Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko można powiedzieć kann nigdy nie uprawiałam,ale spodobały mi się ich liście,dlatego spytałam.Z tego wygląda,że trzeba kupić gotową sadzonkę o takich liściach,ale to już wiosną .
Miłego dnia. :wit ;:138
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Halinko

Piękne poidełko ;:167 Nie mam Piwonii drzewiastych, więc pooglądam te ślicznotki u Ciebie, a jest na co popatrzeć ;:167 ;:138 Ile masz tych krzewów i czy one są łatwe w pielęgnacji Halinko, bo w sumie to nic o nich nie wiem :oops:
Hostusie w ogóle nie pogryzione listeczki, nie masz ślimaków ? Piękne wszystkie różnorodne ;:138 Ta biała Piwonia bylinowa jest piękna, taka sztywna, nie mam takiej, a wygląda na bardzo fajną. Dobrej pogody na ogrodowanie, pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, mnie też bardzo podoba się poidełko ;:215 i ciekawa jestem czy ptaszki z niegi korzystają? Miałam kiedyś poidełko z przyczepionymi ptaszkami i żywe nie przysiadały, dopiero jak sztuczne usunęłam, zaakceptowały wodopój. Chyba uważały, że miejsce już zajęte ;:306
Kanny piękne, a że z siewu kwitną w tym samym roku ;:215
Piwonie ;:167 i róże piękne, a to zdjęcie z kropelkami rosy na płatkach ;:oj i lilie :tan
Hosty - piękne liściory, ale widzę, że zdecydowałaś zostawić kwiatostan ;:138 , pozwól zakwitnąć też Guacamole - pięknie pachnie!
Pięknego tygodnia, Halinko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witam :wit :wit
Madziagos-Magdo dziękuję za wyjaśnienie przyczyny marnego kwitnienia piwonii i podpowiedź czym i kiedy je podsypać ;:167 Nie pamiętam już dokładnie kiedy, ale podsypywałam je obornikiem bydlęcym :wink:

Armanii zakwitła pierwszy raz,ale warto było czekać
Obrazek

danuta z- Danusiu jeżeli w miarę przyrośnie, to podzielę się z Tobą, tylko się przypomnij, bo moja głowa już nie pracuje jak trzeba ;:223 Kłącza trzeba kupować na jesieni po wykopkach, bo później to marne szanse ;:185 ;:196

Pojawił się pierwszy kwiatek jeżówki

Obrazek

Krychna-Krysiu dziękuję ;:167
Mam z 17 piwonii itoch które powstają ze skrzyżowania piwonii drzewisatych wraz z piwoniami krzewiastymi oraz ponad 10 nowych bylinowych :D W uprawie są takie same jak bylinowe, ale u mnie najstarsze trzeci sezon :D
Krysiu nie wiem o którą białą pytasz? jeśli o tą pustą która rośnie razem z różową to jest Krinkled White.
Hosty trzymały się dzielnie do czasu, aż je grad podziurawił. ;:145 Ślimaczki są, ale nie tak bardzo dużo,a zbieram je codziennie ;:306 ;:196

Obrazek

Obrazek

marta64- Martuniu dziękuję ;:167 , ale faktycznie nie zauważyłam jeszcze na nim żadnego ptaszka, a już zaczęłam żałować, że nie kupiłam jeszcze niskiego. ;:223 Wygląda na to, że będzie służyło tylko jako ozdoba, a będą piły z czego innego :wink:
Dziękuję w imieniu podopiecznych ;:167 , a kanny z siewu też zakwitną :tan
Hostom raczej wycinam kwiatostany,bo nie lubię jak liście są oblepione przez spadające kwiaty ;:196

Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego tygodnia ;:4

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Prześliczne martagonki.
Chyba mamy taką sama. Tylko ja mam je w dużo mniejszej ilości.
Tak ci się rozrosły ? Czy tak ich dużo posadziłaś ??
Piwonia na 1 zdjęciu śliczna. Ona obok czarnego bzu rośnie ? Takie jakieś podobne listki .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Tak Halinko to ta Piwonia Krinkled White piękna jest, dziękuję za nazwę ;:196 Hostusie jeszcze raz pochwalę, piękne i różnorodne ;:138
Lilijki prześliczne, jakoś wczoraj nie wiem czemu ich nie pochwaliłam, ja ich nie posiadam, więc będę podziwiać u Ciebie ;:138
Dużo masz Piwonii i choć od nie dawna to pięknie kwitną ;:167 te drzewiaste bardzo fajne, a długo trzymają kwiaty?
Armanii ;:167 bardzo ładny kolor pewnie błyszczy w ogrodzie :D Pozdrawiam ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Halinko ta Armani to drzewiasta czy Itoch? i jak długo na nią czekałaś.
Ja też chyba popełniłam błąd w uprawie piwoni.
W 2020 roku będąc w Wojsławicach kupiłam kwitnące w donicach a w tym roku nie zakwitły.....słabo je nakarmiłam. Chodzę po rabatach i szikam miejsca na piwonie mam ochotę ze 3 kupić na jesień od Moniki....muszę cosik eksmitować ale mam co .
Pięknie zakwitła już lilia..to pewno Złotogłowa a Jeżówka też śliczny ma kolor.
Chętnie zaglądam do Ciebie bo oczka nacieszę a i wiadomości też fajnie i czytelnie przekazujesz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Halinko, piwonie szybko przekwitły, ale miło było na nie popatrzeć, choć przez krótki czas. ;:oj ;:oj
Masz ich dużo tak samo jak host, bogate kolekcje zgromadziłaś. ;:433 ;:433 ;:433
Gdyby jeszcze pogoda była stabilniejsza i nie płatała nam tylu figli, to i roślinom żyłoby się lepiej. ;:108
Zdrówka kochana i miłego letniego wypoczynku, we własnym, kolorowym i pachnącym raju. ;:167 ;:31 ;:31 ;:79
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Halinko :wit piękna ta lilia, niesamowicie dużo kwiatów ma na pędzie, a że kilka obok siebie rośnie to i efekt wow uzyskałaś ;:215 Te białe kwiatuszki skąpane w rosie to żylistek?
O cienistej rabacie nawet nie wspomnę ;:167 żeby się nie powtarzać ;:303
Miłego popołudnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, martagony cudne ;:167 , zachwycają mnie te ich kwiatuszki i swoim muszę dać więcej przestrzeni, żeby mogły pokazać się w pełnej krasie. :tan
Ślimaki masz wytresowane, siedzi sobie na hoście i tylko podziwia nie wyżerając dziur ;:oj
Piękny kwiatostan żylistka zaprowadził mnie do moich krzaczorów, ale moje już przekwitają i zdecydowanie straciły na urodzie. ;:174 Chyba powinnam się ich pozbyć, skoro nie czekam na ich kwitnienie z zapartym tchem?
Armani piękna ;:oj
Poidełko napełniaj, przyda się owadom, a i ptaszki może się skuszą?
U mnie burze przechodzą od rana i słoneczka nie widać w prognozach, może u Ciebie zaświeci? ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Halinko ;:168 hosty,lilie, cudowności same u Ciebie! ;:138 ;:215
Wyczytałam, że masz taką samą chorobę na powojniku jak i ja.U mnie już w ub.roku się pojawiła,dzisiaj mam zamiar pokropić środkiem owadobójczym .Trudno zdiagnozować czy to grzyby czy owady je uszkadzają...nie wycinaj!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko dziękuję za dobre życzenia ;:196 Pokazałaś fantastyczną orgię piwonii, cudowne! Przyznaj się czym je nawozisz? i te martagony boskie, chyba mają dobre podłoże albo taka odmiana bo moje są delikatne a Twoje takie tłuścioszki ;:306
Pozdrawiam serdecznie ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj, Halinko!
Ukradłam działce trochę czasu, dzięki czemu mam możliwość odwiedzenia zaprzyjaźnionych ogrodów, w których teraz bardzo dużo się dzieje.
Twój ogród przepięknie kwitnie ;:215 i nawet grad nie jest mu straszny. ;:185 Dotknięte jego ciężkimi grudkami roślinki bardzo szybko pozbierają się i w dalszym ciągu będą cieszyły Twoje oczy. :tan
Fantastycznie prezentują się Twoje hosty ;:303 , różyczki ;:303 , piwonie, ;:303 zieloniutkie w odcieniach wszystkie rośliny cieniolubne, ;:303 ;:303 żurawki i martagony ;:303 , eustoma w cudnym rozkwicie ;:215 (moje jakoś cienko przędą).

