Przepisy Jadzi1 i miłych gości

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Basiu , Ewuniu nadzieniem jest dżem z jagód takich leśnych , własnej roboty :lol: Oczywiście bułeczki najlepiej smakują ze świeżymi jagodami , dziewczęta to nie koniecznie ma być dżem z jagód może być każdy inny jaki lubicie :lol:
Bardzo proszę przepis może ktoś skorzysta , naprawdę rozpływają się w ustach :lol:

Produkty:

*1 kg mąki
*O,5 litra mleka
*15 dkg drożdży
* kostka masła
*10 żółtek
* 1 szklanka cukru
* cukier kryształ biały lub brązowy do posypania
* dżem jagodowy , lub każdy inny :lol:

Wykonanie :) Z drożdży , ciepłego mleka , łyżki cukru i paru łyżek mąki robimy rozczyn .Stawiamy do wyrośnięcia . W między czasie ubijamy żółtka z cukrem na parze tak aby powstała pulchna masa .
Rozpuszczamy masło i studzimy .Do miski z żółtkami dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz resztę produktów .Wyrabiamy około 30 min aż ciasto będzie odchodziło od ręki i miski :?
Stawiamy do wyrośnięcia .W między czasie oglądamy piękne ogrody na forum :lol:
Gdy ciasto wyrośnie formować z ciasta małe foremne bułeczki na środek każdej nakładać dżem i zlepić
Układamy na blaszce , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem , pieczemy w 180 na złoty kolor .
Z podanych składników powinno wyjść jakieś 50 bułeczek .

Obrazek

SMACZNEGO Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, Gdybym wiedziała, wydałam cały dżem borówkowy, mało borówek było, bo długo susza.A i mało wyjeżdżałam zeszłego roku w las i w góry.
Może zrobię z jakimś gotowym dżemem, mam jakiś agrestowy z IKEI i z jagód arktycznych też szwedzki.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

...to można mniejszą porcję, np połówkę
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zytko można ja też robię wszystko na pół :lol:
Ewuś ja miałam jeszcze z tamtego roku , w tym roku niestety nie zrobiłam bo u nas też było mało jagód .
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

ja podam przepis na pyszną ...kaczkę (chyba mnie nie zamkną :?: bo tylko na jedną)

dużą kaczkę (ok. 3kg) dzień wcześniej natrzeć porządnie mieszaniną soli, jarzynki, pieprzy i czosnku.
Piekarnik nagrzać do 200stC,
kaczkę włożyć do "gęsiarki", wlać do połowy gęsiarki wodę przykryć wstawić do piekarnika i piec około 3 godz.
Do momentu wyparowania wody.
PYCHA
jack55
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku moja córcia lubi kaczkę :lol: a ja w poniedziałek do nich jadę to tak sobie myślę ,że może pojadę z taka kaczka upieczoną :lol: Dzięki za przepis :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Jadzieńko nie wiem jak Ci sprawić przyjemność, więc taki przepis przyniosłam ...
Nie jest to jakas rewelacja ale ciekawe ciasto i smaczne ....
taki inny murzynek

ciasto z coca-cola

ciasto

szkl mąki
szkl cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki kakao
1 jajo
30g jogurtu plus 100ml mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
12,5 dag masła
175 ml coca coli

Wymieszać sypkie, wbić jajo, dodac mleko wymieszane z jogurtemi olejek
Masło rozpuścić i ostudzić wlać do ciasta dodac colę, wymieszać na głądką masęi wstawić do blaszki o średnicy 23 cm i upiec w 180 st C okolo 40 mn

polewa

szkl cukru pudru
2 łyżki masłą
3 łyżki coca-coli
pół łyżeczki olejku waniliowego
1 łyżka kakao

zagotowac wszystko bez cukru. Zagotowane przelac do miski z cukrem i wymieszac,... posmarowac placek

