Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

Jackob29 pisze:Do takich sadzonek mogę polecić ręczna sadzarkę do cebul kwiatowych. W Leroy Merlin za 10 kupiona i sprawdziła się bardzo fajnie, a też sądziłem niektóre dość głęboko.
Oj tak. Takie sadzarki są rewelacyjne do głębokiego sadzenia, znacznie przyspieszają i ułatwiają ten proces. Dodatkowo średnica mojej sadzarki idealnie pasuje pod kubki po śmietanie, w których robię rozsadę, więc dwa ruchy i rozsada jest w ziemi. Niezastąpiona przy sadzeniu arbuzów, melonów, ogórków, selera...

Tylko, panie Premierze, jak sadzić? Jak sadzić, gdy ciepła na horyzoncie ne widać? I jeszcze od 2 tygodni wieje i wieje :cry: :evil: :roll:
Moje rozsady cięgle siedzą w inspekcie i już zaczynają kwitnąć w kubkach :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
kuba6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2020, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam dziś wysadzam drugą turę arbuzów i melonów. Mają już te 3-4 liście właściwe. Tydzień temu poszło 12 sztuk trzymają się dobrze, sadzonki ogórków i dyni sadziłem 2 tygodnie temu mimo tego kiepskiego maja widać, że idą na przód więc nie będę zwlekał już dłużej z arbuzami. Grządka osłonięta, agrowłóknina jest doniczki 5 litrowe w razie jakiegoś gradobicia przygotowane, tyle w temacie. Kiepska wiosna, a i lato pewnie będzie nieciekawe więc muszą sobie jakoś radę dać. Chociaż mam małą nadzieję, że wrzesień odda z nawiązką pogodę za ten paskudny maj. Co będzie to będzie, kilka sztuk mam wsadzone w foliakach, może tam będzie lepiej...
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42

Post »

Co myślicie o tym żeby zaraz obok sadzonki wbić butelkę zakrętka w ziemię (bez zakrętki) odciąć dno butelki i tak podlewać dokorzennie? Sprawdzał ktoś kiedyś coś takiego?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Jackob29 Sadzę arbuzy w jednym rzędzie, co 50 cm i pomiędzy krzaczki zagłębiam na 2-3 cm doniczki. Czym większe doniczki to lepsze, (ja wstawiam ostatnio 3l). Mam lekką ziemię więc woda ładnie się wchłania i rozprzestrzenia wokół doniczek. U mnie w czasie suszy, podlewanie w ten sposób dłużej trzyma wilgoć niż lanie po wierzchu. Butelkami nie nawadniałam - one chyba bardziej punktowo będą dozowały wodę i póki sadzonki małe to OK, ale jak korzenie się rozrosną to będzie za mały zasięg. Po posadzeniu póki krzaczki małe podlewam normalnie.
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42

Post »

Telimenka masz może jakieś zdjęcia?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj wrzuciłam kiedyś, ale na zdjęciu doniczki są słabo widoczne pod gąszczem liści. Wówczas miałam wstawione małe doniczki 9-11cm. Test na spostrzegawczość ;:306 . Podpowiem, że na pierwszym, trzecim i czwartym zdjęciu widać doniczki.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... z#p5634373

Przed chwilą specjalnie zrobiłam zdjęcie kalarepce z nawadnianiem doniczkowym, żeby było wiadomo bardziej jak to wygląda. Tylko, że kalarepę posadziłam po okręgu i doniczkę wstawiłam w środek.
Obrazek
Od dwóch tygodni pada i nie podlewam, co widać w doniczce wyrosły chwasty ;:306 Ale to jest zwykła doniczka z dziurkami 5-litrowa.
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09

Post »

Telimenka- rozumiem, że podlewając większe rośliny po prostu napełniasz doniczkę i już? Jak często podlewasz w ten sposób w przypadku suszy? Muszę wypróbować ta metodę, choć na razie codzien tak leje że nie ma potrzeby :roll:

No dzisiejszą noc już doprawiła arbuzy na amen. Były co prawda podobno 3C ale arbuzy i tak już ledwo zipały :( Z wysadzaniem zapasowych poczekam jeszcze parę dni...
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje arbuzy, nie dość że wysialem późno, szczepilem to i tak trzeba je wysadzać .

