Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Aniu, dziękuję w imieniu moich hiacyntów i ciemiernika :D
Czy Ty masz tak posadzony czosnek niedźwiedzi? Między hostami?
Też mam taką chryzantemę od Izy-tu.ja, jest śliczna ;:167

Moje pomidorki jeszcze malutkie ale nareszcie spędzają dni na balkonie :D
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko, miłego wieczoru ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, w tym roku im później siane pomidory, tym im lepiej. ;:108
Twoje może i malutkie, ale za to jakie zdrowe i dorodne. ;:138 A urosnąć jeszcze zdążą.
Moje pszczółki też mają domek zbudowany przez M i opieka nad nimi należy do obowiązków małża. Zresztą on to lubi, ja się nie wtrącam. ;:7
U mnie jakiś czas nie popadało tak porządnie, ziemia przeschła, niektóre wyżej położone rabaty podlałam z węża, bo tam było po prostu sucho. ;:204

Długoterminowe prognozy do mnie nie przemawiają. ;:185 ;:185 Na ogół nie sprawdzają się, więc możliwe jest, że i Twoja się nie sprawdzi, czego życzę Tobie i Twoim roślinkom. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko prymulki urocze, a czerwona sasanka wyjątkowo piękna. ;:oj Ogrodzenie nowe, to i nasadzenia możesz zmodyfikować, żeby zasłonić prześwity. :wink: Zanim tuje odrosną, wysokie jednoroczne lub dwuletnie mogą cieszyć kolorem.
Pomidory zgrabne i w sam raz za dwa tygodnie urosną. ;:215
U mnie czosnek niedźwiedzi rośnie pod porzeczką, ale za szybko się nie rozrasta.
Pozdrawiam ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś jedna osoba się wypowiadała,że pogodę mogą zgadnąć tylko na trzy dni.
Śliczna różowa sasanka.Ja kupiłam nasiona sasanek,ale dziś nie posiałam z braku czasu.
Pogoda była fajna więc byłam na działce.Twoje pomidorki w sam raz czego nie mogę powiedzieć o moich pomimo,że siałam póżniej.
Miłego,ciepłego wieczorku. :wit ;:168
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko cudowny malinowy kolorek sasanki, a i sama sasanka piękna ;:215
U Ciebie krokusy jeszcze kwitną :?:
Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w świąteczne popołudnie :wit
Dziś od rana pochmurnie i od czasu do czasu mży drobny deszczyk. Bardzo się przyda mojej świeżo posianej trawie wzdłuż ogrodzenia od strony drogi.

Lucynko, dziękuję w imieniu pomidorów ;:180 Ja też już podlewam niektóre rabatki, chociaż jeszcze węża nie zainstalowałam, na razie używam konewki i wody z beczki. Wystarczyło kilka godzin deszczyku i trochę wody się zebrało. Najsuchsza rabatka jest przy domu i tu konewka bardzo dobrze się sprawdza, bo beczka zamontowana do rynny jest bliziutko.

Obrazek

Soniu, dziękuję ;:180 Ta sasanka na fotce powyżej jest właściwie malinowa, mam też bordową.
Obrazek

Właśnie mam taki zamiar aby wsadzić w te przerwy wysokie byliny - astry, dzielżany i dalie, zobaczę czy będą się tam dobrze czuć, bo tam jest motowidło korzeni, ale może jeden, dwa sezony wytrzymają ;:7

Danusiu, masz rację, nie ma co przejmować się długoterminowymi prognozami, bo to wróżenie z fusów :lol:
Jeśli chodzi o sasanki z siewu, to moje doświadczenie podpowiada, że najlepiej udają się ze świeżych nasion posianych wprost po zebraniu. Z kupionych nigdy mi się nie udało pozyskać nowych sasanek ;:174

Obrazek

Halinko, dziękuję ;:168
Te krokusy to jakieś marudy, już myślałam, że wcale nie zakwitną. Poźno były sadzone.