Z przyjemnością pospacerowałam wśród kwiecia i zieloności z nadzieją, że już żaden kataklizm pogodowy nie uszkodzi ani jednej roślinki, czego życzę Ci z całego serca. ;:167 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oglądałam każdą fotkę z zapartym tchem ;:167 ;:167 Armani przecudnej urody to samo Martagonki .Zastanawiam sie Halinko nad tą piwonią moja ma raczej mniej płatków ,ale to każdego roku widocznie słabo karmiona, albo brakuje jej wody ,a może zbyt ciasno ma ??? Super zakupy poidełko i motylek .Przez te moje wyjazdy nie nadążam ze wszystkim ,ale cóż jak trzeba to trzeba. Udanego weekendu ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witam :wit

anabuko 1- Aniu dziękuję ;:167
Martagonki kwitną u mnie pierwszy raz.W zeszłym sezonie rosły w innych miejscach,ale były bardzo kiepskie i gotowa byłam je wyrzucić. Coś mnie jednak tknęło i przesadziłam je w wokół czarnego bzu i tu taka niespodzianka.Mam trzy odmiany i mam zapisane, ze kupiłam po 2 szt każdej, teraz wygląda na to, że jest po 4 szt.Piwonia Armani też rośnie obok czarnego bzu ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krychna-Krysiu dziękuję w imieniu podopiecznych i miło mi, że się podobają ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

leszczyna-Krysiu dziękuję i zapraszam;:167
Armani jest to zwykła piwonia bylinowa i zakwitła mi w trzecim sezonie od posadzenia, ale jak widzisz miała sporo kwiatów.Jestem nią zachwycona. Moje piwonie też bardzo słabo kwitły i tak samo jak u Ciebie, ale Madziagospodała przyczynę na poprzedniej stronie . Ja też zdecydowałam się jeszcze tylko na 4 piwonie u Moniki, ale gdzie je posadzę to wielki :?: Lilia Martagon jak podejrzałam to jest to złotogłów. Jeżówki powoli się rozkręcają ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek

stasia_ogród- Stasiu dziękuję ;:167 Piwonie w tym sezonie mnie zawiodły, mało że krótko kwitły to w w dodatku nie wszystkie i z małą ilością kwiatów .Może następny sezon będzie dla nich łaskawszy, jeśli nie wygniją, bo u mnie od tygodnia ciągle leje, garaż i piwnice mam już zalane ;:196

Obrazek

Zaczynają kwitnąć canny z nasion
Obrazek

Obrazek

jarha-Halszko dziękuję ;:167 Lilie sadziłam po dwie,a może 4. Już nie pamiętam, w zapiskach mam, że kupowałam po 2 szt, może się rozmnożyły. Te białe kwiatki to żylistek, ale w tym roku też kiepsko kwitnie, pewnie przymarzł ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marta64- Martuniu dziękuję w imieniu podopiecznych ;:167
U mnie dalej leje prawie non stop.Często rośliny stoją w wodzie, bo ziemia nie wchłania, a piwnice mam zalane ;:223 z utęsknieniem czekam na słońce. Mam nadzieję , że u Ciebie już słoneczko świeci i już nie pada ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marpa-Maryniu dziękuję w imieniu podopiecznych i za podpowiedź w sprawie powojnika ;:167
Jeszcze go nie wycięłam, Pani z ogrodniczego powiedziała mi, że to mszyca,ale ja niczego nie widzę.Jak przestanie padać to też spróbuję czymś spryskać. Popełniłam błąd,że w tym sezonie ich nie przycięłam ;:196

Nowy nabytek Cristal Fountain pokazał pierwsze kwiatki

Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają zawirusowane, czy chore kwiaty u powojnika pod ?
Obrazek

Maska-Marysiu dziękuję w imieniu piwonii i Martagonów. ;:167
Ziemię mam bardzo kiepską, sam piasek.Piwonie do tej pory nawoziłam obornikiem bydlęcym, a lilie podlewam nawozem płynnym do kwitnących. Nakrętka na małą konewkę.Lilię te mam drugi sezon, w zeszłym nie kwitły i były bardzo kiepskie, że o mały włos i już bym je wyrzuciła, ale coś mnie tknęło i zmieniłam im miejsce. Widać, że im podpasowało ;:196
Miał być biały piegusek, a jest chyba azjatycka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pocczanka-Lucynko dziękuję w imieniu podopiecznych i własnym ;:167
U Ciebie susza, a u mnie już od Tygodnia leje. Często rośliny stoją w wodzie i tylko patrzeć jak wszystko zacznie gnić i tak będzie chyba do czwartku. Mimo to ciągle coś nowego kwitnie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cd. za chwilę, zabrakło uśmieszków Połączyłam. Iwona

JAKUCH-Jadziu dziękuję.
Do tej pory nie udało mi się zidentyfikować tej piwonii, dla mnie troszkę też podobna jest do Hillary.
Jadziu nie dziwię się, że nie ogarniasz wszystkiego, ja cały czas siedzę na miejscu i nie wyrabiam.

Róża ukorzeniona przeze mnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę udanego i bezdeszczowego tygodnia

Obrazek
Pozdrawiam Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”