smacznego :) nie popijac colą... wystarczy
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Jadzia1 pisze:Jacku moja córcia lubi kaczkę :lol: a ja w poniedziałek do nich jadę to tak sobie myślę ,że może pojadę z taka kaczka upieczoną :lol: Dzięki za przepis :lol:
myślę, że będzie wam smakowała
jack55
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu na pewno wypróbuję , tak jak wcześniej pisałam jadę co córci a oni bardzo lubią ciacha , więc będę miała coś nowego :lol: Dziękuję kochanie sprawiłaś mi wielką niespodziankę :lol:
Liseczko napisz mi proszę jaki ma być jogurt :oops:
Jacku moja rodzina to mięso żerna więc na pewno będzie smakowało :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Jadzia1 pisze:Izuniu na pewno wypróbuję , tak jak wcześniej pisałam jadę co córci a oni bardzo lubią ciacha , więc będę miała coś nowego :lol: Dziękuję kochanie sprawiłaś mi wielką niespodziankę :lol:
a bo dziś myślałam o Tobie i zastanawiałam się czym mogłabym się z Tobą podzielić :)
a wiem, że zieciunio lubi Twoje wypieki...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesteś kochana Obrazek Dziękuję jeszcze raz. :lol:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To i ja dorzucę podpatrzone w TVN/mają stronkę w necie i przepisy podają/.
TORCIK CZEKOLADOWY Z COLĄ
Obrazek

250 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
300 g cukru
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
cukier waniliowy
250 g masła /ja dałam Palmę/
200 ml Coca-coli
50 ml mleka
2 jajka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
500 ml Coca-coli-do galaretki
12 g żelatyny /1.5 łyżki/
skórka z cytryny /ja nie dawałam/
125 ml mleka
4 żółtka
25 g cukru
250 ml śmietany/użyłam 0.5 litra/
250 ml czekolady/2-3 tabliczki/
10 g żelatyny /1 łyżka/
25 ml whisky

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystko suche, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy jaja, mleko, rozpuszczone masło i Coca-colę. Teraz łączymy suche z mokrym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 40 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości coca-coli i łączymy z pozostałą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy na puch z cukrem. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy utarte żółtka, wstawiamy na moment na palnik, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę , rozpuszczoną czekoladę i whisky. Chłodzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy ją partiami do zimnej masy czekoladowo-jajecznej. Na upieczony placek czekoladowy wykładamy trochę musu czekoladowego, następnie kładziemy galaretkę z Coca-coli i resztę musu. Wstawiamy do lodówki.
********************************************************************************

PS.W przepisie powinno wykładać się galaretkę zalaną w okrągłej formie,by pasowała do tortownicy ale to nie jest konieczne,bo trudno ją przenieść potem na ciasto.Równie dobrze może być zrobiona tradycyjnie i potem posiekaną "wrzucamy" na posmarowane ciasto.Smakuje tak samo.SMACZNEGO!!!
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Skopiowałam do notesika ten torcik bo ciekawie się zapowiada :D ......dzięki za przepis :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oba przepisy z coca colą przepisałam do notesu,ciekawe,czy na stronie pepsi coli nie ma czegoś jeszcze?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu ja jestem ,, sałatkożercą,,uwielbiam sałatki pod każdą postacią i mam wiele wypróbowanych ,,ulubionych'' przepisów, jeśli można to podam przepis na taką którą ostatnio się zachwycam i zajadam :D

WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

*10jaj
*20 dkg sera żółtego
*3 puszki tuńczyka-kawałki w oleju
*2 cebule
*szczypiorek lub por
*majonez

Jaja ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tartce jarzynowej oddzielnie białka, oddzielnie żółtka.
Ser zetrzeć na tartce o małych otworkach.
Cebulkę pokroić w kosteczkę, troszkę posolić.
Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić.

W dużą przezroczystą salaterkę na dno wsypać białko jaja,następnie warstwami:żółty ser, warstwa majonezu, tuńczyk,pokrojona cebulka,kolejna warstwa majonezu, starte żółtka, wierzch posypać szczypiorkiem lub porem

Nie używa się żadnych przypraw jedynie troszkę soli do cebulki. Robi się bardzo szybko , wychodzi duża micha sałatki, można zrobić pół porcji . Moja rodzinka zajada się nią , bardzo polecam
:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”