Parę ostatnich fotek :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam świątecznie, życzę wszystkim miłego wypoczynku i słoneczka ;:196
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, mój początek maja dokładnie taki sam jak Twój. Od rana (również w nocy ) pada deszcz, ale jest dosyć ciepło. Jednak pogoda zatrzymała mnie w domu, dzięki czemu zrobiłam porządek w pokoju, w którym królowały siewki i sadzonki. Większość wyeksmitowałam na balkon, zostało niewiele doniczek i wszystkie zmieściły się na parapecie. Nareszcie pokój gościnny znowu stał się tym, czym był, a ponieważ we wtorek mamy powtórne szczepienie, to goście mogą zacząć się pojawiać i będą mogli nawet przenocować z zachowaniem prywatności. ;:108

Bardzo mi się podoba ta beczka z kranikiem. ;:215
U nas nie ma potrzeby takiej drogiej montować, bo do podlewania mamy wodę nieuzdatnianą, prosto z małej rzeczki płynącej nieopodal działek i płacimy za nią przysłowiową złotówkę.
I ja pochwalę sasanki, ale też tulipanki, prymulki i narcyzy. ;:303 ;:303

Dobrze byłoby, gdyby choć dwa kolejne dni majowego święta pozwoliły cieszyć się słoneczkiem, czego życzę Ci z głębi serca. ;:167 ;:196
;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko u mnie też od 8 do 15-tej padało i to nawet całkiem sporo, ale to i dobrze, bo rośliny miały bardzo sucho i ja trochę odpoczęłam :D chociaż przy takiej pogodzie się źle czuję, a szczególnie bardzo mi dokucza zapalnie nerwu trójdzielnego ;:223
Dalej jestem zachwycona Twoimi sasankami,kolorkami i ich wielkością ;:215 Prymulki też są piękne ;:333
Pozdrawiam i życzę słonecznej majówki ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale Ci się fajnie udało to zdjęcie z pszczółką. Brawo! Wygląda jakby uśmiechała się do obiektywu.
Moje pomidorki są większe, już nawet zaczęłam je podwiązywać do patyczków. Ale ja mam takie najzwyklejsze trzy odmiany. Teraz już zaczynam je wynosić na dwór, gdy tylko zaświeci słońce. To samo mam z bakłażanami i papryką. Czekam jednak niecierpliwie, aż je wysadzę pod chmurkę.
Życzę Ci, aby choć ten nadchodzący trzeci dzień majówki okazał się przyjazny. ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Piękny ten domek dla pszczółek.
Roślinki pięknie kwitną. Zbiornik na deszczówkę fajny.
Ja już tez podlewałam część roślinek, w donicach moja wierzba Mt aso pije jak smok.
Dobrze, że teraz były deszcze to się opiją. ;:306
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w trzecim dniu majówki :wit
Niestety, wczorajszy dzień przyniósł deszcz, chmury, silny wiatr i przenikliwe zimno :(
Na szczęście oprócz poprzewracanych krzeseł i fruwajacych po ogrodzie pojemników i pustych doniczek nie bylo większych zniszczeń. Współczuję serdecznie ludziom, którzy stracili dach nad głową ;:174
Prognozy na dzisiaj co prawda są trochę lepsze, ale nie całkiem dobre, zresztą na resztę tygodnia też przewidywana jest pogoda w kratkę ;:222

Lucynko, to już moja trzecia beczka na deszczówkę dwie pierwsze były zielone, ale po kilku latach zieleń wyblakła od słońca i zrobiły się brzydkie, niebieskawoszare. Poszły za wiatę i szopkę narzędziową a ich miejsce zajęła ta brązowa. Mam ją czwarty sezon i wygląda na to, że będzie bardziej trwała. Wtedy, kiedy ją kupiliśmy nie była taka droga jak teraz, poza tym nie kupowaliśmy tych akcesoriów i podstawy, w które są wyposażone niektóre beczki, co znacznie obniżało jej koszt. Niestety nie mam w pobliżu ani rzeczki, ani zbiornika wodnego, więc takie rozwiązanie jest przydatne.
Lucynko, dziękuję za dobre życzenia, może dziś choć w części się spełnią :D Tobie również życzę lepszej pogody niż dotychczas ;:168