Obrazek

Obrazek
Piotr
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit O matko , jakie ładne . Moje takie , że nie ma czym się chwalić .
Chyba te chłody im zaszkodziły . A szczepione mają listki drobne jak
miniaturki . ;:222
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanilla81 pisze:Telimenka- rozumiem, że podlewając większe rośliny po prostu napełniasz doniczkę i już? Jak często podlewasz w ten sposób w przypadku suszy?
vanilla81 Tak wodę leję do donic. Mam ogólną zasadę, że w ogrodzie, wszystko podlewam rzadko ale obficie, tak aby woda wsiąknęła w głębokie partie do korzeni. W upalne lato ściółkuję i wilgoć utrzymuje się naprawdę długo - podlewam co tydzień lub nawet rzadziej. Moje rozsady arbuza jeszcze czekają na wysadzenie. Jakoś wolno mi w tym roku się rozwijają. Może instynktownie się ociągają i nie chcą wyjść ze szklarni jak widzą co się w polu dzieje ;:306 .
edit. Odnośnie podlewania: zawsze podlewam odstojoną, ogrzaną wodą. Nigdy prosto z węża.
Karolina 2667
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2021, o 18:00

Post »

Mam pytanie. W tym roku pierwszy raz postanowilam wyhodowac arbuzy. Wysialam je w marcu a w polowie maja przesadzilam do tunelu I niestety nie wiem czy cos z nich bedzie, bo strasznie zmizernialy. Nie wiem czy jest sens je zostawiac? Liscie przy korzeniu zolkna.
Obrazek

Obrazek
A to sadzonka zakupiona tez traci kolor
Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Dziś wysadziłem moje szczepieniaki, bo już nie mogłem dłużej czekać. Wg prognoz za parę dni ma zacząć się ocieplać. ;:3 Oby...

Arbuzy zaczęły mi wyłazić z inspektu
Obrazek

Takie wielkie sosny musiałem znów zabezpieczyć przed wiatrem, aby ich po prostu nie złamał
Obrazek

Nigdy tak wyrośniętych sadzonek nie sadziłem
Obrazek

Obrazek
brodus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2019, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolina 2667

Żółkną liście bo albo mają za zimno albo za mokro.

Ja posadziłem 5 szt kupionych sadzonek do gruntu a nad nimi zrobiłem wigwam ze starych okien. Wyglądają jakby im pasowało bo zaczeły rosnąć. Moje malutkie sadzonki wysiane na początku maja będę wysadzał w piątek bo zapowiadają ocieplenie.
Pozdrawiam Paweł
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolina 2667 Myślę tak jak brodus, że może mają za mokro. Nie wiem jaka pogoda u Ciebie, ale jak jest tak jak u mnie zimno i mało słońca to rośliny hamują rozwój i trzeba utrzymywać delikatną wilgoć podłoża. Wyglądają jakby korzenie zaczęły gnić. Spulchnij podłoże żeby szybciej się osuszyło i może ich uratujesz. Nic nie piszesz o zawartości podłoża w którym są posadzone może coś im nie pasuje np. za duża dawka obornika lub innego nawozu i korzenie się uszkodziły. Przyczyn może być więcej lecz bez konkretnej wiedzy o sposobie uprawy mogę tylko sugerować/zgadywać :wink: .
Karolina 2667
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2021, o 18:00

Post »

Telimenka pisze:Karolina 2667 Myślę tak jak brodus, że może mają za mokro. Nie wiem jaka pogoda u Ciebie, ale jak jest tak jak u mnie zimno i mało słońca to rośliny hamują rozwój i trzeba utrzymywać delikatną wilgoć podłoża. Wyglądają jakby korzenie zaczęły gnić. Spulchnij podłoże żeby szybciej się osuszyło i może ich uratujesz. Nic nie piszesz o zawartości podłoża w którym są posadzone może coś im nie pasuje np. za duża dawka obornika lub innego nawozu i korzenie się uszkodziły. Przyczyn może być więcej lecz bez konkretnej wiedzy o sposobie uprawy mogę tylko sugerować/zgadywać :wink: .
U mnie rowniez zimno. Arbuzy posadzilam w tunelu, temp. Dzisiaj bylo 20 stopni. Podloze to ziemia z ogrodka pomieszana z kupna I kompostem.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”