowi niechętna, tylko groszki i bób główki wychyliły, sałaty z własnej rozsady też już trafiły na ziąb. Dziś w nocy w mojej okolicy (też Wielkopolska, okolice Kościana) temperatura -3 st. przepowiadana. Myślę, że Twoje okrycie kwitnących porzeczek pozwoli im przetrwać :uszy
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko naoglądałam się u Ciebie tych dorodnych upraw doniczkowych ;:oj i zapragnęłam też tak mieć ;:173
Więc dziś od rana z zapałem wyciągam moje balie, kany i donice ;:3
Do balii chce wsadzić głównie mięty... czy przezimują ?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dzień dobry. ;:3
Słoneczko nas rozpieszcza, a u mnie tyle nowości, że nie wiem od czego zacząć i nie jestem w stanie pokazać wszystkich zdjęć, bo mam z ich kilkaset... :shock: ;:124

Zacznę więc od tego, że miło mi, iż do mnie zaglądacie.
Ogródek sobie radzi i właśnie wybuchnął wiosną i jesteśmy po pierwszym koszeniu. Staramy się jednak również i poza ogrodem dostrzegać piękno świata, który nas otacza. Latami trenujemy wyciskanie z życia wartości każdej pięknej chwili, którą udaje się wyszarpać z rzeczywistości przeładowanej obowiązkami, jak u każdego. Praktyka czyni mistrza. Trzeba chłonąć wszystko, co może dać nam szczęście, nie tracić czasu na spanie, przesiadywanie w miejscu, trzeba gnać, a jednocześnie rejestrować każdy moment i każdą drobinkę budzącą zachwyt.
Dlatego kiedy tylko właściciele zarezerwowanej wcześniej, zaprzyjaźnionej kwatery nie widzieli przeciwwskazań w naszym przyjeździe na majówkę, nie wahaliśmy się ani sekundy. Ruszyliśmy na nasza ukochaną, przecudowną Ziemię Kłodzką. Miałam wolne już w w czwartek i piątek, więc pogoda jeszcze nie wiedziała o naszym wolnym. W rezultacie udało nam się przeżyć cudowne 3 dni bez deszczu, ze wspaniałą pogodą Zdobyliśmy kolejne 4 szczyty z Korony Gór Polskich, w sumie 5, tyle że Szczeliniec już drugi raz, powłóczyliśmy się po urokliwych szlakach Gór Stołowych, Bystrzyckich, Orlickich i Złotych. Tak po prostu się chłonie- krajobraz, przestrzeń, tajemnicę, dzikość, przeszłość, wszystko! To jest moje miejsce. Kiedyś, może już nie tak odległe to czasy, gdy tam zamieszkam.
Parę fotek ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

orzechówka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu dziękuję! ;:167 Mam nadzieję, że już wróciłaś ogrodowo i poczęstujesz nas zdjęciami.

Obrazek

Aniu już cieplutko, może nie będzie zimnych ogrodników, zasłużyliśmy na to w tym roku.. ;:108

Obrazek

Anielanna- ja też wiele nauczyłam się w domu na gospodarstwie i podczas wakacyjnej pracy w szkółce roślin ozdobnych. U Ciebie też pójdzie szybko, bo jak jest miłość, to samo się dzieje.. :wink:
A co do porzeczek, popatrz: :shock: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nowapasja i jak- balie obsadzone? U mnie niestety w kociołku jednym mięty chyba zmarzły... A w innych nie, ciekawe. :?

Obrazek

Na teraz wystarczy. Dziś pojedziemy do ogrodu nacieszyć się słońcem po pracy. A tu na do widzenia mała zajawka wczorajszej wizyty po pracy w Kórnickim Arboretum. Dwie godziny absolutnego zachwytu!

Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Monia, szczękaa opdad jakie wszystko u Ciebie soczyste i duże ;:138

Masz rację, też muszę zacząć porządnie podlewać gnojówkami, wszak pokrzyw na działkach nie brakuje :heja

Ja już kończę budowę i ten sezon będzie bardzo porządkowy z naciskiemna bardzo ! ;:oj

Pozdrawiam Cie goraco, życzę dużo zdrowia, bo piszesz że coś Ci dokucza.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przechodziliśmy kiedyś obok działki- altana jest imponująca! Tzn tak się domyślam ze zdjęć, że to Twoja działka.
Dziękuję za życzenia zdrowia. W czerwcu mam operację w szpitalu, potem jak dojdę do siebie, to powinno być już ok.