Halinko, dziękuję w imieniu sasanek i prymulek ;:180 Faktycznie póki co nie będziemy musiały podlewać naszych roślin, byle tylko tej wody nie bylo za dużo. Właśnie ostatnio stwierdziłam, że przez te ulewy i dlugotrwałe deszcze w ubiegłym roku straciłam jeden zagonek malin ;:145 Już w zeszłym roku źle wyglądały, miały pożółkłe liście w pełni sezonu i słabo kwitły i owocowały, a teraz zauważyłam, że żaden krzaczek nie wypuszcza młodych pędów. Gdy im się bliżej przyjrzałam, wykopałam okazało się, że wszystkie korzenie są zmurszałe ;:223
W innym miejscu, gdzie jest trochę suszej maliny rosną normalnie.
Takie to są blaski i cienie ogrodnictwa ;:7
Słońca Halinko ;:168

Wandziu, dzięki, czasem tak się uda jedno na 500 zdjęć :lol:
Moje pomidorki też były lekko wyrośnięte, ale przy przesadzaniu do pojemników wsadziłam je "po uszy" i przez to wydają się takie małe.
Dziękuję za życzenia i Tobie również życzę lepszej pogody i miłego wypoczynku ;:168

Ewciu, dziękuję ;:168 Domek był kupiony ale bardzo delikatny i mały, dlatego syn skonstruował dodatkową skrzynkę, w której jest umieszczony i zabezpieczony siatką przed ptakami, które ponoć lubią wydziobywać kokony z rurek. Nie widziałam tam wprawdzie żadnego ptaka, ale tak piszą doświadczone osoby.
Fajnie, że popadało, byle tylko nie zostało tak na dłużej, bo za mokro też nie dobrze ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takiego sobie koleuska kupiłam :D
Obrazek

Może wreszcie zaświeci dziś słoneczko i zostanie z nami na dłużej, czego Wam i sobie serdecznie życzę ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Halszko u mnie podobna pogoda nas wczoraj nawiedziła, lało jak z cebra no i wiało.
Dziś z rana jest słonko, ale dalej chłodno.Na weekend ma być już ciepło to nareszcie wskoczę na rower, bo zero kondycji mam ;:14
Sasanka ;:167 Pierwiosnek jaki bukiecik utworzył ;:333

Miłego dnia ;:3
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Super jest ten owadzi domek. Muszę zgapić i też taki sobie zmontować. Deszczówkę też zbieram, bo u mnie wody zawsze mało. Pod rynnami mamy zakopane takie duże pojemniki a pod wiatą cztery beczki. W czasie suszy starcza na kilka dni. Piękne wiosenne widoki w Pani ogrodzie. Idąc za Pani przykładem muszę zasadzić więcej wiosennych kwiatów. Pozdrawiam serdecznie.
U mnie... Sylwia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, żółciutkie pierwiosnki robią za słoneczka w pochmurne dni. ;:215 ;:3
Bardzo kolorowy koleusek i jaki już duży! ;:138
Ja mam kilkanaście koleusów z nasion, ładnie rosną i już nie mogą się doczekać na znalezienie się w jakiejś ciekawej kompozycji. :tan
U mnie dzisiaj przeważa słońce, nie spadła ani kropelka deszczu, a wiatr ładnie przesusza zbyt mokrą ziemię, tylko zimno dokucza jeszcze.

Dobrego, słonecznego tygodnia, Halszko. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorkiem :wit
U mnie dziś już nie padało, ale słoneczko pokazało się dopiero około południa a i tak cały dzień jest bardzo zimno. Ledwie wyszłam na chwilę, cyknęłam kilka fotek i zmarznięta wróciłam szybko do domu.

Aniu-Annes77, po zimie i takiej byle jakiej wiośnie to chyba każdy narzeka na brak kondycji ;:7 jak się ociepli to i ruchu będzie więcej na świeżym powietrzu.

Clio1 to Ty sporo wody zbierasz ;:108 Moje 3 beczki w razie suszy to trochę mało. Muszę się wspomagać wodą z wodociągu.
Warto mieć wczesne wiosenne kwiatuszki, one tak umilają tę wczesną porę kiedy kwiatów i zieleni jest mało.
Proszę, nie "pani", po prostu Halszka :D

Lucynko, dziękuję. U mnie pogoda podobna jak u Ciebie. Czekamy zatem na słońce i ciepło ;:65 W końcu musi przecież przyjść ;:7

Dzisiejsze fotki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko, dobrego tygodnia ze słońcem ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”