Działka zadziwia, jak wszystko zaczęło pędzić, ale najpierw parę migawek z Kórnika. Może pogoda pozwoli i pojechalibyśmy w niedzielę do Wojsławic. Chciałabym bardzo zobaczyć je w wiosennej szacie, widziałam jak dotąd tylko w letniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogródku wszystko ruszyło, gnojówka z żywokostu i pokrzyw nastawiona, chciałabym w piątek wieczorem podlewać. Na warzywniku rosną chwasty i trzeba plewić, trawa już dwa razy była koszona. Moje pomidory dopiero teraz zaczęły rosnąć w szklarence na balkonie i wysadzę je pewnie dopiero pod koniec maja albo w czerwcu. ;:224 ;:223 Czasu na ogród mało, dojazd kiepski, obowiązki w tygodniu nie pozwalają nawet tam podjechać, jeszcze nawet w tym roku nie spaliśmy. No ale już się zrobiło pięknie. Parę zdjęć i uciekam do pracy, od dziś jadę po raz pierwszy po wielu miesiącach zdalnego. Tym razem w drugą stronę rozkopane rondo, więc znów trzeba objazdami. Miłego dnia!

Dziś ograniczę się do zawilca Robinsoniana, małych irysków i babcinych narcyzków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Moniko, warzywne grządki wzorcowe ;:138 Pięknie wszystko rośnie ;:108
Pomimo chłodnej wiosny masz już spore warzywka.
A jak zimę przetrwały róże?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Moniko, małe jasne iryski przypominają mi świeżą pachnącą pościel. Czysta biel i leciutki niebieski akcent. Pierwsze kwitnienia są najlepsze, nieskażone żadnym grzybem, suszą czy nadmiernym słońcem. Wiosna i wczesne lato są jak pierwsza młodość :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Kasiu- witam słonecznie i wiosennie!

Moje róże zimę przetrwały prawie bez szwanku, tzn padły mi 3 sztuki- dwie w donicach i jedna z gruntu.. Obecnie już piękne i całe zapączkowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warzywka rosną, ale pomidorów jeszcze nie wsadziłam i nadal je podpędzam na balkonie. Może nie są jakieś mega wielkie, ale zdrowe i zahartowane. Jeśli pogoda pozwoli w weekend je wsadzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sobotę byliśmy na wojażach- Kamieniec Ząbkowicki, Ząbkowice Śląskie, Wojsławickie Arboretum i Schronisko PTTK Zygmuntówka w Górach Sowich.
Było cudownie!!!
Zdjęć milion. Kilka dosłownie dla Was zostawię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nadążę za wątkiem.
Za nami kolejny wyjazd w góry, wsadzone pomidory, które po 2 tygodniach od wsadzenia zamieniły się w wielkoludy z 15 cm mikrusków (wszystkie pomidory w tym roku mam z własnego wysiewu) i już mają pączki do kwitnięcia oraz róże w blokach startowych. Róże oszalały po gnojówce z pokrzyw i żywokostu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W górach byliśmy pod Karpaczem jak co roku, troszkę wędrówki granią Karkonoszy, troszkę Rudawy, Kaczawskie i różne inne kąty. Ogólnie zdobyliśmy na tym wyjeździe kolejne 3 szczyty KGP, ogólnie mamy ich już 19.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hitem był ogród japoński w Przesiece, ale to już innym razem..

Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Hej Monia, wszystko u Was ok?
Jak zdrówko?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam nadzieję, że wszystko dobrze.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Monia pewnie siedzi w słoikach :lol:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Anido, Kasiu!
Wszystko u mnie dobrze. Jestem miesiąc po poważnym zabiegu laparoskopowym, ale wracam już do formy. Jak to latem- trochę słoików, dużo wyjazdów, trochę działki. Chłonę lato na maksa.
Tylko parę fotek, a po niedzieli napiszę więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie róże przekwitły, jest względny spokój, pomidorki rosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”